Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ta kuchnia jest nieustawna?!?! Moim zdaniem jest spora i ma takie możliwości że mając taką kuchnię nie wiedziałabym na jakie ustawienie mebli się zdecydować ;) :D

Oprócz tego co podały dziewczyny istotne by było też ile cm od rogów jest umieszczone okno.

Pomieszczenie fajne na spiżarnię. Można do niej wchodzić standardowo przez drzwi bądź też wkomponować wejście w wysoką zabudowę i wchodzić do niej jakby przez szafę (otwierany front jako drzwi) :)

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za szybką odpowiedź. Jesli chodzi o spiżarnię, mam ją w piwnicy nie jest mi potrzebna w kuchni, jeśli chodzi o rozmieszczenie: woda, ciąg kominowy ...to też nie wchodzi w rachube gdyz do ciągu komin.moge sie podpiąc z każdej strony ...tak samo jest z wodą, rozprowadzenie rur mam w piwnicy pod sufitem.. Chce jesc w kuchni,ale nie chce miec stołu.

Napisz koniecznie gdzie masz przyłącza (woda, gaz), co jest za wyjściem z kuchni (korytarz, duży pokój - czy uzasadnione jest poszerzenie wejscia, a jeśli tak to w którą stronę i o ile), czy ściany są dzialowe, czy nośne,jak nisko osadzone jest okno nad podłogą, czy jest uchylne, czy rozwieralne, czy chcesz jeść w kuchni...Takie dodatkowe pomieszczenie to super spiżarnia.

Ten rysunek jest zeskanowany?

Aha...za wyjściem z kuchni jest korytarz,tak jak napisałam, za tą ścianą co jest bez drzwi cała jest duży pokój, ściany są działowe, nie nośne. Ja nie chciałam wejścia poszerzac (chociaz jesli cos mi podpasuje to tego nie wykluczam) myślałam o tym żeby pozbyc sie tych drzwi do tej niby spiżarni i zrobic coś takiego...hmmm.takie półkole, czyli całą tą ścianke wyburzyc (te 1.30m). Jeśli chodzi o osadzenie okna nad podłogą to jest to w wysokosci mebli (tych starych co teraz mam- 0,80m) jest i uchylne i rozwierane.

Dzięki za szybką odpowiedź. Jesli chodzi o spiżarnię, mam ją w piwnicy nie jest mi potrzebna w kuchni, jeśli chodzi o rozmieszczenie: woda, ciąg kominowy ...to też nie wchodzi w rachube gdyz do ciągu komin.moge sie podpiąc z każdej strony ...tak samo jest z wodą, rozprowadzenie rur mam w piwnicy pod sufitem.. Chce jesc w kuchni,ale nie chce miec stołu.

Woda OK, ciag kominowy-rozumiem, a co z jedzeniem w kuchni?

Na stojaka? przy barku? Sprecyzuj o czym myślisz, a bedzie nam łatwiej coś podpowiedzieć :)

Jaki styl ma mieć? Rustykalna? Nowoczesna? Ciepła? Sterylna?

Ta kuchnia ma bardzo fajne wymiary i przy takich warunkach jak piszesz jest super ustawna- :) tylko:

Przy wysokosci okna 80cm nie dawałabym zabudowy blatem pod oknem- moze byc za nisko.

Ten dodatek do kuchni- niezabudowany -wg. mnie nie bedzie dobrze wygladał> taki malutki , ciemny zakątek, nie wiem czy Twoja kuchnia zyska na urodzie i funkcjonalności jak go tak pozostawisz.

Nie kumam o co chodzi z tym półkolem :wink:

Nie jest wcale taka ustawna jak mówicie, bo: drzwi od niby spiżarni znajdują się jakies 5 cm od konca sciany (na rysunku widac) i gdybym chciała zrobic sobie meble pod samym oknem to z blatem wyjde w drzwiach spiżarni. Jak z tego wyjsc?? Nie wiem. Chciałam cos takiego jeśli chodzi o posiłki ...

http://images46.fotosik.pl/89/859255f5e1bccbccm.jpg ale zeby to było jakos wbudowane razem z meblami.. Sama nie wiem...dajcie jakies pomysły....bo ja nie wiem sama...chyba tą spiżarnie zamuruje...:(

O tym nie myslałam. Przesuwając drzwi max w lewo zdobęde 55 cm. na blat. O ile mi wiadomo, standart blatu jesli chodzi o szerokosc to chyba 60 , ale jesli chodzi o okno, to można parapet zrobic razem z blatem, wiec automatycznie wszystko sie zwiększy. Dziękuje:) Jedno mam z głowy, a co z posiłkami? Co dalej,jesli chodzi o dalsze ustawienie mebli?

Jaką masz szerokość tej kuchni?

Z rysunku wynika , ze 3,10m. ale nie ma szerokości drzwi.

Przy takiej szerokości nie robiłabym wyspy, bo jest na nią za mało miejsca.

Zakładając, że zdecydujesz się na spiżarkę i stół:

Moznaby dac zabudowe dolna po obu stronach kuchni- od wejscia do wysokości wejscia do spizarki i stół pod oknem.

Wariant drugi: zabudowa dolna w L (patrząc od wejścia) od prawej aż pod okno i stół po lewej od wejscia.

Chciałam bez stołu,ale chyba tak sie nie da...rozwiązanie dobre, ale które wybrac? A gdyby tak pod oknem ale w narozniku prawym wstawic taki naroznik jadalny (stół z krzesłami, albo cały komplet)? Tylko jak w tym momencie ustawic reszte mebli?

Witam,

niedługo muszę zamówić meble do kuchni i powoli rodzi mi się w głowie projekt który przelałem na wizualizację :-)

Kuchnia to w zasadzie nieduży aneks kuchenny więc musi być rozplanowana z głową + ze względu na niewielkie wymiary a ogrom różnych drobiazgów do chowania musi być po prostu pojemna.

Jeśli chodzi o kolorystykę to od razu uprzedzę - nie udało mi się w pełni odwzorować tego co chcemy uzyskać - czyli fronty ciemne to wenge (to akurat w miarę się udało), dolny rząd wiszących szafek to bardzo matowe szkło w aluminiowej ramce, górny rząd wiszących szafek + dodatkowy słupek to dąb bielony (tu absolutnie nie wyszło - o ile jeszcze słupek wyszedł kolorystycznie zbliżony do tego jak faktycznie wygląd dąb bielony to górne szafki wyszły szare :-( ).

Na ściany nie chcemy dawać klasycznej glazury kuchennej (10x10) tylko raczej łączony bezfugowo gres polerowany ok. 30x60cm (na wizualizacji jest Paradyż Junona i w coś takiego celujemy).

Co do podłogi - to na razie jest Paradyż Genius ale zastanawiamy się czy nie dać jednak błyszczącej tak jak płytki.

A tak to się mniej więcej prezentuje:

http://strony.aster.pl/rpp/kuchnia/projekt_3_1.jpg

http://strony.aster.pl/rpp/kuchnia/projekt_3_2.jpg

http://strony.aster.pl/rpp/kuchnia/projekt_3_3.jpg

http://strony.aster.pl/rpp/kuchnia/projekt_3_4.jpg

http://strony.aster.pl/rpp/kuchnia/projekt_3_5.jpg

i jeszcze z oświetleniem:

http://strony.aster.pl/rpp/kuchnia/projekt_3_0.jpg

pozdr,

RolandP

nie pasuje mi podział górnych wiszących szafek, zachowałbym podział taki jak w szafkach pod nimi (tymi ze szklanymi frontami).

Zastanawiałem się nad tym ale będzie problem żeby to zachować - szafka nad płytą (z wysuwanym okapem) ma 90cm szer. - te po bokach mają po ok. 85cm. (będą otwierane do góry)

Zrobienie górnych szafek z pojedynczymi drzwiczkami 90cm otwieranymi na bok wydaje mi się, że nie jest dobrym pomysłem.

Była jeszcze wersja z 5 dolnymi szafkami ale wtedy wyglądało to kiepsko (szklane szafeczki o szer. poniżej 50cm).

Zrobienie górnych szafek z pojedynczymi drzwiczkami 90cm otwieranymi na bok wydaje mi się, że nie jest dobrym pomysłem.

a takie łamane na pół, a otwierane do góry? wtedy co prawda wyglądałoby to jak 3 rzędy szafek, ale nie byłoby problemu z otwieraniem górnych.... i kolumny byłyby zachowane...