Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Biorąc pod uwagę, że z lewej strony masz okno to chyba lepiej byłoby z tej strony nie robić wysokiej zabudowy, bo zasłoni światło. Jeśli więc od lewej zrobisz blat, zlew, zmywarkę itp to wysoka zabudowa - lodówka, piekarnik i micro w słupku - powinny być po prawej. Kombinuję z tym planem, ale jakbym z prawej strony nie wsadziła tych wysokich szafek to nie wiem co zrobić z rogiem :-? Czy zależy Ci na wielu szafkach? Masz jakąś osobną spiżarkę? No i czy chcesz też wysoką zabudowę oprócz lodówki czy podoba Ci się tradycyjny układ - szafki górne i dolne?

Ja o całym planie kuchni i rozmieszczeniu gniazdek rozmyślałam sporo czasu :) i żebyś mogła to sobie zaplanować tak jak będzie Ci najwygodniej to chyba trzeba będzie przesunąć elektryka na inny termin :wink: Pamiętaj o jednej sprawie - przy sprzęcie zabudowanym nie moze być gniazdek za tymi urządzeniami czyli gniazdka do piekarnika, lodówki, zmywarki nie robisz bezpośrednio za piekarnikiem, lodówką itp, muszą być gdzieś obok. Nie planuje się też gniazdek za wielkimi szafkami typu cargo. No i musisz wiedzieć gdzieś chcesz mieć gniazdka nad blatem do podłączania różnych urządzeń, czy np nie planujesz jakiejś szafki z drobnym sprzętem typu krajalnica, robot i nie chcesz gniazdka bezpośrednio w tej szafce.

Jeśli możesz umówić się z elektrykiem na inny termin to lepiej tak zrób i spokojnie sobie wszystko zaplanuj. Bez sensu, żeby teraz kasował Cię za każdy punkt a potem będziesz zmuszona to zmieniać.

Besta77 dzięki za odpowiedź.

Niestety nie moge przesunąć elektryka na inny termin, gdyz mam już umowionego po nim hydraulika i ekipe do tynków, więc jeśli zrezygnuje z jednego to strace pozostałe terminy i będę potem musiała czekac na te ekipy nawet koło roku a nie mam tyle czasu bo za rok o tej porze musimy juz mieszkać.

Ja myslałam o tym żeby zrobić tak:

zaczynając od lewej: blat 40, potem lodówka, następnie w słupku lub osobno zmywarka z mikrofalówką, potem wielka szafka rogowa i na niej zlew i na tej krótkiej ścianie piekarnik z płyta gazową i obok jakaś mała szafka 20 cm.

Co o tym myślicie?

Ogólnie podobaja mi sie kuchnie tradycyjne, ale nie musi być zacjowany układ górnei dolne szafki, podoba mi się również wysoka zabudowa.

czekam na dalsze pomysły.

Mam jeszcze 2,5 godz. :D

Trochę mi nie pasuje kawałek blatu 40 cm od lewej i dalej duża lodówka.. :-?

A myślałaś o tym, że z szafkami wejść w wykusz pod okno? Może wykorzystując jeszcze to miejsce dałoby się to lepiej zaplanować. A czy ta krótka ściana ma już ostateczny wymiar? nie dałoby się jej wydłużyć o 20 - 25 cm? Wtedy tam w słupku dałoby się zabudować piekarnik i mikro, a obok lodówkę, dalej zrobić dolną szafkę narożną a na blacie za zabudową np. szafkę zamykaną żaluzjami.

W wykuszu też będzie zabudowa ale troche niższa niz standardowe szafki kuchenne bo okazało się że źle wymierzyliśmy wysokość posadzek i jeśli teraz zrobilibyśmy standardowo szafki kuchenne 86 cm to one wyszły by ponad oknem.

A tą krótszą ścianę można wydłużyć ale maksymalnie o 20 cm.

Jeśli krótszą ścianę da się wydłużyć o 20 cm to może tak:

od prawej - krótka ściana: w słupku piekarnik, mikrofalówka (60cm), dalej lodówka (60cm)

i potem dłuższa ściana od prawej strony patrząc:

w rogu szafka narożna, a na blacie zasłonięta żaluzją (60cm), dalej zlew (60cm) potem może wejść wąskie cargo (30cm) i na końcu zmywarka (60cm). Najpierw wsadziłam tą zmywarkę zaraz na początku, ale zapomniała, że tam ma być rogowa szafka i musi być dostęp do tego rogu. Co myślisz?

A czy ta krótka ściana ma już ostateczny wymiar?nie dałoby się jej wydłużyć o 20 - 25 cm? Wtedy tam w słupku dałoby się zabudować piekarnik i mikro, a obok lodówkę, dalej zrobić dolną szafkę narożną a na blacie za zabudową np. szafkę zamykaną żaluzjami.

Moim zdaniem tak będzie najlepiej :)

Jak nie podoba Ci się żaluzja mogłabyś zrobić podobnie jak na tym zdjęciu

http://img232.imageshack.us/img232/2307/85833569qe9.jpg

Od prawej lodówka i słupek z piekarnikiem/mikrofalówką (lub odwrotnie jak Ci będzie wygodniej) później zaślepka w kolorze frontu i do tego "doklejasz" na drugiej ścianie wiszące szafki jak widać. Położenie zlewozmywaka i płyty też możesz zrobić jak na zdjęciu.. Ale o konkretnym ustawieniu powinnaś sama zdecydować w końcu to Ty będziesz z tej kuchni korzystała :)

No właśnie! Zapomniałam o płycie!

Nie planuj płyty ani zlewu w tej części pod oknem - pisałaś, że tam szafki będą niższe, żeby weszły pod okno, więc jeśli masz tam mniej niż 85 cm od podłogi nie bierz tej powierzchni pod uwagę jako normalną "część roboczą" tylko jako dodatkową (też tak będę mieć u siebie). A szafka z żaluzją dokładnie tego typu jak wrzuciła Zetka - czy się podoba to już kwestia gustu :).

Mimo szczerych chęci.. nie potrafię obsługiwać tych programów :( ale mniej więcej o to mi chodziło:

http://images33.fotosik.pl/396/71388806ff2e1550.jpg

Patrząc od lewej strony: wąskie cargo, potem zmywarka i wychodzi, że na niej musiałaby być kuchenka (czy tak się da?! bo jak nie to będzie z tym problem), potem zlew i szafka narożna - nad nimi szafki wiszące i okap, na krótszej ścianie lodówka i słupek - chyba lepiej będzie w odwrotnej kolejności, będziesz miała bliżej z lodówki do blatu. Niestety nie potrafię wsadzić w tym programie tej szafki z żaluzjami w rogu :(