Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwna teoria

Recommended Posts

Witam ponownie :)

Moj szanowny sasiad wysunal dziwna teorie

W skrocie wyglada to tak

Chce zamowic gruszke betonu - na przyklad B-15.

Konsystencji takiej "normalnej" - czyli gestej

Ale zeby potem uzyskac konsystencje plynna wlac do tej gruszki wody - zeby go rozrzedzic.

Czy w dalszym ciagu bedzie to beton B-15??

Czy tez nie??

Wg mnie juz nie bedzie to B-15.

Wedlug mojego sasiada bedzie - tylko konsystencja sie zmieni.

Dobrze mysle czy nie??

Wadzic sie z nim dalej?? ;)

Czy go sobie darowac.I niech robi co chce

P.S.

Dodam ze to nie pierwsza taka jego dziwna teoria

dobrze sąsiad kombinuje jak doda odpowiednio dużo wody to z 20m3 betonu zrobi mu się 30m3, ale przecież woda i tak wyparuje

moja rada nie zbliżaj się za bardzo do jego domu, może być to niebezpieczne

Niestety nie masz racji - dodanie wody znacząco obniży wytrzymałość betonu - ja bym słowa budulca zmienil na "glupota ludzka nie ma granic" - niech sasiad lepiej juz nie kombinuje...

dobrze sąsiad kombinuje jak doda odpowiednio dużo wody to z 20m3 betonu zrobi mu się 30m3, ale przecież woda i tak wyparuje

Niestety nie masz racji - dodanie wody znacząco obniży wytrzymałość betonu - ja bym słowa budulca zmienil na "glupota ludzka nie ma granic" - niech sasiad lepiej juz nie kombinuje...

Geno gdzie Twoje poczucie humoru? :roll:

mdzalewscy - chyba musisz wesola buzke wstawiac :lol:

Geno gdzie Twoje poczucie humoru? :roll:

mdzalewscy - chyba musisz wesola buzke wstawiac :lol:

Moje poczucie humory niestety w kwestiach konstrukcyjnych jest mizerne :wink: - gdyby sąsiad chciał wodę dolewać do farby emulsyjne np. w proporcjacj 1:1 to może i to było by dla mnie śmieszne- z chęcią bym potem tak ekspresjonistyczną ścianę obejrzał :p

mdzelawscy mam nadzieję ,że wybaczą mi moje pospiesznie skierowane słowa :wink:

..a tym sąsiadem to nie jest Leon?

Moje poczucie humory niestety w kwestiach konstrukcyjnych jest mizerne :wink: - gdyby sąsiad chciał wodę dolewać do farby emulsyjne np. w proporcjacj 1:1 to może i to było by dla mnie śmieszne- z chęcią bym potem tak ekspresjonistyczną ścianę obejrzał :p

Co do farb to tez kupowal najtansze a potem malowalem - bo wyladowal w szpitalu - chyba ze 3 razy.Zeby to jakos wygladalo.

Z tego "wodnitego" betonu chce zrobic "tylko" wylewke pod garaz blaszak i w piwnicy.

Inna sprawa czy kierowca sie na takie cos zgodzi - dolanie wody.

Jak cos bedzie nie tak to beda winni wszyscy dookola tylko nie on.

Co do farb to tez kupowal najtansze a potem malowalem - bo wyladowal w szpitalu - chyba ze 3 razy.Zeby to jakos wygladalo.

Z tego "wodnitego" betonu chce zrobic "tylko" wylewke pod garaz blaszak i w piwnicy.

Inna sprawa czy kierowca sie na takie cos zgodzi - dolanie wody.

Jak cos bedzie nie tak to beda winni wszyscy dookola tylko nie on.

hmm...to nie wiem po co mu grucha - wystarczyłoby "ukręcić" we własnym zakresie B10 (zakłądająć B15 :wink: ) na budowie...szkoda zachodu.

Aby uzyskać większą płynność betonu bez zmniejszenia jego wytrzymałości nie wolno dodawać wody, lecz specjalny plastyfikator.

Ja do zalania fundamentu w rowie zamówiłem beton z lubitem, gdyż miałem utrudniony dojazd gruszki. Płynęło jak miód.

Cenowo wyszło jak bym zamówił beton o klase lepszy.

Aby uzyskać większą płynność betonu bez zmniejszenia jego wytrzymałości nie wolno dodawać wody

Ja o tym doskonale wiem.

Tylko do niego to nie dociera.

Twierdzi ze woda i tak wyparuje i bedzie to samo.

Mowi ze kierowca betoniarki "łaski mi nie robi ze wody doleje".

Tzn chce wylac troche gestego - zeby dac dookola i nic mu nie wycieklo.

A potem dolac wody zeby bylo rzadsze.

Ale chyba dam sobie z nim - sasiadem - spokoj.

Niech robi co chce.Jego chalupa.

Tylko mnie az skreca jak takie brednie opowiada

Witam

Kiedyś na Discovery był program o wnoszeniu jakiegoś wieżowca (jakieś 50). Na etapie fundamentów, kiedy wylewano ich ogromne ilości stwierdzono , że sztuka polega na dobrani tak gęstości aby kolejno nalewane warstwy mieszały się z poprzednimi. Zbyt gęsty beton spowoduje zbyt szybkie twardnienie, a zbyt rzadki ( duża ilość wody powoduje powstanie drobnych pęcherzyków wewnątrz - co znacząco osłabia jego wytrzymałość. Po prostu beton szybciej zastyga niż odparuje woda. Pokazywano nawet przekrój takiego betonu. Mnóstwo drobnych ok. 2 mm oczek. Dlatego też ci co produkują galanterię budowlaną np. bruk stosuje specjalne stoły wibracyjne,a by pęcherzy powietrza i wody było jak najmniej

Kodaka

Witam

Kiedyś na Discovery był program o wnoszeniu jakiegoś wieżowca (jakieś 50). Na etapie fundamentów, kiedy wylewano ich ogromne ilości stwierdzono , że sztuka polega na dobrani tak gęstości aby kolejno nalewane warstwy mieszały się z poprzednimi. Zbyt gęsty beton spowoduje zbyt szybkie twardnienie, a zbyt rzadki ( duża ilość wody powoduje powstanie drobnych pęcherzyków wewnątrz - co znacząco osłabia jego wytrzymałość. Po prostu beton szybciej zastyga niż odparuje woda. Pokazywano nawet przekrój takiego betonu. Mnóstwo drobnych ok. 2 mm oczek. Dlatego też ci co produkują galanterię budowlaną np. bruk stosuje specjalne stoły wibracyjne,a by pęcherzy powietrza i wody było jak najmniej

Kodaka

Teraz przy dużych inwestycjach , szczególnie gdy do konstrukcji wznoszonych jest trudny dostęp stosuje się betony SCC - czyli Self Compacting Concrete - po naszemu brtony samozagęszczalne :wink:

http://www.budowa.mbps.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=246

Wczoraj sasiad dzwonil do betoniarni.Podobno potentat na naszym rybku.Firma na G... :wink: .Bylo juz o niej na forum kiedys.

Babka powiodziala mu ze generalnie wody sie nie dolewa - zamawia sie takiej gestosci jakiej sie chce.Ale jezeli sobie wyleje dookola to na srodek moze sobie wylac rzadsze.

Mowi kierowcy ze chce dolac wody i kierowca MUSI sie zgodzic na to dolanie.

Tak mu powiedzieli w tej betoniarni :o

Na szczescie to bedzie "tylko" wylewka.Takze na glowe sie nikomu nie zawali.

Wczoraj sasiad dzwonil do betoniarni.Podobno potentat na naszym rybku.Firma na G... :wink: .Bylo juz o niej na forum kiedys.

Babka powiodziala mu ze generalnie wody sie nie dolewa - zamawia sie takiej gestosci jakiej sie chce.Ale jezeli sobie wyleje dookola to na srodek moze sobie wylac rzadsze.

Mowi kierowcy ze chce dolac wody i kierowca MUSI sie zgodzic na to dolanie.

Tak mu powiedzieli w tej betoniarni :o

Na szczescie to bedzie "tylko" wylewka.Takze na glowe sie nikomu nie zawali.

chyba rozmawiał ze sprzątaczka :D

kiedyś, jak były modne konrakty zagraniczne, to arabowie na pustyni (irak , liban...) likwidowali polskim kierowcom zbiorniki z wodą przy betonowozach, no bo oczywiście polak potrafi :-)

później cwaniaczki musieli skrobać betonowozy