Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, Mam dylemat.Moja zonka, wymyslila sobie ze chialaby miec obudowana kuchenke zeby jej nie pryskalo po calych scianach.Czy macie jakies pomysly jak to zrobic,zeby to dobrze pasowalo z okapem nad kuchenka i reszta mebli? Widzialem w necie drewniane nakladki na meble, ale nie zupelnie o to jej chodzi,l bo te boczne scianki mialyby byc oblozone kafelkami. ponizej rzut na kuchnie.

http://i44.photobucket.com/albums/f13/arecki1338/Beztytuu-2.jpg

Witam, Mam dylemat.Moja zonka, wymyslila sobie ze chialaby miec obudowana kuchenke zeby jej nie pryskalo po calych scianach.Czy macie jakies pomysly jak to zrobic,zeby to dobrze pasowalo z okapem nad kuchenka i reszta mebli? Widzialem w necie drewniane nakladki na meble, ale nie zupelnie o to jej chodzi,l bo te boczne scianki mialyby byc oblozone kafelkami.

Rzeczywiście trzeba tę kuchenkę czymś zabudować, albo

przenieść w inne miejsce, bo umiejscowienie tej kuchenki na końcu szafek,

w dodatku przy samym wejściu do kuchni,

nie jest zbyt fortunne i na pewno nie do końca bezpieczne...

Jeśli jednak zabudujecie tę kuchenkę w tym miejscu, to stworzy się Wam

wąski korytarzyk-wejście do kuchni... Przemyślcie jeszcze układ tych mebli...

Jak zona mowi ze tak ma byc to tak bedzie :D

Ale ja doszla do wniosku ze orzeciez z tej zabudowy jaka by nie byla tez trzeba tluszczycho posprzatac.

Moze nawet z zabudowa gorzej bo trzeba wycierac z katow.

Slyszalam twierdzenia - gdzies na forum - nie wiem juz gdzie :o - ze wlasnie umieszczenie plyty na otwartej przestrzeni jest lepsze bo latwiej sie sprzata. Przekonalo mnie to i bede miala na wyspie.

Plus ustrojstwo pokazane powyzej swietne.

Dac znac co zdecydowaliscie.

Witam !!! Mam nadzije, że w dobrym wątku ląduje moj post. Chiałbym Was prosić o sugestie, jakieś wasze pomysły na uzadznie tej kuchni... Wymiary 3x2,5=koło 7,5 m2, bo jeszcze ten wypus przy drzwiach. Mam nadzije,ż zdjecia Wam jakoś przybiżą ... jak To bezguście i syf wygląda.. ten kaloryfer jeszcze.... tapeta!!!Meble, te żółte kafelki małe chcę / musze zostawić, lodówka, kuchenka też zostaje. Reszta do zmiany. jak kolor scian, może jakaś cegła.. pomysłaem o panelach na podłodze.. ustwienie mebli, jakieś cuda niewida z karton gipsu.... nie wiem ... Totalnie nie mam pomysłu.. proszę o jakieś rady, podpowidzedzi...zdjęcia!!! na dole linki dozdjęć. troszczkę jest kasowo poblokowany, ale kolo 2000PLN by się znalazło!!!

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/255f81cc94af8884.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4332193289c41d1c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/07a896f22fa61e61.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c7a18b675f88bcac.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/174f42af22305ce3.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9c4fffaa04f47957.html

Dziekuje!!!

Witajcie ! Mam ważne pytanie... Mam małą kuchnię ( 1,9 x 1,9 m ) przeznaczona dla jednej osoby i jednym z moich pomysłów jest postawienia w jednej wysokiej szafce tzw. słupku: w dolnej części piekarnika elektrycznego a nad nim w pewnej odległości ( wysokości ) małej lodówki do zabudowy z wewnętrznym zamrażalnikiem o wysokości ok 80 cm.

