Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Elfir, to pierwsze to wyspa, tak?

W naszym przypadku niestety odpada, chciałabym mieć w kuchni normalny stół do codziennych posiłków. Rzadko sie zdarza, że nasza 5-osobowa rodzina je razem, ale 2-3 osoby juz tak.

Pozostanę jednak przy wersji 2, zastanawiam sie jeszcze nad "zawinięciem" szafek na 3 sciane i zabudowę w U. Tylko troche zniechecaja mnie szafki narożne. Są drogie a moim skromnym zdaniem niepraktyczne. Teraz mam narożna wisząca i trzymam w niej rzeczy które uzywam bardzo rzadko bo po prostu niewygodnie się do niej sięga... Widziałam u niektórych forumowiczów szuflady narożne ale to pewnie cena kosmos:/

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, i przez ostatnie dni meczy mnie strasznie: czy zmieniać te okna w kuchni na mniejsze i w salonie podzielić jedno na dwa??

Elewację z tymi oknami mam na avku, z dwóch zrobiłyby sie trzy. Od zewnatrz bedzie wyglądało to OK ale jak wewnątrz??

W kuchni mysle ze nie byłby to problem, ale w salonie??

ps. Elfir a moze zaproszę Cię na wizję lokalną bo mamy do siebie rzut beretem:)

Dzieki dziewczyny za dotychczasowe porady. Męcze Was tak bo troche u mnie kiepsko z wyobraxnią przestrzenną a muszę te przyłacza zaplanowac:/

Edytowane przez Lukarna

Przecież macie miejsce na stół zaraz przy kuchni w salonie?

Po co dublować stoły? Ten w salonie miałby być tylko ładną dekoracją dla gości?

Jak jesteś na etapie budowy to może pomyśl o usunięciu okna 210 cm i zrobienie tam wysokiej zabudowy. Natomiast blat roboczy zawinąć na ściankę spiżarni? Można wówczas powiększyć okno 180 na 220 lub dłuższe.

W temacie okien w salonie. Jest ich za dużo. Nie wiem, gdzie jest front domu, a gdzie widok na ogród. Zakładam, że ściana na dole rysunku jest ścianą boczną i tamtejsze widoki są najmniej ważne. Ale zwróć uwagę, że nie masz ściany przy której można ustawić telewizor. A przy okazji duża szansa, że słońce będzie świecić prosto w ekran.

http://img823.imageshack.us/img823/685/beztytuuev.jpg

http://img842.imageshack.us/img842/4853/beztytuumw.jpg

Edytowane przez Elfir

Jeżeli chodzi o stoły to zostana dwa. Od początku jak tylko została podjęta decyzja o budowie moim marzeniem był stół w kuchni (poranna kawa, rzadkie szybkie śniadania z M, kawa z kumpelą i takie tam bzdury:) a jeszcze obiady na raty, lubię kuchenną atmosferę ). Stół w "salonie" potrzebny do przyjmowania gości, faktycznie. Gości mamy czesto i nie sa to jedynie przyjęcia typu kawa i delicje wiec stół musi byc taki z mozliwościa rozłożenia. I nasze wspólne, weekendowe posiłki tez przeniesiemy z kuchni na salony;)

Z tymi wymiarami okien kuchennych jakis błąd sie wkradł.

Okno na scianie prostopadłej do sciany spizarni ma 150 cm. Jest to elewacja frontowa, nad nim okno pokoju córki o identycznych wymiarach.

Okno nad stołem w projekcie ma wymiary 180x150. Elewacja boczna. Usunięcie zupełnie tego okna zaburzy symetrię. Przesuniecie okna salonowego na srodek elewacji też chyba nie zda egzaminu bo głupio bedzie wygladac takie samotne okno. Dlatego pomyślałam o zmniejszeniu i podziale okna salonowego na 2 mniejsze. Wtedy z zewnatrz byłoby OK. No własnie, z zewnatrz:/

Na zdjeciu widok elewacji bocznej. Pierwsze okno z lewej to okno kuchenne.

B0907dom31.jpg

No i dalej - salon.

Elfir powiedziałas głosno to czego nie chciałam przyznać - ustawienie tego salonu jest beznadziejne:/

Ściana z prawej strony to widok na ogród. Na prawo od kominka drzwi tarasowe. Mozna je minimalnie przesunąć w prawo lub lewo.

I ten problem z telewizorem.

Architekt wrysował go obok kominka. Teraz wiem ze to nie najszczęśliwsze rozwiązanie:(

Nie wiem o ile mozna sam kominek przesunąć w strone drzwi prowadzących na korytarz. Jeżeli można go trochę przesunąć może udałoby sie tam jakies sensowne miejsce na tv wygospodarować. To co zostaje teraz to 120cm to chyba za mało.

To ustawienie z kanapa obok kominka byloby fajne tylko obawiam się ze ta kanapa wygladałaby tam na wcisnietą na siłę:/

Pomysł drugi, z podziałem drzwi balkonowych jest fajny, ustawienie mebli ok, i kominek i tv w zasiegu wzroku. Tylko ze drzwi tarasowe wychodziłyby prosto na słupy od zadaszenia tarasowego:(

A gdyby tak drzwi tarasowe przesunąc maksymalnie w stronę kominka i wtedy zrobic podobne ustawienie jak na 2 propozycji Elfir?

Chciałam to zrobić ale niestety nie umiem:(

Ech, szkoda słów z tym projektem;(

Najbardziej zagraca salon kominek. Jest wrysowany strasznie wielki. Czy on będzie z płaszczem wodnym?

Kominek da się przesuwać nieco od komina. Czy można jeszcze przesunąć komin? Bo np. jakby go lekko przesunąć w prawo, można byłoby zrobić kominek narożny, co zwolni przestrzeń na ścianie.

Słupy tarasu - jak są drewniane to przecież ich ustawienie jest dość dowolne. Nie muszą stać na wprost drzwi balkonowych.

Okna - na bocznej ścianie nie martwiłabym się za bardzo proporcjami - zwykle tej ściany i tak zbyt często się nie ogląda. Dom ma być przede wszystkim wygodny i ustawny wewnątrz a nie ładny na zewnątrz.

Zastanów się na skrytką. W tej chwili to wąski korytarzyk - ma 89 cm szerokości + płytka wnęka na końcu. Nawet półka żadna tam nie wejdzie. Tylko tę wnękę można zabudować.

Skrytka zabiera ci jakieś 2 m2 kuchni a daje w zamian płytką szafkę o szerokości 60 cm.

Edytowane przez Elfir

Kominek będzie bez płaszcza. Planowany jest nadmuch ciepłego powietrza do górnych sypialni i dlatego miał stac jak najbardziej centralnie. Bedziemy chcieli zrobić najmniejsza obudowe jaka sie da. Zapytam moze w jakims wątku kominkowym czy sprawi to jaks róznice jakby stał w rogu i jaki duzy musi być wkład bo zupełnie nie mam pojecia. jeżeli stałby w rogu, wtedy tv mozna byłoby powiesic/postawić miedzy nim a drzwiami i wtedy byłoby w miarę OK.

O przesuniecie komina zapytam naszego kierownika jak go zobaczę.

Słupy na tarasie murowane są.

Elewacja boczna z oknami przylega do "głównej" drogi. Nie jest ona narazie zbyt czesto uczęszczana a i tak planujemy tam jakąs naturalną barierę (marzy mi sie jakis niekonwencjonalny i niewymagający hmm nie wiem jak to nazwać - zywopłot?)

Pomysle wiec nad usunięciem tego okna i zostawieniem tylko jednego dużego w salonie.

Co do skrytki - bardzo chciałabym ją mieć nawet w takiej wersji jak jest teraz. Myslałam o waskim 30 cm regale wzdłuz całości na jakies mini zapasy (woda, soki, puszki itd) oraz o zabudowaniu rozszerzonej wneki na rzeczy których uzywam w kuchni ale które mi ja kompletnie zagracaja (maszyna do chleba, wielki robot kuchenny, blachy do pieczenia, duze garnki). Zostałoby przejscie szerokosci 60cm. Waziutkie ale w skrytce wystarczy, bede tam tylko wchodzic i wychodzic.

zastanawiam się jeszcze nad przeniesieniem skrytki na scianę z oknem do likwidacji, ale nie moge teraz tego dokładnie przemyslec (obowiązki mnie wzywaja:/)

Przejść przejdę, mierzyłam jak takie przejście bedzie wygladac. Nie bedzie to zbyt komfortowe ale z braku laku...

Zrobiłam tak na szybko jak wygladałaby kuchnia wg ostatniej Twojej propozycji. To rozwiązanie byłoby na tyle fajne, ze w kuchni ta szafka w narożniku za słupkiem byłaby malo dostepna a w spizarni moznaby zrobic we wnęce fajna pojemna pólkę do sufitu.

Nie robiłam jedynie szafek do końca sciany z drugim oknem bo to już byłoby za dużo:)

Nie zrobiłam wizualizacji z likwidacją pkna kuchennego z elewacji bocznej i przeniesienia tam spizarni bo program Ikea nie chce mi chodzić na laptopie nie mam pojecia dlaczego:/

ps. jak mozna dołaczyc taki duży obrazek??

łatwiej by sie patrzyło na te moje wypociny gdyby były od razu wielkości Twoich rzutów...

powiekszona spiz.jpg

spizarnia rzut.jpg

uwzględniając wszystkie Twoje potrzeby oraz fakt iż przez drzwi widać część kuchni to chyba to rozwiązanie wydaje się chyba najbardziej optymalne

Jedyne co bym zrobiła to ustawiła zlew symetrycznie po środku okna, bo wg mnie to lepiej by wyglądało i grało z widokiem z salonu, ale z drugiej strony nie będziesz miała miejsca na postawienie całej blachy z piekarnika. Jak zwykle albo albo :)

zwróć jednak uwagę na to, że jak słupek z piekarnikiem postawisz z samego brzegu to możesz mieć problemy ze swobodnym otwarciem piekarnika. Więc może albo zamienisz ten wąski słupek, który jest po środku z tym słupkiem w którym masz piekarnik, albo z brzegu daj kilka cm pustej ściany. Wg mnie będzie to wygodniejsze. Ponadto zwróć uwagę, na to ile blat będzie wystawał poza szafki, bo jak ustawisz tak, że szafki się mieszczą w ciągu, a potem dodasz blat, który zazwyczaj nieco wystaje poza szafki, to wtedy w ogóle nie otworzysz piekarnika :)

Nea, masz rację.

Zlew nawet jak będzie symetrycznie to niczemu nie przeszkadza, a nawet lepiej jak w poblizu piekarnika byłby ociekacz - i tak gorące blachy czy naczynia stawiam własnie na ociekacz:)

Myslę, ze nie zamieniałabym słupka z piekarnikiem - wygodniej będzie jak piekarnik i mikrofala będzie bliżej blatu. Dzięki że zwróciłas mi uwagę na otwieranie piekarnika - zrobiłabym chyba trochę szerszą wnękę w spiżarni, żeby ścianka w kuchni była o kilka cm szersza - muszę tylko zobaczyć czy wejście do kuchni nie zwęży się za bardzo.

W ogóle zastanawiam się nad tym czy piekarnika nie dać wyżej a mikrofali niżej. Z mikrofali korzystaja dzieciaki, będzie im wygodniej.

Cieszę się, że moja kuchnia zaczyna nabierać kształtów.

Dziękuję Wam bardzo za cenne uwagi.

Jutro wyjeżdżaja moi goście więc będę miała więcej czasu, wtedy wrzucę rzut całego parteru. Może uda nam się wspólnie coś poprawic jeszcze.

Myslałam nad tym naszym projektem dużo i wydawało mi się że wszytsko jest super, ale okazuje się ze ani ja ani co gorsza nasz architekt nie stanął na wysokości zadania i wnętrza są mało przemyslane:/

Nikt mi nie doradzi? :(

Hej, ja tylko o jednym - roleta.

Ja tez planuję zaluzję, tylko nieco mniejszą - nie wiem, czy nie bedziesz miala problemow z jej otwieraniem u gory - moze lepiej na samej gorze zamontuj szafke?

Zaluzja jest super i moim zdaniem sie sprawdza zwlaszcza w rogu, bo to swietnie wykorzystane miejsce. Takze raz jeszcze: szafka z roletą jak najbardziej w rogu nad blatem.Taka szafka to nie tylko miejsce np. na kubki ( na górnej pólce) , ale i mikser po reką, toster , czy jakiś blender, na stałe podłączony do kontaktu wewnątrz szafki ( np. na jej dolnym poziomie). Może też być tam jakiś toster, schowany z oczu , do szybkiego wyjęcia ! Najwazniejsze żeby w srodku albo bardzo w pobliżu był kontakt.

Moze to byc takze miejsce na pieczywo , a na dolnej toster, blender.

Gość ANSEXXX
Lukarna także o tym pisałem a otwieranie żaluzji w dzisiejszych czasach to sprawa prosta są mechanizmy wspomagające otwieranie tak jak rolety podnoszone poprez mechanizm natomiast powiadasz iż szafki narożne nie są funkcjonalne - żle powiedziane w zależności co zastosujemy w szafce i jaką szafkę narożną zastosujemy

ANSEXXX napisalam tak o szafkach narożnych ponieważ sama takie mam. Ta wisząca jest bardzo niewygodna: żeby po cos sięgnąć muszę wchodzić na stołek:/ Co prawda ja do najwyższych nie należę, ale jedynie rzeczy na dolnej półce są w zasiegu ręki. Trzymam w niej w związku a tym naczynia których używam bardzo rzadko.

W dolnej narożnej mam odpływ od zlewozmywaka i półki wiec tam jest OK.

Jeżeli ktoś z Was miałby ochotę to bardzo proszę o skomentowanie mojego projektu.

Co mogłabym zmienic, zeby był bardziej funkcjonalny? Juz wiem, że z "salonem" będzie problem.

Nie wiem jak zamieścic duże zdjecia. Projekt mam w pdf-ie i nie umiem zamienic go na jpg niestety:/

http://img237.imageshack.us/img237/3418/parter.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img834.imageshack.us/img834/4255/poddasze.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez Lukarna

• 2 weeks później...

Witam!

Odnawiamy kuchnię(3,1/3.8m) i mamy dylemat,która wersja będzie najbardziej funkcjonalna???

Nie widzi mi się zabudowa grzejnika i brak dojścia do okna.

Wchodząc do kuchni po prawej są luksfery(to nie okno!) właśnie wstawione przez mojego męża w celu doświetlenia kuchni.

Lodówka nie może stać w ciągu ponieważ :

przy oknie byłaby za blisko grzejnika

pośrodku byłoby nijak

a przy wejściu zrobiłby się tunel(drzwi(70cm) są w samym rogu)

Ponadto - szafki będą FORTE- CERES i koniecznie jakiś stół.

Mąż wyprowadził prąd pod luksferami bo od początku mieliśmy wizję lodówki w rogu na wprost wejścia i obok kawałek blatu do robienia kanapek,ale trochę zwątpiliśmy bo to przejście między szafkami (ok. 80cm ) trochę dziwnie wygląda (ale za to jaki luz dookoła stołu i widoki przez okno na taras...).

Mam mętlik w głowie -od dwóch dni się zastanawiamy jak lepiej - może ktoś przewazy szalę:) Prosimy o wszelkie sugestie........:rolleyes:

paint5..jpg

Edytowane przez beosa

Wydaje mi się, ze pierwszy, choc żaden nie jest idealny. Na drugim wchodzisz od razu na szafkę, co nie wygląda dobrze, ani nie będzie wygodne, na trzecim nie podba mi się ten liniowy układ na dwóch przeciwległych ścianach. Poza tym, niestety, wszędzie do lodówki dośc daleko :/.

W pierwszym projekcie nie przekonuje mnie ten "pocięty" blat roboczy. Wydaje mi sie, ze będzie Ci brakowało blatu. Połączyłabym ten blat kanapkowy obok lodówki z tym przy zlewie, robiac po prosty blat pod oknem (sam blat, bez zabudowywania grzejnika). Czy naprawde musisz miec dojście do okna?

Oooo, własnie dostrzegłam zmywarkę na końcu szeregu. Hmmm. No to już nie wiem.

Edytowane przez asizo