Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po co ci ociekacz przy zmywarce? Jakiś garnek czy jedną szklankę odstawisz na ociekaczu zintegrowanym ze zlewem.

Przeglądam i w niektórych kuchniach podobają mi się poszczególne elementy, ale nie wiem czy ich kompilacja będzie grała. No ale to dalszy etap. Najpierw muszę sprzęty rozmieścić i elektrykę. Wierzę, że jak jeszcze 1000 zdjęć przejrzę, to znajdę ideał ;)

Ociekacz jest mi niezbędny. Aktualnie też mam zmywarkę i ociekacz (szerokość 80cm) jest pełny. Głównie butelki, smoczki, szczotki do butelek + pojedyncze garnki czy miseczki. Dlatego zastanawiam się nad zlewem narożnym i szafką a ociekaczem nad nim. Tylko wtedy mało miejsca między zlewem i kuchenką zostanie.

Bardzo dziękuję CI za cierpliwość w odpowiedziach na moje pytania :)

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trochę poprawiłam moje wizualki - może teraz będą czytelniejsze.

Wrzucam rzut na dłuższą ścianę i ten róg z potencjalnym słupkiem sięgającym okna.

I może moment wyjaśnienia skąd te słupki na ścianie przy oknie - chciałabym mieć piekarnik na wyokości użytkowej, a nie w dolnej zabudowie - wydaje mi się, że jedynymi miejscami, gdzie możnaby go wrzucić jest szafka obok lodówki, lub przeciwległa ściana. W większości projektów, które sobie do tej pory rysowałam piekarnik był na tej przeciwległej ścianie - przy stoliku. Mam jednak wrażenie, że to zaburza harmonię/układ (gdy gdzieś na środku ściany), jest niewygodne (jeśli przy samym stoliku). Stąd pomysł wrzucenia na tę ścianę z lodówką. Ponieważ jednak jest ona krótka zostaje róg, do którego i tak nie dałoby się dostać - dlatego wymyśliliśmy, że tam też można wyższy słupek. Sama nie jestem do tego wszystkiego przekonana.

ScreenHunter_03%u00252520Sep.%252019%252020.00.jpgScreenHunter_04%u00252520Sep.%252019%252020.03.jpg

Ociekacz jest mi niezbędny. Aktualnie też mam zmywarkę i ociekacz (szerokość 80cm) jest pełny. Głównie butelki, smoczki, szczotki do butelek + pojedyncze garnki czy miseczki. Dlatego zastanawiam się nad zlewem narożnym i szafką a ociekaczem nad nim. Tylko wtedy mało miejsca między zlewem i kuchenką zostanie.

Te butelki to chyba stan przejściowy. Może jednak zdecydowac się na mobile rozwiązanie?

Może zrób tak - jeśli on chce urządzać kuchnię wg swoich zasad, daj mu wolną rekę. Ale potem on gotuje i zmywa :>

On jest za. Jest nawet skłonny zostać kurakiem domowym, ale pod warunkiem, że rzuci pracę zawodową. ;)

taki efekt kolorystyczny jest dla mnie "miły dla oka":

http://farm4.static.flickr.com/3224/3078530224_2e7b2767c9_o.jpg zdjęcie z bloga vanilladecor

no to akurat bardzo stonowana, klasyczna kuchnia. Po opisie myslałam, że chodzi ci o nowoczesna w odważnej kolorystyce.

W dodatku ma żłobienia a nie gładkie fronty.

Nie rozumiem dlaczego praca ma mu przeszkadzać w myciu naczyń? Tysiące kobiet jakoś potrafią łaczyć pracę zawodową ze zmywaniem.

Może powieś nad zlewem otwarty ociekacz na talarze. Do klasycznych mebli pasuje a jest bardziej ażurowy niż szafka.

http://3.bp.blogspot.com/-9lnYnkT54VU/Tjvu1a-H7SI/AAAAAAAAEkk/PSiKIx3aWtk/s1600/suszarka2.JPG

http://4.bp.blogspot.com/-wnEAlW_FiNo/Tjvux6TaSoI/AAAAAAAAEkA/ml0sw3mHbts/s1600/suszarka.JPG

kolorystyka oczywiście dobrana pod meble.

Albireo, mam podstawowe pytanie: dlaczego nie zrobisz wysokiej zabudowy na scianie , gdzie jest plyta? Szkoda zaslaniac okno...

Ta ściana koło okna oddziela WC. Pomyślałam by ją zabudować w ramach dodatkowego wyciszenia ;)

Ale nie upieram się.

Spróbowałam z odwrotnym układem - i problem jaki mam to okap nad kuchenką - nie umieściłam go w projekcie, bo zupełnie nie wiem, jaki tam umieścić by znowu nie zasłonić okna, i by z drugiej strony nie walnąć jednego okapu na pustej ścianie...

To co mi się podoba w tym układzie to powstanie "zakątka" przy stoliku

ScreenHunter_07%u00252520Sep.%252020%252000.19.jpgScreenHunter_05%u00252520Sep.%252020%252000.18.jpg

A, może dla lepszej orientacji załączę szkic całości dołu - będzie jasne, skąd się biorą wymiary kuchniScreenHunter_08 Sep. 20 00.34.jpg

Edytowane przez albireo

no to akurat bardzo stonowana, klasyczna kuchnia. Po opisie myslałam, że chodzi ci o nowoczesna w odważnej kolorystyce.

W dodatku ma żłobienia a nie gładkie fronty.

Bo ja talentu nie mam do zamiany na słowa swoich przemyśleń.

Kolory mi się podobały, ale na podłodze muszą być kafelki. Fronty na bank gładkie wybiorę.

Kusi mnie też taka kuchnia jak forumowej Ania_1983 (w intensywnej zieleni).