Pytanie moje : czy jest możliwa taka zabudowa z punktu widzenia energetyczności itp. Piekarnik będzie oddawał ciepło w górę w kierunki lodówki, która także oddaje ciepło. Pytanie zadałem to dwóm firmom wykonującym zabudowy kuchni w Gdyni i jedna odpowiedziała, że to żaden problem ( wentylacja i grubsze ścianki ), a druga powiedziała, że taka zabudowa jest niemożliwa...

Jeśli ktoś ma podobną zabudowę - albo ma jakiś pomysł na to rozwiązanie - proszę o odpowiedź!

Pozdrawiam z Gdyni!

PS: a tak po krótce miałaby wygladać ta mała kuchenia:

1. Lodówka mała np. Electrolux ERN 15350 wys. Ok. 90 cm zabudowana w cokole z i piekarnik elektryczny np. Mastercook M6E FL ,

2. dwiema szufladami pod lodówką i z dwiema półkami nad lodówką,

3. Mała szafka z szufladami i z blatem do przyrządzania potraw,

4. Kuchnia: płyta ceramiczna 2 płyty grzewcze, np. Mastercook C3D32S

5. szafka narożna na przybory kuchenne ,

6. Zlewozmywak 1,5 komorowy o długości ok. 80 cm,

7. Zmywarka o szerokości 45 cm,

8. Szafka z półkami na przybory kuchenne

Uwagi.

1. Blat na całej długości kuchni – bez łączeń, oczywiście z uwzględnieniem szafki narożnej,

2. płyta ceramiczna wpuszczona w blat kuchenny,

3. wszystkie sprzęty zabudowane – z wyjątkiem piekarnika,

4. nad elementami 2, 3, 4 – półki wiszące: dwie zamykane – w środku same półki,

Witam

Powoli przymierzam się do zabudowy kuchni. Jak sie okazało nie jest to takie łatwe. Ciągle nie mogę się zdecydować czy wybrać taką opcję jak na zdjęciu poniżęj czyli zabudowa w kształcie litery L czy jednak zabudowac całość (w kształcie litery U). Zastanawiam sie czy taka ilość szafek będzie wystarczająca, czy nie powinnam zrobić wysokiej szafki w prawym dolnym kącie. Wtedy stolik wylądowałby przy murku. Wymiary kuchni 390 cm x 250cm, meble Stat (made in Ikea :)) i drewniane dębowe blaty.

Poza tym czy takie ustawianie jest Ok, czy może sugerujecie coś zmienić.

http://images32.fotosik.pl/410/17243e4681ec3520.jpg

Pozdrawiam

Dorota

Piekarnik i lodówka pod zabudowę bez problemu mogą stać koło siebie, więc nie wiem czemu nie mogłyby być jedno nad drugim :)

Większym problemem jest chyba podwieszenie lodówki tak wysoko no i to, co zrobisz z jej nóżkami... Można jakoś zamaskować pewnie, ale nie wiem :cry:

Poza tym nie kumam jednego - w przedostatnim zdaniu piszesz że piekarnik nie pod zabudowę - ???? To niby jak????

Hej

a jesteś lewo czy prawo ręczna?

kuchenka jaka (gazowa czy elektryczna - chodzi mi o to czy MUSI być tu gdzie jest obecnie?

Na początek jeśli jesteś prawo ręczna przeniosłabym lodówkę w prawy róg kuchni (po prawo od okna) zeby zachować ciągłość Lodówka-blat-zlew-blat-kuchenka-blat, bo w takiej kolejności zwykle "obrabiamy" artykuły spozywcze

Wtedy też zrezygnowałabym z tych wiszących po prawej stronie szafek, bo by została jedna , a jedna to tak ni przypiął ni przyłapał;może jakieś półeczki

A co to są te dziury obok murka na pierwszym planie? :-? Rozumiem że nie da rady go przesunąć :) żeby mieć więcej tej ściany w jednym kawałku?

jestem praworęczna, kuchenka albo gazowa albo indukcja (jeszcze mam wybór) i najlepiej w tym miejscy gdzie jest (jest już tam specjalne gniazdo i tam najlepiej podciągnąc gaz).

Jeżeli chodzi o lodówkę to nie chciałam aby stała tak na wprost salonu (siedzący tam goście widzieliby jej cała zawartośc przy otwieraniu, a tam nie zawsze jest co pokazywać ;))

A te dziury to przejścia do salonu, który w połaczeniu z kuchnią wygląda tak:

http://images37.fotosik.pl/36/188625853a4b920b.jpg

Dorota

Sorki, ale nie umiem jeszcze dobrze wklejać zdjęć :oops: .

Mea culpa - piekarnik oczywiście pod zabudowę. Mój pomysł jest taki - coby zbudować szafkę - słupek, w której dolnej części będzie zabudowany piekarnik a nad nim lodówka - oczywiście także zabudowana! Aby zwiększyć wymianę powietrza myślałem o oddzieleniu tych sprzętów jakimiś np. szufladami bądź małą półką...

dzięki za odpowiedź :)

a dlaczego piekarnik pod lodówką a nie odwrotnie? Korzystanie z dolnych partii lodóki mogłoby być trudniejsze moę, ale może znajdziesz taką co ma zamrażalnik na dole? Piekarnik na górze jest bardzo wygodny, no i cieplo nie idzie na lodówkę. Poza tym lepiej wizualnie-= część większa jest niżej, mniejsza wyżej. niżej cala zabudowana, wyżej przeszklone drzwiczki piekarnika.

Witaj,

mnie tez sie wydaje ze ergonomicznej byloby dac lodowke z prawej strony, tzn. jesli nie chcesz zmienic pozycji kuchenki.

Moglaby byc np w rogu zamiast stolika?

A jesli nie chcesz zeby goscie patrzyli - choc nie wydaje mi sie zeby cos bylo widac z tej odleglosci, no chyba ze cos bardzo strasznego :wink: - to mozesz przeciez zostawic ten murek tylko z jednej strony, i wtedy mialbas duzo roznych mozliwosci.

Nie piszesz do jakiego stopnia jestes zdecydowana na obecny uklad i na czym Ci najbardziej zalezy?

Bo ta kuchnia ma, moim zdaniem duze i rozmaite mozliwosci, ale nie wiem czy chcesz zeby Ci "mieszac" :) :wink:

lecta

No właśnie... ma duże możliwości, tak duże, że aż głupieję i dlatego zadałam to pytanie. Zgadzam się na mącenie mi w głowie ;)

Tak, jak wcześniej napisałam gaz przewidziany jest tam gdzie stoi kuchenka, a tam gdzie zlew jest już wod-kan, więc już jestem już trochę ograniczona :D :D

W tej chwili jest pomieszczenie wytynkowane i już są wylewki, ale jeszcze co nieco mogę zmienić.

czekam na dalsze sugestie.

Pozdrawiam

Dorota

Zlew tam gdzie jest bardzo fajnie, klasycznie, pod oknem i moze nawet z jakims widokiem?

Kuchenka tez, to nie jest zle miejsce. Wiec z mniej rewolucyjnych zmian, moze zostawic otwor tylko z jednej strony? I tak jak narysowane.

Bo rozumiem ze nie chcesz sie tak calkiem odslaniac...

Lodowke mialabys otwierana tak ze z salonu widac wylacznie drzwi. No i ergonomia zachowana. Wydaje mi sie ze przy takim rozkladzie masz naprawde sporo miejsca w tej kuchni (choc nie wiem czy czesto gotujesz i na ile osob) i nie musisz dawac szafek wiszacych na scianie z oknem. Zamiast tego cos ladnego, obrazek, zegar, cos co Ci sie podoba, bo to wlasnie bedzie sie ogladac z salonu.

Nie mysl tylko o gosciach - to przeciez Ty bedziesz siedziec na tej kanapie.

http://i375.photobucket.com/albums/oo196/Lecta21/188625853a4b920b-1.jpg

A myslalas o zrobieniu polwyspu np? Zalezy Ci na stoliczku w kuchni? Bo widze ze masz b. blisko do stolu, wiec nie wiem czy potrzebny?