Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zakładam, że niedługo będę miał doprowadzony prąd do skrzynki w ogrodzeniu.

Ile czasu trwa podłączenie do domu - chodzi mi o czas realny jaki jest potrzebny od chwili rozpoczęcia działań do chwili uruchomienia pierwszego odbiornika w domu (formalizmy i robocizna).

Jest to o tyle istotne, bo jest szansa, że w październiku będzie właśnie ta skrzynka w ogrodzeniu i zastanawiam się czy przed ostrą zimą uda się coś jeszcze zrobić.

https://forum.murator.pl/topic/36524-pod%C5%82%C4%85czenie-pr%C4%85du-od-skrzynki-do-domu-ile-czasu/

witaj:)

Jeżeli masz pozwolenie na budowę owego kabla to roboty kablowe możesz rozpocząć od zaraz. Po ułożeniu kabla, wykonaniu instalacji, pomiarów praktycznie w tym samym dniu przy odrobinie szczęścia możesz mieć podane napięcie i założony licznik. Wszystko zależy od Ciebie jak potrafisz sobie zgrać prace do wykonania.

dokładnie tak jak piszš wyżej. Kup kabel, zakop go na jakieœ 0,70 - 1 metra, ułóż folię niebieskš i zgłoœ. Dzwoń dzwoń i jeszcze raz dzwoń, zawracaj głowę, daj odczuć, że pršd ci jest potrzebny, jeżeli to nie pomaga to "nawiedzaj" osobiœcie obsługę klienta czy co tam u was jest. aż do skutku. To jest najlepszy sposób na szybkie podłšczenie.

witam:)

Nie do końca tak jest. Przyłączenie realizuje dostawca w terminie określonym w umowie. Można prosić/ponaglać wykonawcę przyłącza z różnymi skutkami. Kabel od pomiaru do TE to Twoja działka i Ty masz ją wykonać.

Witam !!!

Zaraz zaraz czy ja dobrze rozumię .Przecież z tego co mi mówili w zakładzie energetycznym to nie można zrobić sobie tego ot tak sobie samemu .To powinien zrobić ktoś z uprawnieniami elektrycznymi i budowlanymi .Oczywiście dołek wykopac można samemu i położyć kabel też ,ale papiery że robił to ktoś z uprawnieniami trzeba przedstawić w zakładzie energetycznym .

pozdro D.RZ

można sobie dzwonić i ponaglać, ale musi zostać zorganozowany przetarg na wykonacę co rozpoczyna się wywieszeniem ogłoszenia (chyba 2 tygodnie) podpisanie umowy z wykonawcą itd

Przetarg na wykonawcę podłączenia na terenie mojej działki?

Nie rozumiem?

Prąd jest (raczej będzie) doprowadzony do skrzynki w ogrodzeniu.

Kabelek kładziesz sobie sam. Prąd do skrzynki w ogrodzeniu podłączy ci firma którą zatrudni do tego celu zakład energetyczny. W moim przypadku musiałem podpisać oświadczenie że sam robiłem instalację za co biorę odpowiedzialność. I to było tyle. Firma która robiła podłączenie skrzynki do słupa (mam podłączenie z linii napowietrznej), za kilkusetzłotową opłatę załatwiła mi też wszelką papierologię z zakładem energetycznym.

A wcześniej miałem przyłącze tymczasowe budowlane z którego pomocą, z gniazda siłowego, kabelkiem 5x4 mm2 podłączonym do reszty instalacji, zasilałem tymczasowo cały dom :)

Wyjaśnię dokładniej:

sprawa przyłączenia do skrzynki do działki jest niezależna i jest aktualnie realizowana dla całej grupy działek powstałych z podziału.

Zajmuje się tym agencja pośrednictwa, która sprzedała działki i zobowiązała się aktach notarialnych do doprowadzenia prądu do granicy.

Aktualnie mają pozwolenia na budowę, uzgadniają szczegóły z wykonawcą i zakładem energetycznym.

W październiku do każdej działki do skrzynki doprowadzony będzie prąd.

Zastanawiam się ile czasu zajmie podłączenie od tej skrzynki do domu.

Zero.

Jeśli wcześniej zrobisz całość instalacji na działce, w chwili podłączenia prądu do skrzynek masz go w domu. Nie musisz czekać z instalacją do momentu aż ci prąd podłączą :)

U mnie było tak:

Zrobili przyłącze tymczasowe budowlane, do słupa wkopanego na działce od najbliższego słupa który był dostępny.

Potem wybudowałem dom.

Z domu wystawał kabelek 5x6 mm2, który przedłużaczem własnej roboty podłączyłem do gniazda siłowego na owym słupie i tak sobie mieszkałem :)

W międzyczasie zakład energetyczny projektował linie, oglaszał przetargi itp itd

Potem przyjechali chłopcy, postawili cztery słupy. Póżniej przyszli, od jednego z nich podłączyli kabelek, przenieśli skrzynkę ze słupa na ścianę domu, wymienili licznik na dwutaryfowy, dali mnóstwo papierów do podpisania i było po wszystkim, miałem przyłącze docelowe. Przerwa w dopływie prądu trwała kilka godzin.

Zero.

Jeśli wcześniej zrobisz całość instalacji na działce, w chwili podłączenia prądu do skrzynek masz go w domu. Nie musisz czekać z instalacją do momentu aż ci prąd podłączą :)

Tylko wczesniej musisz wiedziec w ktorym miejscu bedzie stac skrzynka :D .

Jankes