Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć, czy ktoś może podać mi link na gotowe prjekty na pochyłej działce.Dopiero myslimy o wyborze projektu, pochyła działka wymusza podpiwniczenie lub budowę domy wielopoziomowego i nic nie moge znależć.Pozdrawiam

No i przeszdł czas na mnie - działka jest i się "ustała" i jest wygodna (30x40 wjazd od północnego wschodu). Zanim zaczeliśmy szukać projektów ustaliliśmy priorytety i pewne wymagania co do projektu. Niestety po ich ustaleniu nie możemy znależć niczego, co by w przybliżeniu przynajmniej nam odpowiadało. W związku z tym 2 pytania:

• Czy ktoś miał podobne założenia i znalazł coś gotowego ?
  • Czy jedyne rozwiązanie to projekt indywidualny ?

Nasze założenia:

• typ: Parterowy lub parterowy z poddaszem użytkowym, ale z podstawową funkcją mieszczącą się na parterze: (3 sypialne). Bez względu na dyskusje toczące się na forum uważamy pomieszczenia ze skosami za pokoje II-giej kategorii - więc poddasze można by wykorzystać w przyszłości jako pokoje dodtakowe - ewentulanie dla pociechy która zechce się "oddalić" od rodziców.
  • pomieszczenia min. na parterze: sypialnia rodziców, 2 sypialnie dzieci (lub sypialnia i gabinet), pokój dzielny, kuchnia, jadalnia może być w salonie, ale przynajmniej optycznie wydzielona. Mała i duża łazienka (w małej musi być prysznic). Suma tych pomieszczeń i pom. uż. po za garażem powinna mieścić się w 120-140 m2.
  • Z pomieszczeń dodatkowych: spiżarania (albo wieelkaaa kuchnia), kotłownia, garaż na 2 samochody (to bezwględnie - niech ktoś spróbuje ustalić kto ma wsiadać do zimnego auta ja czy żona? i po co mi garaz jak bedę jeżdził zaśnieżonym samochodem?). W garażu lub obok kilka metrów na rower, kosiarkę, mile widziany jakiś mały zlew do brudnego mycia (np: kaloszy).
  • układ pomieszczeń: Kuchnia od strony wejścia/wjazdu. Przejście do garażu niekoniecznie wewnątrz domu ale blisko wejścia (najlepiej pod jednym daszkiem :) ). Taras od ogrodu, Dobre bybło by lekkie ocienienie okien salonu od strony południowej (większy daszek, albo wcięcie w bryle domu. Sypialnia rodziców z widokiem na ogóród i obok większej łazienki. Wjeście z wiatrołapu na widny holl z otwarciem na salon - nie można wchodzić do klitki z drzwiami. Przejście wiatrołap- spiżarnia-kuchnia. W miarę krótka komunikacja bez typowych dla praterówek ciągów 6-8 metrowych. Możliwość postawienia schodów na poddasze przy decyzji o jego adaptacji. Kominek wewnątrz domu (nie przy ścianie zewnętrznej).
  • Bryła i architektura Ze względu na wymagania (podówjny garaż i podstawowa funkcja na dole) - liczymy się droższym od standardu dachem (drożej o ~ 5 - 15 000 w zależoności od wykończenia). Oszczędności to pozostawienie poddasza na lepsze czasy :). Jesteśmy gotowi ponieść koszt jedego, lub dwóch małych daszków, które złamią monotonię bryły, ale bez zbytnich ekstrawagancji. Po prostu dom musi być również ładny :). Liczymy na jedno duże złamanie dachu i drobne przy daszkach. No i tu największy problem: graż pdwójny ma się ładnie komponowac a nie być wersją domu z pojedynczym - jak to zazwyczaj jest i wygląda potem jak "przedłużka".

No coż te wymagania to po części wasza wina - bowiem wynikają przynajmniej w 50% z lektury tego forum.

Czyli wnioski: nie przesadzać z upraszczaniem bryły bo stan surowy to dopiero początek kosztów, a nagorsze co mieć to dom który się nie podoba. Nie żałować pomieszczeń dodatkowych (dom nie może być niestety podpiwniczony). Wyłamać się z konieczności mieszkania pod skosami. (chyba, że dzieciom się zachce ;-)). Skorzystać z wygody mieszkania na jednym poziomie. - to właśnie lektura tego forum.

Jeżeli ktoś zmierzył się z podobnym problemem to proszę o odpowedź. Jeżeli komuś udało go się rozwiązać przy pomocy "gotowca" to podwójnie proszę. Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi, lub widzi błędy w naszym toku rozumowania - tez proszę o uwagi.

Jeżeli ktoś zmierzył się z podobnym problemem to proszę o odpowedź. Jeżeli komuś udało go się rozwiązać przy pomocy "gotowca" to podwójnie proszę. Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi, lub widzi błędy w naszym toku rozumowania - tez proszę o uwagi.[/b]

mrtn, myślę, że większość z nas się zmierzyła z podobnym problemem :wink: Ja przejrzałam na pewno grubo ponad tysiąc projektów i w miarę szukania moje wymagania malały. W końcu wybrałam dom zbliżony do ideału i na razie jestem zadowolona, chociaż mam go tylko na papierze :wink: Mam wrażenie, że projekty gotowe specjalnie są robione tak, żeby w nich czegoś do szczęścia brakowało i żeby jednak zamawiać indywidualne :wink: Życzę powodzenia w poszukiwaniach :)

1. Kuchnia od wejścia, fajnie ale jak w niej wytrzymacie latem (ze

względu na wasze strony świata). Ja również miałam taki problem i

jednak doszłam do wniosku, że bardzo ważne jest aby dom był

ustawiony prawidłowo wg stron świata. Ciemny salon albo nagrzana

kuchnia to niezbyt dobrze. Taras od północy też do przyjemnych nie

należy.

2. Nie rozumiem o co chodzi z tym drogim dachem. Bo 20 000 to chyba

tani dach :o . Ogólnie taki dom z powodu powierzchni zabudowy i

dachu na pewno będzie drogi.

3. Nie wiem w jakim wieku macie dzieci ale moje marzą o pokojach na

piętrze. Ja również myślę, że dom z poddaszem jest ciekawszy i

oddzielenie strefy nocnej jest super.

e.kala:

ad.1. Moja pomyłka: wejście jest od północnego wschodu - się mi pomerdało więc ok - już zedytowałem.

ad.2. Chodziło o różnicę w cenie w stosunku do standardowego czyli droższy o 10 000 zł a nie za 10 000 zł :-)

ad.3. Dlatego zkładamy, że poddasze musi się nadawać się do adaptacji -ale na razie jedno dziecko ma 3 lata więc lepiej niech zostanie przy nas.

Podział na strefę nocna i dzienną jest prosty na lewo od wejścia nocna na prawo dzienna :)

dom ma być do 100 kwadratowych łącznie z poddaszem użytkowym,dach najprostszy.Gdyby się komuś nudziło to niech podeśle parę linków , z góry dzięki.

Nie nudzę się - choruję - a to "prawie" to samo - sprawność intelektualna obnizona - w sam raz do wklejania linków :wink:

http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=pytanie&co=WB-3394&item=181

http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3091100&ProjID=183#

http://www.archipelag.pl/domek-rzuty.php?KatID=3990500&ProjID=482

i jeszcze kilka innych... http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid=2&projekt=8 http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid=2&projekt=8 ups... zdublowało się....

>30x40 wjazd od północnego wschodu.

Jak rozumiem 30 m to szerokość od wjazdu/ frontu , 40 m to głębokość.

Powiem szczerze, nie widzę problemu.

My mamy/mieliśmy problem, bo nasza działka ma ~ 30 m 30 m a większość projektów, który się podobały miały 18-20m długości, co powodowało tylko 4-6m za budynkiem wolnej przestrzeni.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64001&highlight=bryza

http://www.stylowydom.com.pl/projekty/bzg1/bzg1.html#f

Ale każdy z nich czegoś nie spełnia.

Mario_pa: Dzieki pomogłeś mi bardzo. Bryzę przegapiłem szukając proejktów. Nie spełnia oczywiście moich wymagań ale krąży w tych okolicach o których myślimy :-). Niestety nie da się w niej zamieszkać wygodnie bez wykańczania góry, na podobnej powierzchni parteru widzilibyśmy 3 sypialnie. Nie chemy oczywiście mieszkać w kiltkach, ale spokojnie nam wystarczy sypialnia 14-15 zamiast 19m, czy salon ~26-30. I docelowa pow. użytkowa bryzy 224 bez garżu to trochę za dużo Myśleliśy (120-130 na początek + jakieś 50-60 poddasze).

A garaz może być nawet większy to co kosztuje najwięcej (wykończenie) akurat do grażu idzie najmniej ;-).

Bungalow odpada :(. Wejście na ciemny hol i "korytażykiem do dziennego". Układ bryzy jest własnie taki bliko ideału: wydzielona stera nocna na parterze. Jadalnia "razem ale osobno". Nawet taką wykusze w jadalni byśmy chceli :).

>A garaz może być nawet większy to co kosztuje najwięcej (wykończenie) akurat do grażu idzie najmniej ;-).

Niestety jest to błędne rozumowanie. Wg słów kolegi z pracy, który zna się na tym, to garaż w bryle jest tylko trochę tańszy, praktycznie kosztuje tyle co każdy pokój ponieważ:

- masz ściany, pewnie pomalowane,

- jest pod dachem, który kosztował xx 000 pln,

- zabiera powierzchnię, która może być mieszkalna,

- dom w naszych realiach to prawie na całe życie, a samochód to 4-6 lat maksymalnie,

- jeśli kładziesz terakotę to wychodzi min. 70-80 zl/m2.

Gdzie jest taniej, mebli tylko nie ma !

Sprawdź to:

http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=65&PHPSESSID=9203feacff9a8c40982df640181c717c

A może coś z LINEARTE. Mają bardzo ciekawe.

Z liearte??? dom o powierzchni 100m2.... tam po 100 metrów to spiżarnie mają;-)

p.s

swoją drogą to bardzo ciekawe... szukam domu ( a dom buduje się, jak wiadomo przewaznie tylko raz w życiu dlatego to wydarzenie dość doniosłe) i rzucam hasło na forum "weźta szukajta, weźta mi znajdźta"

A ZNAJDŹ SE SAM, A MY TU NAJWYŻEJ POTEM SKRYTYKUJEMY TWÓJ WYBÓR..... NIE MA LETKO!!!!!