kola78 07.07.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Przeczytałam na stronie muratordom.pl, że nie można łączyć w c.o. miedzianych rur z grzejnikami aluminiowymi. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego? W takim razie jakie mam kupić grzejniki do miedzianych rur lub jakie rury do aluminiowych grzejników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 07.07.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Mam tu przed sobą kryteria doboru materiałów w instalacjach grzewczych i stoi tak: Jeśli przewody miedziane to inne urządzenia i elementy instalacji (m.in grzejniki) - stalowe, zeliwne, miedziane Jeśli inne urządzenia i elementy instalacji ze stopów aluminium ( w tym grzejniki) to przewody -stalowe lub tworzywa sztucznego Dane pochodzą z wymagań technicznych COBRTI INSTAL - wytyczne projektowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola78 07.07.2005 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Dzięki za szybką odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanko - będę miała piec na paliwa stałe i jakbym chciała grzejniki aluminiowe to moge zastosować tylko przewody stalowe, bo chyba nie można w takim przypadku stosować tych z tworzywa sztucznego? A może są jakieś, które można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 07.07.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Hmmm... tak sobie myślę ze taki piec nie wyklucza instalacji z Pexa. One Mają dopuszczalną temp. 95st - szczyty. Jak nam sie co chwile woda bedzie gotowała w instalacji to nie spełnią zadania. Nie jestem niestety praktykiem i moja wiedzy w tym zakresie jest ograniczona dlatego polecam porady instalatorów na Forum - wprawdzie pracuje w branży i co nieco mam z tym tematem doczynienia - to jednak moja działka jest inna niz techniczne doradztwo - mam dostep do wiedzy ale tylko czyjejś - sama wolę inną tematykę Ja jedynie moge potwierdzic iz zamierzam mieć u siebie instalacje w sytemie rur Tece (PE-Xc, PE-MDX) i i będzie w tą instalcje oprócz kotła gazowego wpięty kominek z płaszczem wodnym - a to przeciez dokładnie piec na paliwa stałe - po wielu konsultacjach nikt mi nie odradzil takiego połączenia - choc na chłopski rozum obawiałam sie takiego rozwiazania. To w dużej mierze kwestia sterowania temperaturą - zastosowania pomp, naczyń wyrównawczych i innych cudów na ktorych sie nie znam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.07.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Grzejników aluminiowych nie należy łączyć z instalacją w miedzi z powodu korozji elektrochemicznej żeberek alu - tyle w największym skrócie.Temat omawiany już na forum. Korzystnym bez wątpienia jest aby instalacja była jednorodna.Do instalacji w miedzi najkorzystniej zastosować grzejniki miedziane Regulus .Woda z instalacji w tych grzejnikach styka sie wyłącznie z miedzią.Konstrukcja układu wodnego tych grzejników utworzona przez rury miedziane cechuje się stosunkowo niskim oporem hydraulicznym. W instalacji z kotłem na paliwo stałe zawsze istnieje prawdopodobieństwo zagotowania wody w instalacji. Wówczas rury z "plastiku" mogą ulec trwałemu odkształceniu oraz rozszczelnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 07.07.2005 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 no jest więcej producentów grzejników miedzianych, nie tylko Regulus. Niemniej z tego co wiem sa tzw. przejściówki dla instalacji z miedzią.A co do instalacji ogólnie - cóż, nie oszukujmy się, że zawsze najbardzije polecane sa te aktualnie modne.Na przykład stal.U nas tak niedoceniana, na zachodzie wraca się od dawna do instalacji ze stali, bo ma też swoje zalety.Także zawsze trzeba brać poprawkę na to co się aktualnie najbardziej opłaca hurtowniom, lub na co zostały wydane największe koszty marketingowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.07.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Xeno!Było cymbalistów wielu......Grzejniki Regulus odróżniająją się od wszystkich bardzo ważnym szczegółem - niskimi oporami hydraulicznymi - (budowa kolektorowa i większe średnice) i wobec tego jako jedyne z grzejników miedzianych na rynku kwalifikują się do instalacji z kotłem na paliwo stałe. "Przejściówki" instalacyjne wyeliminuję bezpośrednie utworzenie ogniwa lecz nie wyeliminują korozji poprzez krążace wypłukana jony. Instalacja ze stali ma rzeczywiście swój plus: jednorodność instalacji- minusem z pewnością są:większe średnice zewnętrzne rur, uciążliwe pracochłonne spawanie, ciężar,i bardzo ważne - niepotrzebna duża pojemność cieplna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola78 07.07.2005 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Dzięki za odpowiedzi. Właśnie siedziałam w necie i czytałam o grzejnikach Regulus i chyba je wybiorę wraz z rurami miedzianymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 07.07.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 bogusławie masz rację co do przejściówek. ich się używa przeważnie wtedy kiedy nie ma innej możliwości. niestety z praktyki wiem coś o produkcji grzejników i znam ofertę grzejników na Polskę (także tych aluminiowych ). Dlatego jescze raz powiem, ze czesto "ranking jakości" niestety jest to kwestia mody i nakładów na promocję. (a tego drugiego najbardziej;) co do stali - duża pojemność nie jest wadą w przypadku kotłów kondensacyjnych - tam wręcz wskazana jest jak największa ilość zładu, zgodzisz się napewno; błędem jest własnie uzywanie grzejników "konwekcynych" czyli wszytskich tych typów "biurowych blaszaków" (wybacz, że tak nazwę formę, ale osobiście mi się nie podoba wizaż najbardziej dostępnych grzejników). ogólnie najbardziej lubie grzejniczki żeliwne, własnie te stare, tak bardzo przez nas nielubiane, najlepiej jeszcze poniemieckie. Lubię je głównie dlatego, że wolę ciepło przekazywane bardziej przez radiację niz konwekcję)i dlatego, że mi się podobają. Tak więc najważniejsze, zeby produkt się podobał i żeby mieć prawdziwą i wykonalną gwarancję, dobrze zaprojektowaną instalację i dobrą cenę wyjściową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.07.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Xaro!Oczywiście masz rację. De gustibus non est disputandum - gust, w tym również Twój jest poza dyskusją. Pewnie, że grzejniki żeliwne tchną urokliwą nostalgią za minioną stabilną przeszłością.Ulubiony design jest kwestią gustu, natomiast prym w sprzedaży faktycznie wiodą koncerny niepolskie, które stać było na wejściu na polski rynek na dumpingowe ceny no i mają kolosalne środki na promocję i obrzucanie błotem konkurencji. Jednak będę bronił swego nie gustu lecz przekonania. Przy kotłach kondensacyjnych grzejniki Regulus są, wbrew utartym opiniom, znacznie sprawniejsze w oddawaniu ciepła od innych typów grzejników, gdyż o ile konwekcja w niższej temperaturze spada znacznie to oddawanie ciepła poprzez promieniowanie zanika niemal całkowicie. Ich skutecznośc wynika po prostu z faktu, że ich układ oddawania ciepła tworzy nie tylko wnętrze grzejnika lecz jednocześnie jego powierzchnię przednią i tylną - a zatem oddawanie ciepła do otoczenia ma charakter mieszany jedynie z przewagą konwekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 07.07.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Xeno!Xsara to mój wóz;) no właśnie, i każdy pewnie móglby dodać swoje zalety grzejników. Jeśli pracujesz w/z Regulusem to daj dobre ceny autorce;)o! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.07.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Xeno! księżniczko Ty moja. Wybacz mi Zorientowałem się jak klikałem "wyślij" - niestety prąd był szybszy... Powiedz, że mi wybaczasz ..... Ogromnym problemem jest zawsze rutyna i walka z mitami i utartymi opiniami, które niektórzy powtarzają jak swoistą mantrę...... Pozdrawiam A co do cen. Póki co nie odbiegają poziomem od cen zwykłych grzejników. Reszta to kwestia Twojego, z pewnością nieodpartego, uroku osobistego i zdolności przekonywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 07.07.2005 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Poziom wypowiedzi jak i fachowości jest żenujący i broń nas muratorze od tych fachowców . Temat był wyjaśniany wielokrotnie na forum i myślę ,zanim zapytasz lub odpowiesz to przeczytaj.Pozdrowienia adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 07.07.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Ten za to komentarz był bardzo fachowy oraz konkretny.Że nie wspomnę o poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 07.07.2005 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Bo Bogusław ma udziały u producenta Regulusów - dlatego tak je ostro reklamuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 07.07.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Kola78 jesli chcesz mieć kocioł na paliwo stałe daj sobie spokój z instalacją z tworzywa.Przegrzanie jej powoduje zawsze zdecydowane skrócenie żywotności - nieodwracalne. Rób w miedzi.Podłogówke możesz zrobic w plastiku (pex) bo tam muszą byc układy ograniczające (choćby prosty RTL)do 50 stC. Co do grzejników montuj stalowe (purmo,korado,kermi,de longi,brugman). Oczywiście to tylko moje zdanie zrobisz jak będziesz uważał/a. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.07.2005 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Mały - udziały w czym? Podpowiedz mi. W rynku? prowizja? Od czego? Jak liczona? Może co zarobię. Polecam regulusy bo uważam, że są bezwzględnie najlepsze, mimo, że polskie. Dlatego też nie dziwię się, że są przez niektórych dealerów obcego chłamu atakowane. Widziałeś je, dotykałeś, montowałeś, widziałeś jak pracują? Wiem o czym mówię, gdyż mam je u siebie w domu, nawet teraz za plecami Ty polecasz grzejniki stalowe kolejno: fińskie, czeskie, niemieckie, włoskie, belgijskie. Wszystkie na jedno kopyto. Zardzewieją jak leci w okresie od trzech do sześciu lat. Tymczasem regulusy ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 08.07.2005 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 a właściwie czemu narzucasz z góry grzejniki aluminiowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vector 08.07.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 BogusławRozbudowuję dom. W starej części mam od ok. 7 lat grzejniki Convector, które konstrukcyjnie są bardzo podobne do Regulusów. Jestem z nich bardzo zadowolony dlatego chyba zdecyduję się na Regulusy (Convector chyba już nie istnieje).Mam tylko pytanie. Wadą Convectorów jest "cykanie" na połączeniach aluminium i miedzi w momentach zmian temperatury, kiedy włącza się pompa. Czy taki efekt mają też Regulusy? Jak to jest w praktyce? Pozdrawiamvector Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antoni 08.07.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 ja też właśnie zaraz ogrzewanie zacznę stawiać - jakie grzejniki będą najlepsze przy ogrzewaniu gazem? i która firma w mazowieckim jest godna polecenia, żeby z nimi całą instalację grzewczą do domku zrobić, najlepiej łącznie z kotłownią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts