Andrzej Koneczny 07.07.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Składałem dziś wniosek o warunki techniczne przłącza energetycznego. Nie bardzo wiedziałem jakie zamówić doprowadzenie linii. Podałem we wniosku linia napowietrzna i nie wiem czy nie zrobiłem błędu? Proszę o rady, może powinienem doprowadzić prąd linią podziemną Powiedzcie co należało by wybrać i krótko dlaczego? Każda rada jest dla mnie cenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 07.07.2005 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 witaj:)Różnica w cenie opłaty przyłączeniowej przemawia za przyłączem napowietrznym ale...........Nie znam zakresu prac do wykonania i odległości do najbliższego słupa.Licznik masz na ścianie domu, skrzynka i plątający się inkasent.Przyłącz napowietrzny wykonany będzie szybciej jeżeli słup jest w odległości do 35m.za kablem przemawiają względy estetyczne, problemem jest bieganie czasami w nocy i w zimie do licznika aby załączyć zabezpieczenie które zadziałało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 07.07.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Zależy też od domu. Do niektórych nie da się przymocować "sztycy" od napowietrznego. Np przy dachu kopertowym gdzie nie ma ścian szczytowych - chyba że ta koperta to dopiero nad trzecim piętrem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 07.07.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Ja ze wględów estetycznych zdecydowałem się na kablowe. Wprawdzie było droższe i dłużej czekałem ale:1. nie masz linii napowietrznej biegnącej gdzieś np. na nad wjazdem lub jeszcze gorzej obok balkonu(widziałem takie przypadki);2. Nie masz na budynku skrzynki i zejścia do niej kablem(wedle przepisów nie możesz go przykryć ociepleniem);3. Już wyżej wspomniany inkasent nie szwęda się po posesji;itp.Różnica w kosztach o ile pamiętam to ok. 1tys. PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 07.07.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Nie no kochani druciki napowietrzne to średniowiecze. Nie masz co się zastanawiać linia kablowa (ziemna) to jest to. Napowietrznych już się praktycznie nie buduje jeżeli już to przewodami izolowanymi. Zdecydowanie jestem za linią kablową. Sam zmieniłem przyłacze kilka lat temu z napowietrznego na kablowe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.07.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Napowietrznym liniom stanowcze nie Postanowiłem, że na naszym domu nie będzie żadnych sztyc od lini napowietrznych, żadnych anten itd. Udało się to zrealizować w 100%. Przewody elektryczne biegną w ziemi. Podobnie przewód telefoniczny oraz przewody od anten (satelitarnej oraz analogowej) a nawet od talerza radiowego łącza internetowego. Przyznaję, że takie rozwiązanie było kosztowniejsze i wymagało pewnych zabiegów technicznych i organizacyjnych ale efekt był tego wart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Koneczny 08.07.2005 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Dzięki za rady. Chyba udało mi się zmienić (telefonicznie) wniosek na linię ziemną, przynajmniej mi obiecano. Pozdrawiam serdecznie A.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonbon 08.07.2005 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Elektryk jestem: postanowiłem mieć kabel.(na słupach wieszają!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 09.07.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Qcze ja już mam przyznany wniosek na napowietrzną linię, czy jest możliwość zmiany na podziemną (ps. mam dach kopertowy do tego), ale głównie to chodzi o estetyke i brak ptaków siedzących na drucie i robiących na np. szybe samochodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.07.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Qcze ja już mam przyznany wniosek na napowietrzną linię, czy jest możliwość zmiany na podziemną (ps. mam dach kopertowy do tego), ale głównie to chodzi o estetyke i brak ptaków siedzących na drucie i robiących na np. szybe samochodu... Oczywiście, że tak. Składaj kolejny wniosek o zmianę w formię aneksu do umowy. Pośpiesz się by to nastąpiło zanim ZE dokona przyłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolniaski 14.07.2005 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 My mamy przyznaną napowietrzną. Mieliśmy się starać o zmianę na podziemną (te wiszące kable i mało estetyczne skrzynki na domu ), ale ktoś nam podpowiedział, że skoro słup mamy od płotu w odległości 0,5 m to można kabel puścić po słupie (lub wewnątrz), w liniii płotu postawić skrzynkę, a od niej już samemu pociągnąć kabel do domu. Zakład Energetyczny się na to zgodził Wyjdzie taniej i obejdzie się bez chodzenia do ZE w celu zmiany decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin3213 06.05.2019 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 Na środku mojej działki stoi słup linii napowietrznej, pozostałość po dawnym, nieistniejącym już domu. Czy jest możliwość przejścia z tego słupa pod ziemię, prowadząc pod ziemią prąd do domu? Rozumiem że wtedy licznik musiałby być zamontowany przy słupie? Czy to w ogóle możliwe, czy linia podziemna musi być w taki sposób "od nowa doprowadzona do granic działki ? Będę wdzięczny za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 06.05.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 Na środku mojej działki stoi słup linii napowietrznej, pozostałość po dawnym, nieistniejącym już domu. Czy jest możliwość przejścia z tego słupa pod ziemię, prowadząc pod ziemią prąd do domu? Rozumiem że wtedy licznik musiałby być zamontowany przy słupie? Czy to w ogóle możliwe, czy linia podziemna musi być w taki sposób "od nowa doprowadzona do granic działki ? Będę wdzięczny za informacje. Wystąp do ZE o warunki techniczne przyłączenia do sieci elektroenergetycznej. Wtedy będziesz miał napisane jak będzie zrealizowane zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts