Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ok, tak to wygląda po wrysowaniu mebli.

http://img709.imageshack.us/img709/8207/dferfn.jpg

Niestety, twój pierwszy rysunek kompletnie nie trzymał proporcji, więc nie wszystko udało się narysować jak trzeba - zabrakło miejsca na stół. Mam nadzieję, że kilka cm przestrzeni zyskasz dzięki usunięciu boazerii.

Pomyśl też o zrobieniu pawlaczy w korytarzu

IMHO - piec zajmuje ogromną przestrzeń pokoju, gdzie można byłoby np. ustawić stół. Nie lepiej zrobić centralne i zawiesić na ścianie mały, kompaktowy piec w kuchni?

W poniedziałek piszemy pismo do Zarządcy budynku i jak najszybciej zaczynamy remont. Ślicznie dziękuję za wszelkie inspiracje i poświęcony czas. Jestem niezmiernie wdzięczna za pomoc.

Jeśli zaś chodzi o c.o. to mamy dwie opcje (z uwagi na brak gazu w budynku) 1. piec wolnostojący z płaszczem wodnym zamiast pieca kaflowego (ładny piec opalany drewnem z szybą przez którą widać płomień) lub 2. KOCIOŁ TERMET CENTRAL 23 PIECO KUCHNIA ustawiony w przedpokoju i zabudowany

W każdym razie jak tylko skończymy obiecuję pełną fotorelację

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Jakiś czas temu założyłam ten wątek, zeby poznać Wasze opinie na temat planowanych zmian w mojej kuchni.

Stolarz już ją robi, myśle, ze za ok. 2 tyg. będę ją miała.

Stanęło na tym, ze zamiast szarego lakieru wybrałam biały - do tej pory się zastanawiam i trochę się boję, czy aby nie będzie za sterylnie, ale:

- sprawdzałam ten jasny szary w każdym świetle i czase wpadał mi lekko w zielonkawy, zwłaszcza w zestawieniu z bielą sufitu

- próbka ciemniejszego szarego łapała odcień fioletowo-niebieskawy (zależnie od oświetlenia i pory dnia)

Bałam się, ze kolor nie będzie do końca taki, jak bym chciała, właśnie przez te dziwne odcienie, zielonkawy bądź niebieskawy.

Pomyślałam, ze biały będzie najbardziej neutralny, zwłaszcza, ze na ścianie między szafkami jest biały gres polerowany.

Póżniej zastanawiałam się jeszcze nad czymś a la off-white, ale tu znów miałam wątpliwości, czy nie wyjdzie np. zółtawo,

Utwierdzcie mnie proszę w przekonaniu, ze dobrze wybrałam. Spać nie mogę przez tą kuchnię.

Acha, ściany w całym salonie będą bardzo jasne szare (teraz jest magnolia, na którą nie mogę patrzeć).

Dla przypomnienia moja obecna kuchnia:

http://img571.imageshack.us/img571/9956/dsc0691e.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Na ścianie przy oknie będzie zabudowa do sufitu, właśnie biały połysk i fronty szafek wiszących też będą w białym połysku (całe fronty, szybek nie będzie). Cokół aluminium. Dolne fronty i blat zostają. Krzesła dam do tapicera, zmienię na jakiś jasny greige ;)

Witam,

Przygotowuję się do remontu całego mieszkania. Obecnie "na tapecie" mam kuchnię. Jest to kuchnia przeniesiona z innego pomieszczenia, wcześniej był tutaj pokój. Poprzedni właściciel wyburzył ściany i mam otwartą powierzchnię.

W załączeniu wkleiłam rzut kuchni z wymiarami.

Pomyślałam sobie, że można wykorzystać wnękę (ściana 255 cm obok okna) na taka spiżarnio-suszarnię, w której oprócz półek i suszarki byłaby też pralka. Ten pomysł prezentuje drugi rzut. Proszę o pomysły co i jak można ustawić, jak wykorzystać ściany. Meble, ktore potrzebuję wstawić to: pralka ( w tej spiżarni), płyta gazowa, piekarnik w słupku, lodówka z zamrażarką, zmywarka - w zabudowie.

kuchnia.wymiary.jpg

spizarnia.JPG

masz tak duże pomieszczenie a wszystko zlokalizowałaś praktycznie pod jedną ścianą?

To z powodu....kilku sytuacji ;-) To, co narysowałam to tylko propozycja. Mnie się marzy wyspa. I ta spiżarnio/suszarnia - to już pewne.

Brakuje mi wymiarów ścianek pomiędzy drzwiami i szerokości drzwi

A których konkretnie ścianek brakuje wymiarów? Starałam się wszystko opisać. Drzwi mają 80 cm szerokości.

I jeszcze jedno: pod oknem, pod prawym skrzydłem jest kaloryfer. Ponieważ to stary grzejnik, to jest on duży, nowy może być mniejszy. Ale kaloryfer musi tam być, bo jest to mieszkanie szczytowe.

• 2 weeks później...
Dlaczego stół jest pod sciana? W tak dużej kuchni stół powinien stać na środku. Obróciłabym go o 90stopni. Między spiżarnią a dzwiami powinien stanąć jakiś kredens. przynajmniej mi się tak wydaje, jako element dekoracyjny. na ścianie gdzie stoi teraz stół można przykleić jakąś ciekawą fototapetę, zeby urozmaicić pomieszczenie. W ogóle przy takich rozmiarach kuchni to nic tylko szaleć :)))

ja sobie wrysowałam do CADa tę kuchnię - nie cała, bo brakowało mi wymiarów między drzwiami a narożnikiem pomieszczenia. Ta kuchnia na rysunku baba_aga nie trzyma kompletnie proporcji. Tak naprawdę jest stosunkowo wąska i trudna w ustawieniu.

• 1 month później...
W najbliższym czasie będziemy musieli urządzić kuchnię. Ma ona niecałe 6 m2. Czy 4 osobowa rodzina ma szansę w miarę wygodne korzystanie z tak małej kuchni. Bardzo proszę o pomoc w rozplanowaniu funkcjonalnego układu kuchni. Piony kanalizacyjne znajdują się po prawej stronie od wejścia. Czy należałoby może zastanowić się nad zmianą całej części dziennej? Z góry dziękuję za pomoc.

KUCHNIA.JPG

Edytowane przez S_musz