Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ta druga wersja lepsza niż pierwsza :)

Rozumiem, że zdecydowanie chcesz zostawić blat-stolik pod oknem?

Biorąc pod uwagę (nie) wielkość kuchni trudno byłoby zrezygnować z górnej zabudowy, chociaż całość może zrobić się przyciężka. A może zrezygnować z tego słupka między piekarnikiem a lodówką? Wtedy ta wielka, wysoka zabudowa będzie troszkę mniejsza i nie tak przytłaczająca całość?

A może faktycznie pomyśl nad umiejscowieniem piekarnika tradycyjnie na dole? Wtedy wysoka byłaby tylko lodówka i całość dolnej zabudowy można byłoby przesunąć w lewo czyli lodówka - troszkę szerszy blat - zlew, blat ze zmywarką, płyta - byłąby wtedy bardziej odsunięta od rogu i przed narożnikiem zostałoby jeszcze 60 cm więcej blatu.

A myślałeś o górnej zabudowie niskimi szafkami? Dodałyby trochę lekkości całości... z tym, że trudno byłoby zachować taki podział szafek jak na dole... :-?

Don't worry! na pewno wyjdzie z tego coś fajnego :)

Hmm... ja sam myślałem o czymś takim jak ta ostatnia wersja (czyli górne szafki do samego sufitu), ale te szafki miałyby być "w kolorze ściany". Chodzi mi o to, żeby na pierwszy rzut oka nie było widać, że to są szafki. Dzięki temu nie powinno wyglądać to ciężko, a duże szafki dużo zmieszczą...

Tak na szybko, to chodzi mi np. o coś takiego (znalezione w necie):

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/qi/eb/8v0z/dg1RjyiMuFR5Gd2y9X.jpg

Szafki nie odcinają się od ściany i są jakby niewidoczne...

dziękuję za uwagi. piekarnik + cargo + lodówka to 150cm, zastanawiam sie nad usunięciem cargo ,ale czy warto dla 30 cm? czy piekarnik może być tak blisko lodówki?

stolik i piekarnik na górze to must have żony, więc niech ma.

blat w tym układzie 40 cm obok lodówki, 90cm między zlewem i płytką, 40cm później plus 60cm podokiennego.

mógłbym płytę przesunąć w lewo, blat tam zmniejszyłby się di 60cm, a głównym roboczym zrobić pozostałe 70cm + blat podokienny.

szafki górne zmniejszę.

podział dolnych zależy wciąż od blatu

a propos wysokich szafek

http://images41.fotosik.pl/178/aaf7d08acc50a423med.jpg

Agol drugi projekt lepszy niż pierwszy :)

Ale pamiętaj, żeby zachować zasady ergonomii powinna być: lodówa/spiżarka - blat - zlew - blat - płyta. Bo najpierw wyciągasz z lodówki - wykładasz na blat, potem przygotowujesz/myjesz w zlewie i wrzucasz na kuchenkę. Przy takim układzie będziesz miała latanie np. z warzywami od lodówki do zlewu i potem wracanie z nimi na kuchenkę. Lepiej byłoby zamienić miejscami zlew z kuchenką, ale ta nie może być pod oknem. Zdecydowanie musisz mieć blat między lodówką a zlewem albo płytą. Może ściąć róg mebli i tam wsadzić płytę?

I uwaga odnośnie płyty palnikowej - jeśli o takiej myślisz (też taką mam) - zanim kupisz przyjrzyj się jaki dokładnie ma rozmiar i jakie są odległości pomiędzy poszczególnymi palnikami. Fajnie, że 5, bo niby możesz więcej garnków na raz na niej postawić, ale u mnie płyta ma taką głębokość (na mój gust za małą), że jak postawię większy garnek od ściany to nie wejdzie mi drugi duży od brzegu, to samo z palnikiem wokiem środkowym - jak tam stawiam wielką patelnię to na żadnym pozostałym palniku nie da się normalnie ustawić dużego garnka :-?

Besta77 dzieki... co do kuchenki to wlasnie bede musiala poszukac wiekszej bo poprostu krew mnie zalewa jak mam 4 palniki a moge gotowac na dwóch (chodzi o wieksze garnki) mam 3 facetow w domu wiec z czasem gotowania bedzie :-? .

Besta a to sa rozne rozmiary tych pieciopalnikowych kuchenek... jaka ty masz, jaki model?

A z ustawieniem sprzetu tez mam taki problem gdyz nie wiem jak ma sie wentylacja do kuchenki, bo otwory wentylacyjne mam w rogu nad lodowka i dlatego chce kuchenke dac niedaelko by nie ciagnac rury wentylacyjnej przez cala kuchnie...no chyba ze to nie jest jakis problem :o Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam, moglibyście doradzić mi w ustawieniu szafek kuchennych. Wstępnie z wykonawcą opracowaliśmy poniższy projekt. Nie jestem jednak pewien ustawienia szuflad i szafek. Dylematy typu: czy lepiej jest mieć wiećej szuflad czy dźwiczek :-). Ogólnie prosiłbym o rady Pani domu o ergonomie, jako że to moja pierwsza kuchnia. Ciemny kolor to Orzech ciemny w macie, jasny zaś to wanilia na wysoki połysk. Oczywiście bez fornirów bo projekt i tak już przekroczył mój budżet.

http://images41.fotosik.pl/184/b2c8a57d3c496eddmed.jpg

http://images47.fotosik.pl/189/7514d3c4a994afddmed.jpg

A czy na 100% jesteś przekonana aby zaraz za płytą zaczynała się wysoka zabudowa? Nie wiem może się mylę ale mnie by chyba męczyła tak ściana zaraz obok i w dodatku wiecznie zachlapana. Co do wygody to zdecydowanie wygodniejsze są szuflady które można wysuwac ale je równie dobrze można schowac za drzwiami jak od zwykłej szafki różnica jest tylko w otwieraniu.

Może poproś moderatora o przeniesienie twojego pytania do wątku o wizualizacjach kuchni - sporo ludzi tam zagląda:

http://forum.muratordom.pl/projekt-kuchni-wizualizacje,t166747-180.htm

A o trójkącie ergonomicznym koniecznie poczytaj ...

Będę brutalna, ale na razie to ta kuchnia jakaś taka ... nieudana jest wg mnie :(

Faktycznie, płyta jest za blisko zabudowy wysokiej, wyjściem może być rezygnacja z 1 części owej zabudowy - zyskujesz miejsce obok płyty, nie brudzisz słupka obok.

Jeśli chodzi o o szuflady i szafki:

wysuwane szafki - karga - są wygodniejsze w użyciu, niż szafki otwierane, masz od razu bezpośredni dostęp do tego, co jest w środku, nie musisz wyjmować pierwszego rzędu np. pudełek z kaszą, by dostać się do drugiego rzędu pudełek z ryżem. Cenowo karga są droższe - płacisz za prowadnice i kosze.

Wizualnie nie ma różnicy co masz w środku - nawet kargo może mieć front podzielony na 3 części, a otwierać się "w całości". Stolarz, czy studio kuchenne, gdzie robisz kuchnię, na pewno mają przykładowe realizacje i mogą Ci pokazać, jak to wygląda. Warto też przejść się do sklepu z osprzętem meblowym (prowadnice, okucia, uchwyty i inne takie), na pewno jest tam wystawa i można dotknąć i sprawdzić, jak wygląda użytkowanie poszczególnych elementów.

Wizualnie całość Twojej kuchni wygląda całkiem przyzwoicie.

Półki pojedyncze owszem, mogą zbierać kurz, ale na pewno będą przydatne, będa też ozdobą i czymś, co będzie wyróżniać Twoją kuchnię od innych.

Pozdrawiam

Oj coś mi się wydaje, że ten wykonawca nie jest za mocny w projektowaniu :)

Na pewno płyta jest za blisko zabudowy - powinno być miejsce z obydwu stron, aby móc coś odstawić. Patrząc na wysokoą zabudowę - lodówka powinna być najbliżej blatu, bo z niej się stosunkowo najczęściej korzysta - coś wyciągasz i kładziesz od razu na blat. Potem powinien być zlew - bo tam myjesz to coś wyciągnięte z lodówy. Potem znowu blat i dalej płyta. Teoretycznie więc trzeba byłoby zamienićc miejscami zlew z płytą, ale ta nie może być pod oknem. Patrząc na te projekty trudno się zorientować w rozmiarach całej kuchni (mam wrażenie, że ta wysepka na środku jest za blisko mebli) - możesz wrzucić rzut z góry z wymiarami? Chyba trzeba jeszcze nad całością popracować, żeby ustawienie faktycznie było ergonomiczne i wygodne.

I zdecydowanie polecam szuflady zamiast tradycyjnych szafek! Ja trzymam w nich wszystko oprócz filiżanek i kubków :) A czy w wysokiej zabudowie ta węższa szafka to cargo?

Witam wszystkich,

Jestem nowy na tym forum.

Chciałbym Was zapytać, co sądzicie o tym projekcie kuchni? Czy będzie wygodny? Pomieszczenie teraz jest w remoncie. Meble z Ikei w kolorze Dąb TIDAHOLM są już zakupione, ale można zmienić położenie jakiś szafek lub po prostu oddać niepasujące z powrotem do sklepu. Kuchnia będzie otwarta na pokój dzienny. Drzwi, które znajdują się obok okapu są na balkon. Oto projekt:

http://img.webme.com/pic/p/piotr-kosowski/projekt1a.jpg

http://img.webme.com/pic/p/piotr-kosowski/projekt1b.jpg

Projekt robiłem w programie Ikea Home Planner. Mam nadzieję, że jest czytelny. :)

Pozdrawiam.

Troszkę słabo widać - możesz wrzucić większe rysunki?

Te drzwi na balkon są takie normalne czy takie balkonowe - przeszklone?

Fajnie, że zachowana jest kolejność lodówka - blat - zlew - kuchenka, fajnie, że zmywarka blisko zlewu. Piekarnik - wygodnie, bo w słupku, na odpowiedniej wysokości, może być trochę dalej, bo nie korzysta się z niego non stop. Ale zdecydowane nie - dla kuchenki na końcu ciągu, w dodatku koło drzwi. Po pierwsze: niewygodnie - nie masz miejsca z lewej strony, żeby coś odstawić. Po drugie: niebezpiecznie - osoba wychodząca na balkon może niechcący strącić garnek z czymś gotującym się (już nie wspominam o dzieciach). Po trzecie: nie wiem czy jest to zgodne z przepisami - trzeba zachować odległość pomiędzy płytą a oknem, nie wiem jak to się ma do drzwi. Przesuń ją o szafkę dalej w prawo, albo w ścięty narożnik mebli. Będzie wygodniej, bezpieczniej i bliżej do zlewu :)

Dziękuję za odpowiedź

Oto powiększony projekt:

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0809/projekt1aada2.jpg

Drzwi na balkon są przeszklone.

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0809/projekt1c2202.jpg

Płyta w narożniku zajmuje dużo więcej miejsca niż normalnie i znika miejsce na przechowywanie garnków (w szafce narożnej 120 x 60 cm). Wygląda to wtedy mniej więcej tak:

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0809/projekt2a64ee.jpg

Co do przesunięcia płyty grzewczej na szafkę narożną, to jest do chyba niemożliwe, ponieważ może być kłopot z jej podłączeniem. W normalnej szafce, trzeba zrezygnować z górnej szuflady, a tu? Po za tym, to ma być płyta indukcyjna, więc nie wiem czy by się garnki nie nagrzewały...

W pierwotnym projekcie odległość krańca płyty od drzwi balkonowych wynosi 30 cm, więc może nie będzie aż tak źle.

W razie czego można gotować na dwóch polach z prawej strony.

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0809/projekt1dcb06.jpg[/img]