Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może mało utalentowana jestem, ale tam chyba nie ma mebli kuchennych :oops: :o

Poza tym aż tak ekstremalnie to ja nie chcę. Ta czerwona kuchnia to już i tak spora ekstrawagancja z mojej strony. Jestem typem domatorki - lubię się w domu wyciszyć, odpocząć od zagonionego świata na zewnątrz, więc takie klimaty jak czarne na czerwonym to raczej nie dla mnie.

No, jakoś się wkleiło, więc wklejam resztę.

Sorki, że takie duże, ale już nie mam siły bawić się z miniaturami.

Następnym razem spróbuję się poprawić.

http://www.biowg1.republika.pl/murator/1aa.jpg

http://www.biowg1.republika.pl/murator/1aa3d.jpg

Mam nadzieję, że rysunki są w miarę czytelne (dwa projekty - jeden z wyspą, drugi z piecem koło okna). Ważna uwaga - zlewu nie mogę nigdzie przenieść (pion), na burzenie czy przestawianie ścian mój mąż się nie godzi absolutnie. Pod oknem jest kaloryfer i nie za bardzo pasuje przenoszenie go zdecydowanie gdzie indziej.

Uff, to z grubsza tyle.

Witaj.Masz bardzo podobny układ do mojej kuchni.I przy tym kuchnia jest większa, więc mozesz bardziej zaszaleć :)

Ja projekt robiłam sama-zakupiłam niedrogi program do projektowania i jeśli pozwolisz pokażę co z tego wyszło.

http://images21.fotosik.pl/257/5028834a3162e25emed.jpg

http://images21.fotosik.pl/257/becf4f38504f11ddmed.jpg

A wyglądało to jakiś czas temu tak (cały czas coś tam robimy)

http://images24.fotosik.pl/288/7370706cb46fb4ac.jpg

http://images31.fotosik.pl/301/20ecda1df2d8141cmed.jpg

Kolejność zdjeć w/g postępu prac oczywiście odwrotna

Pozdr Bogusia

jak w temacie - w porównaniu z projektem okazało się, że moja kuchnia jest krótsza o 7 cm i węższa o 7 cm i w związku z tym cała moja koncepcja jej urządzenia legła w gruzach :cry:

już miałam wszystko zaplanowane i całkiem fajnie się zapowiadało, a tu nagle okazało się, że sorry, ale lodówka 60 nie wejdzie między ścianą a oknem, bo tam jest tylko 57,5 cm ( :evil: wrrr, zamorduję fachowców) i całą koncepcję szlag trafił

kombinuję teraz jak koń pod górę i nic innego mi nie wychodzi jak to co na rysunku (acha, zmywarka i zlew musi by w tamtym miejscu, bo tam jest podejście do wody)

proszę pomóżcie, doradźcie, ratujcie...

wszelkie uwagi mile widziane i te praktyczne i te krytyczne

a może ktoś całkiem inaczej to widzi...

http://images32.fotosik.pl/392/06ab73b34972f6cd.jpg

Na scianie o wymiarze 172 cm masz szuflady z plyta do gotowania, a obok szafka 80 cm. Nie wiem czy wiesz, ze drzwiczki do tej szafki bedziesz miec o szerokosci 20 cm (szafka z plyta musi byc gleboka 60 cm), praktycznie zadnej duzej rzeczy nie wlozysz. Czy nie lepiej by bylo zrobic meble w lini prostej 60 slupek z piekarnikiem, 30 cargo, 60 szuflady z plyta i 20 cargo. W wersji jaka Ty przedstawilas masz plyte do gotowania na koncu bez zadnej szafki, a obok przejscie, wiec cokolwiek bedziesz smazyc podloga bedzie wiecznie zatluszczona, a gdyby obok byla szafka chociaz 20 cm to z blatu powycierasz.

Co do wymiarow to lodowki nie ruszaj, a zmniejsz szafke z 50 cm na 43 cm (ta pierwsza z lewej na scianie z lodowka).

mariuszdro, jeśli lodówka wchodzi w światło okna, trzeba to zmienić.

W narożniku, gdzie ją umieściłaś, może być wiele rozwiązań, np szafka z szufladami 30cm plus szafka narożna 90x90 cm i mamy narożnik zagospodarowany. Następnie możesz wstawić lodówkę, później niech sobie będzie ta płyta grzejna, może się nawet mały blat przy niej zmieści ?

Co do szafki 80 cm - dostęp fatalny, ale może wystarczą same półki, bez drzwiczek ? Może jest jeszcze miejsce do framugi drzwi i można to rozwiązać inaczej ?

Pozdrawiam.

Na scianie o wymiarze 172 cm masz szuflady z plyta do gotowania, a obok szafka 80 cm. Nie wiem czy wiesz, ze drzwiczki do tej szafki bedziesz miec o szerokosci 20 cm (szafka z plyta musi byc gleboka 60 cm), praktycznie zadnej duzej rzeczy nie wlozysz. Czy nie lepiej by bylo zrobic meble w lini prostej 60 slupek z piekarnikiem, 30 cargo, 60 szuflady z plyta i 20 cargo. W wersji jaka Ty przedstawilas masz plyte do gotowania na koncu bez zadnej szafki, a obok przejscie, wiec cokolwiek bedziesz smazyc podloga bedzie wiecznie zatluszczona, a gdyby obok byla szafka chociaz 20 cm to z blatu powycierasz.

Co do wymiarow to lodowki nie ruszaj, a zmniejsz szafke z 50 cm na 43 cm (ta pierwsza z lewej na scianie z lodowka).

co do tej szafki 80 - to za nią jest jeszcze "pustka 20 cm" właśnie po to żeby drzwiczki miały min. 40 cm i był do niej dostęp. ale rzeczywiście może zrobię w jednej linii i wtedy nawet jakiś składany blacik na przekąskę by sie zmieścił. mam tylko obawy czy pomieszczę się ze wszystkimi garami itp. ?

jednakże zamiast dwóch małych cargo 20 i 30 chyba wolałabym jedną szafkę 50 albo z szufladami albo typ cargo.

dzięki za uwagi

mariuszdro, dopatrzyłam się, że między ciągami szafek jest ok 75 cm, tylko :( .

Jeśli można, podam swoje zastrzeżenia. Najważniejszy - brak blatu do pracy.

Mniej ważny, natury estetycznej - szafki wysokie, jedna 50 cm, druga 60 cm, rozstawione po kuchni , lodówka też 60 cm, ale inna wysokość , czy taka sama ?

Może zgrupować na ścianie 172 cm w kolejności od drzwi : lodówka w zabudowie, szafka wysoka 206x50 , słupek z piekarnikiem ? Wszystko jednej wysokości ? 60+ 50+ 60 = 170 cm.

Warto by piekarnik umieścić na wysokości takiej, by jego dolna krawędź była tuż nad blatem. Dlaczego ? Mogłabyś tam, gdzie teraz jest lodówka wstawić szafkę narożną , za nią szafkę z szufladami i płytą gazową, potem przejść tylko samym blatem do szafki z piekarnikiem. Pod piekarnikiem brak drzwiczek, tylko półka.

Nie wiem, czy dość jasno napisałam, nie potrafię jeszcze nic narysować i przesłać.

Jeśli umieścisz szafkę narożną 90x90 cm w prawym narożniku od okna, konieczne będą drobne zmiany szerokości szafek na ścianie z oknem. Ale zachowasz ideę zlewozmywaka pod nim.

lepiej chyba by wyszło z 80 narożną i wtedy mogę da szafkę pod zlewozmywak też 80, a tą szafkę w lewym kącie zmieni na niską 60, jak myślisz?

Oczywiścieże pod piekarnikiem może być żaluzja.

Nie ma szafek narożnych 80x80 cm. Wiąże się to z szerokościami drzwiczek i dostępem do szafki narożnej. Szafka zlewozmywakowa 80 cm jak najbardziej, tylko zmywarka wtedy 45 cm.Taka Ci wystarczy ?

Jeśli rozwiązanie Ci odpowiada, można dograć szczegóły.