Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tu niewiele można kombinować. Na krótszej ścianie zabudowa do sufitu na dłuższej niskie szafki + szafki wiszące. Będzie ciasno, bo między zabudową będzie tylko 1,09 m szerokości

Gdybyście odwrócili stół o 90 stopni, nie dałoby sie przedłużyć ścianki w kuchni?

Dziwę sie, że przy tak dużym salonie kuchnia jest tak mikroskopijna. To dom czy mieszkanie?

Taka improwizacja w naprędce - zamiana ustawienia mebli w salonie i powiększenie (poszerzenie) kuchni:

http://img835.imageshack.us/img835/6969/agat.jpg

Komody z TV wędrują na ścianę z łazienką. Ściana została wydłużona, by nikt w salonie nie podziwiał wędrówek domowników gnanych potrzebą. Tam, gdzie była komoda teraz stoi narożnikowa kanapa. Obok stół.

Przy schodach jest wnęka na wysoką zabudowę. A koło okna płytkie na 40 cm witrynki lub szafki. Dzięki temu w najwęższym punkcie kuchnia ma przepisowe 120 cm między szafkami. Kuchnię można zamknąć szklanymi, przesuwnymi drzwiami.

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję za uwagi i poddanie pomysłu. Zastanawiałem się jeszcze nad zrobieniem wejścia do kuchni z boku od strony schodów. Wtedy byłaby możliwość zrobienia zabudowy w kształcie "L" i postawienia stołu bliżej obecnych drzwi. Nie wiem tylko czy byłoby to wygodne w korzystaniu z kuchni.

Witajcie!

Piszę ponieważ budujemy z mężem dom-w tej chwili jest stan surowy zamknięty ale niestety trzeba mieć już jakieś pomysły projektu kuchni żeby móc położyć rury do wody,gazu,elektrykę i tutaj moja prośba: czy ktoś mógłby się pokusić o zaprojektowanie kuchni -- ja jestem całkowicie zielona w tym temacie i w ogóle sama nie wiem co bym chciała w tej kuchni mieć:(Nie wiem w jakim programie robi się takie projekty i trochę brak mi na to czasu. żeby udać się z tym do projektanta to trzeba mieć kasę a na razie nie chciałabym wydawać na takie "przedsięwzięcia" bo pewnie projektant weźmie sporo:(

Jakby ktoś był chętny to będę bardzo wdzięczna za pomoc ;-)

Zamieszczam zdjęcie z wymiarami kuchni :

http://img684.imageshack.us/img684/5739/kuchniapaint.png

Uploaded with ImageShack.us

olai

no offence, ale jeśli poszukujesz projektanta, który ci wymyśli kompleksowy projekt, to chyba jednak zły adres - na forum sa osoby, które chętnie pomogą, ale pomogą, a nie wyręczą.

no ale zacznijmy od początku, w końcu nikt ci tu w myślach czytac nie potrafi...

- jaki styl cię interesuje? nowoczesny, rustykalny, klasyczny, glamour, shabby?

- jaka kolorystyka? biel, czerń, drewno, cegła, żywe soczyste kolory?

- w jakim klimacie będzie urządzona reszta domu? do czego ta kuchnia ma nawiązywać? łączy się z jakimiś pomieszczeniami? jeśli tak, jakie one będą?

- jakie masz życzenia? co się w tej kuchni musi znaleźć? na czym ci najbardziej zalezy? (jakieś kawiarki, piekarniki na wysokości oczu, wyspy, stoły śniadaniowe lub barki, s-b-sy?)

- jakie są mankamenty dotychczasowych kuchni, z których korzystałaś, a których za żadne skarby nie chcesz powtarzać? (za wysokie blaty, niewygodne umieszczenie lodówki, brak miejsca na jakieś sprzęty, za mało kontaktów...)

- jaki jest was styl życia? gotujesz chętnie i często dla 10 osobowej rodziny, czy raczej będziesz przygotowywać obiadki z doskoku, po pracy, a przy okazji imprezki dla znajomych chętnie zamówisz catering?

najlepiej żebyś wrzuciła kilka zdjęć jakiś uluionych wizualek kuchni, pokazała nam co ci się podoba i co byś widziała u siebie

na pierwszy rzut oka, na tej ściance po lewej (2.10) widziałabym wysoką zabudowę z lodówką i piekarnikiem, mikrofalą etc, natomiast pozostałą zabudowę puściłabym w literę L. zlew klasycznie pod oknem, zaś jedyne sensowne miejsce na okap i kuchnię - widzę w prawym narożniku (nie lubię narożnych kuchni, ale u ciebie "przeszkadzają mi" okna, zaś umieszczenie kuchni na scianie 2,10 - powoduje, że cały gotujący się majdan jest widoczny z korytarza, a wysokie sprzęty pewnie otoczyłyby okno, które by sie bardzo zaciemniło. )

Duś to zacznijmy od początku-może źle to zabrzmiało w moim poprzednim poście ale nie chce aby mnie ktoś wyręczył w projektowaniu tylko właśnie pomógł,naprowadził na jakieś "tory" w tym kierunku ponieważ ja nie wiem "z czym to się je" i w ogóle od czego zacząć przy planowaniu kuchni.

Jest to mój pierwszy w życiu dom jaki buduję i po prostu strasznie mnie to wszystko przeraża - przez 25 lat mojego życia wyobrażałam sobie że w moim domu będzie super,extra a teraz nie wiem w co ręce wsadzić żeby tak właśnie było:( Nie wiem co i jak zrobić żeby kuchnia była funkcjonalna i od czego w ogóle zacząć dlatego otworzyłam ten wątek w poszukiwaniu pomocy od kogoś bardziej doświadczonego ode mnie.

Odpowiadając na twoje pytania:

-zdecydowanie kuchnia w stylu nowoczesnym ale bez zbytniej przesady,

-kolory jakieś takie pomieszane ciemne z jasnymi ale nie kolorowe. Bardziej czekolada,coś kremowego, jakieś egzotyczne drewno - sama dokładnie nie wiem :-(

-z kuchni jest wyjście do jadalni a potem na salon - nie wiem w jakim stylu będzie urządzona reszta domu:-x Myślę że też coś w stylu nowoczesnym - jaśniejsze kolory, w salonie oszczędność mebli raczej.

-z kuchniami raczej nie miałam do czynienia bo mieszkałam do tej pory z rodzicami i nigdy swojej kuchni nie miałam, gotować lubię raczej będe gotować dla większej ilości osób i dość często,

-wiem na pewno że bardzo chce mieć coś takiego w kuchni :

http://img847.imageshack.us/img847/2305/85711img5425.jpg

http://img585.imageshack.us/img585/2152/8571img5425.jpg

Głównie chodzi mi o ten blat w formie stolika, tylko nie wiem z której strony można by go umieścić ?

Zakochałam sie też w takim szkle między szafkami zamiast kafli : Znalazłam to gdzieś tutaj na forum

http://img691.imageshack.us/img691/6259/z6866695x.jpg

No i właśnie tak jak zauważyłaś okna przeszkadzają niestety - tak jak ty myślałam o wysokiej zabudowie na tej ścianie 2.10, zlew pod oknem, na pewno musi być w kuchni zmywarka i mikrofalówka, piekarnik zabudowany, raczej zwykła płyta z palnikami _ nie żadna indukcyjna.

Może coś w tą stronę:

http://img835.imageshack.us/img835/5509/kuchnia1p.jpg

http://img829.imageshack.us/img829/8664/kuchnia2n.jpg

No i właśnie nie wiem co zrobić z okapem i kuchnią - musi być niedaleko zlewu i raczej gdzie by ją nie umieścić i tak będzie widoczna z jadalni i salonu.

To fotki kuchni w obecnym stanie: Po lewej wejście do domu, następne drzwi to pralnio,spiżarnia i kuchnia. Po prawej wejście do salonu

http://img89.imageshack.us/img89/3821/sierpie2011r11.jpg

Taki widok jest po wejściu do kuchni z korytarza

http://img94.imageshack.us/img94/5443/sierpie2011r13.jpg

Tak wygląda mniej więcej w całości:

http://img856.imageshack.us/img856/4452/sierpie2011r14.jpg

No i widok na kuchnię z jadalni i salonu:

http://img14.imageshack.us/img14/7839/sierpie2011r15.jpg

Edytowane przez olai

na jakiej wysokości będziesz mieć parapety?

jeśli chcesz taki blat z kilkoma hokerami, to wydaje mi się, że najodpowiedniejszym miejscem będzie to okno po prawej. tyle, że wówczas blat może wchodzić w światło drzwi do salonu. nie musi to wyglądać źle, ale też nie jestem przekonana czy będzie super.

fajnie by taka długa ława wyglądała na ścianie 2.10..., ale wtedy nie ma miejsca na lodówkę, słupek z piekarnikiem etc.

moim zdaniem ten blat nie pasuje do tego kształtu kuchni. Taki blat sprawdza się w otwartych aneksach.

