Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za trop z tym blatopodobnym obrysem. zapomniałem jeszcze dodać że nad zabudowa kuchenną będzie obniżony sufit z oświetleniem. Zamysł jest bowiem taki aby szafki sięgały pod sam sufit. Zastanawiałem się czy wtedy nie obłożyć całego komina płytą mdf lakierowaną tak samo jak kuchenne fronty, ale jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić czy to będzie pasowało.

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Pani Karolino ;)

Kuchnia z projektu wyżej będzie w rzeczywistości inna - w nawiązaniu do kominka chcę "pociągnąć" blat (który jednak będzie ciemny) do ziemi. Co Pani na to???

Selinger po pierwsze przepraszam, że się wcinam w Twój temat, po drugie - rozumiem, że nie ma absolutnie szans na przesunięcie ścianki za lodówką o te 15 cm (żeby się lodówka schowała)? Ja bym zrobiła zabudowę tego komina, no ale biorąc pod uwagę, że obrazek powyżej ma duuużo wspólnego z moją kuchnią, to już wiadomo dlaczego ...

Selinger jestem w stanie zaryzykować twierdzenie że komin obłożony taka płytą jak szafki będzie wyglądał ok (tylko niech płyta będzie dobrej jakości żeby nie było tandetnie)Proszę przemysleć przeciągnięcie sufitu podwieszonego w L aż nad lodówkę.

Anulek2005 wydaję mi się że to inna karolina projektowała Pani kuchnię (myslę że moja wspólniczka;)) Rozumiem że chodzi o kominek w salonie ost._ACCamera_6..jpg

Jeśli dobrze Panią rozszyfrowałam a sytuacja wygląda mniej więcej tak jak na obrazku to ja bym nie obniżała plyty do podłogi. Chyba że są duże problemy montażowe to wtedy lepiej sobie odpuścić.

Aaaaa - no to witam drugą panią Karolinę :-)

Kurczaki - problem w tym, że nie potrafimy się z mężem przekonać do tych otwartych półeczek i na pewno ich nie będzie - no i powstał problem jak "zamknąć" tę zabudowę kuchenną. Dlatego wykombinowałam, żeby blat pociągnąć do ziemi. Wydawało mi się, że skoro kominek będzie grafitowy (bo taki jest w moim projekcie) to ten blat "spuszczony" do ziemi będzie powtórzeniem takiego ciemnego prostokąta ... Myśli Pani, że to nie będzie fajne?

Proponuję przenieść moje problemy na priva, bo strasznie mieszam w tym wątku:oops::oops::oops::oops:

Witam,

jakis czas temu w wątku wizualizacje kuchni przedstawiałam swoja kuchnię. Po poradach Elfir (dzięki:)) wydawało mi się, że bedzie OK. Jako, ze budowa nawet nie była zaczęta odpuściłam temat. Teraz zbliża sie czas wyprowadzenia przyłaczy i temat powrócił.

Wiem, ze

- wolałbym pozostać jedynie przy szafkach stojacych

- chciałabym piekarnik w słupku

- napewno szafek będzie za mało pomimo tego, ze planowana jest spizarnia.

Najbardziej boli mnie to, ze projekt indywidualny, miał byc dopracowany w szczegółach a tu taka kucha. Przedstawiłam projektantowi moja wizje układu parteru i on miał zaplanowac tak aby było fukcjonalnie.

I mam kuchnię w której na każdej scianie jest jakis otwór: okno150cm, okno 180cm, drzwi 120 i mini korytarzyk szerokosci około metra:/

Nie zrwóciłam na to uwagi i teraz mam.

Tyle tytułem wstepu.

A jeszcze, nie piszę w wątku o wizualizacjach kuchennych bo wrzucę tu tez wizualizację salonu, który graniczy z kuchnią i zasmieciłabym tam strasznie.

edit: teraz widze, że jakos inaczej wrzuca się zdjecia? nie doczytałam jak:/

To moze najpierw plan kuchni

http://images49.fotosik.pl/318/be37c871f7662216m.jpg

Wrzucę kilka koncepcji, jadnak do kazdej mam jakies "ale"

Wersja 1

Mogłoby byc tak:

http://images38.fotosik.pl/314/04185f6032e6066em.jpg

Wady:

- zbyt mało blatu roboczego, 60 cm od sciany, potem mały kawałek pomiedzy płyta i zlewem i około metra do szafki żaluzjowej. Sama szafka zaluzjowa - czy to sie sprawdzi w tym narozniku? szafek powinno wystarczyć, sa szuflady plus słupek waski

Wersja 2

http://images37.fotosik.pl/313/77ee7301b76eca55m.jpg

W tym przypadku zlew narożnikowy badź pod oknem

Wady - j.w

Wersja 3

http://images41.fotosik.pl/313/057542b09a556b53m.jpg

Zamieniłam część wysokiej zabudowy na szafki wiszące przez to nie zabieram miejsca w szafkach a zyskuje więcej blatu. Czy w tym miejscu mogłoby to tak wygladać? Dodałam nieco szafek z lewej strony.

Juz chyba nieco lepiej?

Wersja 4

http://images50.fotosik.pl/318/1a0e6c2f52c69f1dm.jpg

http://images41.fotosik.pl/313/73ec58d0c339a51bm.jpg

Nie ma osobnego stołu. Szafki przechodzą w blat trochę obnizony, zeby wygodnie było przy nim jeść. Robi mi się tam dziwna dziura przy oknie obok słupka. Albo daje tam zaluzjową albo wywalam wąski słupek i przedłuzam blat.

Czy taki blat na stałe zamiast stołu?

I TERAZ UWAGA:

Może zmniejszyć okno obok stołu do 90 cm??

Mozna wtedy zrobic tak:

http://images49.fotosik.pl/318/6c2b08b061fbe8d7m.jpg

http://images38.fotosik.pl/314/745c8fe4e34d97c1m.jpg

Płyte mozna przenieśc na druga sciane, robi sie luz na blatach.

Ale zmniejszenie okna w kuchni pociagałoby za sobą zmiany w oknie salonowym.

Elewacja zachodnia wyglada aktualnie tak jak widać na avku.

Plan salonu aktualnie

http://images41.fotosik.pl/313/557716fc413abf58m.jpg

Jeżeli w kuchni zmniejszyłabym do 90 to wydaje mi się, ze w salonie trzeba by zrobić 2 x 90 aby na elewacji zachowac dobry wygląd.

Wygladałoby to tak:

http://images50.fotosik.pl/318/0d26b26b09e44654m.jpg

Uff.

I teraz pytania:

- Czy któraś z koncepcji bez zmniejszania okna jest do przyjęcia?

- Jeżeli tak to która?:)

- Czy lepiej zmnieszyc okna?

- A może zapropunujecie coś zupełnie innego?

ps. aż sie boję co bedzie dalej, wszytskie sypialnie mają równiez na kazdej scianie jakis otwór:/

Edytowane przez Lukarna

Wymiary kuchni napisałam na rzucie, pierwsze zdjecie.

Faktycznie mało to czytelne i zapomniałam o wszystkich

Najkrótsza sciana, ta od lewej strony - 225cm

Ściana "na dole" z oknem - 369cm (60cm ściany potem 150 okno i 159 ściany)

Ściana z prawej - 329 (145cm sciany, potem 180 okno 4cm sciany)

Ściana "na górze" 501 cm (175 cm sciany, potem drzwi do salonu przesuwane 120 i reszta to korytarzyk)

jeżeli potrzebujesz więcej blatu roboczego to ja bym wybrała wersję 2 bo wchodząc do kuchni masz przestrzeń, gdyż wszystkie wysokie szafki masz w rogu , a przy wejściu masz niskie szafki z większą przestrzenią. Ponadto spokojnie wtedy stawiasz stolik pod oknem i masz sporo miejsca dookoła niego.

nea tylko ta wersja 2 własnie mało rozwojowa jest:/ tzn już nigdzie nie można nic dodać. Dojdzie jeszcze zlewozmywak, którego zapomniałam na wizualizacji dodac i blatów zostanie jak na lekarstwo:(

Na plus tego ustawienia sa własnie te niskie szafki przy wejsciu, nie przytłaczaja jak wysoka zabudowa, ale boje się ze będę narzekać na brak blatu.

ps. moja nastoletnia córka skomentowała to tak:

- mama, daj te niskie szafki przy wejsciu bo zobacz: przyniosę ze swojego pokoju np brudną szklankę i jak bedzie tam blat to postawię na nim a jak dasz te wysokie szafki to bedę musiała tą szklanke zaniesc do zlewu albo do zmywarki...

taki czarny humor:/

ANSEXXX ta zabudowa HL o której piszesz to wysoka zabudowa?

A co mówicie na temat zmniejszenia okna kuchennego?? Mozna by wtedy przenieśc płytę na ścianę zachodnią (ostatnie wizualizacje kuchni, zdjecia nr 7 i 8.)

Wydaje mi sie, ze światła bedzie dosyć (powierzchnia kuchni bez korytarzyka około 12m, zostałoby okno 150x150 i drugie 90x150), ale czy zmniejszylibyscie okno, zeby dac więcej szafek? kurcze pokrętnie to piszę ale cos dzisiaj sie wysłowic nie mogę:/

I najwazniejsze przy tej wersji:

Jezeli zmniejszę okno kuchenne, muszę zmienic okno w salonie z jednego 180x150 na dwa po 90x150 (ostatnie 2 zdjecia)

Czy okno 90 nie jest za waskie do salonu??

Tzn czy nie wyglada to źle.

Ilość swiatla bedzie ta sama.

Wydaje mi się ze na plus przy takiej zmianie bedzie to, ze stół bedzie stał obok okna co nie mozliwe jest w wersji z jednym oknem.

Proszę, doradżcie bo mój mąż pytany w tym temacie mówi tylko: "zobaczymy" lub "zastanowimy się nad tym póxniej" co oznacza "daj mi spokój, nie mam pojecia";)

Chciałbym uniknąć domurowywania ściany. Nity tylko około 10 cm ale w ten sposób stracę cenne centymetry krótkiego ciągu i przestrzeni magazynowej. Póki co raczej skłaniam się do wyłożenia ściany takim samym materiałem jak kuchenne fronty. Pytanie tylko czy zastosować jakiś podział (wyłożenie oddzielnymi elementami kawałkami w sposób który będzie przypominał szafki) czy może zrobić jednolitą powierzchnię?

nea tylko ta wersja 2 własnie mało rozwojowa jest:/ tzn już nigdzie nie można nic dodać. Dojdzie jeszcze zlewozmywak, którego zapomniałam na wizualizacji dodac i blatów zostanie jak na lekarstwo:(

Na plus tego ustawienia sa własnie te niskie szafki przy wejsciu, nie przytłaczaja jak wysoka zabudowa, ale boje się ze będę narzekać na brak blatu.

ps. moja nastoletnia córka skomentowała to tak:

- mama, daj te niskie szafki przy wejsciu bo zobacz: przyniosę ze swojego pokoju np brudną szklankę i jak bedzie tam blat to postawię na nim a jak dasz te wysokie szafki to bedę musiała tą szklanke zaniesc do zlewu albo do zmywarki...

taki czarny humor:/

ANSEXXX ta zabudowa HL o której piszesz to wysoka zabudowa?

no cóż co prawda to prawda :)

a co do ilości blatu to będzie go wg mnie całkiem sporo bo total będzie pewnie gdzieś 380 cm minus kuchenka (60) i minus zlew (60)

Ja mam podobny układ z tym, że po środku mam jeszcze wyspę z blatem i stolikiem lub barkiem bo nie mogę się zdecydować :) i wydaje mi się ok

nea teraz mam 210 cm blatu i jest jakos tak dziwnie poszatkowany 70 + 100 (ale to naroznik za zlewem więc bezpośredni dostęp do 30 ) + 40 zupełnie z boku i i dlatego tak szulam, zeby było więcej blatu w jednym kawałku

Elfir, rzut kuchni i salonu

http://images37.fotosik.pl/315/b48af5cef59a0812m.jpg

poprawiłam troche wymiary bo widzę, że moja wersja pdf jest nieco inna niz papierowy projekt:/

rzut k.jpg