Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z zabudową lodowki, to juz nie mozliwe, lodowke zabieramy ze starego mieszkania, lodowka ma dopiero 3 lata.

Też miałam całkiem nową lodówkę wolnostojącą i spece po prostu ją zabudowali. Jest o tyle fajniej, że lodówa nie rzuca się tak w oczy (mam troszkę podobny układ, dokładnie na początku kuchni mam słupek i lodówkę), lodówka wolnostojąca jest pojemniejsza od tych typowo pod zabudowę. A z racji właśnie większych wymiarów jest wsadzona w szafkę szer. 70 cm.

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zależy mi na estetyce układu szafki-szuflady, szerokości-wysokości ale ciężko to zgrać z ergonomią, póki co wychodzi mi coś takiego

http://farm3.static.flickr.com/2435/3706823665_2f9aab5674.jpg

pod wyspą jest piekarnik, choć wiadomo, że najwygodniej i najmodniej jest na wysokoci blatu ale nijak mi się nie udaje tak rozmieścić

przy ściance jest zmywarka, za białymi drzwiami mini spiżarka

Patrząc na ten projekt odrazu nasuwa mi się kilka zmian. Przede wsystkim nie dzieliłbym szuflad na 3 szuflady w jednym slupku tylko na 2 równe szuflady po 40cm wysokości. Wygląda to bardoz nowocześniei tak "włosko". dodatkowo zrezygnowałbym całkowicie z tej wyspy bo kompletnie burzy jakakolwiek symetrie w kuchni. jesli juz wyspa jest dla Ciebie konieczna to zrób ją równiez w kształcie litery L tak jak blaty z jednej strony wyspa zakryta bezpiecznym szkłem podświetlonym niebieskim neonem o powiekszy Ci kuchnię. Jeśli chcesz umieścicć piekarnik na wysokośći "oczu" to zawieś go na ścianie przy wyspie. Wystarczy go lekko wkuć w ścianę i ddatkowo zabudować karton gipsem tak aby piekarnik wystawał jedynie na około 25cm do tego czarna opaseczka z lakieru dookoła piekarnika i mas zmega oryginalne i nowoczene rozwiąznie. Jesli chces zto mogę pokazac Ci ja kwyglada taka zabudowa piekarnika bo niedawno robilem cos podobnego:)

Można rownież zastanowić sie w tym ciągu gdize jest blaty aby zrobić na przemian: Rząd szuflad-szafka itd.

Jest oczywsicie jeszcze wiele rozwiązań do tej kuchni:)

Patrząc na ten projekt odrazu nasuwa mi się kilka zmian. Przede wsystkim nie dzieliłbym szuflad na 3 szuflady w jednym slupku tylko na 2 równe szuflady po 40cm wysokości. Wygląda to bardoz nowocześniei tak "włosko". dodatkowo zrezygnowałbym całkowicie z tej wyspy bo kompletnie burzy jakakolwiek symetrie w kuchni. jesli juz wyspa jest dla Ciebie konieczna to zrób ją równiez w kształcie litery L tak jak blaty z jednej strony wyspa zakryta bezpiecznym szkłem podświetlonym niebieskim neonem o powiekszy Ci kuchnię. Jeśli chcesz umieścicć piekarnik na wysokośći "oczu" to zawieś go na ścianie przy wyspie. Wystarczy go lekko wkuć w ścianę i ddatkowo zabudować karton gipsem tak aby piekarnik wystawał jedynie na około 25cm do tego czarna opaseczka z lakieru dookoła piekarnika i mas zmega oryginalne i nowoczene rozwiąznie. Jesli chces zto mogę pokazac Ci ja kwyglada taka zabudowa piekarnika bo niedawno robilem cos podobnego:)

Można rownież zastanowić sie w tym ciągu gdize jest blaty aby zrobić na przemian: Rząd szuflad-szafka itd.

Jest oczywsicie jeszcze wiele rozwiązań do tej kuchni:)

symetria

http://farm3.static.flickr.com/2456/3706914757_8958099744.jpg

co do szuflad na dwa dzielonych to super pomysł, ale póki co celuję w kuchnię z Ikea, ale coś może jeszcze wydumam

z wyspą zupełnie nie wiem o co Ci chodzi

a fotkę wbudowanego piekarnika chętnie zobaczę

acha, kolory dość przypadkowe

pod wyspą jest piekarnik, choć wiadomo, że najwygodniej i najmodniej jest na wysokoci blatu ale nijak mi się nie udaje tak rozmieścić

pod płytą jest piekarnik tak?

Jeśli wolałbyś na wysokości blatu to może koło ścianki po prawej stronie rysunku. A zmywarke dac w okolicę zlewu. Będzie wtedy gdzie wypakowac rzeczy bo jest tu dużo szuflad.

pod płytą jest piekarnik tak?

Jeśli wolałbyś na wysokości blatu to może koło ścianki po prawej stronie rysunku. A zmywarke dac w okolicę zlewu. Będzie wtedy gdzie wypakowac rzeczy bo jest tu dużo szuflad.

Piekarnik jest w wyspie, tak ja to rozumiem

a za wyspę robi tu ten stolik , tak?

wyspa czyli ten stolik z białymi krzesłami a pod nim pikarnik

---

pomysł na styl włoski czyli ciąg szafek z szufladami dzielonymi na dwa

tylko gdzie płyta grzewcza?, bo nie ma jak wyciągu zamontować na ścianie z oknami i poszerzony murek za lodówką ogranicza widok, bo przysłania okno

http://farm4.static.flickr.com/3536/3707044645_03a3b0e3e1.jpg

Moja propozycja jest następujaca: Całą zabudowę pociagnęłabym w kształcie litery L. Od lewej za wysoką zabudową umieściłabym ciąg niskich szafek zakęcajacych na scianę z oknami . Za wysoka zabudową płytę, nad nia okap, szafka narożna nastepnie zlewozmuwak wypośrodkowany względem pierwszego okna od prawej. Mnie osobiscie nie podoba się ta luka miedzy wysoka zabudową a reszta szafek, Poza tym w proponowanym układzie nie ma możliwości zamontowania okapu.

Ewentualnie można zrobic na ścianie po lewej wysoka zabudowę + wyspa na środku ewentualnie przylegajaca do sciany miedzy opknami.

Nie podoba mi sie ten rowny podzial z szufladami, nudna jest przez to kuchnia. Zmywarka daleko od zlewu, bedziesz miec zachlapana podloge, w ostatniej wersji masz same szuflady, wiec gdzie schowasz wyzsze gary np. do spagetti skoro nie masz zadnej szafki.

Ja bym zrobila wersje nr 1 ale zmywarka obok zlewu, piekarnik pod plyta do gotowania i zamiast tylu szuflad duze frontu w calosci 60.

Jesli bedziesz sie upieral, ze ma byc rowno i szuflady kolo siebie to nic sie nie wymysli.

nic ładniejszego już chyba nie wymyślę

choć co do ergonomii można mieć pewnie zastrzeżenia

ale to jak z butami albo ładnie albo wygodnie :lol:

http://farm3.static.flickr.com/2659/3708133376_003819c81d.jpg

Ta wersja jest"ani ładna ani wygodna"

1. do zlewu jest kiepski dostęp

2. płyta grzewcza między tak wąsko osadzonymi oknami, brrrr

Dlaczego?

1. Przy zmywaniu trzeba wcisnąć się w kąt, który można wykorzystać na zabudowę, okno nie będzie się z jednaj strony otwierać przez wysoką baterię

2. Minimum jakie powinno być, ze względów bezpieczeństwa, w odległości kuchenki od okna to 50cm. Bryzgający tłuszcz i inne takie zachlapie w ciągu jednego dnia oba okna, o firankach nie wspomnę, bo w takim układzie, nie ma nawet jak ich użyć.

Mam pytanie, czy tą ściankę przy lodówce można przesunąć/usunąć?

Jeśli nie to mam taką propozycję, patrząc od prawej strony.

Wysoka lodówka, szafka 30-ka, kuchenka 60-ka, szafka 30-ka, do okna zostanie 60cm na zabudowę dolną. Zlew umieść tak, aby bateria znajdowała się między oknami i tuż obok zmywarkę. Po lewej stronie starczy miejsca na jakąś fajną witrynę na zastawę stołową.

Generalnie pierwsza wersja też jest fajna. Mam jednak wątpliwości czy aby na pewno lodówka zmieści się przy oknie. Stanowczo wyspę wywalić i piekarnik wstawić pod kuchenkę. Skoro i tak był na dole, to dlaczego rozdzielać oba sprzęty? Duży stół na granicy kuchni i salonu zupełnie wystarczy.