Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Cześć. Ja buduje właśnie 70m2. Jak wygląda możesz zobaczyć w moim dzienniku. Sam budynek, powtarzam budynek (bez papierów, przyłączy itd) z oknami, dachem na gotowo 83-84 tys, uważam, że dach i okna naprawdę bez lipy:) (mogłem na tych dwóch urwać jeszcze 5-8tys) Myśle, że drugie tyle i będę już miał pomalowane ściany. Podstawa to prosta konstrukcja domu. Ten projekt 63m2 jest mega prosty ale pokoiki 7m2 to słabizna. Ja mam dwa po 10m2 i to jest uważam kompletne minimum. Dlaczego? Bo z zamkniętego wiatrołapu zrezygnowałem a kurtkę zimową, buty, palto:) trzeba gdzieś schować, więc w pokoju musi być miejsce na konkretną szafę. Zauważ, że jak wejdziesz z kimś do wiatrołapu, który ma 4m2 z drzwiami wejściowymi, które otwierają się do środka to żeby zamknąć za sobą drzwi musisz drugiej osobie wejść na plecy albo ona musi otworzyć drzwi do przedpokoju. Zdaje sobie sprawę, że mój projekt nie jest idealny ale na moje potrzeby wystarcza. Uwierz mi, że 10m2 powierzchni domu po podłodze (bloczki, beton, pustaki) to jest nie wielki koszt a później może Ci ich bardzo brakować. Jak to , niektórzy mówią "parę złotych a wygoda"
  • Like 1

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Projekt nr 1 W sypialni nie zmieścisz normalnych szaf na ubrania.

Sam układ łózka bardzo niewygodny, bo osoba śpiąca pod ścianą nie wstanie w nocy do łazienki. I pierwsza musi iść spać.

Zapomnij o grzaniu innym niż prądem. Nie ma takich rozwiązań do mikroskopijnych domków, nie masz pomieszczenia o odpowiedniej kubaturze do pieca na paliwo stałe. Kup agregat.

W projekcie nr 2 masz kominek - on ci w sumie nagrzeje cały dom gdyby była awaria prądu.

Nie wiem czy przy obecnych wymaganiach technicznych jesteś w stanie wybudować dom z wentylacją grawitacyjną. Chyba, że architekt nakłamie w dokumentacji.

Gdzie chcesz wstawić schody na ten potencjalny strych?

Szambo - chodzi ci o przydomową oczyszczalnię ścieków?

100 tyś na SSZ - na pewno nie, jeśli w projekcie nr 2 zastosujesz te suwankowe okna :) Trzeba zmienić na normalne. Potrzebować będziesz kolejne 100 tyś aby zamknąć budowę.

Edytowane przez Elfir

Hej , dzięki za komentarze. Chcę zaznaczyć, że dom dostosowuję do swoich potrzeb, a nie potrzeby do domu.

Za zaoszczędzone pieniądze z tytułu budowy małego metraża wolę kupić dużą działkę i postawić na niej mały dom niż na odwrót.

Poniżej moje odpowiedzi.

Przepraszam ale słabe te projekty a pokoje 7-8m2 to klity, można mieć taki jeden ale nie 2 takie sypialnie. Salon z jadalnią 16,8m2 to kpina sorry.

Ja zaproponowałbym stary projekt z muratora, minimalnie większy ale o wiele bardziej funkcjonalny można zlikwidować jedną z 3 sypialni najmniejsza i powiększyć salon z 23 do około 35m2

https://www.extradom.pl/projekt-domu...UaAuEhEALw_wcB

Gaweł wszystko spoko, tylko że w projekcie z muratora raz, że są 4 pokoje, z których 2 też są klitkowe wg Twojej definicji, a dwa to patrzmy na koszty, ja chcę się zmieścićw 120 tys PLN z SSZ, a projekt muratora szacuje koszt na 190 tys.

w tak małym domu i tak nie masz miejsca na kotłownie, wiec zostaje jedynie prąd

W obu projektach jest pomieszczenie na kotłownię.

Zapomnij o grzaniu innym niż prądem. Nie ma takich rozwiązań do mikroskopijnych domków, nie masz pomieszczenia o odpowiedniej kubaturze do pieca na paliwo stałe. Kup agregat.

