Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

@ciężkiprzypadek: Nie wiedziałem, że są takie "gotowe" modułowe garaże w sprzedaży. Nawet fajnie wyglądają. Jak wygląda sprawa z pozwoleniem na postawienie takiego garażu?

Możesz postawić w każdej chwili do 35m2 na zgłoszenie.

Przy wyborze projektu pamiętaj, że dom parterowy ma jedną ważną zaletę, jest wygodniejszy.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@Kaizen: Dzięki za poradę, garaż w bryle to moja fanaberia - mam w bloku i fajnie wsiada się do ciepłego auta :) - ale sprawę rozwiązuje zaproponowany garaż wolnostojący. Po kiego grzyba są te kosztorysy jak nie ma co się nimi sugerować? Co do ogrzewania to sąsiad który się teraz buduje postawił na powietrzną pompę ciepła + kominek. Muszę o tym poczytać.

@ciężkiprzypadek: Dzięki, w poniedziałek zadzwonię do kilku firm i wybadam co i jak :)

@Nurek_: Propozycje które przedstawiłem to były domy które mi się podobały i spełniały nasze założenia c odo funkcjinalności (oprócz pralni w projekcie ARIEL). Nie mam określonego budżetu. Będę brał kredyt na budowę domu, ale chcę wydać jak najmniej - chce go w miarę szybko spłacić - nie uśmiecha mi się do końca życia mieć kredyt na karku :) Nie chce mieć złotych klamek w domu, marmurów i designerskich mebli - ma być prosto, ładnie i ekonomicznie. 2 pokoje, gabinet + salon wystarczą w zupełności :)

Edytowane przez avekamil
mały dopisek :)

@Nurek_: Propozycje które przedstawiłem to były domy które mi się podobały i spełniały nasze założenia c odo funkcjinalności (oprócz pralni w projekcie ARIEL). Nie mam określonego budżetu. Będę brał kredyt na budowę domu, ale chcę wydać jak najmniej - chce go w miarę szybko spłacić - nie uśmiecha mi się do końca życia mieć kredyt na karku :) Nie chce mieć złotych klamek w domu, marmurów i designerskich mebli - ma być prosto, ładnie i ekonomicznie. 2 pokoje, gabinet + salon wystarczą w zupełności :)

Tylko, że dla jednego ekonomicznie to 300 tyś a dla drugiego 600. A to już zupełnie inne domy są. Te propozycje które wstawiłeś to do zamieszkania koszt 600-700 tyś, jak dla mnie ekonomicznie to nie jest...

Tak naprawdę to wszystko rozbija się o kasę, nikt nie neguje że duży garaż w bryle domu to funkcjonalnie najlepsze rozwiązanie tylko że kosztuje ładnych kilkadziesiąt tysięcy przy budowie i kilka stówek rocznie na ogrzewanie. Fajna jest prywatna łazienka przy sypialni, dodatkowy pokój dla gości, może też z łazienką - tylko że każda łazienka to dodatkowe 20-30 tyś w budżecie. Ogrzewanie gruntową PC jest bezkonkurencyjne pod względem rachunków i wygody - pytanie czy jesteś w stanie za nie dać 50-60 tyś. I tak dalej, i tak dalej.... Trzeba sobie dobrze przemyśleć co tak naprawdę chcemy a z czego jesteśmy w stanie/musimy zrezygnować. I określenie budżetu w tym bardzo pomaga...

Jak ma być ekonomicznie to zerknij na to co ja buduję. Sytuację mam podobną rodzina 2+1, jak na razie cenowo jest OK.

attachment.php?attachmentid=392529&d=1499374896

@Elfir: Nie przemawia do mnie ten "naleśnik" - po przeanalizowaniu tego co mi napisaliście skłaniam się do budowy domu bez garażu. Nie stać mnie na takie luksusy :)

@Nurek_: Dzięki za propozycje Twojego projektu - przyznam się, że już wcześniej znalazłem go w linku z Twojej stopki. Podoba mi się układ pomieszczeń. Czy możesz mi powiedzieć coś więcej na temat technologi na jaką się zdecydowałeś?

