Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wowo5!

głównym powodem ze wybraliśmy ZADĘBIE a nie Zarzecze jest metraż, w Zarzeczu poddasze jest bardzo duże - sporo metrów odchodzi tam na komunikację i generalnie jak dla mnie na wyrost, tak więc myślę że te 117 m na dole i ewentualne 35 na górze (2 nieduże pokoje i łazienka) a na reszcie stryszek wystarczy nam, aha projekt już mam w lustrzanym odbiciu i się adaptuje!

no i myślę że budowa Zadębia wyjdzie mnie taniej niż Zarzecze, co przy budowie w większości z kredytu ma znaczenie. A właśnie wowo5 czy zlecasz wykonanie profesjonalnego, takiego na własne potrzeby kosztorysu? - bo to co oni tam piszą nawet jak dla mnie jest chyba zaniżone, pzdr

Kubolotek!

jak napisałam wyżej projekt już mam i się adaptuje, mam nadzieję że wszystko bedzie ok, w poniedziałek jedziemy do Pani architekt, która w pierwszej kolejności miała nam zaprojektować schody na poddasze w holu gdzieś w okolicach pierwotnej łazienki a mojej pralni, zobaczymy co z tego wyjdzie :o , pzdr

Myślałam, że to będzie tak, że gdzie dwóch się kłócie, tam trzeci korzysta i znajdziemy trzeci projekt. Ale nie (na razie). I po długich przemyśleniach

zdecydowaliśmy się na Lolka.

Zaważyła głównie ilość okien, fajnie usytuowany balkonik i wymiary (w końcu jest metr którszy a to już jakieś miejsce na mały ogródek z kwieciem a działka mała)

Kochani, dzięki za sugestie. życzę Wam szczęścia a sobie trafnych decyzji :D

Ja spędziłam pół roku na poszukiwaniu swojego domu tzn projektu. Na początku wertowałam co się dało w poszukiwaniu tego jedynego. Założenia były od razu zdefiniowane:

-parterowy,

-prosta bryła,

-ok. 100 m2,

-dach czterospadowy,

-przejście z domu do garażu,

Później nie mogąc znaleźć zaczełam sama szkicować projekty. Tak naprawdę to miałam dwa wybrane projekty a dojazd do działki zweryfikował ostateczny wybór.

pzdr

magi

Witam po raz pierwszy :)

Szukam projektu, pomozcie prosze.

Dzialka duza i ustawna, ok 2000m. Dom z zalozenia potrzebny raczej dosc duzy, chociaz bez przesady. Na stale dla 5-osobowej rodziny (2 duzych+ 3 maluchow+lacznie 8 duzych lap szczekajaco-miauczacych), czesto dla wiekszej ilosci ludzikow (rodzice zamiejscowi, czesto pomieszkujacy u nas i spora ilosc dzieciatych kuzynek meza, brr).

Zalezy mi na domku parterowym z uzytkowym poddaszem, bez piwnicy, z grazem na jedno autko. Na dole najchetniej widzialabym: duzy pokoj, miejsce na stol i jakas komodke, wygodna kuchnia, najchetniej polaczona ze spizarnia, osobny "gabinetem" na spora ilosc ksiazek i komputery najchetniej dostepny z duzego pokoju, potrzebna duza iloscia schowkow. Sypialnia jedna na dole z lazienka to moje marzenie, a jeszcze z wyjsciem na taras i do ogrodu, ach - ale to tylko marzenie, niekoniecznie musi sie spelnic. Na gorze jakies 3 (w porywach do 4) sypialnie i lazienka. Lubie domy otwarte.

Mieszkam teraz tez w domu, ale niezbyt funkcjonalnym (dwupietrowym szeregowcu), stad pomysl budowy wygodnego domu.

Zalezy mi tez zeby nie zamieszkac w stodole.

Chcielibysmy zaczac budowe nastepnej wiosny.

Jesli ktos przeglada rozne projekty, albo widzial gdzies cos ciekawego - prosze o podpowiedz :)

Zastanawiam sie nad czyms takim: http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=41&a=92&sid=85&powierzchnia_uzytkowa_max=900&wymiar_dzialki_x_max=100&powierzchnia_uzytkowa_min=150&wymiar_dzialki_x_min=0&typ_budynku_in=PU,PAPU&projekt=0&odbicie=1

Przepraszam, nie umiem skracac linkow, niestety.

