Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dominka76 - ja mam w wysokiej zabudowie piekarnik obok mikrofali, górna ich krawędż jest wyrównana, natomiast na dole pod piekarnikiem mam 2 szuflady, a pod mikrofalą 3, można zamiast górnej płytkiej szuflady zamontować szufladę w której się podgrzewają naczynia, co prawda też wydatek koło tysiąca, ale ja opisuję kuchnie i sprzęt z ikei

1.jpg

może tak kuchnię przedłużyć, a spiżarkę zmniejszyć, po prawej w rogu wysoka zabudowa

Lelik dziękuję, niewątpliwie jest to bardziej efektowne, ale zmniejszenie spiżarni nie wchodzi w grę, a przy lodówce i piekarniku chcę mieć blat do odstawiania rzeczy.

Elfir tak spróbuję, zwłaszcza że sobie właśnie przypomniałam :rolleyes: że mam okrągły stolik i krzesełka na budowie więc mogę sprawdzić empirycznie.

Tak się jednak obawiam , że te górne szafki nad zlewem to będę musiała zrobić, bo się nie zmieszczę z podręcznymi szklankami.

Co do zamówienia kuchni - po pierwsze koszt i czas oczekiwania. U mnie w okolicy brak jest rzetelnej firmy której ze spokojem mógłbym zlecić ..Moje wymagania nie są duże bo kuchnia ma być biała...dlatego pozostaje ikea. Ale ciągle nie wiem jaka seria ARSTA/ABSTRAKT ....No i samo rozmieszczenie szafek :-/ zawsze rodzą się dziwne pomysły

Zabrzmiało jakby monopol na białe miała tylko Ikea. Każdy stolarz i każda fabryka może zamówić płytę laminowaną białą. Z zamówieniem frontów w MDFie lakierowanym na matowo lub błysk ( każdy kolor RAL) też nie ma problemu - tyle że stolarze nie robią tego sami - a zlecają producentom płyty. Nie wiem jakie to miejsce - ale jeśli zamawia się za ok 5 tyś to każdy stolarz powinien się pofatygować bez grubszej dopłaty. A czas- znam fabrykę która lakierowane fronty robi w 14 dni - niestety nie sprzedaje bezpośrednio - a jeśli stolarz daje 4 tyg to tylko jego sprawa - widać mu nie zależy.

Edytowane przez ziutam

• 1 month później...
Witam, zaczyna sie i moja przygoda z wyborem kuchni. Postanowiliśmy z mężem, że będą to meble FRIGGA z Black red white. Na jutro jestem umówiona z projektantem, który wymierzy moje królestwo i zaprojektuje układ szafek. Dopiero zaczęłam czytać forum i nie wiem czy wy wiecie, że przez cały luty wszystkie kuchnie są obniżone o podatek vat

Witam, to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość jeśli pomysliłam wątki :)

Jak wszystko pójdzie dobrze to za dwa tygodnie odbierzemy klucze do nowego mieszkania. Z 29 m2 przenosimy się na 78 m2 :) Zmorą mojego dotychczasowego lokum jest ślepa, mikroskopijna wręcz kuchnia o wymiarach 1,20 x 1,80, dlatego też nowa kuchnia o powierzchni 8m2 i to z oknem wydawała się rajem. Do momentu gdy zaczęłam zastanawiać się jak ją urządzić, tudzież czy da się ją jakoś sprytnie połączyć z salonem. Lubię gotować, nie chcę być "zamknięta" w kuchni jak dotychczas, więc chciałabym mieć jakiś widok i przejście do salonu, z drugiej strony nie jestem przekonana do wersji całkowicie otwartej. Czy ktoś ma pomysł jak wygodnie i funkcjonalnie to połączyć?

Jak to wygląda teraz:

kazury%u00252Bplan.jpg

Obecnie zabudowa kuchenna, którą i tak będziemy wymieniać jest wzdłuż górnej ściany. Jest zmywarka (45 cm), lodówka, kuchenka. W wersji najprostszej myślałam żeby wywalić kawałek ściany po prawej, zrobić z części przejście a z części barek o tak:

plan3-2.jpg

Będę wdzięczna za wszelkiego rodzaju pomoc, pomysły czy sugestie!

