Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ciekawa ta kuchnia. :)

Trochę mało napisałaś jakie są Twoje potrzeby "przechowalnicze" i czy masz spiżarkę.

Ja zostawiłabym tę lodówke tak jak na ostatnim rysunku, ale pomyślałabym jeszcze czy nie wstawić obok niej dodatkowo jednej szafki wysokiej z piekarnikiem na dogodnej wysokości i pojemnymi półkami do przechowywania produktów lub zgrzewek wody czy soków ( jeśli nie masz spizarki).

W moim wątku z kuchnią bardzo mi pomogła alutka74 robiąc lepszą wizualizację niż ikeowska.

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lecta, foksi

Likwidując jedno przejście i wstawiając lodówkę w "Twoje" miejsce ograniczę swobodne wejście i wyjście z kuchni.

Spiżarki jako takiej nie mam. Mam schowek pod schodami na odkurzacz, deskę do prasowania i "krzynkę" piwa :D, poza tym mam chłodna piwnicę. z jednej strony chciałabym mieć wszystko pod ręką a z drugiej nie chciałabym się obudowywać meblami (robić zabudowy w kształcie litery U).

Z kuchennego stolika nie chciałabym jednak rezygnować. W tej chwili mam jeden stół kuchenno - pokojowy i często mam tak, że przy nim odrabia lekcje córka (żeby być w pobliżu mnie, gdy ja gotuję obiad), a potem musi składać wszystkie książki bo muszę gdzieś postawić ten obiad. Stolik byłby niewielki, w razie potrzeby (dużej ilości gości) mogłabym go wystawiać na salony :lol: .

Szukam jakiegoś złotego środka - szafek tyle, żeby się swobodnie pomieścić, trochę przestrzeni i jeszcze stolik.

• 2 weeks później...
Witam, Mam dylemat.Moja zonka, wymyslila sobie ze chialaby miec obudowana kuchenke zeby jej nie pryskalo po calych scianach.Czy macie jakies pomysly jak to zrobic,zeby to dobrze pasowalo z okapem nad kuchenka i reszta mebli? Widzialem w necie drewniane nakladki na meble, ale nie zupelnie o to jej chodzi,l bo te boczne scianki mialyby byc oblozone kafelkami. ponizej rzut na kuchnie.

http://i44.photobucket.com/albums/f13/arecki1338/Beztytuu-2.jpg

te ścianki będą chyba trochę przeszkadzać w gotowaniu

ale ja nie jestem drugim Makłowiczem :p

Myślę ze jak już chcesz zabudować to tylko od strony wejsćia a to dlatego ze taka zabudowa będzie po prostu niepraktyczna. Nie wyobrażam sobie zebym musiała garnki z wrzątkiem z kuchenki, zamiast odsuwać spokojnie na blat, przenosić poza ściankę. Po drugie w takim wypadku mycie scianek i okapu to niezła gimnastyka i przy normalnym użytkowaniu wymagałoby dużo wiecej nakladu pracy. Jeśli juz myslę ze najlepiej sprawdziłoby sie szklo hartowane, samo albo przyklejone do płyty(takiej jak meble). Przypomnialo mi się jeszcze ze moja babcia (miała normalny piec kaflowy) Po gotowaniu zaciągała garnki i inne graty ładną haftowaną firanką i pasowało by to do kuchni której zdjęcie pojawiło sie powyżej:)

zrówno piekarnik jak i lodówka oddają ciepło z Tyłu. mogą stać jedno pod drugim, ale nalezy zapewnić dopływ chłodnego powietrza pod lodówką na dole 9jakieś otwory wentylacyjne w dnie komina(szafki), i zarówno za lodówką jak i piekarnikiem nie montować pleców z HDF, oraz zrobić maksymalnie głęboki komin (58-60 cm) tak aby za lodówką i piekarnikiem był kanał powietrzny oddający ciepło. Jeśli komin miałby iść do sufitu to w suficie albo tuż pod nim koniecznie jakiś lufcik którym to ciepło by uchodziło

kochani forumowicze, potrzebuję waszej opinii i rady w sprawie rozplanowania mojej, niezbyt wygodnej, kuchni.W projekcie domu kuchenka była zaplanowana w narożniku, niemniej postanowiłam zrezygnować z takiego jej umiejscowienia po poczytaniu rożnych opinii na temat takiego układu kuchenki. Lodówka jest zaplanowana przy ściance dzielącej kuchnię od wykuszu. Chcę bezwzględnie zachować zaplanowaną spiżarkę.