- Martwi mnie "pralnia" w kotłowni - rozumiem, że przy powietrznej pompie ciepła nie będzie problemu z zachowaniem czystości w pomieszczeniu?

- Okno w kotłowni to są drzwi balkonowe?

- Czy nie martwi Cię brak prysznica w drugiej łazience? - Jak dziecko podrośnie to będzie wojna o to kto akurat się kąpie :)

- Brak dodatkowych okien na ścianie wschodniej w pokoju 2 i 3 jest wymuszony - czy to Twój wybór przy projektowaniu?

- Czy robiłeś kalkulację kosztów - ile wyniesie Cię budowa tego domu do stanu pod klucz?

- Czy na strychu jest uwzględniony składzik na rzeczy sezonowe?

@Nurek_: Dzięki za propozycje Twojego projektu - przyznam się, że już wcześniej znalazłem go w linku z Twojej stopki. Podoba mi się układ pomieszczeń. Czy możesz mi powiedzieć coś więcej na temat technologi na jaką się zdecydowałeś?

Buduję na standardowych fundamentach, z betonu komórkowego, zdecydowałem się na wiązary i strop drewniany, dach kryty blachą

@Nurek_:

- Martwi mnie "pralnia" w kotłowni - rozumiem, że przy powietrznej pompie ciepła nie będzie problemu z zachowaniem czystości w pomieszczeniu?

Pompa ciepła jest absolutnie czysta.

@Nurek_:

- Okno w kotłowni to są drzwi balkonowe?

Tak, ja zastosowałem balkonowe. Chcieliśmy z pralni wyjście prosto na ogród, żeby można ewentualnie pranie rozwiesić. Można też dać zwykłe wejściowe, ale wtedy będziesz miał ciemno i będzie drożej.

@Nurek_:

- Czy nie martwi Cię brak prysznica w drugiej łazience? - Jak dziecko podrośnie to będzie wojna o to kto akurat się kąpie :)

Nie, przemyśleliśmy sprawę i będzie ok. Mam syna więc nie spędza pół dnia w łazience ;-). Jakby coś można zrobić prysznic kosztem spiżarki.

@Nurek_:

- Brak dodatkowych okien na ścianie wschodniej w pokoju 2 i 3 jest wymuszony - czy to Twój wybór przy projektowaniu?

Tak było w projekcie na którym się wzorowaliśmy, mi akurat pasowało.

@Nurek_:

- Czy robiłeś kalkulację kosztów - ile wyniesie Cię budowa tego domu do stanu pod klucz?

Na obecną chwilę wydałem na samą budowę ok. 175 tyś. W tym jest wiadomo budynek + dach, trzyszybowe okna z roletami (chociaż bez żadnych drogich drzwi przesuwnych), ocieplenie grafitowym styropianem 20 zaciągnięte klejem, elektryka, tynki wewnętrzne oraz kupiony styropian na podłogi. Została hydraulika (szacuję ok 5 tyś), podłogówka + PC (37 tys), ocieplenie stropu + sufity podwieszane (jakieś 15-20 tyś) i tynk na elewacji . Czyli tak ok 250 tyś stan developerski. Do tego ok 20 tys to były przyłącza i różne koszty administracyjne. Do tego dojdzie wykończeniówka i ogarniecie terenu wokół domu, jakiś taras itp. Myślę że do zamieszkania wyjdzie pod 400 tyś.

@Nurek_:

- Czy na strychu jest uwzględniony składzik na rzeczy sezonowe?

Tak, wiązary są z miejscem na stryszek.

