Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich

Mam wielki problem ,otoz wiosna 2006 r, pragne zabrac sie za budowe domku ale moj problem to znalezc projekt.Roznica miedzy wjazdem na działke a koncem działki to dokładnie 2 metry.Od dłuzszego czasu szukam projektu ktory by pasowal ale nic takiego nie moge znalezc.Nie chciałabym budowac domku z piwnica poniewaz to podraza koszt budowy ale znalezienie takiego projektu oczywiscie funkcjonalnego ok 130 m powierzchni uzytkowej jest bardzo trudne.Przetestowałam setki projektow ale niestety nic odpowiedniego nie udało mi sie znalezc.Moze ktos rowniez tak jak ja ma ten sam problem i ma pomysł na taki projekt to bede wdzieczna za wskazowki. :D

Jezeli rzeczywiscie nic gotowego nie uda mi sie znalezc to rzeczywiscie bede zmuszona udac sie do architekta.Jednakze mam nadzieje ze moze uda mi sie znalezc cos gotowego.Np. archon posiada dosyc fajny projekt na skarpe o nazwie pod grusza ale on nie pasuje na moja działke-dlatego nadal prosze o wskazowki odnosnie projektu domku na skarpe.

Ja buduję domek na skarpie.Rozwiązaniem "problemu ze skarpa" było w moim przypadku doprojektowanie piwnicy pod całym domem( w piwnicy min garaż). Byłam u paru architektów i też doradzali nam podpiwniczenie.

Bałam się kosztów, ale w tej chwili jestem zadowolona, bo nie jest tak zle, a wszystko poszło zgodnie z planem bez komplikacji.

Buduję wg gotowego projektu Lmb 27.

Nie bralismy pod uwagę innego rozwiazania(no chyba, ze zmiana działki :wink: )

Ja mam na swojej działce o dlugości 70 kilka metrów spadek terenu wynoszący ok. 4 metry. Zobacz na mój projekt co budujemy, dodam tylko, ze przód domu tzn. garaż , wiatrołap, kuchnia oraz gabinet będa podpiwniczone, po to aby wyrównac teren. Planujemy to potem ładnie obsypać, żeby dom od przodu nie wydawał sie wysoki.

Życzę powodzenia :D

Aniu mam prosbe czy mogłabys pokazac jak wyglada w realizacji Twoj dom .Byłabym Ci wdzieczna.

Bardzo prosze :D

Są to zdjecia z poczatku pazdziernika. W tej chwili obsypujemy piwnicę. Od strony wsch. i zach. do wys. okien piwnicy z uwzg.naturalnego spadku. Od strony polud. musimy podsypac ziemię pod taras. W przyszłą sobotę ma przyjechać sprzęt i dokończyć dzieła.

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=43544&q=moje%20miejsce%20na%20ziemi&k=3

Pozdrawiam

Jesteś pewna, że garaż 2 stanowiskowy. Może w garażu tylko lepszy samochód, a gorszy pod wiatą, taką co by go tylko nie skrobać, a która będzie miała w bryle np. śmietnik.

Fajnie fajnie, tylko zwróć uwagę żeby w tym pojedynczym garażu dało się otworzyć drzwi samochodu. Nie każdy jest Zeta Jones i potrafi wyjść przez lufcik w tylnej klapie :-) . Znajomy tak sie właśnie załatwił (zrobił pojedynczy i w dodatku za wąski). Ja mam podwójny, przyklejony do domu, a nad nim duuuży pokój. Oczywiście - to kosztuje.

Aniu dzieki za zdjecia -ja rowniez mam taki spad na działce i rowniez bede musiała podpiwniczyc moj przeszły domek nie bede miała innego wyjscia,Ale podpiwnicze tylko połowe domu ze względu na koszty.Jesli pozwolisz bede sledziła Twoj postęp budowy .Ja ze swej strony w niedługim czasie poinformuje jaki wybrałam projekt.Pozdrawiam

Hej dana531

Bede czekać na wieści od Ciebie.Myślę, ze jak juz zdecydujesz sie podpiwniczyć domek, to dlaczego nie cały? Poprostu trzeba bedzie zasypac połowę piwnicy lub robić lawy schodkowe.

koszt naszego podpiwniczenia - 100m to

-materiały 22 061,63

-piach do obsypania fundamentu 1 000,00

-koparka do wykopu 990,00

+ dzwig do stropu, transport stropu, pompa z gruchą, a takze narzędzia( w tym nowa betoniarka)- musielismy kupic wszystkie narzedzia potrzebne do budowu, gdyz mój mąz budował wszystko sam z pomocą mojego teścia.Do tego dochodzi jeszcze kier. bud i geodeta.

To sa koszta stanu surowego, a pózniej trzeba jeszcze to wszystko wykończyć.Ale wykonczenie piwnicy zostawiamy na póżniej, najpierw będzie dom.Na tym w tym roku kończymy.

Napisałam Tobie o kosztach, gdyz sama na początku nie miałam pojecia ile to wszystko moze kosztować.Myśle, ze kasa, ktorą wydaliśmy nie jest az tak duza w stosunku do tego co uzyskalismy.

Ale decyzja należy do kazdego indywidualnie.

Powodenia i czekam na wiesci :D

Aniu musze przyznac ze przeraziłas mnie tymi kwotami podpiwniczenia.My niestety bedziemy podpiwniczac tylko połowe domu czyli ok 40 m2.Nie stac nas na całkowite podpiwniczenieMoj wykonawca powiedział mi ze zmieszcze sie w granicach 15 tys.Ale dokładne koszty poznam jak wybiore projekt.Na pewno nie bedzie duzy w granicach 130 m2 powierzchni uzytkowej.Czym wiecej oglądam projektow tym bardziej jestem zdezorientowana w tym wszystkim.mam nadzieje ze do konca miesiaca na ktorys sie zdecyduje.pozdrawiam

Haj Dana :D

W tych sumach zawarty jest nie tyle co sam koszt podpiwniczenia, ale rowniez koszt fundamentu, ktory tak, czy inaczej trzeba wykonac budujec dom.Jeżeli policzyc koszt samego podpiwniczenia, to bedzie to: strop wraz z transportem i dzwigiem-6 000, wieniec ( zbrojenie, beton, deski na szalunek)ok 1 800, bloczki- 2 900, styropian, dysperbit, folia, kalej ok 700, nadproza 700. Czyli samo" podpiwniczenie to dokladnie 12 100 [materiały +[ dzwig i transport stropu- 1000)].

Reszta sumy to fundament, czyli same materialy ok 11 000( nie licze narzedzi, betoniarki, itd).Nie licze piachu, bo tak, czy inaczej jak nie robisz piwnicy, to zasypujesz fundamet.

Koszt robocizny u nas wynosi 0. bo jak pisałam budujemy sami :D

Piszę dokladnie o kosztach, poniewaz dzisiaj zrobilam bilans budowlany.

Nie abym Ciebie tak usilnie namawiała na to podpiwniczenie, ale to było małe sprostowanko.

Myslę, ze teraz wyglada, to zupełnie inaczej :D

Ps podpiwniczenie pod domem -100 m

Pozdrawiam :D