Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

od kilku tygodni walczymy nad projektem kuchni. Po wielu podejściach i przemyśleniach, postanowiliśmy pozostać przy takich projektach.

Bardzo proszę o radę ew. jakiś pomysł, który mógłby nam ułatwić meblowanie :)

Na 99% zdecydujemy się na takie urządzenie:

http://www.candy.pl/produkty/15531

Zyskamy wtedy jedną duża szafkę, w której zrobimy zamiast zmywarki dwie duże szuflady.

Musimy jeszcze gdzieś upchnąć butle z gazem :(

Jak więc widzicie zadanie ekstremalnie trudne ;)

Kolor frontów - jasna sosna, te na projektach tylko poglądowe.

Całość mebli przedstawionych na rysunku można skompletować w ikei.

Projekty:

http://figiel.pl/_trash/mieszkanie/kuchnia/w1.jpg

http://figiel.pl/_trash/mieszkanie/kuchnia/w2.jpg

http://figiel.pl/_trash/mieszkanie/kuchnia/w3.jpg

http://figiel.pl/_trash/mieszkanie/kuchnia/w4.jpg

http://figiel.pl/_trash/mieszkanie/kuchnia/w5.jpg

Dzieki z góry za dobrą radę ...

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sprzęt który chcesz kupić na 99% to sprzęt wolnostojący-na projekcie masz do zabudowy.

nie wiem na ile wymiary ścian są zgodne z rzeczywistością(chodzi mi o tę co jest piekarnik) ale

ten kosz cargo koło zlewu nie wysunie ci się -walnie w uchwyt, więc jak patrzę na widok z góry to musisz zdystansowaś ten kosz ale wtedy całość będzie wystawać.

Jeżeli użyjesz tego sprzętu to ta szafka obok piekarnika (cargo z prawej będzie wolnosojąca).

moim zdaniem słabe rozwiązanie- kuchnia bardzo mała. ściana przy kominie nie wykorzystana (może półki, lub szafki wiszące-podświetlone.

A i ta szafka górna ostatnia z prawej nie otworzy ci się do końca-kalkulacja

od ściany do okapu masz 75 cm. szafka górna ma 30 cm+front jakieś 2 cm

tak czy inaczej w pewnym momencie walnie w okap

PRZEMYŚL TO JESZCZE RAZ ZANIM KUPISZ MEBLE

sprzęt który chcesz kupić na 99% to sprzęt wolnostojący-na projekcie masz do zabudowy.

nie wiem na ile wymiary ścian są zgodne z rzeczywistością(chodzi mi o tę co jest piekarnik) ale

ten kosz cargo koło zlewu nie wysunie ci się -walnie w uchwyt, więc jak patrzę na widok z góry to musisz zdystansowaś ten kosz ale wtedy całość będzie wystawać.

Jeżeli użyjesz tego sprzętu to ta szafka obok piekarnika (cargo z prawej będzie wolnosojąca).

pozostaje do przemyślenia

moim zdaniem słabe rozwiązanie- kuchnia bardzo mała. ściana przy kominie nie wykorzystana (może półki, lub szafki wiszące-podświetlone.

Przy kominie beda jakies półki, ale to nie jest najważniejsze, coś tam się wciśnie na głębokość komina. Nie zajmowałem się tym na projekcie bo moim zdaniem to mało istotna sprawa, ważniejsze jest rozmieszczenie wszystkich urządzeń...

A i ta szafka górna ostatnia z prawej nie otworzy ci się do końca-kalkulacja

od ściany do okapu masz 75 cm. szafka górna ma 30 cm+front jakieś 2 cm

tak czy inaczej w pewnym momencie walnie w okap

Słusznie, szafki będą prawdopodobnie 50 + 50 + 50.

Cała ściana od komina do drugiej ściany ma 165 CM więczostanie po 7 cm. po obu stronach.

PRZEMYŚL TO JESZCZE RAZ ZANIM KUPISZ MEBLE

myślimy, myślimy cały czas ...

1. jak dasz szafkę 50cm to tymbardziej nie otworzysz jej do końca. a i te luzy po 7 cm będą wioskowate

2,te półki czy szafki nie możesz mówić "jakieś będą"bo jak źle zrobisz to nie będą pasowały do reszty.

Moim zdaniem ta propozycja jest zła. Wszystko jeszcze zależy od upodobań, środków finansowych jakie możesz przeznaczyć.

tak samo ta ściana z lodówką (pomyśl o lodówce w zabudowie) już inaczej bedzie wyglądać

Naprawdę nie chce być złośliwy czy żebym się mądrzył. zadałeś pytanie to odpowiadam.

Serdecznie Pozdrawiam

ps. moja matula zawsze mówiła-Pomyśl "ferdek" 3 razy zanim zrobisz coś głupiego.

1. jak dasz szafkę 50cm to tymbardziej nie otworzysz jej do końca. a i te luzy po 7 cm będą wioskowate

Ech, jakieś brednie piszę. Szafki będą 4 x 40 cm a nie 3x50.

Zostanie około 2,5 cm z kazdej strony Dzisiaj jedziemy na budowę pomierzyć ściany, czy są na pewno takie, jak na projektach.

2,te półki czy szafki nie możesz mówić "jakieś będą"bo jak źle zrobisz to nie będą pasowały do reszty.

Spokojnie, zrobi sie tak, że będą pasować.

Po prostu nie wiemy jeszcze co tam umieścić.

Moim zdaniem ta propozycja jest zła. Wszystko jeszcze zależy od upodobań, środków finansowych jakie możesz przeznaczyć.

tak samo ta ściana z lodówką (pomyśl o lodówce w zabudowie) już inaczej bedzie wyglądać

Naprawdę nie chce być złośliwy czy żebym się mądrzył. zadałeś pytanie to odpowiadam.

Nie jesteś złośliwy.

Napisz tylko, co jest złego w tym układzie kuchni.

Jeżeli chodzi o środki finansowe, to do wydania mamy kwotę X i urządzamy całe mieszkanie. Raczej najtańszym kosztem nie polecimy, ale wodotrysków też nie będzie.

Wracając do lodówki w zabudowie...

Kwestia gustu, ale dla mnie te w zabudowie nie mają duszy. Powodują, że kuchnie są takie.... bezpłciowe... Na lodówkę mamy 3k więc myślę, że uda się kupić fajny mebel pasujący do szafek.

ps. moja matula zawsze mówiła-Pomyśl "ferdek" 3 razy zanim zrobisz coś głupiego.

My tez myslimy, za jakiś miesiac trzeba będzie kupować meble, bo oddanie mieszkania jest początkiem września, także troche czasu jeszcze mamy :)

Nie wiem jak duże jest mieszkanie, jaki jest rozkład pomieszczeń, ile osób liczy rodzinka, więc trochę tak na ślepo.

Przy tak maleńkiej kuchni rozważałabym zlikwidowanie drzwi od przedpokoju. Wtedy pole do popisu byłoby duuuuuuuużo większe.

Tym bardziej, że mówisz, że jeszcze trzeba upchnąć butlę gazową. Może warto wziąć pod uwagę płytę elektryczną?

U nas w domu (mały :wink: , 109 m2, 2+2 wszystkie już dorosłe) jest tak rozwiązane, że do kuchni trzeba wejść przez salon. Robię zakupy większe raz w tygodniu i nie zauważyłam, żeby to była jakaś duża uciążliwość. Za to kuchnia jest w piękne U i mimo braku spiżarki wszystko mam pod ręką i nie cierpię na brak miejsca i blatów roboczych.

najpierw piszesz że:

Słusznie, szafki będą prawdopodobnie 50 + 50 + 50.

Cała ściana od komina do drugiej ściany ma 165 CM więczostanie po 7 cm. po obu stronach.

potem że

Ech, jakieś brednie piszę. Szafki będą 4 x 40 cm a nie 3x50.

Zostanie około 2,5 cm z kazdej strony Dzisiaj jedziemy na budowę pomierzyć ściany, czy są na pewno takie, jak na projektach.

Więc nie wiem jakie brednie ..................

• 2 weeks później...

Potrzebuje porady co zrobić z kuchnią ... marzy mi się wyspa, ale kuchnia jest za wąska aby ją tam wstawić. Myślałam o wycięciu części prawej ścianki i wysunięciu wyspy na część holu i jadalni ... tak jak zaznaczyłam na planie czerwoną kreską ... ale sama nie wiem http://forum.wesele-lodz.pl/files/cz_pateru_zaznaczona_ciana_985.jpg

Inny pomysł to żeby wyciąć tą ściankę i wstawić pionową sianę oddzielającą kuchnię od jadalni, szerokości ok 1,5 m wys ok 2 m a przy niej w przyszłości postawić lodówkę (ok 70 cm szer.) i zabudowę pionową do piekarnika itp.

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły jak to przerobić żeby kuchnia miała nowoczesny styl ...

Będę wdzięczna za każdą koncepcję ...

Na prawej ścianie chciałabym mieć kuchenkę z okapem i nic poza tym na ścianach ... zlew w prawym rogu, a na prawej ścianie zależy czy byłaby ta dodatkowa ściana, bo jak nie to może tam zrobiłabym meblościankę do zabudowy (lodówka, piekarnik itp) ...

Witaj Austen. Masz ciekawy projekt - uważaj żeby nieostroznie go nie zepsuć. Odradzam likwidację ścianki przy lodówce. Pokażesz w ten sposób nieciekawe elementy tylnej ściany lodowki. To, co warto zrobić, to zamiana kuchenki ze zlewozmywakiem. Bardzo często cos w nim leży, przed włożeniem do zmywarki. Nie warto, żeby było widoczne z salonu. Schowaj to więc za zabudowaną lodówką.

Pozdrawiam

szary Franek

Dzięki, zlew będzie na 100% w tym rogu co na projekcie jest kuchenka, tez doszłam co wniosku ze ta ściana "z kuchenka i zlewem" czyli robocza powinna być ukryta ;-) a po wejściu do tej strefy domu na widoku będzie zabudowa kuchenna po lewej stronie ładna czysta i bez garów.

Może coś takiego ... chociaż okrągłe kształty średnio mi pasują ...

http://forum.wesele-lodz.pl/files/wyspa_owal_571.jpg

Gdzie zgubiłaś, Austen, lodówkę )) ?

Gdzie Twoja zmywarka ?

Zlewozmywak zlokalizowałaś tak, że tylko system cargo pomoze Ci wykorzystać narożnik ciągu kuchennego. A cargo kosztuje, i to sporo. Nie podoba mi się Twoje rozwiązanie. Pomyśl o prawidlowym ciągu kucennym, który w układzie "akademickim" jest taki : lodówka - zmywarka a nad nią blat - zlewozmywak - blat roboczy (duży) - kuchenka - blat odstawczy (gotowe dania).

Pozdrawiam

szary Franek

W niedużej kuchni wydaje mi się że typowe ciągi komunikacyjne nie są aż takie istotne ale może się mylę ...

Tutaj załączam opis ... ale nadal kombinuje.

http://forum.wesele-lodz.pl/files/z_opisem_117.jpg

Chciałabym uniknąć standardowych i nudnych rozwiązań. Ale nie jest powiedziane że do nich nie wrócę, na końcu drogi ;). Na razie szukam ...

ja bym nie kombinowała. kuchnia, by być nowoczesną, wcale nie musi mieć wyspy. poczytaj na forum "czego nie urządzilibyście w domu" a zobaczysz, że otwarta kuchnia na salon to najczęstszy błąd jaki wymieniają ludzie. jeśli nie zdecydujesz się na drzwi, to przynajmniej zostaw ścianki/wnęki oddzielające te kuchnię od salonu choć trochę... pomyśl jak codziennie będziesz musiała trzymać sterylność w obawie że w padną goście obejrzeć dom... kuchnia to w końcu miejsce robocze a nie muzeum. pozdrawiam!

Uważam, że w tej kuchni nie ma co kombinować z wyspą... Kuchnia jest mała i nie jest całkowicie otwarta na salon tak, żeby wyspę umieścić na łączeniu pomieszczeń. Poza tym, nie pozwala na to wykusz, który jest bezpośrednio za kuchnią, a co za tym idzie, przy kuchni masz jadalnię i duży stół, więc bez sensu byłoby zastawiać go wyspą... Wiem, że ludzie robią sobie wyspy nawet w malutkich kuchniach, ale ja w swojej (16 metrów) nie robiłam, bo uważam, że mam za mało miejsca na wyspę, która spełni swoje zadanie, nie zagraci pomieszczenia i jeszcze będzie wyglądała tak, jakby rzeczywiście miała tam stać, a nie, jakbym ją tam wstawiła, bo koniecznie muszę mieć wyspę...

Masz stół w jadani, więc nie musisz w kuchni upychać stolika śniadaniowego - przy takim rozmiarze kuchni zagospodarowałabym ją w całości szafkami. Uważam, że na wysoką zabudowę najlepszym miejscem jest ściana po prawej stronie (patrząc na zamieszczony projekt). Za ścianką umieściłabym lodówę, piekarnik i mikrofalę, ewentualnie jakieś wysokie cargo, dalej w rogu zlew, obok niego zmywarka, kolejny róg pusty i na ścianie po lewej płyta, ładny okap, który będzie widziany z salonu... Można jeszcze zrobić jakieś otwarte zakończenie z półeczkami (jeśli coś takiego lubisz), żeby ta dolna zabudowa nie przytłaczała i żeby zyskała trochę lekkości...

No i szafki wiszące... Ściana po prawej byłaby z wysoką zabudową więc szafek wiszących brak :) Ścianę z oknem zostawiłabym pustą (tylko dolana zabudowa). Na ścianie po lewej tylko lekkie szafeczki po obu stronach okapu... Nie wiem, ile dokładnie masz tam miejsca, ale zakładając, że ściana ma około 3 metrów, to zmieścisz tam okap 90cm i na przykład po dwie epoziome szafki 60 cm z każdej strony okapu... Róg wtedy zostaje wolny - na jakiegoś kwiatka, czajnik, ekspres do kawy - żeby te urządzenia nie stały pod wiszącymi półkami, tylko na kawałku blatu, nad którym jest pusta ściana (zerknij do mojego dziennika - mam podobnie zagospodarowaną ścianę z okapem, tylko wymiary nieco inne i po jednej stronie zamiast wiszących szafek mam wysoką zabudowę...)

Ten moduł, który wstawiłaś na którymś szkicu, nie podoba mi się... Co zrobisz z dziurą, która powstanie między modułem, a zabudową pod oknem? To niewykorzystana przesterzeń, której i tak nie będzie widać, bo będzie zastawiona wysokim modułem... Moja rada :) Nie ma co kombinować, bo najgorzej jak się przekombinuje - wtedy nie jest ani ładnie, ani funkcjonalnie i człowiek klnie pod nosem ;)

Witajcie! Jeśli chcesz wyspę to najprostszym rozwiązaniem jest rozwalenie spiżarki. z przodu możesz zrobić dużą wyspę, a na ścianie po lewej (305 cm) ciekawą zabudowę (piekarnik, mikrofala, lodówka, szafka wysoka) jeśli dobrze to rozegrasz (np obudujesz ten zestaw gipsem, podwiesisz i podświetlisz) to nie będzie szpecący bok a wręcz przeciwnie.

na ścianie z oknem prosty wielki układ kuchni.

moim zdaniem bedziesz mieć tyle szafek że spiżarka stanie się zbędna.

PS: Tylko jak jesteś bałaganiarą to masz przechlapane. Wyspa trochę przesłoni bajzel ale nie dokońca :wink:

Bardzo podobną kuchnię ma u siebie zabagonia zerknij do jej dziennika budowy :) wydaje się być bardzo funkcjonalna.

Ja u siebie mam bardzo podobnie i też jestem na etapie projektowania kuchni.

Mam taki sam dylemat tylko trochę inaczej rozplanowałam rozmieszczenie.

Stojąc przodem do okna to po lewej stronie chciałam wbudować na równo ze ścianą lodówkę,piekarnik,mikrofalę plus szafki tak aby po lewej stronie nie było blatu.Scianę pod oknem myślę żeby zostawić pustą a po prawej szafki z blatem u góry lekkie szafki na blacie płytę i nad tym okap tak mniej więcej w połowie.

A wyspę zrobić na środku równolegle do szafek a na niej zlewozmywak a pod nią zmywarkę tylko nie wiem czy to dobre rozwiązanie.Co prawda widziałam kilka takich kuchni na żywo na ekspozycjach ale to zupełnie co innego.

No i nie wiem czy taki zlewozmywak na środku kuchni to dobry pomysł( :roll: