Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak na moje oko układ sprzętów jest funkcjonalny.. tylko wydaje mi się, że za mało jest jednak szafek.. ja mam prawie pod sam sufit i już większość szafek się jakoś/czymś zapełniła :)

Jeśli chodzi o to co na ścianach. Wyższość płytek jest niewątpliwa: utrzymać na nich czystość to żaden problem.. farba (nawet zmywalna) nie jest tak pewna.

Barek to super rozwiązanie (u mnie się sprawdza): po pierwsze odgradza nieco kuchnię od pomieszczenia obok i daje wrażenie większej "prywatności" przy garach :) Taka ścianka to zawsze szansa na postawienie od strony kuchni jeszcze jednej szafki dolnej. Ale zamiast szafki niezły jest też pomysł z (nawet malutkim) blatem przy którym da się usiąść - na 1-2 krzesła (np. jak odwiedzi Cię koleżanka - nie będzie przecie siedzieć w jadalni kiedy Ty będziesz musiała np. gotować albo jak któryś domownik będzie chciał zjeść na szybko)..

Tyle - pozdrawiam

o tym barku wlasnie mysle....ale wtedy nie mam pojemnej witryny...

wczesniej jak juz pisalam wymyslilam wysuwany w razie potrzeby blat dodatkowy a krzesla wisza na witrynie z boku....ale zastanawiam sie czy nie bedzie mnie to wkurzac to wysuwanie blatu potem jego skladanie wieszanie krzesel etc....

wydawaloby sie ze 12 m2 kuchnia jest ok...a jednak chyba za maly to metraz na moje wszystkie zachcianki:)

dzieki za sugestie i pozdr

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Daczego idiotycznie?

Coś takiego? http://img264.imageshack.us/img264/9495/kuchniaiz8.jpg

Abo, jezeli szeroki blat nie jest potrzebny, od strony jadalni zrobic wysoką witrynę, ktora przesloni nieco widok na kuchnie i dostawic blat na posilki od wnetrza kuchni. Tylnia scianka witryny moglaby byc przeszklona (matowe szklo), wtedy blat bylby nieco doswietlony rozniez od strony jadalni.

Teraz zdjęcia mi sie załadowały

Uwazam ze półka nad zlewozmywakiem nie wglada najlepiej. Jeśli tam miałyby rosnac ziola to bedzie im za ciemno. Ziola wymagaja duzej ilosci swiatla.

Gdzie umiescisz mikrofalowke?

Lepiej te polke dac przy kuchence, w razie czego mozna na niej polozyc mikrofalowke.

Witryna może być nieco krótsza i zamieści się barek - przynajmniej tam mi się wydaje bo zdjęcia Twojej kuchni zniknęły :(

A co do 2 stołów:

U mnie w rodzinnym domu był stół w kuchni i obok w jadalni... dziwnie to nie wyglądało, ale w praktyce było tak, że zwykle jadało się w kuchni - stół w jadalni używany był tylko od wielkiego święta albo na jakąś imprezę.

U mnie w domu mam teraz kuchnię z barkiem i obok jadalnie. W kuchni żadnego stołu. No i rzeczywiście jadamy z Mężem w jadalni. Ale jak gotuje to nie mam gdzie przysiąść w kuchni, żeby móc patrzeć na gary (i w efekcie siadam na blacie).. No i czasem marzy mi się taki wystający na 0,5m blat przy którym zmieściłabym się z 1 krzesłem.

Coś w tym stylu (choć nie odwzorowuje to do końca mojego wyobrażenia):

http://www.takmieszkam.pl/archiwum/nr_10_07/obrazki/inspiracje/2.jpg

Można by to zrobić jak proponuje Elfir, albo postawić taką witrynę i na jej plecach, przy wąskim blacie, mały stół (zwykłej wysokości) i krzesło. Ale pomysł Elfir - bomba :) (choć ja bym wolała nie wiedzieć od strony jadalni szafki, dla mnie lepsza by była ścianka - ale to rzecz gustu).

