Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Adela - http://www.archipelag.pl/domek-rzuty.php?KatID=3990400&ProjID=359

Karmina -www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=463

Przez większość czasu walki z urzędnikami o wydanie warunków zabudowy działki (blisko 2 lata) myślałem wspólnie z żoną że wybudujemy po wygranej batalii właśnie Adelę, a tu kurcze jak nazłość kiedy właściwie zwycięstwo z urzednikami jest pewne naszły nas wątpliwości czy może jednak budować Karminę?

Czy możecie przedstawić swoje spostrzeżenia? Jest to o tyle pilene że w czerwcu chcemy zacząć budowę.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki, z tego co widzę np. na przykładowych kosztorysach to koszt wybudowania jednego i drugiego jest podobny, byc może jest to złudzenie i nie zauważam jakiś szcególnych różnic w tej kwestii. Jeśli ktoś je widzi to bardzo proszę o komentarz.

Co do Karminy to najbardziej przemawia do mnie jej układ pomieszczeń, ale ......

Bardzo proszę o kolejne opinie:)

Karmina - duży salon, kuchnia z widokiem na ulicę (bramę) i to koniec zalet. Garderoba przy gabinecie, to jakiś bezsens? Być może autor myslał o przenocowaniu gościa, jednak te marne 8m. sprawia raczej wrażenie celi. Zaplecze gospodarcze - beznadziejne. Piękny dom? O gustach nie chcę dyskutować, jednak publicznie wypowiedziałeś się, zatem mam prawo do swojego zdania na ten temat. Powiem delikatnie, że ten dom jest przezdobiony. Niektore elementy pasują do niego jak kwiatek do przysłowiowego kożucha.

Adela - mniejszy salon ale może będzie wystarczajacy? Poprostu nie wiem jakie są twoje potrzeby. Natomiast reszta pomieszczeń oraz ich układ, zdecydowanie bierze górę nad Karminą. Np. wiatrołap to jest rewelacja. Szafy, przestrzeń i wygoda. Nie znajdziesz zbyt wiele projektów z takim przedsionkiem. Do tego podłogówka i będzie bajer. Wygląd, prostsza bryła oraz bardziej powściągliwe użycie "elementów zdobniczych" sprawia, że Adela jest bardziej elegancka. Ozdóbki również podnoszą cenę, co działa na niekorzyść Karminy. Podobno tylko diamenty są najlepszą ozdobą kobiety.

Dom musi być funkcjonalny i na miarę potrzeb oraz możliwości finansowych własciciela.

Twój wybór, ty będziesz za to płacił i to ty będziesz w tym domu mieszkał.

Powodzenia.

W 2005 roku kupiliśmy działkę na wsi po dwuletnim okresie poszukiwań działek w Łodzi i okolicach. Aktualnie jesteśmy zdecydowani na projek Studia Atrium GL 16 w lustrzanym odbiciu. 29 marca 2006 roku po uzyskaniu wszytkich potrzebnych uzgodnień i mapek złożyłem wniosek o warunki zabudowy pod ten konkretny projekt. Teraz czekamy ok 2 miesięcy na decyzję WZ. Mam nadzieję że wszystko pójdzie zgodnie z planem.

Odpowidając na pytanie - budową domu interesowałem się od kilku lat - efekt - kilkadziesiąt katalogów z projektami i cała półka muratorów i innych gazet budowalnych. GL 16 zawsze mi się podobał i idealnie pasuje na moją działkę więc pomyślałem że czemu nie i postanowione - budujemy GL 16 w odbiciu lustrzanym, a garaż będzie wolnostjacy z dodatkowym pomieszczenim gospodarczym.

Witam

Szukamy z mezem projektu chodzi nam o parterowke ( moze byc z uzytkowym poddaszem). Mamy na oku dom w berberysach http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m40a32428358b9

oraz Murator D20a - Okazały - wariant II http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=73&action=showProject

moze ktos budowal-buduje podobny domek i moglby sie z nami podzielic swoimi doswiadczeniami? chetnie bym zobaczyla zdjecia wykonanych domkow :)

Milo tez by bylo uslyszec wasze opinie na temat tych dwoch domkow

Pozdrawiam

Witam,

przejrzeliśmy z żoną setki, jak nie tysiące projektów i na żaden nie możemy się zdecydować. Zdajemy się na Waszą pomoc :)

Wymagania mamy takie:

- powierzchnia użytkowa około 150-160 metrów

- murowany z poddaszem użytkowym

- minimum 1 garaż

- na dole kuchnia ze spiżarnią, gabinet (min. 12 m2), otwarty na kuchnię salon (min. 30 m2), pomieszczenie gospodarcze, ubikacja, zadaszony taras, oczywiście wiatrołap, wejście z garażu do domu, kominek

- na górze najlepiej pokoje w układzie: 2 symetryczne i 1 sypialnia, najlepiej po drugiej stronie korytarza, aby nie przylegała ścianą do któregoś z symetrycznych łazienka, pralnia, garderoba, ewentualnie pokoik gościnny

- wygląd "stodoła" odpada ;-)

- chcemy się zmieścić w ~300 tys. z budową "pod klucz"

Pomożecie?

pozwolę sobie nie zgodzić ze zdaniem przedmówcy...

