Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zrezygnowałabym z szafek wiszących nad płytą.

Tak, szczególnie, że uniemożliwiają one otworzenie okna.

Nie mogę się zdecydować, czy lepiej będzie z tym, co zaproponowała architekt (po wprowadzeniu zmian oczywiście, czy jednak dyskutować z nią czy da się coś zrobić z moim pomysłem z zabudową na ścianie od WC.

To co mi się podoba w moim projekcie to umiejscowienie tego stolika/barku, oraz że ściana od WC jest zabudowana (wiem, że to może być moja paranoja, że ściana od WC to coś złego...)

ScreenHunter_27%u00252520Sep.%252027%252013.48.jpgScreenHunter_23%u00252520Sep.%252027%252013.27.jpg

Spróbowałam też połączyć oba pomysły - czyli zrobić mix mojego pomysłu i tego, co przysłała Pani Architekt. Myślicie, że to ma jakiś sens?

ScreenHunter_24%u00252520Sep.%252027%252013.43.jpgScreenHunter_25%u00252520Sep.%252027%252013.45.jpg

Wiem, że ostatecznie ja tam będę mieszkać :p, ale naprawdę potrzebuje pomocy by stwierdzić co ma, a co nie ma sensu.

Albireo - przeczytałam tylko ostatnie posty, więc sorki jeśli coś pomylę.

Dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest mimo wszystko propozcyja projektantki z lekkimi modyfikacjami. Fakt, barek przy wejściu do WC to nie jest optymalne rozwiązanie, ale pozostałe dwie propozycje mają jak dla mnie gorsze wady.

W Twojej propozycji nr 1 wysoka zabudowa wchodzi w światło okna. Nie dość, że jest to niepraktyczne, bo zabiera światło, to u Ciebie wygląda po prostu nieładnie.

W Twojej propozycji nr 2 upierdliwe staje się korzystanie z lodówki. Ostatecznie mogłoby wchodzić w grę, przy zamianie miejscami sprzętów, ale szczerze mówiąc estetycznie mnie takie rozwiązanie nie powala :)

Pytanie, czy ważniejsza jest dla Ciebie strona wizualna czy jakieś aspekty funkcjonalne. Uklad z propozycji projektantki jest nazgrabniejszy i jeśli barek nie będzie okupowany non stop a jedynie służy do przysłonięcia miesjca pracy i do wydawania napojów, to ja bym go tam mimo drzwi do łazienki zostawiła. Ostatecznie po prostu zwęziła do murka, kryjącego przestrzeń roboczą.

Jeśli barek bardzo się dla Ciebie liczy i będzie mocno uzytkowany, to popracowałabym jeszcze z projektantką nad twojąwersja nr 2 czyli mixem. Może być tak, że inne ustawienie kolorów czy rozmieszczenie szafek sprawi, że optyka tej aranżacji się poprawi.

Witam, jestem po pierwszych ustaleniach w sprawie mojej kuchni, dostałem nawet wizualizację:yes: projekt to narazie mój własny pomysł i stąd pytanie czy układ szafek jest dobry? co byście zmienili? jakie materiały polecacie? narazie wybrałem lakier ale podoba mi się też fornir.

wiz.JPG

Witam :)

od dawna podczytuję Was, ale nadszedł moment, abym i napisała - wiąże się to z nowym mieszkaniem i nową kuchnią.

Kuchnia jest niewielka i bardzo chciałabym ją dobrze zorganizować. Załączam dwa plany:

1) plan z wymiarami

Na krótszej ścianie (238cm) jest okno (120cm), ścianka po prawej stronie okna ma 55cm, a po lewej 63cm. Na ścianie na przeciw okna jest wejście do kuchni 90cm (wiec do komina pozostaje jeszcze 48cm.

http://images43.fotosik.pl/1591/7cbc3fa60f22f5ac.jpg

2) plan otrzymany po zakupie mieszkania

http://images50.fotosik.pl/1711/5610cdcfb4b5595a.jpg

Bardzo bym prosiła o rozplanowanie mojej kuchni. Z racji, że mam piękny widok z okna, chciałabym zlew w ciągu, w którym jest płyta indukcyjna. Zmywarka do zabudowy 50cm, okap podszafkowy 60cm. Gdy sama próbuję coś wymyślić, nie współgrają mi górne szafki z dołem. I tu jest chyba najgorszy mój problem :(

Witam wszystkich i zwracam się z prośbą o pomoc w zaplanowaniu mojej nietypowej nieco kuchni.

Przestrzeń nie za duża ( poniżej rysunek z wymiarami) a moim marzeniem było by zmieścić na niej barek z dwoma krzesłami barowymi, stół dla 4 osób i oczywiście kuchnię.

kuchnia.JPG

Najważniejsze to umiejscowienie zlewu, bo nie można tego zmienić, zastanawiam się nad umiejscowieniem go pod oknem, ale wtedy raczej cały ciąg szafek będzie niski, a ja chciała bym mieć trochę półek wysokich.

Drugi wariant to zlew pod tą ścianką oddzielającą od pokoju, nawet podoba mi się taki układ, ale wtedy nie mam miejsca na stół.... ( projekt tego ułożenia poniżej)

Bardzo proszę o pomoc lub jakiekolwiek sugestie z góry dziękuję.

kuchnia1.JPG

Witam :)

od dawna podczytuję Was, ale nadszedł moment, abym i napisała - wiąże się to z nowym mieszkaniem i nową kuchnią.

Kuchnia jest niewielka i bardzo chciałabym ją dobrze zorganizować. Załączam dwa plany:

1) plan z wymiarami

Na krótszej ścianie (238cm) jest okno (120cm), ścianka po prawej stronie okna ma 55cm, a po lewej 63cm. Na ścianie na przeciw okna jest wejście do kuchni 90cm (wiec do komina pozostaje jeszcze 48cm.

http://images43.fotosik.pl/1591/7cbc3fa60f22f5ac.jpg

2) plan otrzymany po zakupie mieszkania

http://images50.fotosik.pl/1711/5610cdcfb4b5595a.jpg

Bardzo bym prosiła o rozplanowanie mojej kuchni. Z racji, że mam piękny widok z okna, chciałabym zlew w ciągu, w którym jest płyta indukcyjna. Zmywarka do zabudowy 50cm, okap podszafkowy 60cm. Gdy sama próbuję coś wymyślić, nie współgrają mi górne szafki z dołem. I tu jest chyba najgorszy mój problem :(

Lila, szaleństwa tu nie będzie.

Kuchnia nie jest duża a płyta może znaleźć się tylko na tej śćianie, na której jest obecnie.

Lodówka może stać w trzech miejscach.

Poniżej wizualizacje dwoch propozcyji - takiej jak na planie dwelopera (tylko nie udało mi się zrobić takiej szafki w rogu) oraz z lodówką zaraz przy wejściu. Wrzucam wizualki. Usytuowanie i wymiar okien orientacyjne.

WErsja 1 - z ldoówka przy wejściu - lodówka niestety wystaje przed wnękę, dlatego tam w rogu jest otwarta półeczka. może być konieczność zmniejszenia otworu drzwiowego.

http://images43.fotosik.pl/1597/cf10fffd35f72c4amed.jpg

http://images47.fotosik.pl/1601/03b2e20234c1994amed.jpg

WERSJA 2 - od dewelopera. Wrzuciłąm dużą lodówkę i zabudowaną bo innej nie miałam. Standardowa lodówka i niezbudowana wygląać będize trochę lepiej.

http://images49.fotosik.pl/1663/73f2a31b0c3ac45amed.jpg

http://images43.fotosik.pl/1597/0ecad5703ac1feb0med.jpg

W trzeciej opcji lodówka byłaby przy kominie, a płyta wylądowała blisko narożnika. Jak znajdę chciwlkę czasu to dorzucę.