A pomysł z otwartym ociekaczem podoba mi się. Muszę tylko wyszukać jakiś bardziej nowoczesny, niż ten, który pamiętam z domu babci.

Spróbowałam z okapem. W moim programie nie było takiego fajnego -owalnego - ale jesli już to właśnie taki by mi się podobał (sprawdziłam już w kilku sklepach internetowych i wbrew moim obawom da się znaleć całkiem fajne w nieprzesadnej cenie).

Co sądzicie?

Powinnam zostać w tej wersji z samotnym okapem, w wersji z zabudową na tej ścianie, czy dalej kombinować?

Zanim zgłoszę się do firmy wykonującej kuchnię chciałabym mieć dosyć jasną wizję, co jest z grubsza najlepszym układem i by z takiej perspektywy patrzeć na ich propozycje.

ScreenHunter_12%u00252520Sep.%252020%252017.30.jpgScreenHunter_11%u00252520Sep.%252020%252017.29.jpgScreenHunter_14%u00252520Sep.%252020%252017.36.jpg

Witam , chcielibyśmy poznać waszą opinię na temat zaproejktowanej kuchni,

są dwa wzory: własnie , z lodówką pojedyncza i dwu...

kuchnia ma 10,5m2

trudno nam wybrac z jakiego materiału i jakich np. firm zakupić osprzęt do kuchni. czyli zmywarka, okap, piekarnik itp.

Pozdrawiamy,

EDIT: Wgrane obrazki , większe.

no może faktycznie można byłoby zamieninic zlew w tym miejscu na blat.

projekt1.jpg

projekt2.jpg

Edytowane przez ghsaga

ghsaga

rysunki są strasznie małe, cięzko coś na nich dostrzec. O ile dobrze widzę masz przed oknem zlewozmywak. Zastanowiłabym się nad tym. Zakładam, że masz zmywarkę - wtedy zlewozmywak nie jest aż tak intensywnie użytkowany, więc może przed oknem lepiej mieć blat roboczy, z którego będzie się częściej korzystało - a przy oknie jednak miło się pracuje. Nie masz wtedy także ryzyka chlapania okna ze zlewu.

Załącz trochę większe obrazki, gdyż obawiam się, że z tak małych mało kto coś odczyta.

Ghsaga, mnie bardziej pasuje pierwszy uklad....ale, zlew pzesunelabym blizej lodowki (tak, aby wylewka byla na skraju sciany i framugi okna) i usunelabym szafke gorna przy lodowce...:)

a jezeli idzie o sprzet zagladnij na to forum:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?26374-KUCHNIA-sprz%C4%99t-do-kuchni-AGD-kuchenne-co-wybra%C4%87-opinie-modele-do%C5%9Bwiadczenia&p=5546358#post5546358

Witam , dziękuje za sugestie.

Co właśnie do nich to bardziej byśmy przystali właśnie na to by.... zmienić zlew włąsnie z blatem. Druga sprawa to taka czy właśnie inwestować w szafki typu cargo jest to koszt no ale także zapewne wygoda ? Ktoś by coś polecił z swojej strony ?

Drugie pytanie , to roszku nie na temat ale może byście napisali jakich ganiazdek oraz włączników używacie . My się zastanwiamy nad KOSSEM VENA?

Pozdrawiamy

Ja jestem dopiero na etapie projektowania kuchni, a w obecnej nie mam cargo, ale zebrałam wśród znajomych mnóstwo opinii na ten temat. Większość jest jak najbardziej "za", z tym, że te kosze/szuflady powinny mieć możliwość indywidualnego wysuwania - czyli nie wyciąga się całego bloku, tylko jakby otwiera szafę, z której dopiero wysuwane są poszczególne kosze. Dzieki temu, nie trzeba ciągnąć obciążonej całości. Na forum jest także fajny wątek z komentarzami na temat tego, które bajery sprawdzają się w kuchni, a które rzeczywiście są tylko bajerami:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?97670-MEBLE-SZAFKI-kuchenne-okucia-i-wyposa%C5%BCenie-cargo-blum-magic-corner-Blum

Zaraz za kuchnią pod oknem, którego kawałek widać będzie jadalnia z dużym stołem na 8 osób. Komin wentylacyjny jest w ścianie, gdzie już wrysowałam kuchnię. Będzie to jej miejsce docelowe. Na tej samej ścianie pod oknem jest założone 2 moduły 60 cm z doprowadzeniem ciepłej i zimnej wody, a także kanalizacja. Podrzućcie mi jakąś nowoczesną wizję ;) Preferuję styl minimalistyczny.

kuchnia.jpg

Załączam wizualizację, którą otrzymałam dzisiaj od firmy, której chciałam powierzyć realizację swojej kuchni. Tak jak sugerowała Elfir wysoka zabudowa jest na tej dłuższej ścianie. Projekt wizualnie mi się podoba, chociaz już widzę, że zlewozmywak należy odsunąć od płyty - nie wiem, dlaczego zostały umieszczone praktycznie bez blatu między nimi.

Mam też wątpliwości co do tej wiszącej szafki w rogu - będzie zasłaniała okno. I stolik/barek tuż przy drzwiach od łazienki... Może być trochę dziwnie...

Zastanawiam się, czy nie zrezygnować z tej dużej zabudowanej szafki na dłuższej ścianie i tam nie umieścić tego stolika.

Jak sadzicie, jakie jeszcze zmiany wartoby wprowadzić? ja caly czas zastanaiwam się, czy nie powrócić do mojego pierwzego pomysłu z wysoką zabudową na ścianie z WC.

Perspektywa3.JPGPerspektywa.JPGPerspektywa1.JPGPerspektywa4.JPG