Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawa o zaoptrzeniu w wode

Recommended Posts

Zmieniło się prawo. Prezydent podpisał w maju nową ustawę regulującą kwestię kanalizacji. http://www.e-instalacje.pl/124_2125.htm Będzie obowiązywać od sierpnia.Teraz PWiK ciągnie kanalizację na swój koszt do granicy twojej działki. Prawdopodobnie zmieniło się też prawo jeśli chodzi o przyłącza elektryczne. Wczoraj dzwoniłem do rejonu i powiedział mi gość że energetyka daje na swój koszt wszystko co się wiążę z przyłączem- skrzynkę i wszystko co w tej skrzynce. Twóje wydatki, to te które zrobisz za skrzynką

co do energetyki to na pewno tak jest tylko jak jest z woda?

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zmieniło się prawo. Prezydent podpisał w maju nową ustawę regulującą kwestię kanalizacji. http://www.e-instalacje.pl/124_2125.htm Będzie obowiązywać od sierpnia.Teraz PWiK ciągnie kanalizację na swój koszt do granicy twojej działki.

Mimi31, uważnie przeczytaj mój post. Tak, zmieniło się prawo

pojawiła się nowelizacja (Dz.U.05.85.729), dostosowująca dotychczasową

ustawę do dyrektyw unijnych. Do tej właśnie nowelizacji odnosi się

komentarz do którego zamieściłaś link. Ale co z tego, komentarz to nie

prawo a w ustawie wciąż widnieje zapis w art. 15. pk.2

"Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej,

pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i

urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o

przyłączenie nieruchomości do sieci"

rzucilam okiem na ta ustawe. W art.15 jest zapis mowiacy o tym, ze przedsiebiorstwo wod-kan ponosi koszty nabycia, zainstalowania i utrzymania wodomierza glownego. Nie znalazlam zapisu mowiacego o tym, ze komunalka/gmina ponosi koszt wykonania calego wodociagu :-?

w dalszym ciagu zastanawiam sie, czy gmina ma prawo zadac od nas oplaty partycypacyjnej w kosztach budowy wodociagu? :-?

Ja jakiś czas temu dostałam informację z wodociaów, że nie planują budowy sieci do mojej działki i mogę ją sobie sama wybudować ( ok 100 m długości sieci). Po drodze są jeszcze 3 działki niezabudowane. Sąsiedzi nie planują w najblizszym czasie rozpoczęcia budowy. Czy wodociągi będą musiły wybować sieć a ja tylko przyłącze, czy jednak nie muszą sieć budować?

Cytuje:

Art. 31.

[b]1. Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia

kanalizacyjne, mogą je przekazywać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwuwodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie.[/b]

2. Przekazywane urządzenia, o których mowa w ust. l, powinny odpowiadać warunkom

technicznym określonym w odrębnych przepisach.

<3. Należność za przekazane urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne

może być rozłożona na raty lub uwzględniona w rozliczeniach za zbiorowe

zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków.>

Tal, ale przyłącze nie jest "urządzeniem wodociągowym i urządzeniem

kanalizacyjnym" w rozumieniu ustawy. Jest nim wodociąg lub sieć kanalizacyjna.

Jedyny plus z nowej ustawy to ten, że w przypadku kanalizacji, jak nie ma studzienki rewizyjnej to płacisz tylko do granicy działki. Jednak w praktyce ten zapis też jest martwy. Gestorzy w warunkach technicznych będą nas zmuszali do budowania studzienek. Ja np. tak właśnie mam.

A wtedy przyłącze to odcinek od studzienki do magistrali kanalizacyjnej i płacisz Ty.

W przypadku wodociągu to nic się nie zmieniło. Kiedyś płaciłeś

i teraz płacisz. A jak Ci każą zapłacić 3,5kzł za 30 metrów to

bierz i się ciesz. Ja za 2m+studzienka będę musiał zapłacić

4kzł+cena projektu.

Inaczej jest w przypadku kanalizacji. Jak nie trzeba budować

studzienki to koszty od kolektora do granicy pokrywa gestor. Inna

rzecz, że teraz to będzie pewnie rzadkość. Gestor po prostu

w warunkach tech. nakaże zbudowanie studzienki i już znowu

koszty będą po twojej stronie.

No takie mamy prawo. Jak ktoś nie wierzy to mogę tekst jednolity

ustawy, czyli po zmianach udostępnić na www i sobie poczytacie.

Witam. Mam pytanie na temet przyłaczy energetycznych. Pisze "brachol"{, ze energeryka zrobi na swój koszt wszystkie podłaczenia łacznie ze skrzynka do działki, to cos nie tak.

13.07.05 za podłaczenie pradu od sieci ( słup stoi 4m od mojej działki) musiałam w Wyszkowie zapłacic na wstepie 146,40 PLN a przy podpisaniu umowy około 2400 PLN (będe ją - umowę- podpisywać 28.07.05).

Moze znasz dokładnie przepisy ktore o tym mówia.

Jak widzisz zalezy mi na czasie i pieniązkach również

Pozsdrawiam

Witam. Mam pytanie na temet przyłaczy energetycznych. Pisze "brachol"{, ze energeryka zrobi na swój koszt wszystkie podłaczenia łacznie ze skrzynka do działki, to cos nie tak.

