Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

DziadekZ , podają tam cenę tych podnośników ?

To koszt ok 1000 zł dla jednej szafki. Czy tak ?

Te podnośniki występują w 3 typach - dobiera sie w zależności od wagi frontów. Najdroższy (potrafi podnieść front 180cm szerokości i 104 cm wysokości) kosztuje 370 zł brutto - to jest cena całego kompletu okuć na 1 szafkę.

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

DziadekZ robiliśmy taką wizualizację z jedną szafką z szufladami zamiast z dwoma - jakoś nam to nie podeszło. Zresztą obawiam się, że głęboka szuflada o szer. 100cm zapchana słoikami może być bardzo problematyczna jeśli chodzi o siłę niezbędną do jej odsunięcia (teraz mamy 60cm szer. i jak się poupycha różne słoiki to trzeba trochę się przyłożyć żeby ją odsunąć - na szczęście jest to Blum więc nie ma problemu jeśli chodzi o wytrzymałość).

Zaintrygowałeś mnie za to tą informacją o poprawnie umieszczonej zmywarce - czy możesz to jakoś rozwinąć? (to w sumie pewien przypadek, że tam się znalazła bo pierwotnie miała być mniej więcej w miejscu piekarnika).

Z tą siłą nie ma problemu - o dziwo szuflada bluma pracuje ciszej i płynniej gdy jest bardziej obciążona - można samemu zrobić sobie taki test :wink: Gdy szuflada jest pusta pewnej siły trzeba użyć do przełamania oporu sprężyny, która zamyka szufladę, pod nobciążeniem ten opór jest duzo mniejszy...

A ze zmywarką jest tak:

Wyobraź sobie że chcesz do zmywarki włożyć talerz na którymś są jakieś resztki. Podchodzisz do zlewu czy kosza na śmieci, trzymasz talerz w LEWEJ ręce, a prawą, silniejszą, zgarniasz odpadki do kosza. Potem LEWĄ ręką odkładasz talerz do zmywarki umieszczonej po LEWEJ stronie. Gdy zmywarka jest po prawej, to po wyrzuceniu odpadków trzeba przełożyć talerz do prawej ręki, albo wyginać się tak żeby dotrzeć do zmywarki lewą ręką...

Przy jednym talerzu nie ma problemu, przy kilku nie jest to super wygodne...

Jak dla mnie wrażenie "bałaganu" wywołują różnice w liniach podziału w trzech rzędach szafek. Napisałeś że szafka z okapem ma 90cm-a nie może mieć szerokosci płyty kuchennej? (zakładam że płyta szer. 60cm) Ja bym proponowała zachować podział 4x60cm-tzn.:szafki górne-4 szklane i 4 w okleinie szer. 60cm, szafki dolne 3x60cm (+ szerokość blatu 60cm-szafka narożna. Żeby nie ograniczać przestrzeni roboczej blatu przesunęłabym płytę i piekarnik w lewo ( w kierunku okna) tak, aby zmieścić po prawej stronie 2 szafki szer. 60cm z szufladami-uzyskujemy blat roboczy szer. 120cm. Chcąc mieć nieco wolnego blatu po lewej stronie kuchni odwróciłabym zlewozmywak w ten sposób aby ociekacz "leżał" na zmywarce. Nie mam programu do wizualizacji-są to jedynie propozycje mojej wyobraźni-jeśli chcecie poeksperymentować -popróbujcie. Podpisuję się pod opinią tych, którzy są zwolennikami wenge na szafkach dolnych i górnych :)

Witam wszystkich forumowiczów,

Zwracam się do was z prośbą o pomoc w zaplanowaniu kuchni.

Odziedziczyłam w naszym domu, razem z narzeczonym kuchnie, jeden pokój i łazienkę. (Oprócz tego mamy już dwa pokoje mieszkalne). Przymierzamy się do remontu kuchni, zaraz po wymianie okien (na okna z Oknoplastu). Nie sądziłam, że planowanie kuchni będzie takie trudne…

1.Wymiary kuchni(patrząc na drugi obrazek):

Szerokość: 320 cm

Głębokość: 300 cm

Wysokość: 260 cm

- Na lewej ścianie (długość: 300 cm) jest przejście na korytarz (szerokość: 100 cm)

- Na prawej ścianie mamy okno, niestety jest nisko osadzone bo parapet kończy się na wysokości 82 cm, dlatego szafki na tej ścianie obniżyłam (do 80 cm)co widać na projekcie.

- Na 3,4 i 5 rysunku oraz na zdjęciu widać przejście jakie zrobiliśmy między kuchnią a jadalnią (odziedziczony pokój), przejście ma szerokość ok. 160 cm od ściany do barku a cała dziura jest na prawie całą scianę.

- Jak widać barek musiał zostać usytuowany tam gdzie jest na projekcie przez istnienie grzejników na tych dwóch ścianach, które dzieliły kuchnie od pokoju.

- Odpływ (Pierwszy obrazek) mamy w lewym dolnym rogu na ścianie długości 320 cm.

- Jeszcze istotna rzecz, odległość między oknem a ścianą (320 cm) wynosi 107 cm – czyli nic (lodówka, słupek z piekarnikiem)mnie się tam nie zmieści jak chciałabym umieścić coś bokiem.

2. Wymiary sprzętu:

- Lodówka Bosch: 170x60 cm

- Zlew Teka: 84x44 cm

- Zmywarka Bosch: na projekcie jest 45 ale chyba zdecydujemy się na 60 (tylko nie wiem wtedy gdzie ją upchać)

- Płyta gazowa Teka (5 palników): Szerokość - 90 cm

- Okap: pewnie 60 cm

- Piekarnik Bosch: 60 cm

Nie mam pojęcia jak umiejscowić sprzęt i szafki. Marzą mi się przynajmniej dwie szafki górne oszklone przydymionym szkłem do połowy jak widać na projekcie. Bardzo chciałabym mieć też słupek z piekarnikiem i zmywarką (mowie NIE mikrofali), przy nim wysokie cargo (szerokość 30 cm) a przy cargo lodówka (Nie chce ryzykować i umieszczać lodówki przy piekarniku) – tak jak widać na siódmym rysunku. Jednam na siódmym rysunku jest zbyt mało blatu roboczego. Szczytem marzeń byłby zlew przy oknie ale przez nasz odpływ, na drugim końcu kuchni, pewnie jest to niemożliwe. Muszę też mieć szafkę górną na suszkę na naczynia. (A w projekcie jest ona boczna to nie wiem czy to w ogóle możliwe). Nic mi się nie mieści tak jak bym chciała… Mniej ważna jest sprawa z zabudowaniem lodówki. Otóż ja jako kobieta chciałabym mieć estetycznie wyglądającą kuchnię ale niestety narzeczony oraz jego znajomi odradzają zabudowę lodówki. Skoro naprawdę jest to niedobre to trudno. Ostatnia kwestia (też mało ważna) to dobór kolorów. Ja upieram się przy jaśniejszych szafkach (faktura drewna), białym blacie, białych górnych szafkach i ciemnych gresach (rysunek 6), natomiast narzeczony upiera się na ciemne szafki i jasne płytki (jak na reszcie rysunków) – moim zdaniem jest to bardziej pospolite rozwiązanie ale tu jestem otwarta na propozycje.

Byłabym wdzięczna za wszelkie rady, opinie i jakieś pomysły z waszej strony. Mam nadzieje, że wspólnymi siłami coś się rozwiąże.

http://serwiskrakow.cal.pl/forum/1.jpg

http://serwiskrakow.cal.pl/forum/2.jpg

http://serwiskrakow.cal.pl/forum/3.jpg

http://serwiskrakow.cal.pl/forum/4.jpg

http://serwiskrakow.cal.pl/forum/5.jpg

http://serwiskrakow.cal.pl/forum/6.jpg

http://serwiskrakow.cal.pl/forum/7.jpg

http://serwiskrakow.cal.pl/forum/DSCF7769.JPG

Rozumiem że okna nie są jeszcze wstawione? Bo to trochę dziwnie wygląda ten uskok w wysokości blatu... Czasem robi się nierówne wysokości, ale to raczej blat roboczy może być wyżej niż blat z płytą i zlewem.

Odpływ - on jest na poziomie podłogi, czy gdzieś wyżej? Bo jak na poziomie podłogi, to jest szansa że zachowa się odpowiedni spadek i można go pociągnąć trochę dalej, ale to juz hydraulik musi policzyć ile się da go odsunąć od blatu. Wtedy to obniżenie blatu miałoby już sens ;)

Nie rozumiem też czemu w 107 cm nie zmieści się lodówka jak ona ma 60 cm... I jakie są argumenty przeciw zabudowie lodówki? Nieprawdą jest, że w takiej lodówce jest mniej miejsca, bo to zależy od modelu.

Piekarnik przy lodówce niczemu nie szkodzi, ludzie tak robią, producenci na to zezwalają ;) I się nic nie nagrzewa, jeśli się boisz, że lodówka będzie musiała więcej prądu zużywać. To pewnie też męża obawa - kochana, musisz go zapdejtować wiedzą :D

Po co Ci suszarka na naczynia, jak jest zmywarka? Okapnik w zlewie spokojnie wystarczy :)

Kolory musicie dogadać sami, ja tylko powiem że zawsze można użyć argumentu: a kto w tej kuchni będzie więcej czasu spędzał? ;) Oczywiście to argument dobry tylko jeśli to Ty gotujesz :lol:

upiorka mnie uprzedziła, bo chciałam podobnie napisać

ogólnie w tej kuchni jest za dużo różnych pionów i poziomów nie grających se sobą

do tego różne kolory

zupełny zawrót głowy

wenge w tak maleńkiej kuchni zawsze będzie wyglądać ciężko i ponuro

ja bym zaczęła wszystko od nowa

jakie wymiary ma ta kuchnia?

Dodaje rysunek z wymiarami (z lotu ptaka):

http://serwiskrakow.cal.pl/forum/wymiary.JPG

Jeśli chodzi o okna to narazie są stare, za 2 tyg. wymieniamy na nowe no i niestety stare są na wysokości 82 cm a to za nisko na blat roboczy (reszta blatu ma wysokość 90 cm, ten pod oknem 80 cm) dlatego zrobiłam ten uskok... no właśnie nie wiem jak to rozwiązać.

Odpływ na wysokości 30 cm od podłogi więc niewesoło.

Może źle się wyraziłam z tą lodówką przy ścianie 107 cm. Jeśli blat ma szerokość ok. 60 cm i ciągnąłby się do samego końca to ustawiając lodówkę (60 cm) prostopadle do blatu szerokość potrzebna wynosi 120 cm.

Właśnie szukałam tematów na temat lodówki przy piekarniku i dużo o tym nie piszą… Jeśli mówisz, że naprawdę można to tak urządzić to rozwiązałoby problem i ustawiłabym słupek i lodówkę wzdłuż ściany 300 cm, na której jest przejście na korytarz

Może masz racje z tą suszarką, może okapnik wystarczy. Dzięki za odpowiedź :D

fifi-su, można lodówkę obok piekarnika.

Gdybym musiała mieć obniżony blat pod oknem, tak jak Ty, zrobiłabym między szafkami przerwę, taką by można tam wstawić stołeczek. Przyjemnie jest siekać i lepić na siedząco, gapiąc się na drzewa . Ale może szkoda Ci będzie miejsca.

Komorę zlewozmywaka zostawiłabym w tym samym miejscu, ale ociekacz

położyłabym w narożniku, jeśli jesteś praworęczna.

Ten kaloryfer musi mieć takie długie poziome rurska ? :wink:

Czy do tak małej kuchni muszą być 2 wejścia ?

A jakby zabudować otwór drzwiowy z korytarza, położyc na ściance wysoki, o tych samych parametrach kaloryfer, zyskujesz swobodę ustawienia sprzętów.

Tak sobie tylko dywaguję :D

No coż, ucieszyłam się, że piszecie mi o możliwości zabudowania lodówki bez problemów... no i o bliskości piekarnika. Dlatego wymyśliłam jeszcze coś takiego (oczywiście będzie rozmowa z narzeczonym):

http://serwiskrakow.cal.pl/forum/8.jpg

Tula, też myślałam o zabudowaniu wejścia od korytarza ale... trzeba by z klatki schodowej iść na około do kuchni. Kurcze mamy taki stary, wysoko-blokowo wyglądający dom gdzie nie istnieje pojęcie przestrzeni i chce w nim to jakoś zmienić :D

Ah... kaloryfery będą normalne - purmo 60x100 tylko ja się programem chyba nie umiem na tyle posługiwać :wink:

Dzięki za wszystkie rady!

fifi-su, i tak radzisz sobie znakomicie.

Przypuszczam, że nie możecie zmienić wysokości okna mimo zmiany na nowe

ze względu na elewację.

Pamiętaj, że możesz oczekiwać pomocy ze strony studia kuchennego, gdzie zamówicie meble. Koszt projektu wchodzi w koszt mebli.

Pozdr.

Podoba mi się ten ostatni projekt, zabudowa piekarnika i lodówki super. Nie pasują mi tylko te górne szafki. Dałabym oszklone szafki po obu stronach okapu i dałabym inny okap ( taki bardziej okazaly). Na pierwszych projektach bardziej podobała mi się ta górna zabudowa może zostań przy takiej. Nie rezygnuj z przejścia z korytarza. Będziesz miała większe wrażenie przestrzeni o ktore ci chodzi.

No to jeszcze jedna kombinacja - zmieniona szafka z okapem (zamiast 90cm - 60cm czyli tyle ile szer. płyty)

Do tego obniżone górne szafki (z 62cm do 55cm) ze względu na zwiększenie cokołów z 10 na 15cm.

No i zmieniony układ górnych szafek - środkowa ma dokładnie tyle samo co ta z okapem (60cm) a boczne są połową szer. dolnej (2*51cm).

Pytanie czy dolna szafka o szer. 102cm podnoszona do góry (wys. 40cm) nie będzie zbyt "ciężka" ?

http://strony.aster.pl/rpp/kuchnia/projekt_4_1.jpg

Ewunia wymiary tej wnęki to 265cm (tam gdzie są wiszące szafki) x 242cm (ściana z lodówką)

Dzięki Marzenka za zdjęcia,

No nie wygląda ten przeskok jakoś pięknie ale co poradzić...

Narazie zatrzymałam się na ostatniej wersji projektu, możliwe że pobuszuję w poszukiwaniu tego szerszego okapu :>

Szukam tego okapu (typ podszawkowy) i znalazłam tylko jeden:

http://www.tylkomarkowe.pl/okap-podszafkowy-alveus-comet-10-szerokosc-90-cm,tylkomarkowe-produkty,33652.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2009-04&utm_content=33652