rzut:

http://img530.imageshack.us/img530/3668/rzutkuchninw6.jpg

Taki układ przedstawiają dwie pierwsze "fotki" projektu- wariant 1 (widok pierwszy od strony drzwi spiżarki, drugi od wejścia do kuchni od strony salonu):

http://img354.imageshack.us/img354/5857/k11nk4.jpg

http://img530.imageshack.us/img530/6449/k12cd2.jpg

niemniej zaczynam sie zastanawiać czy lodówka nie wygląda za "ciężko" w tym miejscu. Poza tym martwi mnie nieco dostęp do piekarnika. No i chyba nie potrzebny ten skrót z hollu do kuchni, można śmiało wchodzić od strony "jadalnianej" salonu, a przejście wykorzystać na postawienie lodówki, półki, no i jakas niewielka zabudowa od strony hollu.

Wariant 2 - tylko lodówka ląduje w zlikwidowanym "przejściu":

widok od strony okna:

http://img530.imageshack.us/img530/2641/k6ua4.jpg

i j.w.

http://img354.imageshack.us/img354/5482/k5ck2.jpg

http://img354.imageshack.us/img354/6836/k2xq4.jpg

lub wariant 3 - w pierwotnym miejscu na lodówkę ląduje piekarnik:

http://img368.imageshack.us/img368/9597/k44cy9.jpg

http://img530.imageshack.us/img530/9500/k43ll0.jpg

bardzo proszę o Wasze opinie na temat tych 3 rozwiązań

:oops: bo rwę włosy z głowy :-?

Mi też podoba się wariant nr 3, ale ja bym dodała jeszcze jedną szafkę nad tą już wiszącą tak aby zrównały się z wysokością słupka. Dodatkowo zastanowiłabym się nad kolorami frontów. Jasne by optycznie Ci powiększyły kuchnię ale jeśli taki ciemny kolor Ci pasuje to Już Twoja sprawa. :D

Dzięki bardzo wszystkim za opinie :-)

Marzenka11

w wersji 3 podobnie jak w 2 lodówka stanęłaby w "wejściu" do kuchni od strony hollu.

lanetagf

też myślałam nad dodaniem drugiej szafki, ale chyba się nie da: po pierwsze nie otwierałaby się ze względy na okap :-( poza tym chcę chyba maxymalnie odciążyć górę kuchni. Może półeczka? Ta szafka w rogu byłaby w matowym szkle i aluminium, niestety w tym programie jakos nie mogę jej zmienić :oops: I oczywiscie masz rację , że jasne fronty powiększyłyby optycznię tę i tak malutką kuchnię.... ale po dobają mi się ciemne, poza tym będzie jasna podłoga, jasne ściany, jasny blat... więc myślę, ze takie ciemne mebelki będą fajnie się odcinały... i pasowały do innych dodatków w salonie i drzwi (wenge porty).

Asiek i Jacuś

oj ten pochłaniacz, to tylko w programie do projektowania , nie mam pojęcia co to za cudak (pewnie jakieś niemieckie, bo wizualizacje robiłam w programie do projektowania kuchni almo). Ja planuję taki okap:

http://www.rtvagd.sklep.pl/pi/8/17565.jpg

dzięki jeszcze raz za Wasze podpowiedzi i czekam na jeszcze :-)

Ja też jestem za wariantem nr 3 :) Nie rezygnuj z przejścia z holu, bo po jakimś czasie będziesz miała dosyć biegania z siatkami do kuchni przez salon.

Efekt "lekkości" możesz uzyskać jeśli słupek z piekarnikiem oraz wiszące szafki zrobisz w jasnym (np ecru, waniliowym) kolorze. Poszukaj na forum, chyba nawet był taki wątek o ile mnie skleroza nie myli :)

Ja też jestem za wariantem nr 3 :) Nie rezygnuj z przejścia z holu, bo po jakimś czasie będziesz miała dosyć biegania z siatkami do kuchni przez salon.

Efekt "lekkości" możesz uzyskać jeśli słupek z piekarnikiem oraz wiszące szafki zrobisz w jasnym (np ecru, waniliowym) kolorze. Poszukaj na forum, chyba nawet był taki wątek o ile mnie skleroza nie myli :)

wariant nr 3 zakłada rezygnacje z przejścia z holu do kuchni - gdzieś musi stać lodówka - albo pod oknem (wariant1 ) a właśnie w tym przejściu (2 i 3)

prawdę mówiąc tez myślałam o tym słupku pod oknem w jaśniejszym kolorze :-)

dziękx :D

Mamy faktycznie podobny układ kuchni. :) Dobrze zrobiłaś rezygnując

z tego przejścia do holu. Dla mnie to pomyłka dwa wejścia do niewielkiej kuchni ,a sprzetów nie ma gdzie wstawić. Tego biegania naokoło nie będzie w sumie tak wiele. :roll:

Zgodnie z zasadami funkcjonalności (jeśli jesteś praworęczna)

najlepiej by było ustawić w takiej kolejności: lodówka - blat odstawczy

(tu wystarczy nawet 40cm, albo na szarokość zmywarki) - zlewozmywak - szafka narożna - płyta grzewcza - znowu blat.

Zaczęłam w narożniku sąsiadujacym z jadalnią) W tym rozwiązaniu masz dodatkowy plus ,bo nie będzie widać zlewu z salonu. Piekarnik w słupku wylądowałby wtedy w miejscu dawnego przejścia do holu.

Jeśli Ci nie pasuje taka rewolucja,to wariant trzeci też jest OK.

Mam obecnie zlew bardzo blisko kuchenki i wkurza mnie ciągłe chlapanie na garnki, więc mądrze rozdzieliłaś te sprzęty ociekaczem.

Powodzenia w urzadzaniu! :)

Dzięki bardzo wszystkim za opinie :-)

Asiek i Jacuś

oj ten pochłaniacz, to tylko w programie do projektowania , nie mam pojęcia co to za cudak (pewnie jakieś niemieckie, bo wizualizacje robiłam w programie do projektowania kuchni almo). Ja planuję taki okap:

http://www.rtvagd.sklep.pl/pi/8/17565.jpg

dzięki jeszcze raz za Wasze podpowiedzi i czekam na jeszcze :-)

Właśnie, miałam zapytać o okap, bo szkoda by było takiego fajnego

miejsca na taki malusieńki okapik :) A wybrałaś bardzo ładny :)

Kolorystyka mebli w moim stylu :) Może jakieś pomysły zobaczysz u mnie :)

Ja też proponuję Wariant 3, ale z uwagą, że piekarnik powinien być

na wysokości blatu, tzn. jego dół powinien być równy z blatem.

Tak, jak jest w wizualce, jest po prostu za wysoko, ciężko go będzie użytkować.

Ja mam na wys. blatu i uważam od strony praktycznej, że dobrze zrobiłam

z tym usytuowaniem.

Zaś wisząca szafka chyba nie bardzo w tym miejscu, bo nie będzie się mogła otwierać przez okap.... Chyba, że coś źle spojrzałam.

Dalej moje propozycje:

ze strony praktycznej (jestem bardzo praktyczną osobą:) - dałabym coś na ścianę przy zlewie.... będzie chlapać przy myciu naczyń.

I gdzie w końcu ma stanąć ta lodówka? :)

W wersji 1 piekarnik by się nie otworzył przez uchwyt w szafce... :)

I oczywiście powiem też o tym, o czym jeszcze nikt nie wspomniał :)

W przypadku usytuowania zlewu w wersji 3 (pod oknem) musisz

mieć na uwadze wybór odpowiedniej baterii zlewozmywakowej, żebyś mogła otwierać okno.

Mam nadzieję, że to tylko wizualka, bo płyta ceramiczna będzie NA blacie...

Jeszcze jedno... ja bym tę szafkę nad piekarnikiem pociągnęła do sufitu,

aspekt "zbierania się kurzu" (ta moja praktyczność...)

I jeszcze... jak będziesz miała zmywarkę, to możesz zmniejszyć zlewozmywak,

jeśli chodzi o ociekacz, bo.... za blisko jest troszkę od płyty.

Pozdrawiam i powodzonka. Pamiętaj, że moje słowa, to tylko moje sugestie :)

Zaś Twoje mieszkanko, upragnione :)

fakt, sorki, to z rozpędu - zobaczyłam słupek i od razu wlaczyl mi sie schemat, ze lodowka :)

w kazdym razie z lodowki nie rezygnuj, to już lepiej z tego przejscia z holu ;)

wariant nr 3 zakłada rezygnacje z przejścia z holu do kuchni - gdzieś musi stać lodówka - albo pod oknem (wariant1 ) a właśnie w tym przejściu (2 i 3)

prawdę mówiąc tez myślałam o tym słupku pod oknem w jaśniejszym kolorze :-)

dziękx :D

• 2 weeks później...

Wygląda, że powinno być funkcjonalnie.

Jedyna rzecz, której bym się bała, to mikrofalówka na tej wysokości.

Oczyma mojej (wiem, że wybujałej, albo chorej :-? ) wyobraźni widzę siebie wyjmującą talerz z podgrzaną zupą, który mimo największej ostrożności przechyla się i "ozdabia" wrzątkiem moją szanowną osobę :-?