Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odświeżam temat bo....właśnie odebrałem warunki przyłączenia do sieci wod-kan. W przypadku sieci kanalizacyjnej pisze między innymi tak:....."nalezy przwidzieć wybudowanie studzienki kanalizacyjnej w granicy nieruchomości"....... . Dobrze pisał Klaus że gestorzy w warunkach technicznych będą nas zmuszali do wybudowania studzienek. Swoją drogą ciekawe na podstawie jakich przepisów ustalają te warunki techniczne. Ale może warto zadzwonić i spytać? Chyba to zrobię...................no i dzwoniłem. Ale sezon urlopów itd itp. Nik nic nie wie.
https://forum.murator.pl/topic/36492-ustawa-o-zaoptrzeniu-w-wode/page/3/#findComment-770274

• 4 months później...
Cytuje:

Art. 31.

[b]1. Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia

kanalizacyjne, mogą je przekazywać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwuwodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie.[/b]

2. Przekazywane urządzenia, o których mowa w ust. l, powinny odpowiadać warunkom

technicznym określonym w odrębnych przepisach.

<3. Należność za przekazane urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne

może być rozłożona na raty lub uwzględniona w rozliczeniach za zbiorowe

zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków.>

Ja WSPÓŁFINASOWAŁAM budowę kolektora ściekowego do mojej posesji w ramach komitetu społecznego 5 domów. Gmina dała 70%, my 30%. W umowie z Gminą zapisano, że właścicielem sieci w momencie jej odbioru jest Gmina a użytkownikiem Wodociągi. Na tej podstawie Wodociągi odmówiły nam zwrotu kosztów, które ponieśliśmy na budowę NIESWOJEJ sieci. Przyłącza finansowaliśmy oczywiście sami.

Pytanie brzmi:

Czy na podstawie Ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzeniu ścieków mam szansę odzyskać swoje pieniądze wydane na kolektor (sieć kanalizaacyjną) ? Na sąsiedniej ulicy miasto uzbroiło teren i nikt nie musiał dokładać.

Proszę o opinie

https://forum.murator.pl/topic/36492-ustawa-o-zaoptrzeniu-w-wode/page/3/#findComment-960022