Jakies uwagi? Widze tu troche zmian, ktore bym chciala wprowadzic, ale jest to mniej wiecej to, czego szukamy.

Mam nadzieje, ze kto do mnie napisze :)

Pozdrawiam serdecznie!

Witajcie!

Czy sa takie osoby, które budują bądź rozważają budowę projektu DOM DOSKONAŁY B http://www.jota.gda.pl/index.cgi?cmd=VDT_EDIT&action=02&idn=2 lub AFRODYTĘ http://www.dobredomy.pl/?id_project=76?

Wszelkie uwagi dot. tych projektów będa bardzo cenne.

Pozdrawiam!

Widzę, że nikt nie chce komentować parterówek, więc będę pierwszy.

Aktualnie też szukam projektu - generalnie parterowego, ale takiego który daje mozliwość wykorzystania poddasza, więc komentarz będzie trochę subiektywny :) .

Co do joty (he, he ale się spasowało :wink: ).

PLUSY

Idealnie pasuje do działek z wjazdem od wschodu (wymaga wtedy "lustrzanki").

"Lekka" architektura - subiektywne wrażenie estetyczne na podstawie 1 renderingu.

Dość ciekawie rozwiązana strefa wejściowa, reszta to standard.

Praktyczne jest przejście z garażu prze p.gosp. do witarołapu i bliskość spiżarki.

Wykusz jest OK, ale ja inaczej bym to zaaranżował.

MINUSY

Dość duża długość budynku, wymaga działki o długości powyżej 30 metrów, zależy od warunków zabudowy. Idealnie jak działka ma min. 35 m.

Brakuje zadaszonego tarasu.

INNE UWAGI

Pokój na końcu korytarza, trochę mały jak na .. kino domowe :) .

-------------------------

Co do Afrodyty (co to była za boginii, nie pamiętam :wink: ).

PLUSY

Idealnie pasuje do działek z wjazdem od wschodu.

Z jednej strony ładna tradycyjna architektura, chciałoby się rzec staro... grecka, ....

Spore rezerwy przestrzeni na poddaszu, projektowanym pewnie jako nieużytkowe.

Ładny zadaszony taras.

MINUSY

... ale z drugiej strony trochę "przyciężka" strefa wejściowa.

Nie lubię tak usytuowanych kominków, wolę centralnie wewnątrz bryły, bardziej praktyczne.

Mała strefa wejściowa i wiatrołap.

Zbyt otwarta kuchnia, ale to można łatwo zmienić.

Długość budynku, nie na każdą działkę wejdzie, a jak wejdzie to "ukradnie" przestrzeń. Strefa gospoardza do skrócenia.

Ja osobiście skłaniałbym do greckiej boginii.

Nawet u mnie ma jakieś szanse. Mimo to dalej szukam.

Aha, znalazłem ciekawe projekty na:

http://http://www.archdesign.pl/index.php?p=agenor_2_(_dj_6)&t=0

Ten mi się naprawdę podoba. Może to ten ...

AHA

Mi to się jeszcze podobają takie:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=61699

Żona nie podzielała mego zainteresowania, więc sprawa się rypła.

Pozdrawiam

.. życząc przede wszystkim szybkiego wyboru.

w DOSKONAŁYM uciążliwe może być wejście do kuchni przez spiżarnie, chyba że ktoś codziennie robi ogromne zakupy, które w spiżarni zostawia

w AFRODYCIE jak dla mnie, to brakuje przejścia z garażu bezpośrednio do domu, tym bardziej, że po drodze jest pomieszczenie gospodarcze, to i smrodu spalin za bardzo by nie było czuć

i ten słup posrodku salonu :-?

za bardzo łamany dach

z zewnątrz, jak ktoś takie domy lubi, to mu sie będzie podobać :wink:

Najlepszym kompromisem jest Kamea. Piękny projekt. Jeżeli budować parterówkę to tylko ten.

http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=1245

Pozdrawiam

Tylko moja działka ma 30 m długości. Musiałbym ją rozciągnąć do 35 m, :wink: nierealne.

B. ładny, ale ja to nazywam, że projektowany lekką ręką, zbyt duża pow. strefy dziennej (hol, jadalnia, salon) w porównaniu do części z sypalniami.

POzdr.