drodzy forumowicze chodzi o ściany z cegły i podwieszany sufit w kuchni, założyłem temat belki na forum ale zapytanie wrzucę jeszcze tutaj, w końcu chodzi o kuchnie (mam nadzieje ze moderatorzy sie nie zdenerwują)

do rzeczy:

chciałbym cześć ścian pokryć cegłą ale nie wiem jak ładnie ominąć belkę, która idzie przez cały sufit. Z koleżanką z forum ustaliliśmy ze od sufitu zostawimy czysta ścianę na szerokość belki aby stworzyć wrażenie jakby belka szla przez cale mieszkanie:

wyglądałoby to mniej więcej tak (na pomaranczowo cegła):

od strony salonu:

[ATTACH=CONFIG]143779[/ATTACH]

ta sama ściana z drugiej strony, na korytarzu:

opcja 1:

[ATTACH=CONFIG]143780[/ATTACH]

opcja 2:

[ATTACH=CONFIG]143781[/ATTACH]

i druga mniejsza ściana na korytarzu

opcja 1:

[ATTACH=CONFIG]143782[/ATTACH]

opcja2:

[ATTACH=CONFIG]143783[/ATTACH]

I teraz temat zabudowy belki, boje sie czy to będzie dobrze wyglądało jak belka będzie nad kuchnia szeroka ok 65cm a później wąska 30cm

ciemny kolor to omawiana belka 30x30 cm, kolor szary to proponowana zabudowa:

opcja1:

11111.jpg

opcja 2:

222222.jpg

333333333333.jpg

przyznam sie że chyba wolałbym opcje nr 2 ponieważ w tej opcji podwieszany sufit skończy sie prawie na równi z blatem i będę mógł zainstalować chowane halogeny i głośniki po obu stronach belki nad całym blatem ale czy to będzie wyglądało dobrze, czy kuchnia nie wejdzie za bardzo na salon??

kuchnia wyglądać będzie mniej więcej tak:

aneks na gotowo3.jpg

(zielony prostokąt to okap i właśnie on jest głównym powodem podwieszanego sufitu żeby podpiąć sie do komina)

a tak wstępnie wyglądałby podwieszany sufit:

opcja1:

1111115455551sufit6.jpg

opcja2:

http://zapisz.net/images/277_1111111sufit6_tn.jpg

wszystkie rady i sugestie mile widziane :)

Edytowane przez Pan Czara

Witam!

Podczytuję forum od niedawna, nadszedł czas na mnie, żeby się wypowiedzieć a raczej poprosić o pomoc.

Próbuję zaprojektować malutką kuchnię w nowym mieszkaniu.

Myślę, że doszłam już do najbardziej optymalnego układu, ale niestety zawiera on narożną szafkę z którą nie wiem co zrobić.

Szafka ta miałaby wymiary 60cmx110cm z jednymi drzwiczkami o szerokości 50cm, na szafce tej byłby umieszczony

zlew o długości ok. 80 cm,a za drzwiczkami szafki znajdowałby się kosz. Więc do samego rogu szafki nie byłoby za bardzo

sensownego dostępu i byłaby to zmarnowana przestrzeń.

Czy ma może ktoś z Was lepszą koncepcję jak zagospodarować moją malutką kuchnię, jakieś sugestie do mojego obecnego projektu?

Załączam obrazki zrobione przeze mnie w paincie, więc wybaczcie za ich jakość.

Niestety nie mam bladego pojęcia w czym robicie te piękne wizualizacje, bo też chętnie sobie bym taką zrobiła. ;)

kuchniaIV-bok (dłuższy).jpg

kuchniaIV-bok (krótszy).jpg

kuchnia-rzut góra (dół).jpg

kuchnia-rzut góra (góra).jpg