Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Elfir, mieścić się mieściło, tylko nie do końca wiem co jak ustawić, np. jak dopasować szafki wiszące, żeby było dobrze...

Z boku będzie na pewno kuchenka, nad nią okap, obok niego po obu stronach pasowałoby szafki - poziome? Pionowe?

I na tej ścianie, gdzie będzie okno, to już raczej chyba wiszące szafki pasowałoby sobie odpuścić, tak sobie przynajmniej myślę...

• 2 weeks później...
jutro chyba skoczę do ikei, ciekawe czy tam już są papierowe...

Ale Wam fajnie..... Będziecie mieć papierowe katalogi, ja ma tylko ten internetowy a szkoda, bo bardzo lubię przeglądać papierowe.Co prawda w jedynym miejscu gdzie mam ciszę i spokój..., no wiecie... tam gdzie król chodzi piechotą...

Jednak Ikea jest ode mnie 250 km dalej. Miała być koło Białegostoku, ale rozwiały się plany.....

wyłącznie estetyka.

I łatwiej zamknąć, nie trzeba sięgać ręką wysoko do odchylonych w górę drzwiczek.

ja wole poziome, bo bardziej mi sie podobaja, wiec to kwestia gustu i tu sie zgadzam z ta estetyka. Jezeli chodzi o obsluge, tu sie nie zgodze - mam 160cm i nie mam problemu z otwieraniem gornej drugiej szafki, tym bardziej z wyciagnieciem kubka z najdalszego "zakatka", ale jezeli zabudowa gornych szafek jest pod sam sufit, to tu nie ma znaczenia jak sa otwierane szafki, bo i tak sie nie dostanie...:)

To jeszcze raz ja ze swoją kuchnią. Pomóżcie, podpowiedzcie.

Wcześniej już swoją kuchnię poddawałam aranżacji. Była wstępna Ta jest po innych przemyśleniach....

Kuchnia jest już w projekcie gotowym domu. Jednak póki mury nie stoją to kombinuję aby było jak najlepiej. Na projekcie jest ścianka wnękowa 65 cm. Ja ją w planerze skróciłam, zrobiłam drzwi 80cm,aby wydłużyć bok kuchni, wstawiłam okno panoramiczne, bo takie planujemy i poustawiałam szafki. Może tak być??? Na pustej ścianie będzie stolik. Szafki nie są idealnie dopasowane- to pewnie przez brak praktyki. Kolory są zupełnie przypadkowe- bawiłam się....

W rogu chciałam wstawić zlew ale nie znalazłam takiej opcji w programie Ikei, dlatego są dwie kuchenki.

Czekam na Wasze zdanie.

Gocha

parter 15.04 001 31.08.jpg

kuchnia ikea wymiary1.jpg

kuchnia ikea2.jpg

kuchnia Ikea1.jpg

kuchnia ikeaa.jpg

Witaj gogi25 - przesunelabym zlew pod okno (w naroznym brak miejsca dla drugiej osoby), kuchenke dala na srodek (za blisko brzegu-niebezpiecznie), zlikwidowalabym szafki nad oknem (ciezko to wyglada) i obok szafke wysoka (masz naprzeciwko cala sciane w zabudowie), no i jeszcze ta szafko-polka przy drzwiach (przeciez chcesz miec stol po przeciwnej stronie)...ale to tylko moje "widzimisie" :)

Masz rację, zlikwiduję szafki nad oknem. Chciałam za wszelką cenę uniknąć zlewu pod oknem, nigdy jakoś mi tam nie pasował. Wolałabym mieć tam przestrzeń do przygotowywania posiłków, no ale może trzeba zerwać z moim przekonaniem. Ta wysoka szafka przy oknie to lodówka. Wstawiłam ją tam po tym jak zmniejszyłam głębokość wnęki.

Ta szafko-półka przy kuchence to miała być taka zwykła szafka zamknięta, ale w programie nie było o takiej szerokości. Chciałam ją trochę ograniczyć od strony drzwi podniesioną deską-(barkiem), właśnie ze względu na bliskość kuchenki. A stół chcę mieć taki. Znalazłam gdzieś w necie, nie pamiętam gdzie. Przepraszam więc za wykorzystanie bez podania źródła.

stół czy obraz.jpg

Gogi25, ja bede miec zlew tak, zeby tylko polowa byla "na oknie", a ociekacz na scianie - w ten sposob, bede miec wiecej miejsca roboczego pod oknem ;)

Czy na pewno chcesz miec zamknieta kuchnie, ja zamiast sciany zrobilabym wysoka zabudowe (np. ktora moze stac na srodku), bo jezeli dobrze widze obok za sciana masz jadalnie...

wysoka_zabudowa.jpg