Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Ładny dom. Niestety dla mnie za drogi :cry:

Wczoraj przeczytałam wątek "co bym zmienił gdybym budował jeszcze raz". Dużo osób twierdzi, że przesadziło z metrażem domu i tego żałują.

Wszystkim którzy rozpoczynają budowę radzę to przeczytać.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=4804&highlight=bym+zmieni%B3

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Kathleenka. Pozwolę sobie na kilka uwag i sugestii.

Twój problem polega na tym, że musisz dopasować dom do działki. Niestety w tej sytuacji należy odrzucić wcześniejsze wyobrażenia, co do przyszłego gniazdka. W tej sytuacji, rezygnując w pewnym stopniu z formy należy zadbać o jakość. Mam tu na uwadze funkcjonalność domu. Znając z grubsza twoje potrzeby, sugeruję odrzucić SOPRANA, gdyż wymaga zbyt wielu przeróbek min. budowy trzeciego komina itd. Byłoby to zbyt kosztowne.

POŁUDNIOWY jest praktycznie do budowy bez przeróbek. Układ pomieszczeń logiczny, funkcjonalny a bryła prosta, co czyni go stosunkowo tanim w budowie. Zasadniczy problem jest taki, że należy go zwęzić o 40 cm. Trudno, najwyżej stracisz trochę na powierzchni. Garażu raczej nie zwężaj bo wygląda i tak na wąski. Nie może mieć mniej szerokości jak 3m. bo wtedy raczej nadawałby się na rowery. Jeśli garaż w projekcie ma powiedzmy 3.50m. to jesteś wygrana. Lepiej mieć ciasny garaż niż mieszkanie. Wygospodarowanie 40cm. nie powinno tu sprawić kłopotów.

Sugeruję również wyrównanie garażu ze ścianą frontową, a także wydłużenie go w celu uzyskania większej powierzchni gospodarczej. To naprawdę się przydaje.

Rzecz kolejna, kotłownia w łazience nie jest najlepszym pomysłem z wielu powodów (bezpieczeństwo, funkcjonalność itp.). Myslę, że lepszym rozwiązaniem byłoby przeniesienie kotłowni do pomieszczenia obok, zamiast garderoby, i z tego pomieszczenia zrobić przejście do garażu. Te przeróbki nie powinny stanowić problemu ani dla archtekta, ani też budowlańców.

Mam jeszcze jedną sugestię. Rozważ projekt PRZYTULNEGO z pracowni MG PROJEKT. Adres http://www.mgprojekt.com.pl. Byłem u Pana Gąsiorowskiego, wybudowany dom widziałem, z inwestorem rozmawiałem - jest zadowolony. Dom nie jest drogi w budowie. Napisz do biura, jutro prześlą materiały. Tyle, więcej pomóc nie mogę. Życzę trafnego wyboru.

gourmand

Dzioekuję za wszelkie rady i sugestie ale zapomniałam napisac o wszystkich zmianach - co jest istotne ze wzgledu na kont pod którym analizowałeś projekty. Piszesz o moich potrzebach - no własnie zmieniły się i to dosyc istotnie a mianowicie moja mam nie będzie znami mieszkała docelowo, nie potrzebujemy więc 2 osobnego mieszkania dla niej ...

Tak więc znacznie to zmienia nasze potrzeby, oczekiwania a co za tym idzie chyba twoją ocene projektów także.

Nie wiem dlaczego ale mój mąż skłania sie do Soprana z pewnymi zmianami -m.inn. wyrównanie wnęki w pokoju.

Co myslisz teraz w nowym świtle o tym projekcie ? ( ten 3 komin to chyba z racji mamy ) ?

gourmand

P.S.

A co do prztulnego to wysłałam e-maila z prośba o przesłanie opisu bo ze strony jest niedostepny. Byc może jest w porządku ale nie widziałam jeszcze rozkładu pomieszczen. Dach jest chyba troche bardziej skomplikowany niz w moich propozycjach.

e.kala

Oryginalny projekcik ale chyba troszkę za "odwazny" jak dla nas i na osiedlo , na którym mamy dzialke bardzo odtsawałby od charakteru zabudowy :cry:

Teraz myślę o tym domu. Ja chyba niedługo oszaleję :o

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-90,102,61,opis.html

Wg mnie masz też sprzeczne założenia. Ma mieć niedużą pow. zabudowy żeby taniej wybudować. A ścian i tak są najtańsze.

