Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Cześć ja proponuję Ci mały domek który zresztą i my wybraliśmy.

http://www.pppik.com.pl/ projekt o nazwie DUC istnieje tez wersja tego domku z garażem tylko musisz poszukać wśród projektów na tej stronie.

Natomiast jeżeli chodzi o koszt to myślę ze powiem Ci za rok, ponieważ w tej chwili dopiero zaczynamy

Pozdrawiam Ilona

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
Też szukam taniego domku o podobnej powierzchni użytkowej. Najtańszy i jeszcze nie taki brzydki, to według mnie JAG http://www.pppik.pl. Według autora stan surowy można mieć za 75 kzł. Twój jest zdecydowanie droższy, bo jest parterowy, ma dwa kominy, które i tak nie obejmują kuchni. Kuchnia i łazienki są odddzielone przez co hydraulik zużyje więcej rurek. Kominek nie ogrzeje całego domku bez wspomagania. Gdybyś ze względu na cenę zainteresowała się moim JAGiem, to pokażę Ci jak go można "ulepszyć".

• 1 month później...

czesc

To moj debiut na tym forum dlatego pisze drzaca reka.

Jestesmy z zona na etapie wyboru projektu domu. Interesuje nas raczej dom parterowy - bardzo chetnie z kawalkiem piwnicy okolo 50 m.kw.

Od przegladania roznych katalogow i stron www dostajemy juz po malu obledu - takze moze ktos z Was podpowie nam cos ciekawego. Chcielibysmy miec w domu: 3 sypialnie (jedna sypialnie z lazienka), tzw. gabinet do pracy, rozsadny pokoj dzienny z kominkiem i garaz na 2 auta, oczywiscie kuchnia z jadalnia i druga lazienke. Dzialka ma okolo 13 arow (26m x 52m) i wejscie od zachodu. Moze ktos z Was realizuje projekt Archipelagu: Brenda, Lena lub Ala albo Murator: C34? Lub jakis inny projekt, ktory pasowalby do naszego opisu.

pozdrawiam Seba

Gość mirrras

biore pod uwage nastepujace projekty z katalogu "gotowow":

powszechny d04

spokojny d53

przyjazny d30

dom na 102 d09.

uprzejmie prosze o wasze doswiadczenia dotyczace budowy ktoregos z tych domkow, ewidentnych wpadek w projekcie, niespodzianek i zmian na lepsze w trakcie budowy. bede wdzieczny za pomoc. pozdrawiam-m

Witam

Ostatecznie zawęziliśmy obszar poszukiwań do tych dwóch projektów i teraz problem - który wybrać?

Oba projekty są bardzo zbliżone, z tym że Pamela jest mniejsza a ma to wszystko co Manuela. Z drugiej strony Manuele widzieliśmy na żywo i nam się podobała a Pameli nie. Może ktoś buduje lub zbudował Pamele, to bardzo proszę o kontakt.

Jeśli chodzi o Manuele, to wprowadzilibyśmy nastepujące zmiany:

1) okienko u góry przesuwamy o trochę, aby było w pralni,

2) wejście do pomieszczenia gospodarczego z garażu a nie z korytarza a tam byłaby garderoba,

3) coś trzeba zrobić ze schodami, aby były ciekawsze - tutaj nie wiem za bardzo co - może ktoś doradzi!

4) ta krótka ścianka pomiędzy kuchnią a jadalnią - chcemy ją zamienić na kolumnę,

5) no i musimy zlikwidować 1 okno w kuchni, gdyż mamy już gotową kuchnię, którą musimy tam wpasować.

Macie jeszcze jakieś pomysły odnośnie ulepszeń tego projektu?

Wybrałem APS 114 z Archiprojektu z Lublina - zlikwidowałem ściankę działową w salonie i mam 42,2 m2 salon + 13 m2 kuchnia + 11 m2 hall jako przestrzeń otwartą (zostawiłem tylko kawałeczek ścianki pomiędzy kuchnią a hallem) - zamiast ściany nośnej pomiędzy salonem a kuchnią architekt wstawił mi bardzo ładny okrągły słup ( fi 30cm). Powiększyłem też łazienkę na poddaszu kosztem kawałka strychu - ma teraz 16m2 i zmieszczę tam wszystko co chcę. Projekt ten jest bardzo podobny do manueli ale dla mnie bardziej pasował - w manueli nie było jak powiększyć salonu :cry: a tutaj się dało :lol: i zmieszczę w nim całe swoje kino domowe + jadalnię !

Ale każdy ma inne gusta i preferencje !