Pozdrawiam

PS. Jak wreszcie zrobię zdjęcia mojej kuchni je gdzieś ustawię to pokażę :)

Daczego idiotycznie?

Coś takiego? http://img264.imageshack.us/img264/9495/kuchniaiz8.jpg

Abo, jezeli szeroki blat nie jest potrzebny, od strony jadalni zrobic wysoką witrynę, ktora przesloni nieco widok na kuchnie i dostawic blat na posilki od wnetrza kuchni. Tylnia scianka witryny moglaby byc przeszklona (matowe szklo), wtedy blat bylby nieco doswietlony rozniez od strony jadalni.

Teraz zdjęcia mi sie załadowały

Uwazam ze półka nad zlewozmywakiem nie wglada najlepiej. Jeśli tam miałyby rosnac ziola to bedzie im za ciemno. Ziola wymagaja duzej ilosci swiatla.

Gdzie umiescisz mikrofalowke?

Lepiej te polke dac przy kuchence, w razie czego mozna na niej polozyc mikrofalowke.

fajny pomysl:) dzieki:)

ale witryna od strony jadalni odpada, bo

beda dostawione 2 scianki po 60 cm kazda.

obecnie otwor do kuchni ma 240cm, te 2 scianki beda stawiane na drzwi przesuwne wewnetrzne.

te witryne planowalam wlasnie w tym kacie postawic albo ten nieszczescny stolik...

no i wciaz bije sie z myslami:) i dalej nie wiem....

a kuchenki mikrofalowej nie planuje....chyba:)

ps

niedlugo byloby dobrze pomyslec o ogrodzie. Elfirku czy mozesz podac jaki jest szacunkowy koszt ogrodu? dzialka moja ma 1200 m

Witryna może być nieco krótsza i zamieści się barek - przynajmniej tam mi się wydaje bo zdjęcia Twojej kuchni zniknęły :(

A co do 2 stołów:

U mnie w rodzinnym domu był stół w kuchni i obok w jadalni... dziwnie to nie wyglądało, ale w praktyce było tak, że zwykle jadało się w kuchni - stół w jadalni używany był tylko od wielkiego święta albo na jakąś imprezę.

U mnie w domu mam teraz kuchnię z barkiem i obok jadalnie. W kuchni żadnego stołu. No i rzeczywiście jadamy z Mężem w jadalni. Ale jak gotuje to nie mam gdzie przysiąść w kuchni, żeby móc patrzeć na gary (i w efekcie siadam na blacie).. No i czasem marzy mi się taki wystający na 0,5m blat przy którym zmieściłabym się z 1 krzesłem.

Coś w tym stylu (choć nie odwzorowuje to do końca mojego wyobrażenia):

http://www.takmieszkam.pl/archiwum/nr_10_07/obrazki/inspiracje/2.jpg

Można by to zrobić jak proponuje Elfir, albo postawić taką witrynę i na jej plecach, przy wąskim blacie, mały stół (zwykłej wysokości) i krzesło. Ale pomysł Elfir - bomba :) (choć ja bym wolała nie wiedzieć od strony jadalni szafki, dla mnie lepsza by była ścianka - ale to rzecz gustu).

Pozdrawiam

PS. Jak wreszcie zrobię zdjęcia mojej kuchni je gdzieś ustawię to pokażę :)

no wlasnie tez myslalam o takim przedluzeniu blatu by zakrecal na sciane z drzwiami balkonowymi...ale jakos nie za dobrze to wygladalo....

no i dlatego ten wysuwany dodatkowy blat z szafki, do wysuniecia w razie potrzeby....

ale tez nie jestem przekonana do tego pomyslu w 100%...

ja po prostu za duzo kombinuje....

dzieki:) pozdrowienia

ps

przytulna kuchnia..a jakie cudne okno w wykuszu:)

No i jeszcze myślałam trochę o tej Twojej kuchni...

Rzeczywiście ta półka nad zlewem dziwnie wygląda - ociekarka jest jednak potrzebna (wiem coś o tym, bo u mnie nad zlewem firma robiąca kuchnię zapomniała zrobić suszarkę i zrobiła zwykłą półkę, dlatego póki co mam suszarkę na zewnątrz obok zlewu)..

Ja poza tym mam jakąś manię symetryczności i jak projektowałam naszą kuchnię to chciałam, żeby mi się dolne półki z górnymi w miarę pokrywały albo żeby po obu stronach zlewu były podobne półki.

Może to wina programu w którym projektowałaś i tego, że nie da się tego dobrze pokazać, ale dziwnie wygląda ten zlew jakoś tak przesunięty w stosunku do tych półek na dole i względem górnych. Można by zrobić szafkę z suszarką nad zlewem a po obu stronach wąskie półeczki.. no nie wiem - ciężko tak bez wymiarów kuchni... Jeśli byś chciała to podaj wymiary - coś się wymyśli..

Ale warto kombinować. Jeśli nie musisz natychmiast decydować to warto szukać rozwiązań żeby potem nie żałować - ja tysiąc razy zmieniałam koncepcje..

A może po prostu nie rób tych przesuwanych drzwi - zrób barek z jednej strony i resztę zostaw na przejście i nie będzie problemu :)

Pozdrawiam

No i jeszcze myślałam trochę o tej Twojej kuchni...

Rzeczywiście ta półka nad zlewem dziwnie wygląda - ociekarka jest jednak potrzebna (wiem coś o tym, bo u mnie nad zlewem firma robiąca kuchnię zapomniała zrobić suszarkę i zrobiła zwykłą półkę, dlatego póki co mam suszarkę na zewnątrz obok zlewu)..

naczynia ze zmywarki od razu do szafek:) taki mam plan:)

Ja poza tym mam jakąś manię symetryczności i jak projektowałam naszą kuchnię to chciałam, żeby mi się dolne półki z górnymi w miarę pokrywały albo żeby po obu stronach zlewu były podobne półki.

Może to wina programu w którym projektowałaś i tego, że nie da się tego dobrze pokazać, ale dziwnie wygląda ten zlew jakoś tak przesunięty w stosunku do tych półek na dole i względem górnych. Można by zrobić szafkę z suszarką nad zlewem a po obu stronach wąskie półeczki.. no nie wiem - ciężko tak bez wymiarów kuchni... Jeśli byś chciała to podaj wymiary - coś się wymyśli..

ociekacz zlewu bedzie planowalam po przeciwnej stronie, chyba wtedy bedzie rzeczywiscie lepiej:)

Ale warto kombinować. Jeśli nie musisz natychmiast decydować to warto szukać rozwiązań żeby potem nie żałować - ja tysiąc razy zmieniałam koncepcje..

oj ja juz mysle od roku i czas w koncu sie decydowac bo nigdy sie nie wprowadzimy do nowego domku:)

A może po prostu nie rób tych przesuwanych drzwi - zrób barek z jednej strony i resztę zostaw na przejście i nie będzie problemu :)

te drzwi przesuwne po to by moc zamknac w razie balaganu np jak sie wprosza tesciowie:) i tez wstrzymac zapachy kuchenne:) chce miec mozliwosc zamkniecia kuchni.

w tym kacie myslalam aby postawic stolik taki wyzszy i stolki wyzsze...a nad tym stolikiem jakies poleczki ....a juz sama nie wiem....

ale wtedy nie mam tej super pojemnej witryny

a co myslisz o tym pomysle z chowanym dodatkowym blatem?

pozdrowienia i wielkie dzieki za sugestie!!!! nie ma to jak forumicze muratora:)

Pozdrawiam

Można przy ściance dostawic blat a przeszklona witrynę zawieścić nad blatem.

wlasnie ku takiemu rozw sie sklaniam...

jednak spowoduje to ze bedzie to kuchnia bardziej klasyczna niz nowoczesno-klasyczna...

zalezy mi wlasnie aby nie wyszla to kuchnia tak do konca klasyczna.. a raczej na pograniczu klasycznosci z nowoczesnoscia....stad wybor frontow kanciastych, uchwytow w chromie...

dzieki za sugestie:)

Witamy wszystkich :)

Jestemśmy tu nowi, ale już od jakiegoś czasu przeglądamy forum.

