Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Padło na Virgo II, działka już wybrana 1500m2 tuż pod Łodzią, wszystkie media przy działce, piękna okolica, 37 tys. Niedługo podpiszemy umowę przedwstępną, jak tylko sprawdzę jej stan w gminie.

Cieszę się że kolejna osoba zdecydowała sie na ten projekt, z pojedynczym czy podwójnym garażem??

Pozdrawiam

U nas nastepujace warunki musialy byc spelnione w projekcie

-dom parterowy

-zaplecze gospodarcze

-musial sie zmiescic na nasza dzialke 26 m

-garaz nie mogl byc wysuniety, zeby nie zacieniac podworka i nie zaslaniac widoku od drogi, najlepiej w bryle domu

W koncu padlo na murator C34 , dorobilismy tylko indywidualnie czesciowe podpiwniczenie.

Witam

Od tygodni przerzucam projekty poszukując projektu niedużego domu ( pow użytkowa do ok. 120 ) z poddaszem użytkowym, który posiadałby oprócz dużego pokoju dziennego, przyległego do kuchni, dodatkowy pokój o następujących paramentrach:

- pow. 15-20m2 a więc stosunkowo duży, biorąc pod uwagę powierzchnie innych pomieszczeń w domu o takim metrażu

- dostępność najlepiej z wiatrołapu, jeśli nie to przynajmniej z takiego miejsca w przedpokoju, które uniemożliwia wchodzącym do pokoju obserwację części dziennej domu (pokoju dziennego i kuchni ).

Czy ktoś z Was buduje lub zamierza budować taki dom? Wszystkie ogladane przeze mnie projekty domów o tym metrażu mają zbyt mały i zwykle dostępny z głębi domu "gabinet". Ja chciałabym większy, kosztem np. komunikacji, pokoju dziennego ( razem z kuchnią może być do 30m2 )

czy dużej łazienki na dole.

Dom miałby być z garażem, dwuspadowym dachem, centralnie usytuowanymi drzwiami frontowymi, z oknami umieszczonymi symetrycznie po ich obu stronach. Na poddaszu 3 sypialnie + łazienka.

Podoba mi się bryła Słoneczka z Horyzontu, ale nie do końca.

Bez wykuszy, lukarn, jak najmniej okien połaciowych.

Taki prosty, zwyczajny dom, tylko ten gabinet zdaje się być problemem.

A ja muszę znaleźć gotowy projekt!

Mam nadzieję, że wśród Was są osoby, które miały podobny problem i jakoś się z tym uporały bądź kojarzą projekty, które mogłyby być dla mnie rozwiązaniem.

Serdecznie pozdrawiam

Jest wiele projektów z dodatkowym pokojem czy gabinetem na parterze budynku.Jeśli oglądane projekty Ci nie odpowiadają postaraj się pokombinować z poprzestawianiem ścian działowych ( w rysunku zaznaczone jako te cieńsze).Możesz także pozmieniać układ otworów w ścianach nośnych, zastosować nadproża i umieścić przejścia tam gdzie ich nie ma, a inne istniejące w projekcie otwory w ścianach nośnych mogą zostać po prostu zamurowane.Ważne aby wejście do gabinetu i WC było z wiatrołapu aby klient nie chodził po dalszej-prywatnej części domu.

Wielu w ten sposób dostosowuje wnętrze domu do swoich potrzeb

Wydaje mi się ze będzie ciężko znaleźć projekt idealny na twoje zamiary … zawsze będzie jakieś, „ale”...

z moich obserwacji kompromisem mogłyby być ten domek:

http://domus.wroc.pl/projekt/diuna-i/rzuty

na parterze jest miejsce na biuro - gabinet i w łatwy sposób połączysz z wiatrołapem. Na poddaszu masz trzy sypialnie.

Edytowane przez Arkus

Bardzo wszystkim dziekuję za sugestie.

Obecnie jesteśmy na etapie szczegółowej analizy projektu

http://www.lipinscy.pl/25639.xml?keys=2&int_1gteq=100&int_1lt=120&page=2&w=yes

Ale oczywiście jeśli przejdzie sporo zmian zostanie dokonanych ( do odstrzału z pewnością cześć okien dachowych i kilka innych rzeczy, np. ilość przeszleń w elewacji ogrodowej ).

Czy ktoś może buduje taki dom lub rozważa jego budowę ?

Do Pasco

Trochę dla mnie za mały ten pokój na gabinet i wystraszyło mnie nieco to przeszklenie od strony ogrodu ( bardzo efektowne ale w okolicach Warszawy zimy są sroższe niż w Wielkopolsce... ) ale w ogóle projekt jest super, w moim stylu. Gratuluję wyboru i zaawansowania budowy!!!

Ma niby te dwie wady ale kto wie...

Pozdrawiam

Dwa zdjecia ponizej sa zeskanowane z Katalogu Muratora "Budowa i Remont Domu" nr 1/2005.

Pytanie - czy ktos z was buduje lub planuje budowac wedlug projektu w podobnym stylu (srodziemnomorskim) ???

A moze ktos natknal sie na podobny projekt?

Prosze POMOZCIE !!!!!!

:cry: :cry: :cry:

http://foto.onet.pl/upload/13/86/_518814_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/6/78/_518815_n.jpg