Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałabym tylko zauważyć, że barek ma jeszcze dodatkowe zastosowanie - można na nim przyrządzać posiłki, zwłaszcza jeśli blat nad szafkami nie ma zbyt dużo wolnej powierzchni. Kiedy gotuję lub piekę, to zawsze zagracam cały blat i w takim przypadku dodatkowe miejsce byłoby pożądane. Niestety w kuchni mam tylko stół i to na tyle niski, że jeśli chcę coś pokroić, to muszę się mocno pochylać. :(

Można jeszcze spróbować w googlowskim-sketch-up lub ikea home-planner poustawiać to i zobaczyć.

Ja mam sentyment do voxbox i net+, ale każda z tych opcji jest dobra do samodzielnego użytku. :)

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale mysle ze chyba nie odgrodzimy stala zabudowa, zeby faktycznie nie pomniejszyc pomieszczania, ktore i takl nie jest za duze.

W takim wypadku może dobrze, aby "oddzielić" poszczególne przestrzenie w inny sposób, np, poprzez użycie innego rodzaju płytek w aneksie

http://img690.imageshack.us/img690/7965/3w1.th.png

inny kolor ścian, albo dać jakąś fototapetę nad blatem.

Witam:)

Perm Wasze propozycje podobają mi się, spełniają oczekiwania koleżanki jak najbardziej ;)

Pokazaliście mi, że można też trochę niekonwencjonalnie podejść do tematu no i że faktycznie trzeba dokonać wyboru, bo niestety wszystkiego mieć nie można. Macie świeże i trzeźwe spojrzenie na to bo ja sama już nowego nic bym nie wymyśliła :/

Kombinowałam trochę w programie Ikei i w sweet home bo ten sketch up okazał się dość skomplikowany, co nieco wyszło, ale muszę jeszcze potrenować te opcje. Nadal nie jestem zdecydowana, muszę jeszcze przemyśleć i zastanowić się na czym bardziej mi zależy ( barek/ stół?) ...

Dziękuję wszystkim za rady, uwagi i pomoc...

gdyby ktoś jeszcze miał jakieś pomysły lub chciał coś dodać to będzie mi miło.

jaki macie tryb zycia? Celebrujecie posiłki czy jadacie często na mieście? Lubisz gotoać? Potrzebujesz dużo miejsca, czy tylko odgrzewasz dania gotowe?

Nie ma sensu planowac pokoju pod sytuacje, które zdarzają się max 5 razy w roku (imieniny, uroczysta kolacja)

No właśnie lubię gotować i lubię celebrować posiłki, lubię zapraszać naszych rodziców, rodzeństwo, znajomych na smakowite 'co-nieco'. Problem w tym, że na co dzień nie ma na to dużo czasu więc dość często jadamy na mieście...

Doszłam do wniosku, że zrezygnuję z barku, stół będzie dużo bardziej funkcjonalny. A i resztę mebli łatwiej wtedy się rozplanuje... Mam nadzieję, że będzie to miało ręce i nogi :)

Jak wszystko będzie wykończone wkleję zdjęcia :)

Witam serdecznie. Cieszę się, że znalazłam to forum. Mam niemały problem z aranżacją kuchni. Niestety mimo przeglądania różnych projektów dalej pustka w głowie. Nie nadaję się chyba do tego typu przedsięwzięć. Mam cichą nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym. Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie cenne wskazówki.http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2080014,2,1,P1050562.html

P.S. Mam nadzieję że udało mi się dołączyć zdjęcie

Nie udało Ci się ze zdjęciem, więc pomagam, a na przyszłość recepta na zdjęcie:

adres zdjęcia

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ti/ue/cch3/iJFiGtRYiMyh5seqmB.jpg

Uwagi mam podobne do tych, które padły na forum Gazety :)

Na ile osób jest ta kuchnia? Masz szansę na piękną, dużą kuchnię z wyspą - chcesz taką czy wolisz klasycznie ze stolikiem śniadaniowym? Jakie przeróbki wchodzą w grę?

Na codzien posłuży jako dodatkowy blat kuchenny a i znajomi mogą się przysiąść gdy coś pichcisz.

W moim miejscu pracy jest dość wąskie pomieszczenie kuchenne, w którym przez całą jego długość ciągnie się blat (m. in. wzdłuż okna), tak iż kilka osób może sobie przy nim usiąść, a kolejne mogą stać. Gdyby wstawić tam normalny stół zrobiłoby się o wiele mniej miejsca.

Dzięki baaaaaaardzo za pomoc :) Kuchnia planowana jest na 4 os. Jestem tradycjonalistką więc wolę ze stolikiem śniadaniowym. Zastanawiam się nad "zamknięciem" jej od strony salonu. Te "otwarte" bardzo mi sie podobają tylko nie wiem czy są aż tak funkcjonalne? Zresztą mam szalony mętlik w głowie. Myślałm żeby zlikwidować zupełnie tę krótką ściankę od drzwi a postawić po środku i na jej tle ustawić stolik śniadaniowy.

A to moja propozycja, rysowana wg wymiarów:

Wejście do kuchni przerobione, wydzielając spizarnię (trzeba przesunąc ścianke z salonem aż do otworu drzwiowego salonu (o 73 cm)

Spizarnia od kuchni oddzielona jest przesuwnymi drzwiami. szerokośc spiżarki to 150 cm. Dla scianek liczyłam 10 cm.

Kuchnia od salonu osłonięta jest ścianką posrodku, a przy sciance toi lodówka side by side (91 cm szer.) Po drugiej stronie ścianki stoi sobie stół.

Przejścia po bokach mają po 90 cm (przy ściankach obudowujących lodówkę 8 cm), więc nie ma problemów z ciasnotą.

Okno przerobiłabym na drzwi balkonowe i zorganizowała tam mały tarasik. Mozna tam jadac obiady latem, a nie trzeba daleko nosić talerzy z kuchni.

http://images37.fotosik.pl/239/09157b30085c3058med.jpg

(mam nadzieje, że widać, to prt scr z Arcadii)

http://images39.fotosik.pl/241/ea6d380868f52025med.jpg

Podziwiam z jaką łatwością przychodzą Wam pomysły. Tu kreska tam kreska a dla mnie czarna magia. :)

Lodówkę wolałabym chyba zwykłą. Nie wiem czy nie będzie problemu z powiększeniem wiatrołapu ze względu na komin wentylacyjny, czy to nie przeszkadza że będzie tak daleko od łazienki?