Przejrzałem i przeczytałem większość wątków o kuchniach, przygotowałem już sobie projekt kuchni, ale wciąż mamy dylemat, jakiego materiału użyć na fronty dolnej zabudowy :( Na początku miał być Palisander, ale te wielkie słoje przy wielkich płaszczyznach troszeczkę nas zniechęciły. Obecnie zastanawiamy się z narzeczoną nad Zebrano i Hebanem ciemnym. Górne fronty szafek mają być z mdf lakierowanego na jasny ecry połysk oraz szkło w aluminiowych ramkach.

Jeszcze jeden dylemat mamy co do frontów zabudowy obok lodówki, ma być tam wysoka szuflada CARGO i dwie szafki na górze w projekcie jest ze będzie to ten sam materiał co dolnych frontów ale zastanawiamy się czy nie lepiej z lakierowanego MDF-u tak jak górnych szafek ?

Będziemy wdzięczni za wszystkie uwagi i sugestie, co do projektu.

Pozdrawiamy Monika i Jarek

Ostateczny widok projektu.

http://jarnet.eu/3D/Kuchnia_END_01.jpg

Tu z innej kamery ale stara wersja gdzie górne szafki miały być pojedyńcze, szafka w lewym rogu pozostanie taka jak na tym obrazu czyli z jednym frontem nie jak reszta dzielona.

http://jarnet.eu/3D/Kuchnia_END_02.jpg

I jeszcze jedno tez niestety jeszcze bez dzielonych szafek w górnej zabudowie ale z jasnymi frontami zabudowy obok lodówki.

http://jarnet.eu/3D/Kuchnia_END_03.jpg

I jedno już tak na koniec widok z salonu :)

W sumie też dylemat czy meble w salonie wykonac w podobnej kolorystyce jak kuchnia czy można ją lekko zmienić ?? W zasadzie chodzi mi o rodzaj drzewa użytego do mebli, nadmienie że w salonie jest parkiet merbau.

http://jarnet.eu/3D/Kuchnia_END_04.jpg

Pozdrawiamy Monika i Jarek

moim zdaniem zdecydowanie lepiej wyglądają ciemne szafki, bradziej elegancko.

Tylko może przydalo by sie oświetlenie przy tych szafkach , zeby nie był tam taki ciemny kąt (jakieś haleogeny jakię są nad blatami).

A ja bym jeszcze zmieniła lodówke na duża side by side. Bo tam macie ildealny kąt na wlasnie taką. Pozatym lubię takie lodówki :-) , w przeciwinstwie to takich wysokich jak ta na projekcie.

Dzięki za opinie i porady :)

Niestety to jeszcze nie domek tylko mieszkanie w bloku, co do lodówki niestety jest już taka kupiona hehe wiec side by side odpada tym bardziej że nie bardzo byłoby co w niej przechowywać jak na dwie osoby ;)

A szafki też doszliśmy do wniosku że lepiej ciemne w tej zabudowie, pozostaje tylko tylemat jakie drzewo wybrac ? :(

A oświetlenie pod szafkami będzie albo świetlówki albo halogeny.

Pozdrawiamy.

Przepiękna kuchnia! Ta ściana z cegieł wygląda zarąbiście :wink: Mi się zdecydowanie bardziej podoba wersja z ciemną zabudową obok lodówki. no i lodówka też wygląda dobrze taka jaka jest- ja też zdecydowałam się na lodówkę bez zabudowy zwykłą.

Teraz zacznę kombinować gdzie u siebie taką scianę z cegieł wcisnąć...