Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze jest problem bardzo małej ilości miejsca po otwarciu zmywarki. Czy będzie wygodne wciśnięcie się między szafkę narożną a zmywarkę i płukanie oraz wkładanie naczyń do zmywarki. Już nie mówiąc o otwarciu szafki i pod zlewem i wyciągnięciu kosza na resztki (zakładam ,ze śmietnik jest pod zlewem)

Też myślałam, że jak będzie zmywarka to w zlewie będę tylko sałatę płukać, ale tak nie jest.

Wszystkie większe gary, tj. 7-10-litrowe myję ręcznie, bo bez sensu takimi garnkami zapychać pół zmywarki. Do tego dochodzą jakieś inne drobiazgi typu ręcznie malowane kubki (używane sporadycznie ale jednak) czy drewniane sztućce , które nie nadają się do zmywarki.

Jeśli chodzi o zlew przy kuchence to wbrew opiniom innych polecam. Miałam tak w mieszkaniu i mam teraz w domku. Super sprawa przy panierowaniu ryb czy mięsa (do komór wkładam talerzyki z jajkiem i mąką i nie ma syfu dookoła - wystarczy spłukać wodą), wygoda przy odcedzaniu, a jak potrzebny blat przy kuchence to na jedną komorę kładę drewniany blok do krojenia - pasuje jak ulał i jest ok.

U mnie tak to wygląda:

http://images37.fotosik.pl/78/c8d34be2ea4a7cadmed.jpg

pszczółko maju, sądzę, że plan rozmieszczenia mebli i sprzętów w tej kuchni jest optymalny. Szafkę podzlewozmywakową proponuję jednak " ściąć " , zakładając jedne drzwiczki szer. 45 cm i zamontować inny zlew ( w tzw kształcie motyla) Co do zmywarki - można ją zamienić z szafką przy lodówce, zastanów się, co wolisz mieć przyblokowane w trakcie ładowania i wyjmowania ze zmywarki - zlew czy lodówkę ? :)

Poza tematem - jaki zlew, gdy jest zmywarka , nawet 60 ?

Dla mnie - dwukomorowy, pod oknem, z młynkiem do odpadów.

W zmywarce nie umyję mięsa, sałaty, misek kocięcych, deski do krojenia,

owoców i warzyw w dużych ilościach, nie namoczę ogórków, kopru i innych przydatnych przed wekowaniem, nie umyję ulubionych naczyń malowanych.

Ogrzewam węglem, ale mam i gaz ;)

nie chce stawiac zmywarki kolo lodowki bo producenci tych sprzetów nie zalecaja stawiania obu sprzetow obok siebie.

Nie bardzo moge tez zamienic zmywarke z kuchenką bo na jednej scianie sa juz rury a na drugiej to specjlane gniazko do kuchenek.

troche zmodyfikowalam plan i teraz wglada to tak:

http://images38.fotosik.pl/211/23c40fba8d5dbea7med.jpg

moj mąż uparl sie na duzy zlew ;) ale jak bedzie zmywal - to niech ma ;) :lol: :lol: :lol: mysle ze zrobimy jedna komore lub 1,5.

znalazlam taki ktory nam sie podoba i zmiesci sie w szafce 45 cm, ale niestety drogi jest...

http://images37.fotosik.pl/211/44678d966d73743fm.jpg

kuchnia otwarta jest na salon i wiadac bedzie ta scianę z kuchenką.

Witam

Stosownie do tematu wątku proszę o pomoc w wyborze projektu kuchni oraz o wszelkie propozycje co do zmian w projektach.

Wymiary- głowna ściana 4m, boczne 172 cm.

Jeżeli chodzi o kolor to zastanawiam się nad orzechem amerykańskim plus lakier wanilia, biały lub capuccino.

http://img15.imageshack.us/img15/6335/kuchniat.jpg

no to przyszedl czas na wybór kolorów.

co myslicie o zestawie:

podloga:

plutyki jazz opoczno ecru i szary - przy szafkach bedzie pas szarych plytek, a pozostala czesc ecru

miedzy szafkami:

plytki jazz opoczno fiolet

szaflki:

dol - szary matowy, slupek z lodowką bialy polysk, gorne szafki - bialy polysk

myslicie ze bedzie to pasowac??? czy lepiej bedzie miedzy szafkami polozyc plytki szare a nie fioletowe???