Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, pomoze mi ktos w urzadzeniu mojej malej kuchni w bloku... naprawde brak mi pomyslu na urzadzenie kuchni - prosze o pomoc. Projekty mozna wysylac na [email protected] , naprawde bede wdzieczny za wszelkie propozycje...http://img130.imageshack.us/img130/5452/pojektkuchnia.jpg

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Moja Kuchnia ma wymiary 270x273. Starałam się wkleić zdjęcie ale to moje pierwsze kroki na forum tak więc nie wiem czy sie udało. Wklejam tez link do zdjęcia projektu http://www.wybieramydom.pl/images/media3i/projekt_avellino_rzut_83744.jpg&w=418 W miejscu gabinety będzie kuchnia. Jak ją umeblowac? Ja nie mam żadnych pomysłów ;( zlewozmywak będzie pod oknem a wentylacja jest na lewo od okna zaraz za rogiem. Bardzo prosze o jakiekolwiek pomysły. Podam też @ [email protected].

Pozdrawiam.

phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg

Szerokość okna 120. Badzo mi sie podoba twój projekt. Masz racje nie podałam preferencji, a jest ich kilka. Chciałabym żeby w kuchni był stół albo chociaż barek. Ciężko to wszystko zmieścić na tak małym metrażu. myślałam też o zabudowie eysokimi szfkami do samego sufitu, nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa ;p

ufff chyba za duzo marzen ;p

• 2 weeks później...

Witam serdecznie!

Właśnie zakupiliśmy mieszkanie o powierzchni 65,49 m2. Pierwotny układ to 3 pokoje + kuchnia, ale bardzo poważnie myślimy nad układem 2 sypialnie od północy (widok na drzewa) oraz jeden duży pokój z aneksem na południe (widok na wewnętrzny plac budynku). Ze względu na odpływy kanalizacyjne kuchnia może być umieszczona raczej tylko po prawej stronie pomieszczenia, albo na gorze, albo na dole (przy drzwiach balkonowych?).

Ze względu na postęp prac budowlanych mamy jeszcze troche ponad tydzień na zmiany w projekcie dotyczące ścian nośnych, podłączeń instalacji itp. Dlatego bardzo prosimy o pomoc w tej wstępnej aranżacji, w szczególności chodzi nam o układ pokoju z aneksem, chociaż chętnie zobaczymy też pomysły na aranżacje łazienki i reszty pomieszczeń.

Czasu mało, dlatego tym bardziej będziemy bardzo zobowiązani za wszelką pomoc i rady!

W załączeniu:

1) pierwotny projekt

http://lazaruk.pl/m/65budowlany.jpg

2) wersja z połączonymi pomieszczeniami

http://lazaruk.pl/m/65budowlanyB.jpg

3) plik google sketchup z "czystym: mieszkaniem. (niestety nie znam innych programów).

http://lazaruk.pl/m/sketchup65m.skp

Pozdrawiamy,

Szymon i Ola (mail: szymon[tu-wstaw-kropke]lazaruk[tu-wstaw-małpe]gmail[znowu-kropka]com)

Na Twoim miejscu zrobiłabym kuchnie w północno wschodnim krańcu salonu (może jeden ciąg roboczy w L + małą (jakby) wyspę (tylko roboczą, bez gazu i wody - z małym barkiem), kuchenka po przeciwnej stronie niż kibelek (masz tam ciąg wentylacyjny? - prawda?) przy oknie balkonowym dałabym stół jadalny (na 4 osoby) a w "drugiej" przestrzeni aneks kanapowo telewizyjny z telewizorem na zachodniej ścianie.

Układ ten oczywiście wyjdzie wtedy kiedy miejsce na kuchnie będziesz miała niewielkie tak z 7m2/8m2 .

Dobrze, że robicie taką przestrzeń, będzicie mieli więcej oddechu - to się naprawde sprawdza, a zapach bigosu i tak niesie się po całym domu (zresztą przecież nie gotujecie "śmierdzieli" jak coś śmierdzi to się tego nie je - jedzenie ma apetycznie pachnieć).

Ja na waszym miejscu bym wywaliłe te podwójne drzwi do salonu, lekko przesuneła w kierunku wanny drzwi do łazienki i wygospodaropwala w holu pomiedzy drzwiami łazienkowymi a ściana salonu szafę ( zawsze się przyda), a na wejście do salonu dałabym ( choć ja bym zrobiła wogóle bez drzwi) przesuwnne (przeszklone) drzwi (zimowe niskie słońce powinno wtedy oświetlać Tobie przez chwile holl (o ile nie jesteście za nisko) - ale mówie to tylko na wyczucie :)

Łazienkowe drzwi bym przesuneła jeszcze z jednego powodu, - lepiej by widok otwierał się na umywalkę niż kawałek sciany, poł umuwalki i okazały kibelek.

Po pierwsze, to bardzo dziękujemy za odpowiedz:)

Na Twoim miejscu zrobiłabym kuchnie w północno wschodnim krańcu salonu (może jeden ciąg roboczy w L + małą (jakby) wyspę (tylko roboczą, bez gazu i wody - z małym barkiem), kuchenka po przeciwnej stronie niż kibelek (masz tam ciąg wentylacyjny? - prawda?) przy oknie balkonowym dałabym stół jadalny (na 4 osoby) a w "drugiej" przestrzeni aneks kanapowo telewizyjny z telewizorem na zachodniej ścianie.

Układ ten oczywiście wyjdzie wtedy kiedy miejsce na kuchnie będziesz miała niewielkie tak z 7m2/8m2 .

-- > ciag wentylacyjny : tak, jest, nie widać tego na schemacie, ale jeden z tych przy namalowanej toalecie bedzie przeznaczony na kuchnie na dole.

Jak dotąd udało nam się w google sketchupie zwizualizować układy z kuchnią "na dole" pod balkonem".. moze jutro w pracy uda się namalować coś z kuchnią na górze :) w każdym razie mysleliśmy też albo o wyspie, albo wrecz o takiej scianie na środku, (1,5m szer. 1,8m wysokosci albo do sufitu) oddzielającej część salonową od kuchenno-jadalnej, od strony kuchni moznaby tam postawić zabudowaną lodówkę i kuchenkę - obstawione szafkami, a od strony salonowej albo kanape plecami, albo powiesic tv...

Dobrze, że robicie taką przestrzeń, będzicie mieli więcej oddechu - to się naprawde sprawdza, a zapach bigosu i tak niesie się po całym domu (zresztą przecież nie gotujecie "śmierdzieli" jak coś śmierdzi to się tego nie je - jedzenie ma apetycznie pachnieć).

:D

Ja na waszym miejscu bym wywaliłe te podwójne drzwi do salonu, lekko przesuneła w kierunku wanny drzwi do łazienki i wygospodaropwala w holu pomiedzy drzwiami łazienkowymi a ściana salonu szafę ( zawsze się przyda), a na wejście do salonu dałabym ( choć ja bym zrobiła wogóle bez drzwi) przesuwnne (przeszklone) drzwi (zimowe niskie słońce powinno wtedy oświetlać Tobie przez chwile holl (o ile nie jesteście za nisko) - ale mówie to tylko na wyczucie :)

Łazienkowe drzwi bym przesuneła jeszcze z jednego powodu, - lepiej by widok otwierał się na umywalkę niż kawałek sciany, poł umuwalki i okazały kibelek.

drzwi do salonu raczej nie planujemy, kwestią otwartą jest jakie szerokie będzie przejście z hollu (ściana konstrukcyjna = pewne ograniczenia?). Szafa dodatkowa w hollu - jak najbardziej dobry pomysł ;) szaf nigdy za wiele:)

jeśli chodzi o łazienkę, to mamy troche inną wizję (no ja mam, Ola się ze mną jeszcze nie zgodziła :) ). Chciałbym tak:

przesunąć trochę drzwi do góry, po wejściu do łazienki pralka jak jest, natomiast zlew tam gdzie kibelek. cała ściana po prawej zabudowana, blat nad pralka (a ona za drzwiczkami), na blacie zlew. na całej szerokości ściany duże lustro, natomiast wnęka nad pralką zabudowana też i ten fragment lustra otwierany i we wnęce "szafka".

wanna albo jak jest i wc na wprost wejscia, albo wc po lewej u gory, a wanna pionowo po prawej u gory.. nie wiemy jeszcze. a moze prysznic? dyskusje trwają... kombinuje jakies rozwiązanie wanno-prusznicowe, czyli wanna z jakąś małą ścianką ze szkła przeźroczystego ze stalowymi okuciami.. ale tak jak mówię, dyskusja trwa.

jak popracuję jutro nad wizualkami to wrzucę, jeśli ktoś (lub Ty akswał) ma jakieś sugestię to - bardzo proszę :)