Teraz wybierasz dom o wymiarach 20x10m i kubatura prawie 900 m3.

Pow. dachu też niemała.

Może wybierz to co Ci się podoba. Nikt za Ciebie nie zdecyduje.

Moja żonka już też zaczęła "kombinować, że nie M08 a inny (jaki?) BRYZA z Domowe Klimaty. Popatrz na te, nie sugeruj się powierzchnią.

Powiedziałem dość, nie po to jeżdże po architektach, biorę wolnę etc, żeby

ciągle szukać

Co byś zrobił na moim miejscu jakbyś się dowiedział, że dom musi mieć dach dwuspadowy symetryczny o kącie 45 stopni i do tego ustawiony ma być kalenicą równolegle do drogi. Doszłam do wniosku, że ten spełnia te wymagania. Powierzchnię zabudowy ma taką jak Cyprys z podwójnym garażem. :cry:

Co byś zrobił na moim miejscu jakbyś się dowiedział, że dom musi mieć dach dwuspadowy symetryczny o kącie 45 stopni i do tego ustawiony ma być kalenicą równolegle do drogi. Doszłam do wniosku, że ten spełnia te wymagania. Powierzchnię zabudowy ma taką jak Cyprys z podwójnym garażem. :cry:

W 1-ej kolejności pomyślałbym o tym, aby sprzedać lub zamienić działkę.

Ja np. zrezygnowałem z rozpoczęcia budowy wg indywidualnego projektu.

Bo stwierdziłem, że byłem nierozsądny przy formułowaniu założeń.

Kosztował niemało, też :cry: , ale okna poławiowe+kolankowe+3 balkony+ 3 drzwi kosztowałyby DUZO DUZO więcej niż projekt.

Jeśli nie 1) - to trzeba szukać dalej. Nie wiem czy to poniżej spełnia narzucone warunki:

http://www.domus.wroc.pl/projekt4.html?id=66&flip=

Sprzedaż działki nie wchodzi w grę.

Ja już się pogodziłam z tym, że dom mój będzie "stodołowaty" :x . Teraz muszę znaleźć taki projekt, żeby w swojej prostocie był jednocześnie ładny i funkcjonalny. Z drugiej strony dach dwuspadowy jest tańszy w realizacji.

Jeżeli chodzi o kubaturę domu to zależy jak podają, czasami jest to kubatura netto a czasami brutto i dlatego przy podobnych domach są takie różnice w kubaturze. Dom z podwójnym garażem będzie miał większą kubaturę brutto a nie koniecznie netto. Ja to tak rozumiem ale nie wiem czy tak jest do końca. Projekt Diuna ma dwie wady, brak gościnnego pokoju i dach do przeprojektowania na 45 stopni :cry:

Ja osobiscie wybieram codzienny c117. Prosta bryla, mniejszy - powinien byc tanszy. I bryla domu mi sie bardzo podoba. Nie wiem tak naprawde jakie beda koszty budowy - musialbym pogadac z kosztorysantem. Ale chce wszystko zamknac w 200 tys. i jest to podobno możliwe...

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63402&highlight=c117

Choc chyba juz decyzja zostala przez Was podjeta...

Pozdrawiam

E.Kala, czy już znalazłaś swój projekt? My budujemy C19 z Muratora (a raczej zamierzamy budować, bo ekipa wchodzi na budowę na początku kwietnia :D) . W każdym razie jest podobny do tego, co opisałaś, tzn. ma garaż na 2 samochody, ok 160 m2 i nie jest specjalnie skomplikowany w budowie. Pytaliśmy niedawno na forum, czy ktoś też go buduje, ale nikt nie odpowiedział, więc może projekt nie jest zbyt popularny. Zobacz, może Ci się spodoba.