Maggy3 23.07.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2005 Do Pozerek,Nic nowego nie wiem. Może się coś zmieni w sierpniu po wejściu ustawy.Nie mam zamiaru fundować nikomu sieci wodociągowej za ok 20.000 tyś.Cholera szkoda, że to tyle kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 10.08.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Odświeżam temat bo....właśnie odebrałem warunki przyłączenia do sieci wod-kan. W przypadku sieci kanalizacyjnej pisze między innymi tak:....."nalezy przwidzieć wybudowanie studzienki kanalizacyjnej w granicy nieruchomości"....... . Dobrze pisał Klaus że gestorzy w warunkach technicznych będą nas zmuszali do wybudowania studzienek. Swoją drogą ciekawe na podstawie jakich przepisów ustalają te warunki techniczne. Ale może warto zadzwonić i spytać? Chyba to zrobię...................no i dzwoniłem. Ale sezon urlopów itd itp. Nik nic nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonia_aa 09.01.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Cytuje: Art. 31. [b]1. Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne, mogą je przekazywać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwuwodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie.[/b] 2. Przekazywane urządzenia, o których mowa w ust. l, powinny odpowiadać warunkom technicznym określonym w odrębnych przepisach. <3. Należność za przekazane urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne może być rozłożona na raty lub uwzględniona w rozliczeniach za zbiorowe zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków.> Ja WSPÓŁFINASOWAŁAM budowę kolektora ściekowego do mojej posesji w ramach komitetu społecznego 5 domów. Gmina dała 70%, my 30%. W umowie z Gminą zapisano, że właścicielem sieci w momencie jej odbioru jest Gmina a użytkownikiem Wodociągi. Na tej podstawie Wodociągi odmówiły nam zwrotu kosztów, które ponieśliśmy na budowę NIESWOJEJ sieci. Przyłącza finansowaliśmy oczywiście sami. Pytanie brzmi: Czy na podstawie Ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzeniu ścieków mam szansę odzyskać swoje pieniądze wydane na kolektor (sieć kanalizaacyjną) ? Na sąsiedniej ulicy miasto uzbroiło teren i nikt nie musiał dokładać. Proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts