Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

przy takiej samej powierzchni np 100m2 taniej wychodzi cena 1m2 domu z poddaszem uzytkowym np 50m2 dól 50m2 góra, niz 100m2 w parterze

nawet w przypadku mniejszej troche parterówki wychodzi ona zwykle drozej niz dom z poddaszem (oczywiscie nie mowie o sytuacji 80m2 parterowy domek w porownaniu z 200 m2 z poddaszem :wink: ) mowie o zblizonych wymiarach

powod - fundament i koszt dachu (wiezby i pokrycia) jest zwykle drozszy od kosztu stropu

przykladowe 50m2 fundamentów +50m2 stropu+50m2 + wiezba i pokrycie dachowe nad tymi 50 metrami poddasza jest tansze niz 100m2 fundamentu + analogicznie polac dachowa nad tymi 100 m2 (oczywiscie o jakims tam zblizonym spadku )

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Łomatko, to było piłowane ze 100x i nikt nie dał sensownej i jednoznacznej odpowiedzi.

Oczywiście Zielona ma rację, ale trzeba pamiętać, że w domu z poddaszem qpę miejsca traci się na schody (które też kosztują) i raptem z 2x50 robi się 45+35 (skosy) czyli 80, a czy taniej wybudować parterową 80-kę czy 2x50 w podłogach - tu już bym polemizował ;-). Do tego - jak masz pięterko - wypadałoby mieć na górze łazienkę i na dole też przynajmniej kibelek (koszty), do tego parterówkę stawiasz szybciej (koszty robocizny) i nie wydajesz na stropy. Za to trochę więcej idzie na dach i fundamenty.

Nasz projekt ma 2x80 m w podłogach i zapewniam, że wolałbym zamiast tych niby-160 metrów - 140, ale w jednym poziomie. Następny nasz dom będzie parterowy 8) tym razem nie dam się żonie przekonać :p

Opisywane sporo razy...

Dach 2-spadowy, bryła prosta kwadrat lub prostokąt, kwestia doboru materiałów ścian, pokrycie dachu (tu można spokojnie parę tys. urwać-oczywiście kosztem estetyki), strop (żelbet jest m.w. dwukrotnie tańszy od terivy), schody - zwykłe drewniane(zalezy tez od drewna) są tańsze niż beton obrabiany potem, okna (kolor droższy zawsze niż białe),no i ... bajery - im więcej w domu tym drożej.

Ja sam drugi raz budowałbym dom do max 120m2. I prosty.

Dziwię się ludziom budującym potężne wille, a wiedzącymi że dzieciaki odchowane i do nich nie wrócą bo się dawno ustawili...gonic sie tam chcą czy jak? Wiem, wiem nic mi do tego, kto na co i jak kasę wydaje...

To podobnie jak z autem - samotny kawaler ( :-) ) kupujący sobie wypasione,7 osobowe auto rodzinne... ;-)

Z tą Terivą 2x droższą od żelbetu to pewne? Bo mnie akurat przekonywano, że cena ta sama :roll: tylko grubsze toto, za to szybciej się kładzie.

Jeśli komuś wyjdzie taniej żelbet 2x to nie zastanawiać się tylko brać, różnica w użytkowaniu żadna a jest to jednak kawał grosza. I wytrzymałość tez większa.

Witam.

Chciałbym prosić Was o opinię na temat poniższego rozwiązania. Działka z wjazdem od południa, wejście od ulicy. Bardzo nam zależy na tym, aby ogród znajdował się za domem, dlatego też zdecydowaliśmy się na pokój dzienny usytuowany od strony północnej. Zakładamy, że życie rodzinne będzie się głównie toczyć w zachodniej części budynku (kuchnia/jadalnia/taras). Pokój dzienny stanowi osobne pomieszczenie, aby można było w nim się odizolować i odpocząć. Troszku się obawiam, że będzie zbyt ciemny/ponury mimo dużej ilości okien oraz że zimą zjedzą mnie rachunki za ogrzewanie (dużo okien od północy). Co Wy na to? Dać sobie spokój i szukać innych rozwiązań?

Z góry dzięki za opinie.

http://img463.imageshack.us/img463/8242/parter4mc.jpg

Domek patrząc na projekt ma elegancką zgrabną bryłę opartą na kwadracie. Jednak wygląd zewnętrzny tego domu to kwestia gustu. Każdemu może się podobać co innego. Myślę że sama elewacja bardzo przyjemna dla oka. Jeżeli chodzi o wnętrze to jak dla mnie jest trochę za dużo malutkich pomieszczeń, ale wystarczy zminić układ poddasza.

Niemal identyczny projekt ma Krajobrazy - ROSA http://www.krajobrazy.com.pl./index.php?strona=domek&nazwa=ROSA#nowhere :D

Cześć ja kupuję działkę 20,5 m i myślę o aps 55,75,78,96 i 99 .

Myślę że likwidyjąc okna garażowe i ew na piętrze nad garażem dachluksy mogą zmieścić się także na Twoją działkę

Wg mnie i żony dla naszych potrzeb to najlepsze z dotychczas oglądanych

Ale wszystko zależy od wizji na własny domek - no i od kaski

Witam was serdecznie.

Związku ztym iz dopiero jestem na wyborze projekty mam problem poniewąż jestem niedoświadczona w tej dziedzinie.

Bardzo podobaja mi sie dwa projekty dorotka i słoneczko

Tu sa

1.http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=314

2.http://nowydom.onet.pl/3197,2,projekt.html

Te dwa projekty spełniaja moje oczekiwania .Wiem ze sa to małe domki ale na tyle mi kasy wystarczy

Chciłabym wiedzieć który z tych projektów jest lepszy ,tzn który nie posiada wad jakiś konstrukcyjnych i oczywiscie KTÓRY WYJDZIE TANIEJ W BUDOWIE.

Bardzo was prosze o pomoc w wyborze ,wiem ze Państwo maja juz doświadczenie w tej dziedzinie.

Pozdrawiam

Witam wszystkich!. Ja i mój mąż zaczęliśmy myśleć o budowie domu około trzech miesięcy temu. Dzisiaj jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowę. Wybraliśmy prosty, śliczny i tani(mam nadzieję, ale to się pewnie jeszcze okaże) domek z kolekcji muratora-CYRKON. Mamy zamiar dobudować do niego mały garaż. CYRKON spodobał się nam już dawno i to obojgu. Przyznam, że dalej oglądam projekty, ale naprawdę mało jest PROSTYCH domów z dwuspadowym dachem.

Zobaczcie sobie CYRKONA, może się wam spodoba (http://www.projekty.murator.pl)

Pozdrawiam Mrssquirrel.

Z pewnością jest niedrogi w budowie :)

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_275_18.jpeg

Ale wg mnie, byłby jeszcze ładniejszy, choć może trochę droższy, z gankiem (lukarną?) zamiast tej połaciówki. Tak np. jak w "Tradycyjnym":

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_74_18.jpeg

albo "Wiejskim":

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_210_18.jpeg

Połaciówka psuje wygląd dachu i ogólnie całego projektu.

Hej! Ja wybrałam Karminę z Archipelagu. Teraz nasza Pani architekt dokonuje w srodku zmian. Ładny jest też ten dom w macierznkach ale z tego co widać to będzie sporo droższy od Karminki :D Już sam przekrój dachu wiele mówi... Ale to jest twój wybór.

Życzę udanego wyboru!

Jako właścicielka *niedużego* muratora z licznymi przeróbkami JUŻ WIEM ile błędów popełniliśmy... Dziś brakuje mi wejścia do łazienki z sypialni, obszernej garderoby, sypialnia o 3m2 za mała, schody w domu... oj.. mogłabym wymieniać.

RADY (zawsze w cenie) :D :

- wybrać projekt IDEALNY i nie robić żadnch poprawek

- znależć wykonany projekt, obejrzeć dom w *naturze*

- słuchać rad tych, co już wybudowali...

Baz zastanowienia wybrałabym szmaragd, ponieważ lubię dużo otwartej przestrzeni z podziałem na jej funkcje. Orion jest dla mnie mniej przestronny. Bardzo podoba mi się jego wnętrze. Salon, jadalnia, kuchnia. Piękny układ. Pewnie zmieniłabym usytuowanie kominka w narożnik. Powiększyłabym łazienkę kosztem kotłowni. Reszta bez zastrzeżeń. Jednak jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny domu to dla mnie numer 1 to Proton I z pracowni Domus. Jednak wszyskiego naraz nie da się pogodzić. :D . Pewnie wybiorę Szmaragda.

• 2 weeks później...