13.07.05 za podłaczenie pradu od sieci ( słup stoi 4m od mojej działki) musiałam w Wyszkowie zapłacic na wstepie 146,40 PLN a przy podpisaniu umowy około 2400 PLN (będe ją - umowę- podpisywać 28.07.05).

Moze znasz dokładnie przepisy ktore o tym mówia.

Jak widzisz zalezy mi na czasie i pieniązkach również

Pozsdrawiam

No tak w tym kraju to bardzo możliwe że przyłącze wodne nie jest urządzeniem wodociągowym Nie byłbym wcale zdziwiony gdyby klaus mił racje to jakieś chore nie sądzicie ....................... Cholera czekałem na tą ustawe bo myślałem że gmina będzie musiała odebrać przyłącze i nie chodzi tylko o kasę. No ale coż to co dla zwykłych ludzi jest oczywiste w kwesti prawa okazuje się zupełnie inne hehehe i cytuje :

urządzenia wodociągowe - ujęcia wód powierzchniowych i podziemnych,

studnie publiczne, urządzenia służące do magazynowania i uzdatniania wód,

sieci wodociągowe, urządzenia regulujące ciśnienie wody,

I niech mi ktoś wyjaśni czy przyłącze nie jest częścią sieci wodociągowej jeśli tak to w jaki sposób może funkcjonować taka sięć powiedzmy bez przyłączy jeśli nie byłoby żadnego to czy taka sieć miałaby sens istnienia o co tu chodzi .................

Niestety aa przyłaczone kilowaty płacę oddzielnie, a za samo przyłacze te nieszsczesne 2400 PLN

ej cos krecisz, płaci się opłate zryczałtowana, w zaleznosci od dostawcy za kilowat. ja zamówiłem 14 kw i zapłacę 22oo bo tak mam w umowie i ani grosza wiecej. co prawda w umowie jest zapis o skrzynkach i liczniku ale dopiasano ze to na koszt włascicela. a ty włascicielem nie bedziesz :-)co do kanalizacji to gmina idzie mi na reke ale musze okreslic koszt materiałów i robocizny i oni te 40 metrów zrobią albo ja zrobie a oni mi rozlicza w podatkach (lepszy rydz niz nic), natomiast najlepsze jest w tym wszystki mto że wodę mam 2,5 metra od budynku bo gdy robili wodociag to weszli na nieruchomosc poprzedniej wlascicielki 8 metrów w głąb. chyba głab to robił, :-) w każdym razie sygnalizacja że będe domagał się opłat dzierżqawnych działa na gminę jak płachta na byka :-),

Do tych co musza wybudowac siec wodociągowa z własnych środkó...A zwłaszcza do Maggy3. Czy dowiadywałaś sie coś więcej ? U mnie w gminie niec nie wiedzą !!!!

W przypadku, gdy istniejąca sieć wodociągowa, która zostanie rozbudowana z własnych środków odbiorcy (inwestora indywidualnego), potrzebna do wykonania nowego przyłącza wodociągowego (zgodnie z technicznymi warunkami przyłącza), będzie przechodziła w drodze gminnej, czy jest to dzierżawa tego gruntu od gminy ? Jeśli tak, czy gmina ma prawo do pobierania opłaty za tą dzierżawę ? Czy przed przystąpieniem do budowy sieci wodociągowej z własnych środków muszę spisać umowę z gminą i co powinna ona zawierać ? Czy gminna może bezpłatnie przejąć na własność sieć, którą wybudowałam ? ? Dodam, że gminna nie posiada regulaminu dostarczania wody i odprowadzania ścieków, a także nie posiada środków na tego typu inwestycje

Zapomniałam dodać, że drąże ten temat juz od dosyć dawna i bez rezultatu ! W gminie te urzędasy nic nie wiedzą. Myslałam o tym żeby sieć wodociągową przeprowadzić nie w drodze gminnej tylko na swoim terenie. Nie wiem czy jest to mozliwe i z jakimi konsekwencjami może się to w przyszłości wiązać.

Jesli ktokolwiek wie cos na ten temat, bardzo proszę o pomoc.

Zastanawiam się za co te cholerne urzędasy biorą kasę (naszą) !!!! :evil:

Niestety aa przyłaczone kilowaty płacę oddzielnie, a za samo przyłacze te nieszsczesne 2400 PLN

ej cos krecisz, płaci się opłate zryczałtowana, w zaleznosci od dostawcy za kilowat. ja zamówiłem 14 kw i zapłacę 22oo bo tak mam w umowie i ani grosza wiecej. co prawda w umowie jest zapis o skrzynkach i liczniku ale dopiasano ze to na koszt włascicela. a ty włascicielem nie bedziesz :-)-),

Może się wtrącę - sprawa u mnie wygłada tak (wczoraj odebrałam papiery po finalizacji sprawy). a jakie poniosłam koszty - 2200 opłata przyłaczeniowa w którą wchodził projekt + za KW, do tego 1000 zł szafka z robocizną (to jest ta szafka docelowa która jest w ogrodzeniu), do tego zrobienie rbetki (tj skrzynka + robocizna i podbicie odpowiednich pieczątek 500 zł)