Edytowane przez Nurek_

Projekt jest zaplanowany z wejściem od wschodu, salonem i jadalnią od południa i sypialniami od zachodu. Osobiście nie znoszę sypialni od zachodu, bo jest w nich bardzo gorąco latem, więc wolałabym wybrać odbicie lustrzane i wybrać wejście od zachodu, a sypialnie od wschodu - lubię się budzić w jasnym pomieszczeniu. Ale wtedy okno na zachód ma kuchnia i to też potrafi nieźle dać w kość, jeśli piecze się ciasto w lipcowe wieczory - sauna gratis.

ja nie znoszę jak mi rano słońce wali :)

Ja proponowałam aby ten dom postawić na sztorc, prostopadle kalenicą do drogi i z wejściem od północy. Wówczas pokoje maja światło południowe i zimą pokoje dzieci są najdłużej doświetlone światłem naturalnym.

@Nurek_: Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Mam jeszcze kilka pytań do Twojego projektu.

Czy masz może rzut z przykładowym rozmieszczeniem wyposażenia - jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak rozmieścić meble w salonie.

W którym miejscu masz przewidziane wejście na strych.

Czy w projekcie masz uwzględniony komin

Czy będziesz stosował rekuperację

i najważniejsze pytanie, czy obecnie coś byś zmienił w projekcie gdybyś mógł zaprojektować raz jeszcze układ pomieszczeń?

Jeszcze się buduję więc trudno mi powiedzieć czy coś bym zmienił w układzie. Wydaje mi się, że nie, ale okaże się jak zamieszkam. Na tą chwilę dałbym nieco szersze okna w pokojach - na projekcie wydawały się ok, a teraz widzę że spokojnie mogły być 20-30 cm szersze. Poza tym w kuchni są dwa okna i w zasadzie nie ma miejsca na wiszące szafki. Dla nas jest ok, ale weź to pod uwagę to akurat tobie może taki układ nie pasować. Można wtedy zrobić jedno okno w środku ściany szczytowej, albo nawet drzwi z wyjściem na taras gdybyś go miał od tej strony. Rzutu mebli nie mam, trochę bawiła się żona w sketchupie:

sketchup_salon.jpg

Wejście na strych planuję zrobić z pomieszczenia gospodarczego. Komin w projekcie niby był, ale go nie robiłem. Mam tylko zazbrojony chudziak w miejscu gdzie miał stać, gdyby mi kiedyś przyszło do głowy go dostawiać - ale nie sądzę.

Rekuperacje jak najbardziej robię, zapomniałem napisać.

Gdybyś się decydował na taki lub podobny projekt - zwróć też uwagę, że sporo ścianek działowych mam z bloczka grubości 24cm - głównie ze względu na izolacje akustyczną. Mógłbym co prawda robić działówki z silki, ale nie chciałem zbytnio kombinować a jakoś nie wyobrażam sobie wc sąsiadującego z salonem ze ścianą z BK12. Podobnie z pomieszczeniem gospodarczym i łazienką - i w sumie wyszło że praktycznie wszędzie są 24. Niby tracę w ten sposób jakieś 2-3 m2 ale z drugiej strony znacznie łatwiej robi się np. hydraulikę, jest miejsce w ścianach żeby np. schować rury od odpowietrzenia kanalizy, ogólnie taką ścianę można kuć i bruzdować bez żadnych obaw.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Drodzy, prośba o radę w kontekście zaprojektowania strefy wejściowej do domu. Poniżej trzy propozycje:

zadaszenie3.jpg

Pierwotnie była belka i słup, ale chcemy to zlikwidować. Nie jesteśmy do końca przekonani, czy to dobry pomysł, czy czasem nie zniszczy całości. Z drugiej strony taka szeroka belka i słup trochę przytłaczają strefę wejściową. Wejście do domu jest od strony zachodniej.

Która, wg Was, propozycja jest dobra? Prośba o Wasze opinie. Projekt domu to Suus I PG2.

zadaszenie.jpg

Edytowane przez pstawik