Adela jest o wiele bardziej skomplikowana... - wystarczy zmienić trochę projekt Karmina (wyrównać ściany do kwadratu) a staje się BARDZO funkcjonalny - duży i wygodny wiatrołap, ogromna kuchnia, z tyłu połączymy garderobę z kotłownią i mamy duże i funkcjonalne pomieszczenie gospodarcze... takich zmian do Adeli po prostu nanieść się nie da...

dlatego ja wybrałam KARMINĘ :)

to co napisall 2gi forumowicz

takich domow masz tysiace - naprawde wez usiac i poszukaj ew forumowicze moga ci pomoc wybrac juz z paru wybranych przez ciebie

dodatkowo - dajesz haslo : do 300 tysiecy taki dom

a skad my ci to policzymy? :o :o :o

Zajrzyj tu :

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=68168

naparwde warto poczytac jesli chodzi o ustalenie kosztu :lol: o ktory takze prosisz w tym poscie

Wyglada na to, że najlepiej zrobisz jesli zlecisz indywidualnie wykonanie projektu jakiemuś zdolnemu architektowi.

Przyznam, że również miałem problem z wyborem, ale to już za mną - wybrałem SKRZATA (C 115) http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=330&IdKolekcji=

TO NIE DOM TO DOMEK !

POLECAM !

pozdrawiam

Na dzień dzisiejszy faworytem jest Brygida z ArchDesign:

http://www.archdesign.pl/index.php?p=brygida_(dj_33)

Niestety nie wiem jak sobie poradzić z tą malutką kuchnią.

A co do projektów: nie muszę do nich siadać, bo cały czas przy nich siedzę i szukam :)

Ja też po drodze zahaczyłem o archdesign, ostaecznie wybrałem M08 z Muratora, ale to chyba wg twojej nomenklatury stodoła

Pomysł o wybudowaniu domku pojawił się u nas (ja i narzeczony) ok roku temu. Przesądziła o tym działka, którą dostałam od taty. Przemyśleliśmy sprawę i doszliśmy do wniosku, że skoro mamy już działkę (ok.2000m, ogrodzona, zadrzewiona, przyłącza, a do tego staw) to możemy zaryzykować budowę domu :wink: Na początku dom miał być parterowy. Po kilku miesiacach zastanawiania się i przeglądania projektów, doszlismy do wniosku, ze wolimy parterowy z użytkowym poddaszem. Nasze "wymagania":

na dole:

*salon+jadalnia ok 30m (wykusz+kominek)

*kuchnia ok 10m

*łazienka i pokój (urządzimy dół, wprowadzimy się, a dopiero wtedy powoli dokończymy poddasze, pokój zostanie wtedy zamieniony w gabinet)

*pralnia/suszarnia

*schowek, spiżarka

*garaż+kotłownia (przy garażu)

Na górze:

*sypialnia ok 20m (z pracownią, biblioteczką)

*dwa pokoje dla dzieci (ok 14m)

*łazienka ok8m

*garderoba

Zdecydowalismy się na dom o prostej bryle i dwuspadowym dachu.

Wypatrzylismy dziesiątki projektów... Stanęło jednak na projekcie indywidualnym, który finansowo wyniósł nas tyle, ile gotowy projekt+adaptacja.

Tez bym sie cieszyla jak by 300tys starczylo i dlatego wybralam duza ale jednak "stodole". Dwuspadowy dach jest najtanszy i powoduje najmniej strat

powierzchni. Nie wyklucza tez klimatu nowoczesnego. Ostrzegam przed skomplikowanymi dachami przy tym metrarzu!

Czesto z zewnatrz wygladaja super ale wewnatrz masz klitki a nie pokoje. A placisz za to slono.

pozdrawiam

Witam

jeszcze wybieram ale prawie jestem pewna wyboru. Pod uwagę brałam przede wszystkim strony świata aby nie mieć południowego słońca w kuchni. Potem ilość sypialni i najważniejsze gabinet dla męża. Metraż ok. 150 m2 i fajny układ pomieszczeń. Resztę da się dopasować. Asia :wink: