Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

" Z otwieraniem drzwi nie bedzie problemu, bo nie zamierzam tam dac zadnych drzwi-a jesli ju to przesuwane "

Nawet jeśli nie planujesz montowania drzwi, otwieranie lodówki i ładowanie bądź opróżnianie zmywarki, utrudni komunikację.

Otwarte drzwi zmywarki zajmują, jeśli dobrze pamiętam, ok 72 cm.

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

BK Piekarnik i mikrofale chce dac troche nizej, tak jak radzisz, ale w tym programie byla tylko taka szafka do wstawienia. A na jakiej wysokosci stoi piekarnik u Ciebie? Co do rozwiazania naroznika, to jeszcze nie wiem co tam wstawie-tam bedzie prawdopodobnie stala chemia albo pojemniki na smieci. Takie rozwiazanie blum-owskie z pewnoscia byloby super, tylko ta cena! :evil: co do tych wiszacych, to faktycznie musze przemyslec czy z nich nie zrezygnowac. A jakby mi jednak zabraklo miejsca :D to zawsze moge je dorobic!

tula Masz calkowita racje ze otwierane drzwi zmywarki czy lodowki beda utrudnialy kominikacje i niestety zdaje sobie z tego sprawe :cry: ale jak sama zauwazylas "uwiodla mnie ta wizja sciany wysoko zabudowanej" i w zwiazku z tym jestem gotowa poniesc ofiary -tzn. problemy komunikacyjne. :wink: Wydaje mi sie, ze jesli lodowke dalabym np. na ta prawa strone to wygladalaby ta kuchnia duzo gorzej a ja stracilabym duzo cennego blatu roboczego. Ale pewnie wszystko okaze sie dopiero w trakcie uzytkowania i moje "partactwo projektanckie" sie glownie na mnie samej odbije. :lol:

Witam wszystkich serdecznie.Dopiero się zarejestrowałam- kupiłam dom z bali w stanie surowym.Wszystkie Wasze pomysły będą dla mnie bardzo cenna wskazówką. Mirko sorka, że tak weszłam w Twój temat, ale kuchnia to podstawa dla większości kobiet. Kuchnię masz ok-dużo szuflad, mikrofala stanowczo jak dla mnie za wysoko. Marzy mi się na środku kuchni blat roboczy, może byc z kuchenką lub bez, nad nim okap i wiszace miedziane rondle-pomysł narodził się po filmie "Ojciec panny młodej vel narzeczonej". Czy ktoś ma coś takiego u siebie. Będę wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam Ola
ola26 Bardzo sie ciesze ze odwiedzilas moj temat ! Mi sie tez mazyl taki polwysep konczacy te niskie szafki, z plyta grzewcza-ale glownie ze wzgledu na dzieci zrezygnowalam z tego pomyslu. Przy moich wszedobyskich urwisach (2 i 4 lata), ciagle bym sie bala ze zachacza o patelnie, albo wyleja na siebie zawartosc garnka podczas mojej chwilowej nieobecnosci "bo ja chcialem ci pomoc gotowac, mamusiu" :wink: Ponadto wtedy taki polwysep (przynajmniej u mnie) nie spelnialby juz funkcji mini-barku, do wypicia szybkiej kawki, bo tluszcz z patelni moglby poparzyc. Ale moze u ciebie sie uda, czego ci serdecznie zycze. Co do mikrofali-bedzie napewno nizej! :D

1. za wysoko mikrofalowka (nie tylko dla dzieci,ale i dla doroslego czlowieka jezeli cos sie stanie, to goraca potrawa spada prosto na twarz i tulow)

2. zmywarka - uparlas sie, to twoj problem. jesli jednak jednym argumentem jest to, ze podoba sie tobie zabudowana sciana wysokimi slupkami, to - dla mnie - lekko niepowazne. zmywarka daleko od zlewu i bez blatu obok jest po prostu totalna pomylka. przeloz sobie w takim razie jakas szafke w miejsce zmywarki a zmywarke daj obok zlewu.- efekt wizualny jest taki sam a bez prownania bedzie wygodniej.

3. lodowka jesli juz wtej zabudowanej scianei, to jako pierwsza od drzwi i blizej zlewu.

4. jezeli kuchenka na gaz, to stanowczo zbyt blisko okna, jesli to plyta grzewcza, to juz lepiej.

5. kolorystyka: calvados+korek - totalnie bez wyrazu. wszystko bedzie brazowe,mdle i nijakie. jak do tego dodasz zielony, to sorry za porownanie,ale wyjdzie kupa w lesie.

Makary

za wysoko mikrofalowka
Mikrofalowka bedzie nizej, w tym programie niestety nie znalazlam szafki o takim ukladzie. Ale bedzie nizej, obiecuje!

zmywarka - uparlas sie, to twoj problem. jesli jednak jednym argumentem jest to, ze podoba sie tobie zabudowana sciana wysokimi slupkami, to - dla mnie - lekko niepowazne.
Nie dlatego chce miec zmywarke w slupku, ze podoba mi sie taka zabudowa. Widzialam to rozwiazanie w salonie meblowym i uwazam ze jest wspaniale dla kregoslupa. Policz sobie ile razy dziennie schylamy sie by schowac cos do zmywarki i niepotrzebnie obciazamy swoj kregoslup. Gdy umiescimy ja na 45cm szafce, to problem znika. Uwazam, ze jset to bardzo zdrowe i wygodne.Co do zlewu w pobilzu to po prostu niepotrzebuje-mam zmywarke od 4 lat i nigdy nie splukuje naczyn przed wlozeniem ich do zmywarki (tak radzono w instrukcji obslugi!) Zgadzam sie ze brak przy niej blatu, na postawienie talerzy, ale moge do jej zaladowania wykorzystac te boczne odcinku niskiej zabudowy,a myslalam tez o takim malym stoliczku na kolach,ktory mozna wykorzystac jako dodatkowy blat albo jako "podajnik" do stolu.

Lodowka-pojdzie pod drzwi, to juz przeforsowalam!

Kolorystyka-hmmm, tu dales mi do myslenia. Najgorsze jest to,ze nie mam wiele koncepcji. Korek jest na calej podlodze na dole wiec za pozno na zmiany, a niestety wlasnie calvados obojgu nam bardzo sie podoba i nie mamy innego "typa". Kolor scian pozostaje sprawa otwarta, to co widac na projekcie to z powodu ubogiej palety kolorow tego programu, kolor mebli tez ma byc duzo ostrzejszy. A czy mialbys moze jakis pomysl, co mogloby tu ozywic to pomieszczenie? Dziekuje za wszystkie rady.

Ewunia Milczenie jest zlotem! :D Bardzo dziekuje za zwrocenie mi uwagi na szczegol, ktory zupelnie przeoczylam, ta rowna linia wyglada duzo, duzo lepiej! Mam tylko male pytanko-jak udalo ci sie zmienic to zdjecie? :o
A i inny kolor ścian bym dała np budyniowy zamiast zielonego

no wlasnie. kolorystka nie jestem,ale jesli juz ten korek musi zostac i calvados tez, to zrob sciany jasniutenkie, ale raczej chlodne (np. perlowy bialy), wszelkie dodatki zrob tez w jednej tonacji (bilae, kremowe + SZCZYPTA zieleni, np. w bialych donic z krzaczkami ziol)), zamaist glazury na sciane (kolejny kolor) moze zamontuj szybe hartowana przezroczysta (chroni i zabezpiecza sciany jednoczesnie nie wprowadzajac zadnego dodatkowego koloru).

moze odnosnie kolorow zapytaj na forum gazety - tam jest sporo dziewczyn majacych naprawde dobre wyczucie barw. dla mnie calvados jest kolorem trudnym, korek tym bardziej - nie lubie takich odcieni brazu i unikam ich jak ognia (a juz w szczegolnosci wlasnie w kuchni w polaczeniu z frontami "rzezbionymi).

Ale jaki budyn to ma byc-smietankoy, waniliowy, malinowy czy czekoladowy? :wink: Tu nazwa odgrywa istotna role!

Tradycyjny budyń czyli waniliowy czy śmietankowy a reszta to z dodatkami jak np malinowy czy czekoladowy :lol:

A co powiecie na budyn wisniowy na scianach i kilka drobnych modyfikacji(lodowka jest przy drzwiach a zmywarka na koncu wysokiej zabudowy, a piecyk i mikrofala zostaly obnizone)?

http://images21.fotosik.pl/361/5450f9ac5a308bc5.jpg

http://images21.fotosik.pl/361/48f684afd15f44d8.jpg

ja bym przestawił zmywarkę bliżej zlewu. jeśli będziesz chciała jakis talerz opłukać przed załadowaniem do zmywarki, to sobie tylko zrobisz "ścieżkę" na lini zmywara -zlew

fajnie to wszystko na projektach, ale jak juz bedziesz mieszkac, to sie bedziesz po jakims czasie wk... znaczy denerwowac ;)

Ten drugi kolor jest nie najlepszy. Po miesiącu przebywania w takiej kolorystyce będziecie wszyscy rozdrażnieni. Bardzo mi zię podobał wczesniejszy jadny kolor mebli, do których bardzo pasowałby czekoladowy kolor ścian - widzę żelubisz zdecydowane kolory.

Do tego fajne dodatki, np. zegar na ścianę z almi decor albo coś ze sklepu FLO (For Lovers Of) - w Poznaniu i Wrocławiu - polecam! Fantastyczne bajeranckie dodatki do domu w stylu popart czy glamour za fajne ceny.

Ze swojej kuchni, moge polecić koszt na śmieci w wysuwanej blumowskiej szufladzie - super! Nienawidzę otwieranych szafek na śmieci, które ciężko jest domyć i trzeba się schylać.

Co do narożnika to zastanow się - może lepiej zrezygnować z szafek wiszących a mieć za to wygodny magic corner.

moze kogos zainspiruje

tak wyszło

barek

http://images22.fotosik.pl/144/cb6346f1a67c6405med.jpg

http://images12.fotosik.pl/72/c2e861325125b4e8med.jpg

http://images21.fotosik.pl/363/0a31219919c4ed5dmed.jpg

i sama kuchnia

http://images22.fotosik.pl/144/c282f71a25556264med.jpg

http://images12.fotosik.pl/72/0d5c84a78dc3481dmed.jpg

http://images11.fotosik.pl/72/1ab75b76b9939386med.jpg

:D

azarach BARDZO podoba mi sie ta Twoja kuchnia, zwlaszcza ze moja bedzie bardzo podobna! Taki sam uklad i t aplyta regipsowa z lewewj polaczona z sufitem, oraz zakonczenie barkowe! Gdyby nie to ze twoja kuchnie widze pierwszy raz, to mozna by pomyslec ze od ciebie odgapilam! Jakiego koloru masz te fronty i blat (nazwa) bo wlasnie z doborem kolorow mam najwiekszy problem a u Ciebie takie piekne i do tego moj najulubienszy pomarancz na sciane!!! Blagam, zdradz mi co to za kolor i z jakiej firmy!! Wilkie gratulacje-SLICZNA kuchnia. :D
Z tym kolorem to racja, ale jak wspominalam-wina programu :cry: Pewnie skonczy sie tak, ze dopiero jak przyjada meble zdecyduje sie pomalowac kuchnie. Wysuwany kosz na smieci tez chce-czy twoj masz otwierany normalnie czy na pedal? i jeszcze chce dziure w blacie do wrzucania odpadkow bio, bedzie ona miala przykrywke, a pod blatem bedzie pojemnik na ten kompost. :lol:

dolacze sie do uwag:

lepiej byloby pozbyc sie szafek wiszacych, wygladajacyhc ni z gruszki ni z pietruszki

zmywarka zdecydowanie przy zlewie i przy miejscu, gdzie mozna postawic talerze! bedziesz je rpzenosic i brudzic podloge, kapiacym sosem i innymi?

co do koloru, to tez jakis neutralny bym dala

moja mama ma kuchnie kolor orzech i piaskowo wpadajacy w cieply pomarancz kolor na scianach i wyglada bardzo pzytulnie