Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rzeczywiście przy wersji nr 1 aby wejść do kuchni trzeba przejść przez cały salon. Ale czy w wersji nr 2 nie ma za mało miejsca do pracy? Sama nie wiem. To chyba zależy od prowadzonego trybu życia, od tego czy lubisz gotować i czy gotujesz dużo i często. Decyzja warta głębokiego zastanowienia.Pzdr

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie znam dalszego rozkładu mieszkania, ale sądzę, że za lewą ścianą kuchni jest juz salon (?) Na waszym miejscu skróciłabym troszkę ta ścianę, jakieś 30cm. Ułatwi to przejście.

Nie zastanawialiście się nad wersją "przelotową", tzn. jeden i drugi otwór wejściowy na równi ze sobą. Aby zasłonić kuchnię od przedpokoju można zrobić przesuwane drzwi całe przeszklone matowanym szkłem lub z przeżroczystej płyty plastikowej, żeby doświetlić przedpokój.

Sprzęty w kuchni ustawiasz w 2 liniach wg uznania-biegania nie będzie bo mały metraż.

• 3 weeks później...

Zbliżamy się do etapu zamawiania mebli do kuchni. Wykombinowaliśmy sobie samodzielnie projekt

i chiałbym byście spojżeli na niego krytycznym okiem - może coś planujemy zrobić nie tak

jak należy.

Na początek plan sytuacyjny:

http://rydze.internetdsl.pl/murator/kuchnia1.jpg

Pomieszczenie kuchni ma 3,25m (ściana północna - górna) x 2,7m (pod oknem).

Od strony blatu kuchnia jest otwarta na jadalnię.

(Kolorami się nie przejmujcie za bardzo bo projekt powstał w programie do tego nie przeznaczonym ;) )

Kominek też dopiero w trakcie projektowania, więc proszę bez uwag :D

No i same meble:

http://rydze.internetdsl.pl/murator/kuchnia2.jpg

Po lewej samodzielny słupek z zabudowanym piekarnikiem i mokrofalówką

Za nim wejście do spiżarni - drzwi do niej będa przesuwane - chowane w części ściany za lodówką.

Na ścianie północnej kolejno:

- lodówka wolnostojąca (te do zabudowy są niestety zbyt małe jak na nasze potrzeby)

- szafka 80 - 2 głębokie szuflady + górna szuflada płytka

- szafka z kuchenką (układ szuflad jak wcześniej)

i dalej:

http://rydze.internetdsl.pl/murator/kuchnia3.jpg

Za kuchenką szafka narożna - planujemy z "Magic cornerem" (jak starczy kasy ;) )

I przechodzimy na ścianę podokienną:

- szafka 45

- szafka 60 - zlewozmywakowa

i znowu się kończy widoczność ;)

http://rydze.internetdsl.pl/murator/kuchnia4.jpg

za szafką zlewozmywakową zmywarka 45 cm.

potem szafka narożna: wykombinowaliśmy, że od strony kuchni jej górna część będzie otwarta by spokojnie

wstawić tam talerze. A od strony jadalni będą drzwiczki przeszklone. Zawsze będzie można sięgnąć

po talerze. Szafka pod spodem (w narożniku) też będzie otwierana od jadalni - to takie miejsce na

obrusy itp duperele.

No i pod blatem szafka 80 cm ale płytsza (40 cm) zakończona stojakiem na "flaszeczki".

Górny blat szer ok 40 cm wysunięty bardziej na jadalnię.

No i to chyba wszystko.

Pooglądajcie i piszcie co o tym sądzicie.

Pozdrawiam

Rydzu dla mnie Ok :D . Cały układ pod oknem i przy wyciągu bardzo dobry. Jedno mnie tylko niepokoi lecz myślę że takie rozwiązanie to konieczność wynikająca z kształtu kuchni i spiżarni. Z piekarnika w kolumnie dość dużaodległość do najbiższego blatu. Wiesz gorące naczynia : :-? :

Dla mnie za mało blatu roboczego.

Na pewno będziecie mieli zmywarkę , więc po co taki duży zlew. Zastanówcie się nad przeniesieniem zlewu w naroznik ( duzo blatu oświetlonego naturalnym swiatłem z okna). Sama mam prawie identyczny układ kuchni i też planowałam zlew pod oknem i cieszę się ze mąż się na to nie zgodził.

Paty.

kolejnośc powinna być tak:

lodówka

blat

zlew

blat

kuchenka

blat

macie na tyle miejsca,że spokojnie można by ten ergonomiczny układ zastosować :

w miejsce piekarnika - lodówka

potem przy ścianie szafka np. 30 lub 40,zlew (mniejszy od tego),blat,kuchenka,pod oknem tylko blat bez sprzętów

kolejnośc powinna być tak:

lodówka

blat

zlew

blat

kuchenka

blat

macie na tyle miejsca,że spokojnie można by ten ergonomiczny układ zastosować

Od tej teorii niemal 10 lat temu odeszli nawet trudnoreformowalni Niemcy. Ktorys z kolegow architektow wspominal juz na Forum , ze obowiazuje teraz/jako bardziej ergonomiczna/ zasada 3 krokow tzn. jesli lodowka, kuchenka, zlew wyznaczaja trojkat o bokach nie dluzszych niz 2 m to jest spoko.Wszystko co ponad, to zbytek.Ty zas ,droga mimi ,preferujesz stachanowski porzadek dla ludzkosci kałmuckiej o sredniej wzrostu ok.160cm , co jest od lat nieaktualne/nie znaczy niewygodne i zeby od razu lamalo kregoslup/.A wiec "nie powinno" tylko "moze tez byc". Byl na ten temat nawet artykul w pismie pt. Murator z ubieglego roku /chyba?/.Swoja droga fajna gazetka :lol: godzi pogodnych teoretykow ,wertujacych z reguly jedynie kolorowe pisma i katalogi, z ponurymi praktykami , pozbawionymi huraoptymizmu :D

pozdrawiam

Ogólnie w porządku

Moja uwaga: w tym ustawieniu ciężko będzie otwierać zmywarkę w rogu. Może odwrócić zlewozmywak z lewego na prawy i zamienić zmywarkę z szafką pod zlewem miejscami.

Podpisuje sie obiema rekami. Przy tym usytuowaniu zmywarki nie dasz rady przetransportowac naczyn na te polki (dostepne tez od strony pokoju.)

Po prostu otwarta zmywarka bedzie ci blokowac dostep do ww.A jesli myslisz,ze to nie problem postawic naczynia najpierw na blacie a potem dopiero na polki, albo biegac z nimi dookola, to powiem ci z autopsji, ze po pewnym czasie (zaleznym osobniczo) ma sie dosc. Ale ja nie mialam wyjscia, a Ty jeszcze masz :p

Zamienilabym tez miejscami lodowke z piekarnikiem jak juz sugerowano, bedzie ergonomiczniej i stylistycznie bardziej jednorodnie, skoro lodowka w "sosie wlasnym" a nie do zabudowy. Pozdrawiam!