Edytowane przez quivien

sugestia:

http://images38.fotosik.pl/1943/6d6403a93cd8738cgen.jpg

Czyli na ścianie z salonem zabudowa do sufitu ( L- lodówka, P - piekarnik) i otwarcie na część jadalnianą salonu. Częśc z kanapą osłonięta od kuchni.

Mozna pierwszą szafkę ciągu kuchennego zrobić otwieraną na korytarz (na buty, kurtki) a pozostałe otwierane na kuchnię.

Dziękuję za odpowiedź.

Myślałam przez moment o podobnym rozwiązaniu, ale przesunięta nowa ściana wychodzi wtedy dokładnie naprzeciwko wejścia na balkon, co nie wydaje się dobrym rozwiązaniem. Niestety odległość górnej ściany salonu od drzwi do balkonu to jedynie 56 cm, nie wiem czy warto przesuwać ścianę o taką odległość.

Tak dawno tu zaglądałam, że aż mi wstyd prosić o poradę, ale niech tam...

Do swojej kuchni dostałam wstępny projekt szafek. Byłabym wdzięczna, gdybyście mogli rzucić fachowym okiem na tę propozycję. Czy dobrym pomysłem jest łączenie szafek w połysku z matowymi? Czy szafki zróżnicować kolorystycznie, czy zostawić jeden kolor? Jeśli jeden, to jasny czy ciemny?

http://images45.fotosik.pl/1723/56b1bb002eeea169gen.jpg

http://images50.fotosik.pl/1856/c1160a2546ec5656gen.jpg

http://images40.fotosik.pl/1950/547e836f635054d6gen.jpg

http://images50.fotosik.pl/1856/61dea3c0f0f15e3cgen.jpg

http://images41.fotosik.pl/1944/98e13572f4fddfdbgen.jpg

Myślałam, żeby zamienić miejscami szafki w wysokiej zabudowie - konkretnie cargo z piekarnikiem. Jakieś propozycje?

Edytowane przez lilan

ja bym lodówę jak najbliżej blatu umieściła (tj. po prawej) - jak przynoszę zakupy to wygodnie mi się je rozpakowuje na blacie obok i od razu, "bez dwóch kroczków", ładuje warzywa, jogurciki i takie tam bajery do lodówy. to samo dotyczy sytuacji jak czasem więcej rzeczy na raz z niej wyciągam - najpierw na blat, potem rozstawiam po całej kuchni.

z piekarnika jednak korzystam znacznie rzadziej, więc jego bliskość w bezpośrednim sąsiedztwie blatu mi tak nie przeszkadza.

witam! bardzo proszę o pomoc w rozplanowaniu kuchni. wymiary 310/412x250. (100 cm z długości to spiżarnia) Do ubiegłej środy miałam już" pewniaka" -biały abstrakt z ikei i plan szafek jak sądziłam optymalny. Jednak trafiliśmy z polecenia na b. dobrego stolarza i to on będzie robił kuchnię i inne meble, wobec czego przestaję być ograniczona asortymentem ikea... Niestety przyłącze wody już musi zostać, co do kontaktów i gniazdek pod sprzęt - mogą być przesuwane. Spójrzcie proszę świeżym okiem na plan. Z góry dziękuję

kuchnia.jpg

Edytowane przez fafulja
poprawa literówek

płyta jest w makabrycznym miejscu. wychodząc ze spiżarki (nie jestem najlepsza w czytaniu planów - chodzi o przestrzeń między lodówką a płytą) aż się prosi o strącenie czegokolwiek z kuchenki. nie wiem czy masz dzieci i jeśli tak w jakim wieku - pociecha ma w tej kuchni dostęp do aż 3 pól, zrzucenie na siebie garnka to kwestia czasu.

pomiędzy zlewem a płytą jest też strasznie mało miejsca. a tam się najczęściej pracuje - kroi, miesza, itd.

koło lodówki pewnie zrobiłabym jeszcze jeden słupek z piekarnkiem i mikrofalą

wrzuć jakiś większy plan, z perspektwą, bo zupełnie nie widać co jest w pomieszczeniach obok. czyli trudno powiedzieć, jak przesuwać ew. funkcje, żeby kuchennego bajzlu nie było widać w innych częściach domu