Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no może być problem z dosięgnięciem uchwytu żeby taką szafkę zamknąć :-) (fakt, że jak ktoś będzie chciał zdjąć coś z górnej półki to pewnie i tak będzie korzystał z krzesła - ale w większości przypadków da się obyć bez niego - a jak drzwiczki pójdą na max. do góry to tylko podskoki zostaną)

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Deamos z piekarnikiem to chodzi Ci o zamianę szuflady z dołu na górę? Teraz jak jest na dole to jest to fajne miejsce na patelnie :-) a mając ją na górze nie wiem jak będzie z różnymi rzeczami wsadzonymi tuż pod płytę indukcyjną. Trochę tego bym się obawiam.

Co do cargo - jakoś nie jestem zwolennikiem tego typu rozwiązań ale muszę to przemyśleć (szczególnie, że takie bajery niestety podnoszą koszt całego rozwiązania).

Jeśli chodzi o wariant z czterema górnymi szafkami to tak się to prezentuje (druga połowa właśnie stwierdziła, że teraz wygląda strasznie "ciężko" i nie zgadza się na taką wersję :-) ):

http://strony.aster.pl/rpp/kuchnia/projekt_3_6.jpg

tula ale chodzi Ci o fronty górne w takim sensie, żeby były albo wszystkie ze szkłem albo wszystkie w drewnie?

Czy tez o to żeby nie mieszać wenge z dębem bielonym?

Szkło daliśmy żeby nadać tej konstrukcji trochę "lekkości" ale nie chcemy dać tego na wszystkie szafki bo wg mnie wyjdzie "za dużo szczęścia".

Zastanawiamy się nad tym dębem bielonym czy zamiast niego nie dać po prostu mdf'u w kolorze wanilii - ale patrząc na struktury zarówno wenge jak i dębu (przynajmniej te próbki które widzieliśmy) w miarę się to zgrywa (widzieliśmy nawet kuchnię z takim połączeniem i wyglądała naprawdę nieźle).

Co do mikrofali - słuszna uwaga :-) już poprawiłem.

Deamos z piekarnikiem to chodzi Ci o zamianę szuflady z dołu na górę? Teraz jak jest na dole to jest to fajne miejsce na patelnie :-) a mając ją na górze nie wiem jak będzie z różnymi rzeczami wsadzonymi tuż pod płytę indukcyjną. Trochę tego bym się obawiam.

Zle spojrzalem, pomylilem mikrofale z piekarnikiem i nie zauwazylem piekarnika pod kuchenka. Jest OK, choc osobiscie podoba mi sie jak piekarnik jest wyzej niz pod blatem

Sugerowałbym 2 zmiany:

1. Planujesz 2 szafki z szufladami, zdaje się że jedna ma szerokość 60, druga 40 cm. A gdyby z tych dwóch korpusów zrobić jeden szeroki? Miałbyś do dyspozycji 3 naprawdę pakowne, szerokie szuflady, dużo bardziej praktyczne niż 6 wąskich. Dodatkowo zyskujesz ekonomicznie - kupujesz 3 szuflady, a nie 6 :wink:

2. Podobnie jak poprzednicy zastanowiłbym się nad zastosowaniem drzwi uchylno-łamanych w górnych szafkach.

Zerknij tutaj:

http://www.blum.pl/pl/pl/03/index.php

i kliknij na "podnośniki do frontów górnych". Jedna z zalet tego systemu to możliwość zatrzymania frontu w dowolnym miejscu - nie "ucieka" do góry i nie ma problemów z zamykaniem. Nie wiem tylko jaka jest u ciebie wysokość górnych szafek, bo taki mechanizm można zastosować gdy szafka ma max 104cm wysokości...

A tak na marginesie - jako jeden z niewielu masz zaprojektowaną zmywarkę w miejscu prawidłowym dla osoby praworęcznej :D

Deamos nam też baaardzo podoba się jak piekarnik jest ponad blatem (najlepiej w słupku z mikrofalą - tak zresztą mamy w obecnym lokum) ale w tej kuchni to raczej nie przejdzie. Pierwotny plan zakładał właśnie taki słupek z tym, że wtedy nie mielibyśmy praktycznie wcale blatu roboczego (a jak już to naprawdę minimalny).

Nie da się go także wcisnąć w ten słupek z mikrofalą bo głębokość tej szafy to 47cm - więc o ile dla mikrofali to jeszcze przejdzie (mam taką nazdzieję) to dla piekarnika niestety będzie za mało.

DziadekZ robiliśmy taką wizualizację z jedną szafką z szufladami zamiast z dwoma - jakoś nam to nie podeszło. Zresztą obawiam się, że głęboka szuflada o szer. 100cm zapchana słoikami może być bardzo problematyczna jeśli chodzi o siłę niezbędną do jej odsunięcia (teraz mamy 60cm szer. i jak się poupycha różne słoiki to trzeba trochę się przyłożyć żeby ją odsunąć - na szczęście jest to Blum więc nie ma problemu jeśli chodzi o wytrzymałość).

Zaintrygowałeś mnie za to tą informacją o poprawnie umieszczonej zmywarce - czy możesz to jakoś rozwinąć? (to w sumie pewien przypadek, że tam się znalazła bo pierwotnie miała być mniej więcej w miejscu piekarnika).

Jeszcze jedna koncepcja przy odpuszczeniu sobie szklanych frontów (dolne szafki dąb bielony - góra tak jak w przypadku dołu - wenge). Na pewno nie chcemy mieć całości w wenge bo będzie stanowczo za "ciężko".

http://strony.aster.pl/rpp/kuchnia/projekt_3_bez_szkla.jpg

Jeszcze jedna koncepcja przy odpuszczeniu sobie szklanych frontów (dolne szafki dąb bielony - góra tak jak w przypadku dołu - wenge). Na pewno nie chcemy mieć całości w wenge bo będzie stanowczo za "ciężko".

bardziej podobała mi się wersja z 4 szafkami na górze :-)

i te 3 poniżej zostawiłabym w szkle ;-)