Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

to może ja poproszę o pomoc w urządzeniu kuchni...

póki co mam tylko projekt, nie mam naprawdę żadnej koncepcji, tym bardziej, że to będzie pierwsza urządzana przeze mnie kuchnia... może Wy mi coś podpowiecie.

Moja przyszła kuchnia wstępnie wygląda tak:

kuchnia.jpg

Po prawej wejście z korytarza, u góry wyjście na salon - ewentualnie myślałam o zastąpieniu tych podwójnych drzwi rozsuwanymi, można by je trochę poszerzyć nawet. Na dole okno, z możliwością przeniesienia go.

Ściany też możliwe do przeniesienia, chociaż nie wiem, czy je ruszać. Zastanawiałam się w ogóle czy lepiej zrobić zamkniętą, czy otwartą kuchnię i... sama nie wiem, może też mi coś poradzicie w tej kwestii.

Kuchnia trochę metrów ma, dlatego pomyślałam o wydzieleniu gdzieś takiej podręcznej spiżarni... może po stronie zewnętrznej? Jak myślicie, czy to w ogóle dobry pomysł?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

Elfir dziękuję za zainteresowanie :)

Taki układ, jak w pierwszej wizualizacji też mi przyszedł do głowy. Tylko... pewnie głupie pytanie, ale... co tam jest między lodówką a (jak zgaduję) piekarnikiem...?

Pomysł ze spiżarką fajny tylko odpada mi wtedy stół... a chciałam mieć jakieś takie minimalne chociażby takie miejsce w kuchni, przy którym można by usiąść, coś zjeść.

tam jest szafa na zapasy.

Można też tak, ale brakuje mi miejsca na piekarnik w słupku:

http://images44.fotosik.pl/366/a40c8d01166e03b0.jpg

Jezeli mozna przesunac okno, to piekarnik w slupku dalabym calkiem do rogu, potem szafki 60cm czyli blat, potem plyta, z 20-40cm odstep od okna i po drugiej stronie okna zlew (zeby wylewka wchodzila na sciane), no i spizarka - pytanie tylko, na ktora strone jest ta sciana, bo jezeli na poludnie to "dupa zbita"...

Piekarnik w słupku nie jest dla mnie aż tak ważny, może być i w zabudowie pod kuchenką, teraz tak mam i to nie problem.

Ważne, żeby to wszystko było funkcjonalnie poukładane :)

Co do spiżarki hmm... może lepiej ją sobie odpuścić, łatwiej wtedy wszystko zorganizować, jak myślicie? Będę miała na pewno miejsce pod schodami, to najwyżej tam by jakąś można było zorganizować. Po prostu wydawało mi się, że kuchnia duża, to przy niej by było bardziej pod ręką po prostu.

Swoją drogą bardzo Wam dziękuję za pomoc :) Samej dobrze to obmyślić to jakaś masakra dla mnie ;)

Kuchnia duza, tylko ze ma dwa wejscia i okno na trzeciej scianie - wiec trzeba kombinowac. Z tego co zauwazylam, nie moglabys zrobic jej otwartej na salon, bo masz na tej scianie komin (a pewnie od salonu kominek), wiec musialby kawalek sciany i tak zostac, a to by jeszcze bardziej skomplikowalo.

Uwazam, ze lepiej nie zabierac miejsca na spizarke, tylko "rozbudowac" ciag szafek, a na koncach dac wysokie typu cargo :yes:. A i tak kazdy musi sam zdecydowac, jak mu najbardziej bedzie pasowac.

Cerise, Elfir zaproponowala Ci kilka alternatyw, ktore teraz mozesz sobie do swoich potrzeb dostosowac.

Dla mnie kluczowe jest pytanie, czy wolisz miec w tej kuchni spizarke, czy sensowne miejsce do jedzenia. Ja osobiscie chyba wybralabym opcje nr 1 czyli rezygnacja ze spizarki. Wynika to z moich przekonan, ze sensowne miejsce do jedzenia jest w kuchni wazniejsze niz miejsce do przechowywania, bo przechowywac mozna w roznych miejscach (zwlaszcza, ze szafek masz w tym uklazdei w U sporo) a miejsce do jedzenia czy posiedzenia i pogadania w kuchni sie przydaje.

"Dla mnie kluczowe jest pytanie, czy wolisz miec w tej kuchni spizarke, czy sensowne miejsce do jedzenia."

No właśnie jak na nią tak patrzyłam wstępnie to mi się wydawało, że to się da połączyć i nie będę musiała wybierać ;)

Ale chyba jednak wolę miejsce przy którym można usiąść, coś zjeść, no i zawsze to dodatkowe miejsce robocze poza blatami.

Chyba żeby coś pokombinować np z półwyspem od ściany zewnętrznej (tej z oknem)? Tak, żeby oddzielić część"roboczą" od stołu? Czy to już przekombinowane? ;)

Swoją drogą podoba mi się opcja nr 1 przygotowana przez Elfir, właśnie ta w "U". Widziałam gdzieś na innym topiku, że robiłaś wizualizacje - czy mogłabym mieć taką prośbę...? Próbowałam coś sama pokombinować, ale mi nie wychodzi :( Albo polećcie mi jakiś program, w którym mogłabym to zrobić (próbowałam w programie Ikei)

ja bym sobie dodatkowy półwysep darowała, bo zrobi się ciasno. chyba że w grę wchodzi zrobienie barku, przy którym jedlibyście tylko śniadania, pili kawkę

przy układzie 1 - zmywarka po lewej ręce od zlewu (pracuje się najczęsciej między płytą a zlewem, a do tego ten kawałek szafki po lewej od zlewu ("nad zmywarką") aż się prosi, aby stał się miejscem, gdzie wstająca od stołu rodzina postawi kubki i talerzyki (nie czarujmy się, do zmywarki nie schowają :p).