Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

1 po co w domu jednorodzinnym balkon?

2. jak planujesz pokój gościnny na parterze, to z funkcjonalną łazienką a nie samą toaletą

3. kanapa na rzucie Oszusta jest wrysowana pomniejszona by salon wydawał się większy. Zastanów się gdzie ustawisz telewizor?

4. Spiżarnia nie jest funkcjonalna jak wejście do niej jest z węższego boku.

5. w sieni masz miejsce tylko na bardzo małą szafę - nie wiem czy pomieścicie się ze swoimi kurtkami, płaczami, butami, szalikami itp.

W APS można wygospodarować master bedroom kosztem dwóch sypialni.

Ale gdzie masz pralnię?

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elfir, że wszystkimi uwagami się zgadzam. Dlatego te dwa projekty, to punkt wyjścia do projektu i indywidualnego.

Balkon też uważam za zbędny. Tylko widzę, że w domach piętrowych one często są. Chyba, żeby bryła domu była ciekawsza. Czy takie balkony (nad salonem) można zbudować jako dostawione do domu? Co by oddylatowac płytę balkonową i nie wychładzac pokoju.

O właśnie o coś takiego mi chodzi :) super, gdyby w części mieszkalnej udało się wygospodarować miejsce na pomieszczenie techniczne na zasobnik cwu, rekuperator, zmiekczacz wody i pompę ciepła lub kocioł gazowy (wystarczy na to 3mkw?).

Nie wiem tylko jak z ryzalitem w jadalni. Nie potrzebuje go (bo działka jest waska), choć może ładnie wygląda. Tylko, że znów - w projektach domów piętrowych często jest. Chyba także chodzi o to, by bryła była ciekawsza.

najczęściej faktycznie chodzi o urodę bryły.

Pomieszczenie gospodarcze na kocioł i rekuperator możesz mieć na piętrze, np. w pralni.

Ale moim zdaniem taki rozłożysty wizualnie dom na tak małej działce będzie średnio pasował.

Pomieszczenie gospodarcze na kocioł i rekuperator możesz mieć na piętrze, np. w pralni.

Ale moim zdaniem taki rozłożysty wizualnie dom na tak małej działce będzie średnio pasował.

Kociol, rekuperator i zasobnik cwu na piętrze to dobry pomysł? Co z hałasem? Co z serwisem lub naprawą? Serwisant będzie musiał wejść po schodach na górę do części prywatnej domu.

Rozlozysty dom. Na tak małej działce. Uważasz, że APS lub Oszust to rozlozyste domy?

Też dochodzę do wniosku, że parterówka nie wejdzie. Skończy się budowa schodów do piwnicy lub na poddasze do adaptacji. A jak schody, to parterówka tylko z nazwy.

Podobają mi się (z zewnątrz) domy z poddaszem, ale przerażają mnie w środku skosy, okna dachowe i to, że na poddaszu jest gorąco latem. Musiałbym robić betonowe skosy.

Zostaje więc faktycznie domy piętrowe.

Jak to kosztowo wychodzi? Dom parterowy, z poddaszem, czy piętrowy o podobnej wielkości będzie droższy?

Co sądzicie o domach APS 266 i Oszust 2? Drogie i skomplikowane, czy względnie proste?

nie rób skosów jak Ci MPZP tego nie narzuca, zapłacisz zapewne wiecej za 2 pełne piętra bo ci dojdzie więcej ścian do murowania i kolejny strop/wiązary, ale dom budujesz na XX lat z założenia także wolałbym zaoszczędzić gdzie indziej, albo wziąć jakiś kredyt i zbudować pełne piętro.

Kociol, rekuperator i zasobnik cwu na piętrze to dobry pomysł? Co z hałasem? Co z serwisem lub naprawą? Serwisant będzie musiał wejść po schodach na górę do części prywatnej domu.

Rozlozysty dom. Na tak małej działce. Uważasz, że APS lub Oszust to rozlozyste domy?

Ja mam kotłownię na piętrze - właśnie w pralni przy łazience. Oczywiście pomieszczenie nie przylega do sypialni, ale jest oddzielone garderobą.

Serwisant jest raz w roku. Ten jeden raz to mogę posprzątać piętro :)

Rozłożysty w sensie wizualnym, z tymi szerokimi okapami, ryzalitami.

Oczywiście jestem za domem piętrowym (sama mam taki :) ), ale może byc nakryty dachem dwuspadowym.

Co więcej - możesz sobie piętro otworzyć po więźbę, jeśli nachylenie nie będzie duże. wówczas skos zacząć od nadproży okien.

Edytowane przez Elfir

Ja mam kotłownię na piętrze - właśnie w pralni przy łazience.

Trzeba jakoś wzmacniać strop pod zasobnik cwu np 300-litrowy? Nie słychać kotła i rekuperatora?

Co więcej - możesz sobie piętro otworzyć po więźbę, jeśli nachylenie nie będzie duże. wówczas skos zacząć od nadproży okien.

Jak się wtedy izoluje taki dach? Nakrokwiowo?

Czy w tych domach, które podałem, chodzi mi o bryle. Widzisz coś, co jest drogie w budowie?

Trzeba jakoś wzmacniać strop pod zasobnik cwu np 300-litrowy? Nie słychać kotła i rekuperatora?

Ludzie stawiają w domach 500 litrowe akwaria, wiec nie sadzę by 300 l stanowiło problem. Ja mam mniejszy zasobnik 120 l i wisi na ścianie.

Rekuperatora nie słychać wcale, raczej szum w rurach przy maksymalnym przewiewie.

Piecyk jak się włącza robi ciche pstryk (słyszalne w sumie w pralni) i to wszystko. Potem tylko szumi wentylator wymuszający wyrzut spalin, o głośności wentylatorów rekuperatora.

Jak się wtedy izoluje taki dach? Nakrokwiowo?

Prawdopodobnie dokładnie tak samo, jak w domach parterowych z otwartą więźbą :)

http://www.projektstodola.pl/wp-content/uploads/2017/04/annickvernimmen.wordpress.com-obumex-varsenare.jpg

Czy w tych domach, które podałem, chodzi mi o bryle. Widzisz coś, co jest drogie w budowie?

Na pewno dachy będą kosztowne - wielospadowe, wiele połaci.

• 2 months później...

Witam,

jestem na etapie poszukiwania odpowiedniego projektu do ok 140 m2 i możliwie taniego w budowie dla rodziny 2+2. Działka poza miastem na wolnej przestrzeni z wiejskim widokiem i wjazdem od wschodu. Po długich poszukiwaniach mam trochę mętlik w głowie, bo projektów jest naprawdę sporo i ciężko wybrać ten jedyny:) Dlatego chciałbym prosić o waszą opinię na temat poniższych domów, które do tej pory mnie zainteresowały:

1) https://lipinscy.pl/projekt/meribel#

2) https://www.archipelag.pl/projekty-domow/ex-12-z-wiata-soft

3) https://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/ekonomiczny-2b