Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elfir, Kaizen, dziękuję za odpowiedzi. Cena wychodzi już dużo powyżej 3,500tyś /mkw którym się kierowałam. Szkoda, szukamy dalej :)

Garaż w bryle domu jako warsztat to coś co nam się bardzo sprawdzało więc przynajmniej jednostanowiskowy się pojawi. Strych- nie wiadomo czy wykorzystamy. A że to generator dużych kosztów- to już wiadome.

Dziękuję wam bardzo, teraz pewnie będziemy stawiać na parterówkę.

Możesz pomyśleć o cieciu kosztów w Arizonie - rezygnacja ze schodów i strychu (lekki strop), rezygnacja z okien tarasowych w każdym pokoju. Z dwustronnego kominka (który jest też mostkiem cieplnym), ograniczenie pow. łazienek (łazienki i kuchnia to najdroższe pomieszczenia w domach).

Dodatkowo słupy podtrzymujące zadaszenie tarasu lepiej aby były drewniane niż murowane.

Ten dom ma 160 m2 + strych, czyli min. 560 tyś, licząc wg. stawki GUS (bez zagospodarowanego strychu).

Bierz powierzchnię całkowitą a nie użytkową do przeliczania.

Wolf House wycenił wyżej o 100 tyś, ale dlatego, że prefabrykaty i generalny wykonawca w Polsce wychodzą drożej, dlatego to mało popularny system budowania u nas.

Zacznij od budżetu? Masz 400 tyś na budowę (i wykończenie)? Szukaj domów do 100 m2 bez garażu. Garaż zawsze można dostawić, jak dojdzie kasa.

Edytowane przez Elfir

Elfir dobrze Wam podpowiada.

A moze te zmiany zastosować na projekcie arizona 2, nawet układ jest fajniejszy(wg.mnie)

Tylko zamieniłabym sypialnie i w miejscu małej 10,8m2 zrobiła sypialnię główną a pokój dziecięcy w tej 14,8m2.

Pralnię bym zrobiła w pomieszczeniu gospodarczym a schody zlikwidowała.

Na ich miejscu mogłaby powstać ok 5m łazienka rodziców.

za to zlikwidować tą dużą łazienkę na przeciwko i w jej miejscu powiększyć 2 pokój dziecka lub zrobić garderobę, albo jedno i drugie.

Mozna to tez jeszcze inaczej zmienić, ale wtedy już trzeba przestawiać korytarz.

dopisek:

Jeszcze dodam, ze dom jest bardzo ładny i taki ponadczasowy, zawsze będzie wyglądał dobrze:)

Edytowane przez ciężkiprzypadek

Zaciekawiliście mnie tymi zmianami.

Elfir- słupy drewniane ze względów na koszt, czy jest coś jeszcze? Jak dla mnie im więcej drewna tym lepiej, pytam z ciekawości.

ciężkiprzypadek- zamiana sypialni rodziców ze względu na bliskość tarasu?

Tez, ale równiez z powodu wielkości oraz tego, że można te pokoje dla dzieci zrobić bez łazienki za ścianą. Cisza jest wskazana szczególnie wtedy, kiedy są malutkie.

Zaciekawiliście mnie tymi zmianami.

Elfir- słupy drewniane ze względów na koszt, czy jest coś jeszcze? Jak dla mnie im więcej drewna tym lepiej, pytam z ciekawości.

ciężkiprzypadek- zamiana sypialni rodziców ze względu na bliskość tarasu?

nie na koszt ale na mostki cieplne.

Ten dom ma 7 połaci dachowych - docinki materiału, wykończenie kalenic - to też tworzy koszty.

Arizona 2 ma aż 8 połaci.

Przy takim dachu lepiej ocieplenie zrobić na stropie niż w połaciach.

W projekcie widzę jedną ścianę nośną a reszta stropu podparta jest na słupach - jeśli są połączone podciągami, to podciągi też kosztują więcej niż mur.

Edytowane przez Elfir

nie na koszt ale na mostki cieplne.

Ten dom ma 7 połaci dachowych - docinki materiału, wykończenie kalenic - to też tworzy koszty.

Arizona 2 ma aż 8 połaci.

Przy takim dachu lepiej ocieplenie zrobić na stropie niż w połaciach.

W projekcie widzę jedną ścianę nośną a reszta stropu podparta jest na słupach - jeśli są połączone podciągami, to podciągi też kosztują więcej niż mur.

Chyba oba domy mają po 8 połaci....

karitsa66 wg mnie kuchnia jest dość spora [więc meble też trochę będą kosztować] i jeśli stół będzie w jadalni tak jak na planie [ wg na szczęście nie na linii korytarza] to można pomyśleć o zmniejszeniu kuchni, Można może dodać spiżarkę a tą obecną zlikwidować i zostawić przestrzen wiatrołapu i dać tam więcej szaf? wtedy łatwiej będzie też zamontować rozsuwane drzwi do kuchni żeby czasem ją przymknąć.

Osobiście nie przepadam za takim liniowym ułożeniem, w swoich planach wybrałam układ L, tak żeby salon był tylko częściowo widoczny z kuchni.

przy ewentualnej 3ce dzieci i gościach na noc to 3 pokoje wydają mi się mało. Oczywiście dzieci się przyzwyczają że są w 2kę w pokoju, ale jako nastolatki może być im gorzej. Goście zawsze mogą spać w salonie jeśli sofa będzie rozkładana. Da się i tak pewnie.

