Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szczerze to.. nie bardzo wygląda ta samotna lodówka :roll: Za to bardzo podoba mi się przeróbka jaką pokazała joliska. A jeśli koniecznie chcesz mieć wszystkie meble w 1 linii to spróbuj jednak tą lodówkę tam wcisnąć.. I dobrze ktoś prawił, przy aneksie w salonie też bym zrezygnowała z przeszkleń we frontach.

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślę że wystarczy, u mnie stół 90cm z wysuniętymi do siedzenia krzesłami zajmuje jakieś 170cm. Zauważ jednak, że joliska nie wcisnęła Ci tego stołu między szafkę kuchenną a ścianę więc miejsca będzie mnóstwo ;)

Tak patrzę na ten projekt i jeszcze możnaby zrobić L w druga stronę, czyli krótszy bok pod okno, a po wyburzenu obecnej ścianki koło lodówki powstanie miejsce gdzie moznaby postawić stół.

Pomóżcie mi przy tworzeniu koncepcji mojej kuchni.

Moja kuchnia o wym 2,40 x 3,20 ( ściana z oknem ) jest otwarta na salon.

Myślę o zabudowie w literę U.

Lewa strona - tylko szafki dolne i tak piekarnik i płyta.

Prawa strona - wysoka zabudowa do sufitu.

Jak sprawdza się taka wysoka zabudowa - czy jest fukcjonalna , czy nie pomniejsza optycznie kuchni ?

Czy ktoś mógłby obejrzeć wstępny projekt mojej kuchni i skrytykować ? Wrzucę na priv.

Mam projekt, ale naszkicowany odręcznie. Wymiary kuchni do zbudowy to

240 x 320 cm ( dłuższa ściana z oknem ). Płytki podłogowe są juz położone.

Wstępny projekt zakłada :

1) po prawej zabudowę do sufitu na dł. 240 cm ( po tej stronie jako pierwsza ma stać lodówka ) - 4 moduły o szer. 60 cm

2) oraz po lewej tylko szafki dolne, bez górnych. Tutaj płyta el. , pod nią

piekarnik ( nie chce piekarnika w słupku.). Rozważam po tej stronie

częściowe zamknięcie tej kuchni, oddzielenia od części jadalnej szafką o dł.

ok. 150 cm.

Nie barek !! Wysokość taj szafki taka jak szafek dolnych

Czy ta zabudowa nie zacieśni bardzo przestrzeni tej kuchni ?

Skrytykujcie i doradźcie.

No to ja zacznę :D Jeśli chodzi o wysoką zabdowę to pierwsze co rzuca sie w oczy to brak symetrii we frontach i te dziury (no ale ja ogólnie nie jestem fanką otwartych półek w kuchni i mam manię na punkcie symetrii :lol:) Co do zabudowy dolnej pod oknem też brak symetrii :D Ściana z płytą może być ale jeśli chcesz szafki oddzielające, też dałabym je na 60cm szerokie i bez tej otwartej półki :lol: (może w tym miejscu szuflady?) Dlaczego nie chcesz barku? (można zrobić taki, że od strony kuchni są szafki, a od drugiej jest podwyższenie gdzie można sobie przycupnąć i na szybko coś wszamać :))

No to teraz ja :) W pełni zgadzam się z Zetką - może dlatego, że też mam manię symetrii i nie lubię takich szafek trochę beż ładu i składu !!

I też powtórzę - jak najmniej otwartych półek.

A co do barku - to nie musi być koniecznie taki wysoki.. może przecież być trochę jak jakiś stolik. A w ogóle macie jadalnie przy kuchni?

A jeśli chodzi o temat, czyli szafki do sufitu. Teraz co prawda nie mam do sufitu bo kasy nie starczyło, ale u rodziców takie są i użytkuje się dobrze. U nas są wysokie szafki i wciąż słyszę, że to niepraktyczne, ale prawda jest taka, że na najwyższych półkach trzyma się rzeczy rzadko używane, a że czasem trzeba na krzesełko wejść to cóż..

Plus wysokich półek jest też taki, że nie trzeba kurzy ścierać NA szafkach! :)

Pozdrawiam

M

Dzięki za dotychczasowe uwagi.

1) Symetria w zabudowie wysokiej - macie rację, trzeba przeprojektować

tak, aby szafki miały w miare symetryczny układ. Może coś podpowiecie.

Planowana wysokość to ok. 240 cm, Szer. też 240 cm. Pierwsza w ciągu

musi być lodówka.

2) Otwarte półki. U mnie MUSZĄ być takie otwarte półki na wino. Chce mieć

ok. 12-15 butelek. Może te półki są pomyślane one w niewłaściwym

miejscu. W sumie to wyobrażałam sobie takie półki gdzieś w szafkach

dolnych.

3) Jak uzyskać symetrię w dolnych szafkach pod oknem ? Ciąg ma wyglądać

tak : 60 (róg) - (45-50) zlew i kosz na śmieci - 45 (zmywarka ) - .......

dalej dowolnie - u mnie są szuflady 60 i jeszcze szafka - 60 (róg).

W sumie mam 320 cm.

4) Ściana z płyta i piekarnikiem jest OK ?

5) Ta szafka zasłaniająca z półkami otwartymi - książki kucharskie,

segregatory. może soki kartonowe (?) jest wg mnie za długa, za bardzo

zamyka kuchnię.

6) Domek mój nie jest duży, na dole 70 m2, drugie tyle na górze. Kuchnia

na dole w sumie ma ok. 18 m2, płytki są na ok. 8 m2, reszta to część

gdzie stoi teraz ten ciemny tymczasowy stół przy dużym oknie.

Doradzicie jeszcze coś ?

Na tym uskoku zamiast szafki wiszącej i stojącej tez zrobiłabym cargo od podłogi do sufitu i przedłużyła sam blat w stronę okna robiąc nieco miejsca aby rozstawić kuchenke i zlew. Wtedy na ścianie gdzie jest kuchenka i zlew nie robiłabym zadnych wiszacych szafek.

Szafki tez wybrałabym z frontami idealnie gładkimi, bez żadnych wrębków w fornirze takimi, jaki zostanie użyty na meblach w pokoju.

W ostatnim "Cztery Kąty" akurat jest kilka przykładów zagospodarowania całkowicie otwartej kuchni.