Elfir możesz rozwinąć, jaki sposób ogrzewania na prąd warto byłoby zastosować?

Co masz na myśli jeśli chodzi o agregat?

Ogrzewanie CWU poprzez przepływowe ogrzewacze wody byłoby ok?

Skoro zdecyduje się na ogrzewanie prądem, to mogę w takim razie sobie zagospodarować pomieszczenia na kotłownię wg swojego uznania (spiżarka np?)

W projekcie nr 2 masz kominek - on ci w sumie nagrzeje cały dom gdyby była awaria prądu.

Fakt to jest opcja, ale wątpie, że kominek nagrzeje mi np pomieszczenie nr 6 w projekcie.

Nie wiem czy przy obecnych wymaganiach technicznych jesteś w stanie wybudować dom z wentylacją grawitacyjną. Chyba, że architekt nakłamie w dokumentacji.

W projekcie jest przewidziana wentylacja grawitacyjna.

Gdzie chcesz wstawić schody na ten potencjalny strych?

Nie wiem, bo nie znam się...

Szambo - chodzi ci o przydomową oczyszczalnię ścieków?

Tak, myslałem o POŚ z drenażem, bo jest chyba tańsza niż biologiczna?

100 tyś na SSZ - na pewno nie, jeśli w projekcie nr 2 zastosujesz te suwankowe okna Trzeba zmienić na normalne. Potrzebować będziesz kolejne 100 tyś aby zamknąć budowę.

No to mam mętlik, bo CItyMatic pisze o 100 tys, a Ty o 200 tys.... To trochę duży rozjazd w wycenie.

Tak po dłuższym zastanawianiu coraz bardziej skłaniam się jednak ku projektowi z Archona...

Edytowane przez Tryq

Znalazłem jeszcze 2 projekty, wg mnie bardziej fcjonalne układy od tego domu w czereśniach:

Dom w kruszczykach - Kosztorys jest na 125 tys. za SSZ.

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kruszczykach-3-a-m827235b15e7b9?fbclid=IwAR1saQmCNf8l-SgzDT7ca8fAC1QEYItQqp-_gf56Rjy1S08iGUoUB_Zf74U

Projekt Zosia - kosztorys ok 170 tys za SSZ

https://www.extradom.pl/projekt-domu-zosia-WAH1267?utm_source=google&utm_medium=cpc&device=c&matchtype=b&adposition=&campaignid=1409221180&gclid=EAIaIQobChMI5ICTurXa7wIVC04YCh04ZAQpEAAYAiAAEgKp6PD_BwE

Z czego wynikają tak różne koszty SSZ, w przypadku tego drugiego wynoszą 175 tys, z metraż nie wiele większy od tego w Kruszczykach?

Edytowane przez Tryq

Ja sam się nad „Zosią” zastanawiałem bo z tego co kojarzę ma fundamenty tylko na ścianach zewnętrznych. Jak dużo wątków o projektach tanich w budowie. Poczytaj a będziesz wiedział na co zwrócić uwagę przy wyborze projektu, metrażu. Sposobów wykonania fundamentów tez jest kilka i wszystkie w różnych cenach. Na pipierologie, przyłącza odłóż 10tys. Masz w ogóle działkę? Zacznij od tego a w miedzy czasie zdobywaj wiedzę czerpiąc z forum bo tu znajdziesz nie mal wszystkie możliwe opcje. Nie działaj po omacku i nie opieraj się ma doświadczeniu jednej osoby która zbudowała dom.
  • Like 1

Nie traktuj tych kosztorysów jak wyroczni bo one sa sprzed kilku lat i nie zawierają vat oraz specyfiki lokalnego rynku usług budowlanych, no chyba że stawiasz dom Na Ukrainie to ok ma to sens.

Chwilunia, jak sprzed kilku lat??!!

Przecież wystarczy wejść na stronę i zobaczyć że pisze " Koszty budowy

na I kwartał 2021 " i nawet gdyby nie było podane to przecież jest to internet a nie katalog domów wydany kilka lat temu którego aby aktualizować trzeba drukować co rok z aktualnymi cenami.

Co prawda te kosztorysy trzeba brać z przymrużeniem oka bo ceny w Gdańsku czy w Katowicach będą całkiem inne ale różnica nie będzie kolosalna.

W obu projektach jest pomieszczenie na kotłownię.

Ale kotłownia na paliwo stałe wymaga konkretnej kubatury.

Projektanci zakładają albo piecyk gazowy albo PC.

w tak małym domu dajesz dobre ocieplenie i po prostu ogrzewasz matami grzewczymi w podłodze. Albo niecentralne grzejniki. I wodę bojlerem.

Albo popytaj praktyków, którzy grzeją prądem.

Agregat prądotwórczy - skoro zakładasz awarie prądu na czas dłuższy niż 1 dzień, możesz zainwestować w agregat na ropę. Dom jest mały, więc nagrzanie go nie potrwa długo, a jeśli będzie dobrze ocieplony to nie będzie tracił długo ciepła.

A pomieszczenie o nazwie "kotłownia" możesz sobie nazwać jak chcesz i wykorzystywać jak chcesz.

Ogrzewanie CWU poprzez przepływowe ogrzewacze wody byłoby ok?

albo z zasobnikiem, aby zlikwidować moment kiedy leci z kranu zimna woda, bo ogrzewacz się jeszcze nie nagrzał.

Fakt to jest opcja, ale wątpie, że kominek nagrzeje mi np pomieszczenie nr 6 w projekcie.

Jak otworzysz drzwi wszystkich pomieszczeń (zakładamy sytuację awaryjną, a nie normalne ogrzewanie domu), to bez problemu. Oczywiście w salonie będzie gorąco.

W projekcie jest przewidziana wentylacja grawitacyjna.

Tak naprawdę to nie jest projekt, tylko rysunek. Projekt z tego robi architekt adaptujący i to on odpowiada za to, by budynek spełniał aktualne wymogi techniczne. Firma sprzedająca gotowca nie odpowiada za nic.

Tak, myslałem o POŚ z drenażem, bo jest chyba tańsza niż biologiczna?

POŚ to biologiczne oczyszczanie.

Schody - nie znasz się, ale do tego nie trzeba się znać. Pomyśl, które pomieszczenie jesteś w stanie zmniejszyć schodami, które będą zajmować tak z 3 m2 min. Chyba ze planujesz spiralne to wówczas max m2 ale bardzo trudno będzie coś wnieść na górę.

Cena - CIty pisał o SSZ, a o koszcie całej budowy. Przecież SSZ nie obejmuje tynków, wylewek, instalacji, drzwi wewnętrznych, parapetów, itd.

Edytowane przez Elfir

albo cały domek w cenie 0,5m2 szajsu od patodewlopera ze stolicy :lol2:

ten dom to letniak bez ocieplenia, bez ciepłych okien, gdzie materiał cały albo od kogoś dostali, albo mają z rozbiórki innego budynku. To zły przykład.

Skoro znasz ceny to policz ile kosztowałyby same okna gdyby miały spełniać parametry dla domu jednorodzinnego.

Witajcie

Potrzebuję małej pomocy w wybraniu projektu ostatecznego i jego zmianach, w wyborze pozostały dwa projekty - Radek II z Garażem - Wersja Lustrzana i Selene 4x4 :

https://www.extradom.pl/projekt-domu-radek-ii-z-garazem-1-st-a-WRF1704?utm_source=google&utm_medium=cpc&device=c&matchtype=b&adposition=&campaignid=1409221180&gclid=CjwKCAjwr_uCBhAFEiwAX8YJgVF-ihysGcSeD30ugtEpp-ruEgmQSjTGMY9kGDCQ76ZKv0CjAYEhuBoC8RAQAvD_BwE

https://www.domoweklimaty.pl/projekt/projekt-domu-selene-4x4/#.YG8JTR8zbIW

Założenia :

- parterowy bez użytkowego poddasza/strych możliwy

- dach czterospadowy/kopertowy

- wymiary- dom max 125 m2 powierzchni użytkowej + garaż jednostanowiskowy. W domu miałby znaleźć się: Salon z kuchnią, 2 łazienki, 4 pokoje, kotłownia/pomieszczenie gospodarcze pod pompę ciepła (dodatkowe wykorzystanie jako składzik/pralnia)

- nie będzie kominka/kominów

- układ : kuchnia od frontu / salon od podwórka, dwa wysunięte na końcu pokoje dla dzieci.

- działka o wielkości ok 1100 m2 - 28x40m, wjazd od północy

W załączeniu wersje podstawowe i z naniesionymi małymi zmianami.

Z tego co zauważyłem to może być różnica w cenach dachu, oraz wykusze do likwidacji, tylko nie wiem czy cofanie wykuszy do linii budynku czy wyciąganie budynku do linii wykuszu.

Radek II ma długość salonu tylko 561cm, a Selene szerokość salonu tylko 425cm, jaki wariant będzie korzystniejszy.

Bardzo prosiłbym o podzielenie się sugestiami co do pomysłów zmian i wyboru projektu.

Radek II A.jpgRadek II Zmiany.jpgSelene 4x4 A.jpgSelene 4x4 Zmiany.jpg

Wjazd jest od północy, front domu też. Garaż na Wschodzie ,salon na Zachodzie.

Radek - Powierzchnia użytkowa :124 m2

Selene - Powierzchnia użytkowa :118,56 m2

"pierwszy jest kiepski - brak szaf w wiatrołapie" - dlatego myślałem o zmianie pom. gosp. i tam umieszczeniu szafy, lub zwężeniu go i zrobieniu szaf w wiatrołapie ?

Coś o wielkości salonu i wykuszach ?

To zostajemy przy Selene 4x4

1.Wyprostowanie skrzyżowania ok, samo powiększenie garażu, kosztem mniejszej kotłowni lub pokoju,nie ma dla nas znaczenia.

2.Czy przeniesienie kotłowni w miejsce pokoju przy przedsionku, nie wypłynie na przyłącze pompy ciepła - przeprowadzenie przewodów przez garaż, do części zewnętrznej ?

3.Widzę że, dom w miejscu salonu poszerzony/zlicowany z wykuszem - czy to nie problem jak dach będzie się kończył na równi ze ścianą (zaciekanie) ?

wydawało mi, że że ty też poszerzyłeś salon w swojej przeróbce i dlatego to tak zrobiłam.

Wyprowadzenie przewodów to żaden problem, przecież to tylko ok. 5 m (i tak przy splicie musi być min. 3 m więc sztucznie się wydłuża rurki jeśli jednostka wew. jest zaraz za ścianą).

chciałam uniknąć sytuacji, w której wchodzący do domu natykają się na wprost na drzwi do kibelka :)

Dach pewnie trzeba byłoby zmienić. Ale akurat w mojej wersji nie musi być poszerzany salon. Jak pisałam - myślałam, ze ty go poszerzałeś, wiec zrobiłam to samo.

• 2 months później...
Helpunku... Szukamy i szukamy ale projektów jest tak dużo, że idzie zwariować...Działka 30 ar , wjazd od południowego wschodu. Dla ekipy 2+3 (nastolatki). Na czym nam zależy: Salon , kuchnia (ze spiżarnią) - układ otwarty plus 3 pokoje dla dzieciaków ( mniej więcej równe coby kłótni nie było) , łazienka dla nich oraz sypialnia z łazienką i garderobą dla nas (bardzo nam zależy żeby móc się schować przed tą bandą). Z garażem (może być 2-stanowiskowy , może być 1+ wiata ) . Prosta bryła - najchętniej stodoła. Dach dwuspadowy do 45 st. , wys. budynku max 8,9 m , kalenica dowolnie do drogi. Metraż....na ten program funkcjonalny ok. 140-170 . Idealnie jeżeli będzie możliwość adaptacji poddasza (na pracownię, albo pokój do grania, saunę, albo cokolwiek). wtedy wiadomo metraż może być potencjalnie większy. Raczej coś nowoczesnego, prostego i ekonomicznego w budowie. I tu zaczynają się schody..... Póki co obstawiamy projekt z kolekcji muratora - Nowatorski ale cena budowy już na starcie jest wyższa niż innych, nawet o bardziej skomplikowanej bryle (nie wiem z czego to wynika akurat...) :/ Inny, który mam się podoba to LIFI https://pracownia-projekty.dom.pl/tp_lifi_ce_.htm ale żeby zrobić 3 pokoje na górze trzeba będzie zlikwidować pustkę nad jadalnią ....Sama nie wiem , gdzie i czego szukać :/ Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)