Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jedynym sensownym dla mnie miejscem, jest na tym ciągu szafek koło okna, "obok" zmywarki.

ewentualnie można przenieść drzwi do spiżarki na miejsce lodówki.

ale powiem szczerze - ta kuchnia jest dla mnie totalnie dziwnie zaprojektowana. w ogóle nie wykorzystujesz potencjału naturalnego oświetlenia i główne ośrodki pracy koncentrujesz w najciemniejszym kącie.

Fafulja - rys.1- propozycja aranżacji z takim układem ścian jak masz na planie, z tym, że powiększyłam wejście do spiżarni, moim zdaniem było zbyt wąskie. Na rys.2 moja propozycja przesunięcia ścian żeby mięć dostęp do kuchni nie przez salon a bezpośrednie z przedpokoju, zostawiłam mini spiżarnie i zrobiłam szafę.

kuch1.jpg

kuch2.jpg

pierwsza propozycja Lelik jest mi najbliższa, łącznik pomiędzy kuchnią a pokojem chcę wykorzystać na kącik jadalny własnie.

A gdyby tak patrząc od okna słupek 60 cm witryna przeszklona na kieliszki, butelki itp ( jak na inspiracji), potem słupek ze zmywarką ( wiem, że da się zrobic, nataly kiedyś pisal o tym) i u góry lodówka do zabudowy ( 122 cm wysoka),30 cargo, potem 60 płyta i piekarnik, 90 narożna ze zlewem , 30 cargo, a na krókiej ściance blat roboczy 120, a pod nim 2x 60 szuflady albo 120 - ktoś kiedys pisał, że ma takie wielkie.

91-1161x771.jpg

Elfir, duś - dziękuję za Wasze uwagi. Właśnie symetria jest tym na czym mi zależało, a pan od projektu w związku z tym zaproponował jako izolację grubsze ścianki pomiędzy poszczególnymi częściami wysokiej zabudowy, ale chyba nie będzie to dobrze wyglądało, bo zniknie efekt jednolitej ściany. Nie wiem, czy dobrze się wyraziłam;)

Kolor górnych szafek nie jest trafiony. Zależało mi na tym, by szafki te "zniknęły" optycznie dodając kuchni lekkości. Kolor ścian miał być zbliżony do koloru szafek i płytek ściennych oraz blatu. Wiem, że to niewłaściwy wątek, żeby o to pytać, ale skoro tu już jestem, to może podpowiecie czy dobrze główkuję?

Witam serdecznie,

może ktoś z Was ma podobne doświadczenie jeśli chodzi o małe kuchnie.

Mieszkanie 55m2 i przy 2 dzieci, brak nam 1 pokoju, my-duzi i tak już mieszkamy w salonie. Czy zmiana lokalizacji kuchni - przeniesienie jej do salonu 19m2 - ma w ogóle sens. Na amatorskim planie nie wygląda to nawet źle, ale w praktyce czy to nie będzie jakaś klitka?

Obecna kuchnia jest w kształcie niepełnego U, z oknem, wyspą i jest otwarta na salon. Planuje zamknąć ją ścianą i stworzyć w ten sposób dodatkowy pokój. W salonie byłby aneks kuchenny - jego wymiary wychodzą mi 190 x 140cm. Po drugiej stronie wejscia do salonu mam 140 cm na słupki: lodówka i piekarnik z mikrofalą powyżej. Wejście do salonu o szerokości 90 cm.

Moje założenie w ustawieniu szafek dolnych jest takie: krótszy bok - cargo 20 cm, płyta indukcyjna z szufladami pod nią 60 cm, dłuższy bok - szafka narożna typu magic corner 60x100cm, zlew 1 komorowy i zmywarka 45cm.

Górne, pionowe szafki (część zamknietych, część narożnych półek i część szafek przeszklonych).

Kuchnia lakierowana, biała, chyba najmniej by się rzucała w oczy.

Będę wdzięczna za Wasze uwagi :)

aneks kuchenny.jpg

Screen shot 2013-02-19 at 12.22.52.jpg

duś dzieki za podpowiedź.

mysle o takim rozlozeniu

lodówka 60cm

szafka 30cm np cargo

ptyka+szafka 60cm

szafka 30cm np cargo

no i dalej juz narożna 60cm

ŁĄCZNIE 240cm

co o tym myślisz??

a i pytanie o okno, nie chce zeby bylo rowno z blatem, dać więc na wysokości 105 czy 115cm?? Jak bedzie bardziej praktycznie??

myślę, że to dobry pomysł, dokladnie to miałam na myśli.

choć powiem ci, że rozważyłabym wywalenie lodówki do tej "wyspy" (z rysunku nie widać czy to wysoka zabudowa, ale tak mniemam) i wtedy płyta po środku, żeby szafeczki widzące byly ładnie symetrycznie. moja mama ma takie odległości w swojej kuchni, to nie są "zbyt duże" odległości.

o oknie się nie wypowiem - mój parapet na wys. 93 cm! 115 wydaje mi się baaardzo wysoko. ale przy tego rodzaju modyfikacjach trzeba brać też wzgląd na elewację itp.

u mojej mom jest piekarnik + mikro i lodówa. w sumie 120 szer.

czyli o 30 za dużo.

nie pasuje mi po prostu ta lodóweczka na końcu ciągu roboczego. nie jestem fanem takiego rozwiązania, średnio mi się to estetycznie podoba. do tego u ciebie widzę długą ścianę, którą ładnie można byłoby ozdobić wiszącymi szafkami i okapem. tylko ten kolos na jednym końcu...

(od razu podpowiadam, żebyś od narożnika zostawiła sobie 10 cm blendę, tak aby szafka się otwierała nie hacząc o firnankę, roletę, żaluzję (cokolwiek planujesz zamontować, o ile nie jest w świetle szyby - musi zostać wzięte pod uwagę już teraz jeśli przewidujesz szafki otwierane do gory) (no chyba, że zakończysz szafki narożnikiem)

duś tą śianę z lodówką, planuje zakończyć (po prawje stronie) normalną szafką pewnie 40cm. Czyli idąc od lewej

lodówka 60, dalej szafki wiszące na głębokość pewnie 40cm i szerokości: szafka 30, okap i nad nią szafka 60, szafka 30 i na koniec szafka 60cm

Dalej druga ściana i okno zaczyna się na szer 60cm, czyli na równi z blatem prospodałej sciany (tj blatem z piekarnikiem i lodówką), a więc miedzy szafkami a oknem będzie po 20cm luzu z każdej strony.

Okno będzie ialo szerokosc 120cm znów luz 20cm z prawej strony (jak powyżej) i szafka 60cm wisząca

Odnośnie lodówki a moze zamienić kolejność i lodówkę dać na wyspę a piekarnik+mikrofala tam gdzei teraz lodówka??

jak myślisz??

nie podoba mi się, jak się blat kończy meblem. tj. jak na jego końcu nie jest po prostu ściana. to takie moje estetyczne upodobanie - racjonalnego uzasadnienia nie ma żadnego, bo nie ma przeszkód natury technicznej aby w tamtym miejscu znalazł się którykolwiek z tych sprzętów. ja bym chyba wolala lodówkę na wyspie - bliżej do zlewu, a ja jednak najczęściej ganiam na linii - lodówka-zlew (plus bliżej po masełko na śniadanie i "kochanie weź mi jeszcze jogurt, ser żółty i 20 rodzajów warzyw" jak już idziesz do kuchni bo zapomniałeś łyżeczkę do cukru)

co do układu szafek - 30, 60, 30, brzmi dla mnie totalnie abstrakcyjnie, padam i nie myślę juz dziś abstrakcyjnie. ale zanim klepniesz jakąkolwiek modyfikację - narusuj sobie rzuty dwóch ścian z meblami - będziesz widziała czy ten parapet nie jest za wysoko, czy podobaja ci się proporcje (mi się np. nie podobały, więc linie szafek ostatecznie się nie pokrywają a jeśli chodzi o wiszące - każda ma inny gabaryt).

te 20 cm luzu to może być mało jeśli wybierzesz szafki otwierane, jak na tym zdjęciu czy łamane. a nawet te otwierane klasycznie - po co mają się "kłaść" na rolecie. sygnalizuję tylko że warto o tym pomyśleć zawczasu (gdyby nie mój myślący stolarz, w ogóle bym o tym nie pomysłała i przy każdym robieniu klęłabym na roletę, która kiedyś na moim kuchennym zawiśnie).