• 2 weeks później...
Potrzebuję Waszej pomocy przy projektowaniu kuchni! Poniżej wklejam wstępne rysunki, niestety reszta zależy ode mnie, a mam parę wątpliwości... Fronty mają być czarne lakierowane + fornir (mahoń, teak lub orzech boliwijski), jako inspiracja m.in dwa zdjęcia poniżej. Zlew pod oknem, komora plus pół podwieszane. Moje podstawowe wątpliwości dotyczą uchwytów (z czy bez) i szerokości szafek/szuflad dolnych.... Bardzo proszę o opinie i rady! Z góry dziękuję :)

199677b0592f97f0771932f638992310,10,19,0.jpg

kitchendiner9941293.jpg

kuchnia1 001.jpg

kuchnia2 001.jpg

kuchnia3 001.jpg

co do stylistyki to nie pomoge bo ja wole kuchnie tradycyjne drewniane

ale nad ukleadem bym sie zastanowiła

nie neguję, jak jesteś przekonany/a to ok, ale czy płyta w tym miejscu to bedzie dobra decyzja?

warto sie zastanowic, moze pryskać na ladę np. pomijajac juz ze mi byłoby niewygodnie i dzieci miałyby blisko do garnków gdyby siedziały przy ladzie, ale to indywidualne gusta, jak ci wygodnie

radze jednak przemysleć..

nie widze zeby była czesc wyraznie oddzielona na gotowanie i przygotowywanie.. ale to moja opinia

pozdrawiam

Właśnie o Wasze opinie i spostrzeżenia mi chodzi :) więc bardzo dziękuję! Wszystko dokładnie sobie przemyślę.

Płyta jest w tym miejscu, bo na tej ścianie mam wentylację, zresztą całą elektrykę do kuchni też... Cała ta ściana ma ponad 2,5 m (za wystającym blatem są drzwi) i myślę sobie, że może płyta nie wypadnie tak blisko blatu). Nie bardzo mam koncepcję na oddzielenie części na gotowanie i przygotowywanie.... Obok kuchni będzie wbudowany elektryczny grill. Zastanawiam się jeszcze nad przeniesieniem zmywarki na lewą stronę zlewu, bliżej kuchni....

Rzeczywiście uchwyty chyba powinny być. Zastanawiam się też nad podziałem szafek dolnych na 2 części (w sumie byłyby 3 szuflady, ale środkowa byłaby wewnętrzna). Blat ma być czarny granitowy. Nie wiem czy nie za dużo wąskich szafek (wszystkie 60), a nie ma żadnej szerokiej...

Kuchnia nie jest jeszcze przemyślana i na pewno dużo jest jeszcze do zrobienia....

Płyta jest w tym miejscu, bo na tej ścianie mam wentylację, zresztą całą elektrykę do kuchni też... Cała ta ściana ma ponad 2,5 m (za wystającym blatem są drzwi) i myślę sobie, że może płyta nie wypadnie tak blisko blatu). Nie bardzo mam koncepcję na oddzielenie części na gotowanie i przygotowywanie.... Obok kuchni będzie wbudowany elektryczny grill. Zastanawiam się jeszcze nad przeniesieniem zmywarki na lewą stronę zlewu, bliżej kuchni....

Rzeczywiście uchwyty chyba powinny być. Zastanawiam się też nad podziałem szafek dolnych na 2 części (w sumie byłyby 3 szuflady, ale środkowa byłaby wewnętrzna). Blat ma być czarny granitowy. Nie wiem czy nie za dużo wąskich szafek (wszystkie 60), a nie ma żadnej szerokiej...

Myślę, że odległość płyty od blatu jadalnego jest ok - na wizualizacji czasami wygląda trochę inaczej. Jesli przeniesiesz zmywarkę to wtedy prawy róg możesz zagospodarować jakimś magic cornerem i wtedy już nie będziesz potrzebowała większych szuflad np. na garnki.

a i ja mam takie jedno spostrzezenie jak zaplanowac kuchnie ogolnie..

jak robila mi kolazanka projekt kuchni w studiu to niby wszystko bylo ok, zrobiła mi dwa

ładne szafki i szuflady pojemne i wygodne i niby wszystko ładnie wygladało, ale jak pojechalam na budowe weszlam do kuchni i sobie wyobrazilam, gdzie co bedzie to sie okazalo ze mozna zrobic to poreczniej..

wzielam karke i zaczelam sama sobie rysowac, gdzie potrzebuje szuflade na sztucce, gdzie na przyprawy, a gdzie szafki na talerze, a gdzie na produkty i okazalo sie ze wyszlo mi zupelnie w innej kolejnosci..

wiec polecam jechac do pomieszczenia i pomyslec gdzie sie bedzie pracowac i co bedzie potrzebne pod reką a co troche dalej...

trzeci projekt był moj i jestem z niego bardzo zadowlona.. :)