Masz nieproporcjonalny rysunek - trochę myli na pierwszy rzut oka, bo w rzeczywistości kuchnia jest prawie kwadratowa :)

Zastanów się czy nie zwęzić okna na ścianie przy salonie do 80-90 cm - wówczas nie musisz robić kuchenki w narożniku (niewygodnie). Możesz też to okno podnieść do wysokości 1,5 m i pod nim puścić zabudowę z piekarnikiem, mikrofalą, itp. Chodzi mi o taka zabudowę 3/4 jak na zdjęciu (w tle):

http://m.wm.pl/2011/04/n/3-meble-piano-3-aranz-33-47201.jpg

Wówczas na ścianie po lewej masz kuchenkę, pod oknem zlew i z prawej zabudowę zakończoną wysoką lodówką.

W przypadku, gdy zrobisz zlew pod oknem (pamiętaj, że parapet okna musi być wyższy niż blat, bo okna nie otworzysz lub będziesz się gimnastykować ze składaną wylewką) z salonu masz piękny widok na nie umyte gary. Dlatego może rozważ zwężenie przejścia do 120-130 cm - wówczas na ścianie od salonu możesz umieścić dodatkową zabudowę.

Dzięki dziewczyny za podpowiedzi :-)

Duś no właśnie z parapetami jest problem bo jak juz zamówiliśmy okna to wyszło że źle nam je wymierzyli i to okno po prawej jest na innej wysokości niż to drugie, czyli wychodzi na to że w tym na wprost salonu będzie parapet na wysokości 80cm a w tym po prawej 85cm - niewielka różnica lale już nic się z tym nie da zrobić :(

Elfir no niestety rysunek nieproporcjonalny bo ja go robiłam:x Ale specjalnie napisałam wymiary :)

No i jeśli chodzi o zwężenie okna to nie wchodzi w grę bo okna juz mamy i wygląda to tak:

http://img153.imageshack.us/img153/43/1005819y.jpg

http://img269.imageshack.us/img269/500/1005821t.jpg

No i podsunęłaś mi pomysł z tym zwężeniem przejścia do salonu - jeśli miało by 120cm to ścianka która na rysunku ma 60cm wówczas miałaby 140cm. I wtedy można by coś pokombinować z zabudową z tej strony - jak myślicie ?

Czy wtedy można by ten blat zrobić na tej ścianie 2.10 ? Czy dać sobie z nim spokój ?

No i tak w ogóle zastanawiam sie czy zlew robić pod oknem - jakoś mi sie to nie widzi właśnie ze względu na otwieranie okna ....

Edytowane przez olai

uważam ze ten pomysł z przerzuceniem słupka na ta scianke jest fajny. L po scianie 2.10 i tej z nizszym oknem to dobry pomysl. brak blatu pod "wyższym oknem" ukryje różnice wysokości, a przynajmniej jej nie uwypukli.

przeniesienie okapu na ścianę 2.10 jest moim zdaniem dobrym wyjściem - ładny wyciąg mógłby sie znaleźć pośrodku tej ściany a szafki po bokach byłyby symetryczne (lubię symetrię ;)). mimo niezbyt "intymnego" miejsca na zlew, ja go tam dalej widzę pod oknem ;)

mankamentem takiego rozwiązania jest spora odleglosc miedzy kuchnia, lodówka i zlewem. moim zdaniem jednak rekompensujesz je sobie spora ilością blatu roboczego (mniej wiecej takie same różnice odległości są u mojej mamy, nie uważam ich za duże czy uprzykrzajace zycie

olai - masz zdecydowanie za nisko okna. Szafki będą miały blat na max 80 cm (a teraz większość robi na 90-100 cm, bo i ludzie są wyżsi)

i na dodatek przy takim niskim oknie będzie problem z umieszczeniem gdzieś baterii od zlewu. Zbyt niskie szafki to stałe pochylenie pleców przy pracy, czyli niewygoda.

W tej sytuacji może jednak otwórz kuchnię na salon (wyburzając ściankę) i zrób półwysep?

EDIT - wyburzyć się nie da, bo widzę nadproże, czyli ścianka jest nośna :(

Ja niestety, przy tych warunkach, które masz nie widzę szans na wygodną i funkcjonalną kuchnię.

No chyba, że masz wzrost 155 cm i możesz mieć bardzo niskie szafki.

EDIT - wyburzyć się nie da, bo widzę nadproże, czyli ścianka jest nośna :(

.

:jawdrop: Popatrz no jeszcze raz.

Konstrukcja stropu oparta jest na podciągach a nie nadprożu, nadproże wiąże tylko niewielki fragment nośny tej ściany nad wejściem do salonu - niby filar.

Na moje amatorskie oko, ze zdjęcia widać, że można wywalić bez bólu ok 2metrów ściany.

2112wojtek niestety ale spojrzałeś chyba na nie to wejście do salonu co trzeba bo wejście z kuchni do salonu to właśnie ściana nośna i niestety ale nie da sie jej wyburzyć:(

Z reszta ja nie chcę mieć kuchni otwartej na salon bo on i tak ma 49m2 a jakby doszła jeszcze kuchnia otwarta to w ogółe byłaby jedna wielka przestrzeń a mi sie to nie podoba:(

Była u nas wczoraj Pani projektantka i projekt zrobi na 14 września - zobaczymy co wymyśli:cool: Wydała mi sie bardzo kompetentna w tym co robi a za projekt wzięła 200zł i jesli będziemy u niej w przyszłości meble zamawiać to odliczy te 200zł :)

Jak juz będę miała projekt to pochwalę się wam jak wyszedł - dziękuję za wasze bardzo pomocne sugestie !!!

2112wojtek niestety ale spojrzałeś chyba na nie to wejście do salonu co trzeba bo wejście z kuchni do salonu to właśnie ściana nośna i niestety ale nie da sie jej wyburzyć:(

Ech! Niech Ci będzie, nie chce mi się specjalnie na ten temat dyskutować. Pogadaj na miejscu z budowlańcem.

Ściana podpiera jedynie podciąg. Zamiast ściany postawisz( zostawisz) filar i efekt konstrukcyjny będzie ten sam a ścianę sobie przesuniesz, wyburzysz , postawisz obok i co tam tylko zechcesz z nią zrobić.

Cały otwór z kuchni do salonu możesz , zamurować, zwęzić, poszerzyć, przesunąć niemal do tego wejścia skośnego z korytarza do salonu gdzie musisz pozostawić jej odpowiedni kawałek, bo jest tam gdzieś prawdopodobnie największa strzałka ugięcia belki.

W każdym razie blat roboczy o wysokości poniżej 85cm to wyjątkowo, marny pomysł.

Masz za to miejsce na blat stołu :D

Edytowane przez 2112wojtek

ja sobie wrysowałam do CADa tę kuchnię - nie cała, bo brakowało mi wymiarów między drzwiami a narożnikiem pomieszczenia. Ta kuchnia na rysunku baba_aga nie trzyma kompletnie proporcji. Tak naprawdę jest stosunkowo wąska i trudna w ustawieniu.

Jeśli chodzi o odległość od drzwi do narożnika to jest to głębokość lodówki, nie mam teraz jak tego sprawdzić. Jeśli możesz, proszę podpowiedz.

• 3 weeks później...

Witam wszystkich,

Wylewki się robią czas na kuchnię a właściwie płytki a co za tym idzie najpierw meble. Na etapie elektryki gniazdka itp. pomysł na kuchnię był taki: jak poniżej

ale nie wiem czy będzie funkcjonalna. Chodzi mi o ustawienie lodówki czy takie miejsce jak w opisie poniżej jest ok? Wymiary kuchni 2,4x3,5.Plan sciana I 240 cm: blat1 20, kuchenka 60 ( część kominowa instalacja do okapu już jest i kabel do kuchenki elektrycznej), blat2 50, lodówka 60, blat3 50 cm( miejsce na oświetlenie), ściana II 350 cm blat roboczy 90 + zlew 90 pod oknem. Jak myślicie ? czy lodówkę da się otworzyć, czy bedzie nie za blisko kuchenki i piekarnika który planuję pod płytą kuchenki gazowej? Informacyjnie ściana III 240 jest z oknem plan stolik do jedzenia, Sciana IV 120cm 150 otwór drzwiowy 80 ściana.

Lodówki nie da się przesunąć w strone blatu 3 bo mam 40 cm od rogu ściany I II gniazdko elektryczne:) Lodówka mogłaby stać na ścianie II za zlewem ale jakoś mi tam nie pasi...

Wiem, że przydałby się rysunek ale na razie brak czasu...

Czy ktoś to ogarnie?

Edytowane przez karolinawer