Jakie jest ustawienie domu względem stron świata? Pokoje od północy będą dość ciemne, co może być cięższe dla starszych dzieci [czas nauki, czas bycia z koleżankami/kolegami] od zachodu latem mogą się nagrzewać...

Myslę że poprzednicy znaleźli bardziej sensowne argumenty niż ja, ale co tam - wrzucę parę swoich przemyślen.

Im więcej argumentów tym lepiej moi drodzy. Wszyscy wiedzą że nie obrażacie ani ich, ani ich gustów. Każdy kto tu pisze jest wam bardzo wdzięczny za wkład, są tacy co za takie rady biorą ciężkie pieniążki za godzinę :)

Wjazd na działkę mamy od wschodu, wszystkie sypialnie wypadałyby od zachodu.

Przy wyłączeniu strychu faktycznie robi się spory dom, w którym i tak brakuje jednej sypialni. To trochę zmienia podejście do poszukiwań- podejrzewam że może wyjść lepiej dołożenie zadaszenia na taras i podwyższenie salonu w fajnie ustawionym klocuszku.

Im więcej argumentów tym lepiej moi drodzy. Wszyscy wiedzą że nie obrażacie ani ich, ani ich gustów. Każdy kto tu pisze jest wam bardzo wdzięczny za wkład, są tacy co za takie rady biorą ciężkie pieniążki za godzinę :)

Wjazd na działkę mamy od wschodu, wszystkie sypialnie wypadałyby od zachodu.

Przy wyłączeniu strychu faktycznie robi się spory dom, w którym i tak brakuje jednej sypialni. To trochę zmienia podejście do poszukiwań- podejrzewam że może wyjść lepiej dołożenie zadaszenia na taras i podwyższenie salonu w fajnie ustawionym klocuszku.

a przejrzeliscie juz setki projektow krytycznie patrzac na wasze potrzeby i wymagania, ulozenie dzialki czy ten byl jednym z pierwszych ktory wam sie bardzo spodobal? Ja szukam dobrych inspiracji juz chwile, a budowy to jeszcze chwile nie zaczniemy, a koniec koncow i tak bedziemy miec indywidulany. Ale ja z tych co wysiedziec nie moga i lubia wiedziec co mi bedzie odpowiadalo, a uwagi z forum bardzo sobie cenie.

Szukamy od pół roku, nic nas nie goni więc możemy wybierać projekt do skutku. Też myślę o projekcie indywidualnym, ale na gotowych uczymy się na co zwracać uwagę, jak wymierzać pomieszczenia, na jakie kompromisy możemy iść, jak obniżać koszta.

A słuchajcie, a gdyby pójść w taki projekt:

https://m.projekty.muratordom.pl/projekt_Miarodajny-wariant-XVIII,3405,0,0.htm?mirror=yes&wp=17&fbclid=IwAR1-aKpP0q-VMf4EfiwcZ8_xjhuEJziTQfDDbfpYi0adKwwYcSMsDcGH__I#parameters

Czy takie poddasze lepiej i tak od razu ocieplać jak użytkowe + podłączać instalacje + robić okna + robić schody? Co łatwiej za 10 lat przystosować na część mieszkalną- poddasze czy garaż?

Szukamy od pół roku, nic nas nie goni więc możemy wybierać projekt do skutku. Też myślę o projekcie indywidualnym, ale na gotowych uczymy się na co zwracać uwagę, jak wymierzać pomieszczenia, na jakie kompromisy możemy iść, jak obniżać koszta.

A słuchajcie, a gdyby pójść w taki projekt:

https://m.projekty.muratordom.pl/projekt_Miarodajny-wariant-XVIII,3405,0,0.htm?mirror=yes&wp=17&fbclid=IwAR1-aKpP0q-VMf4EfiwcZ8_xjhuEJziTQfDDbfpYi0adKwwYcSMsDcGH__I#parameters

Czy takie poddasze lepiej i tak od razu ocieplać jak użytkowe + podłączać instalacje + robić okna + robić schody? Co łatwiej za 10 lat przystosować na część mieszkalną- poddasze czy garaż?

Przez indywidualny masz na mysli kupno gotowego i zrobienei kilku zmian przez loklanego archiktekta, czy tak jak ja - architekt ma zaprojektowac calosc od zera, bez kupna gotowca? bo to zupelnie inny rzad kosztow, w obu wypadkach patrzenie na gotowce jest dobrym przygotowaniem.

w tym projekcie nie podoba mi sie wejscie bezposrednio na salon. Calosc jest bardzo otwarta - kuchnia. brak schowka w/dla kuchni. nawet nei widze schowka na szczotki, odkurzacz - czy chcesz to trzymac w garazu?

ostanio bardzo modne, choc mi sie nie podobaja zupelnie otwarte schody na poddasze. juz w moim odczuciu pomylka jesli sa czescia salonu. zwlaszcza jak nie chcesz od razu poddasza wykanczac to wtedy glupio wstawic jakies brzydkie schody, bo to dekoracja salonu.

no i tylko 3 pokoje co jest malo przy waszych zalozeniach/potrzebach. chyba ze nie wykluczacie kolejnej budowy za pare lat :).