Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u nas w pionie są 4 mieszkania i 4 kominy

każdy ma swój dla siebie

i mam podłączony wyciąg

a kominiarz przychodzi co roku sprawdzać i nie wnosi zastrzeżeń

tylko kratka musi być odpowiednia

w starych budynkach rzeczywiście najczęściej jest jeden wspólny dla całego pionu

teraz juz tak nie budują

dziekuje za propozycje:)

jeszcze nie mam dokladnie obmierzonych scian, ogolnie popmieszczenie ma 22,31 m2. w przyszlym tygodniu bede szla z majsrem to wszystko obmierze i nakjwyzej podam wymiary.

przemysle wszystko, dokladnie i dam Wam znac jak zrobilismy:)

ale mysle ze chyba nie odgrodzimy stala zabudowa, zeby faktycznie nie pomniejszyc pomieszczania, ktore i takl nie jest za duze.

Witam:)

Mam do zagospodarowania 26m2 - pokój z aneksem kuchennym. Kuchnia została zaplanowana na jednej ścianie i już niestety nie mogę tego zmienić bowiem zamówiliśmy już meble kuchenne. Pokój wydaje mi się bardzo nieustawny i głowimy się z mężem jak rozplanować meble aby był on przestrzenny i żeby spełniał wszystkie niezbędne funkcje. Początkowo planowaliśmy barek z 2 lub 3 hokerami, teraz nachodzą mnie wątpliwości... bo jednak barek nie jest wygodny a jak zaprosi się gości to jedzenie przy ławie też nie jest przyjemne więc postanowiliśmy, że niezbędny będzie stół. Zarazem chcilibyśmy oddzielić kuchnie od pokoju barkiem czy jakąś małą ścianką.

Kiedyś pisałam już o poradę, ale odradziliście barek. Przeglądałam mnustwo gazet i zdjęć aranżacji wnętrz i wydaje mi się, że możnaby jakość mądrze zagospodarować tą przestrzeń aby i stół mógł się tam znaleźć.

Razem z mężęm opracowliśmy 2 koncepcje.

Pierwsza z nich jest moja, jednak mężowi nie podoba się bo telewizor stałby zaraz za postawioną ścianką ' ala barkiem'.Mąż mówi że tak się nie roni i że to nie pasuje. Możnaby dać 2 hokery od strony kuchni wsuwane pod blat, tak że w trakcie gotowania nikomu by nie przeszkadzały.

Druga opcja to wizja męża. Tym razem ja jestem przeciw. Wydaje mi się, że narożnik jako że jest największym elementem wyposażenia nie pasuje tak na środku pokoju. Wydaje mi się, że będzie zabierało to przestrzeń pokoju a mieszkanie będzie torem przeszkód.

Bardzo Was proszę doradźcie nam jak urządzić to wnętrze. Jak ustawić meble? Może macie jakieś przykładowe zdjęcia rozwiązania podobnego problemu w takim nieustawnym wnętrzu? Czy uważacie czy ten tv w opcji 1 to naprawde zły pomysł? Która z opcji bardziej wam się podoba? a może mielibyście jeszcze jakies inne propozycje?

Będziemy bardzo bardzo wdzięczni i z góry dziękujemy:)

Pierwszy raz urządzamy wnętrze bo to będzie nasze pierwsze własne mieszkanko i brak nam doświadczenia... a najgorzej jest właśnie wtedy każdy ma inną wizję... :/ ciężko znaleźć kompromis:/

pozdrawiamy serdecznie

http://images39.fotosik.pl/240/83362cc7e21c9412m.jpg

http://images43.fotosik.pl/243/88e31dad68da62e2m.jpg

Iwa, nie jeszcze nie zakupiliśmy narożnika ani innych mebli poza kuchennymi.

Jeżeli nie narożnik to co? lepiej sofa?

Chcieliśmy narożnik aby nie wstawiac foteli itp... a zarazem łatwo rozkłada się i jest całkiem spora powierzchnia spania. Co prawda ma być to tylko okazjonalne miejsce noclegowe np. dla gości, ale narożni wydał się nam praktyczny. Ponadto w ustawieniu tak jak w opcji 1 ładnie przysłania kaloryfer...

Ale może faktycznie sofa.... hm...

dziękuję za odpwowiedź :)

Ja wybrałbym opcję 1, ale tv postawiłbym na ścianie obok wyjścia na balkon, a sofę lub narożnik (tylko nie przesadnie duży) tyłem do ścianki oddzielającej kuchnię. Na marginesie to przydałby sie bardziej szczegółowy plan z wymiarami, gdyż wg rys.1 przestrzeń pomiędzy blatem roboczym a barkiem to jakies 30 cm (pół głębokości blatu).

Zdecydowanie zrezygnuj z barku. Postaw na granicy aneksu kuchennego stół z rozciaganym blatem. Jak przyjda goście to sobie najwyżej wystawisz na środek pokoju i rozłozysz.

A przede wszystkim narysuj sobie pokój na papierze milimetrowym. W twojej drugiej propozycji przejście miedzy blatem w kuchni a ścianką/barkiem ma max 40 cm. Rozumiem, że mozna być szczupłym, ale aż tak? :D

Wrzucam swoją propozycję.

Aneks kuchenny oddzielasz od pokoju cieniutką przegrodą typu luksfery lub matowe szkło lub firanka ze sznurków.

Stawiasz narożnik w kącie (mozliwe wąski) a na przeciwko niskie komódki z TV (nad nimi mozna zwiesić jeszcze wąskie zamykane szafki lub półki na ksiązki).

Przy kanapie nie stawiasz stolika, ale możesz postawić niewielki pomocnik (np. stołek LACK z IKEA) przy oknie. Jak będzie potrzebny, dostawi się go do kanapy.

Pośrodku pokoju, na granicy z aneksem stawiasz mały stoliczek (ok 70 x 70cm) składany, z dwoma krzesełkami. Pozostałe krzesełka najlepiej kupić składane i schować je na pawlaczu (długi korytarz warto tak zabudować)

http://img177.imageshack.us/img177/552/88e31dad68da62e2.jpg

Zdecydowanie zrezygnuj z barku. Postaw na granicy aneksu kuchennego stół z rozciaganym blatem. Jak przyjda goście to sobie najwyżej wystawisz na środek pokoju i rozłozysz.

A przede wszystkim narysuj sobie pokój na papierze milimetrowym. W twojej drugiej propozycji przejście miedzy blatem w kuchni a ścianką/barkiem ma max 40 cm. Rozumiem, że mozna być szczupłym, ale aż tak? :D

Wrzucam swoją propozycję.

Aneks kuchenny oddzielasz od pokoju cieniutką przegrodą typu luksfery lub matowe szkło lub firanka ze sznurków.

Stawiasz narożnik w kącie (mozliwe wąski) a na przeciwko niskie komódki z TV (nad nimi mozna zwiesić jeszcze wąskie zamykane szafki lub półki na ksiązki).

Przy kanapie nie stawiasz stolika, ale możesz postawić niewielki pomocnik (np. stołek LACK z IKEA) przy oknie. Jak będzie potrzebny, dostawi się go do kanapy.

Pośrodku pokoju, na granicy z aneksem stawiasz mały stoliczek (ok 70 x 70cm) składany, z dwoma krzesełkami. Pozostałe krzesełka najlepiej kupić składane i schować je na pawlaczu (długi korytarz warto tak zabudować)

http://img177.imageshack.us/img177/552/88e31dad68da62e2.jpg

===========

Ta propozycja bardzo mi sie podoba. Zamiast luksferowej sciany mozna takze wstawic sciane/regal z otwartych na dwie strony polek.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Wklejam jeszcze plan całego mieszkania z dokładnymi wymiarami.

http://images41.fotosik.pl/234/7e79eb23eb2a7fabm.jpg

Co do odległości między kuchnią a barkiem to planuje ok 80 cm, natomiast sam barek początkowo był w planach na 60cm szerokości, miało się do niego zasiadać od strony pokoju. W wersji mojego męża barek ten zostałby zachowany, w wersji mojej albo hokery byłyby przeniesione od strony kuchni i tam stałyby na codzien wsunięte albo byłaby to niska (ok 110cm) ścianka znacznie węższa.

mniechcial myślałam też nad tym aby TV był na ścianie koło okna balkonowego, ale tam na dole jest na szerokości całej tej ścianki kaloryfer, więc nie postawię żadnej szafeczki rtv a na scianie nad kaloryferem to tak dziwnie....

Elfir dziękuję za nowe pomysły, jednakże co do luksferów czy tego szkła nie jestem przekonana, jeżeli coś miałoby tam stać to faktycznie widziałabym tam barek (dł 160, wys 110).

Szukając dalej rozwiązania obmyśliłam jeszcze taką kombinację...

http://images35.fotosik.pl/98/0e1b1c3f94db8ffbm.jpg

Więcej pomysłów nie mam...

Czasem trzeba trochę niekonwencjonalnie (ale bez przesady :) ):

Troszkę wasko przy wejściu - między narożnikiem a lodówką jest 60 cm przejścia.

To na rysunku. Z wymiarów wynika że przy 1 m szerokości przejściu i otwartych drzwiach balkonowych na narożnik i ściankę zostanie jakies 2.7m. Wystarczy. Jak dla mnie to jedyna alternatywa by nie wyglądało to wszystko na sztucznie upakowane bo nie było gdzie. No ale ja tam nie będę mieszkał. Niezły był też pomysł projektanta z tą sofą. Prosto i nie zagracone ale zdaje się nie spełnia oczekiwań koleżanki. Można jeszcze spróbować w googlowskim-sketch-up lub ikea home-planner poustawiać to i zobaczyć.