Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Witam

Własnie wybraliśmy projekt naszego domu , ma to być na 99% Wierzba C z Horyzontu . Zajeło nam to około 2 lat , pisze zajeło bo wybieraliśmy go wspołnie z Żonką . Myśle że najtrudniejszym wyzwaniem było pogodzić nasze gusta . Moja żona chciał mieć duży dom ,ładny wizualnie w zwartej bryle , z garażem , a w srodku musiała być sypialnia z włsaną garderobą .

Ja natomiast chiałem domek mniejszy , funkcjonalny , łatwy i tani w budowie , jeśli chodzi o wnętrze to chciałem mieć duży salon i w sumie jeden pokój więcej niż cała nasza rodzinka , taki gabinet który zarazem miałbybyć pokójem dla gości . Podczas tych dwóch lat i przejrzenia masy katalogów i projektów , coraz bardziej przekonywaliśmy się że najleprzym wyborem łaczącym nasze oczekiwania bedzie Wierzba C ,oczywiście po kilku zmianach w samamy projekcie.

Podsumuwując wybraliśmy dom :

-parterowy z urzytkowym poddaszem

- wielkość około 130 m nie licząc garażu czy to mało czy dużo na trzy a zachwilę cztero osobową rodzinę

- jego projekt pozwala nam budowac go etapo , a to tez ważne w kwestii kosztów , ponieważ dom ma salon i dwa pokoje możemy spokojeni w nim zamieszkać na parterze , a w prszysłości wykończyć góre i zrobić tam dwa pokoje i łazienke dla dzieci.

- czy jest to łatwy dom w budowie , tu opinie są różne , ale napewno nie należy do drogich .

pozdrawiam

Jacek

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w DOSKONAŁYM uciążliwe może być wejście do kuchni przez spiżarnie, chyba że ktoś codziennie robi ogromne zakupy, które w spiżarni zostawia

Nie potrzeba robić dużych zakupów, wystraczy jakiekolwiek, zawsze lepiej zostawić je w spiżarni, aby nie robić bałaganu w kuchni.

w AFRODYCIE jak dla mnie, to brakuje przejścia z garażu bezpośrednio do domu, tym bardziej, że po drodze jest pomieszczenie gospodarcze, to i smrodu spalin za bardzo by nie było czuć

i ten słup posrodku salonu :-?

za bardzo łamany dach

z zewnątrz, jak ktoś takie domy lubi, to mu sie będzie podobać :wink:

Przejście pewnie mozna wydłubać :wink: . Natomiast słup, hmm, zgadzam się albo się je lubi i wybiera taki projekt albo nie. Słupy mają swój urok, ale trzeba je lubić jako element wnętrza.

Tak samo z dachem, są projekty o podobnym układzie funkcji, w których dach jest prostszy. Ja nie jestem zwolennikiem prostej formy, ale tu trochę widać przesady.

Projekty oglądaliśmy przez cały rok. Kilka tysięcy po wiele razy. Niektóre były już tymi ostatecznymi. Jednak po kilku tygodniach minusy przeważały nad plusami. Mieliśmy bardzo sprecyzowane wymagania, podobne do Waszych. Każdy projekt wymagał jednak jakichś zmian.

Gdy zobaczyliśmy projekt, który już realizujemy, zdecydowaliśmy się na niego w ciągu 15 minut. Dobry wybór potwierdziły szerokie konsultacje, nawet na Forum.

Po prostu wymagał najmniej przeróbek.

pozdrawiam

tezet

Witam po raz pierwszy :)

Szukam projektu, pomozcie prosze.

Dzialka duza i ustawna, ok 2000m. Dom z zalozenia potrzebny raczej dosc duzy, chociaz bez przesady. Na stale dla 5-osobowej rodziny (2 duzych+ 3 maluchow+lacznie 8 duzych lap szczekajaco-miauczacych), czesto dla wiekszej ilosci ludzikow (rodzice zamiejscowi, czesto pomieszkujacy u nas i spora ilosc dzieciatych kuzynek meza, brr).

Zalezy mi na domku parterowym z uzytkowym poddaszem, bez piwnicy, z grazem na jedno autko. Na dole najchetniej widzialabym: duzy pokoj, miejsce na stol i jakas komodke, wygodna kuchnia, najchetniej polaczona ze spizarnia, osobny "gabinetem" na spora ilosc ksiazek i komputery najchetniej dostepny z duzego pokoju, potrzebna duza iloscia schowkow. Sypialnia jedna na dole z lazienka to moje marzenie, a jeszcze z wyjsciem na taras i do ogrodu, ach - ale to tylko marzenie, niekoniecznie musi sie spelnic. Na gorze jakies 3 (w porywach do 4) sypialnie i lazienka. Lubie domy otwarte.

Jesli ktos przeglada rozne projekty, albo widzial gdzies cos ciekawego - prosze o podpowiedz :)

Zastanawiam sie nad czyms takim: http://www.domnahoryzoncie.pl/....

Przepraszam, nie umiem skracac linkow, niestety.

Jakies uwagi? Widze tu troche zmian, ktore bym chciala wprowadzic, ale jest to mniej wiecej to, czego szukamy.

Mam nadzieje, ze kto do mnie napisze :)

Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz sobie na pytanie, czy chcesz budować dom dla siebie czy kuzynek mężą (jak sama mówisz br... )

Aby zaoszczędzić sobie czasu popatrz na:

http://www.archdesign.pl/

Projekt np. DJ136, garaż 2-stanowiskowy, przyda się na miauczących, na górze antresola (pokój w innym wariancie projektu), ciekawy taras.

Poza tym jest tam wiele innych projektów (parterowych, z poddaszem) nawet większych.

Moi faworyci to DJ136, DJ 006 (do przeróbek), DJ49, DJ005

Miłej lektury.

Witam.szukam projektu sredniego domu na dzialke szer.20m.wjazd od strony poludniowej.Moze ktos mial ten sam problem co ja.Przejzalam duzo projektow i zdaje mi sie ze wiekszosc jest dla tych co maja front od strony polnocnej. Prosze o jakies cenne porady.POzdrawiam.

Sprawdź wątki:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=32136

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=34240&highlight=wjazd+po%B3udnia

Przeszukaj forum w kategorii PROJEKTY:

wpisz słowa "wjazd AND południa"

Owocnego wyszukiwania

http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=31

Spórz na ten projekt i inne z tej pracowni, część po przeróbkach (usuniecie okien z jakiejś strony) nadaje się wg. opisów na wąskie działki. Ja mam wjazd od południa i wybrałam Apollo IIa (wersja z garażem dwustanowiskowym)., wjazd na działkę będzie po łuku.

Pozdrawiam

Teraz pisze czego oczekuje w moim projekcie.

DZIALKA MA SZEROKOSC 20m z wjazdem od poludnia.

1.Zwarta bryla domu

2.Dom z mieszkalnym poddaszem pow.od 120 do 150m

3.Strona frontowa jest od poludnia wiec mysle ze tam powinien byc salon a strona połnocna to kuchnia i lazienka z pomieszczeniem gosp.oraz kotlownia .

4.Nie chce zastawiac sobie poludnia garazem wiec gdzie go umiescic?

Graz wolnostojacy odpada.

Obejrzalam duzo projektow .Wiele z nich podoba mi sie.

Tylko ze w kazdym mam jakies ale......

A moze przy poszukiwaniu projektu musze zwracac uwage jeszcze na cos innego o czym powinnam pamietac.

Piszcie kazda wasza uwaga bedzie dla mnie bardzo cenna.

POzdrawiam .