Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

drodzy forumowicze chodzi o ściany z cegły i podwieszany sufit w kuchni, założyłem temat belki na forum ale zapytanie wrzucę jeszcze tutaj, w końcu chodzi o kuchnie (mam nadzieje ze moderatorzy sie nie zdenerwują)

do rzeczy:

chciałbym cześć ścian pokryć cegłą ale nie wiem jak ładnie ominąć belkę, która idzie przez cały sufit. Z koleżanką z forum ustaliliśmy ze od sufitu zostawimy czysta ścianę na szerokość belki aby stworzyć wrażenie jakby belka szla przez cale mieszkanie:

wyglądałoby to mniej więcej tak (na pomaranczowo cegła):

od strony salonu:

[ATTACH=CONFIG]143779[/ATTACH]

ta sama ściana z drugiej strony, na korytarzu:

opcja 1:

[ATTACH=CONFIG]143780[/ATTACH]

opcja 2:

[ATTACH=CONFIG]143781[/ATTACH]

i druga mniejsza ściana na korytarzu

opcja 1:

[ATTACH=CONFIG]143782[/ATTACH]

opcja2:

[ATTACH=CONFIG]143783[/ATTACH]

I teraz temat zabudowy belki, boje sie czy to będzie dobrze wyglądało jak belka będzie nad kuchnia szeroka ok 65cm a później wąska 30cm

ciemny kolor to omawiana belka 30x30 cm, kolor szary to proponowana zabudowa:

opcja1:

[ATTACH=CONFIG]143792[/ATTACH]

opcja 2:

[ATTACH=CONFIG]143793[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]143794[/ATTACH]

przyznam sie że chyba wolałbym opcje nr 2 ponieważ w tej opcji podwieszany sufit skończy sie prawie na równi z blatem i będę mógł zainstalować chowane halogeny i głośniki po obu stronach belki nad całym blatem ale czy to będzie wyglądało dobrze, czy kuchnia nie wejdzie za bardzo na salon??

kuchnia wyglądać będzie mniej więcej tak:

[ATTACH=CONFIG]143795[/ATTACH]

(zielony prostokąt to okap i właśnie on jest głównym powodem podwieszanego sufitu żeby podpiąć sie do komina)

a tak wstępnie wyglądałby podwieszany sufit:

opcja1:

[ATTACH=CONFIG]143802[/ATTACH]

opcja2:

http://zapisz.net/images/277_1111111sufit6_tn.jpg

wszystkie rady i sugestie mile widziane :)

cm

jeszcze w sumie wpadła mi do głowy 3 opcja, skoro belka ma 30cm może podwiesić sufit na wysokości 25?

2227777222.jpg

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

przyszłam po porade..... - bo chyba bardziej tu się należy niż we wnętrzach....

mam mały dylemat z górnymi szafkami.....

szerokość całościowa ściany- wnęki w której będą wisiały te szafki jest 182cm,

szafki planowałam (już i kupiłam: IKEA Abstrakt biały-połysk) o wysokości 92cm = strasznie wysokie.......ale i mają zaletę- duzo wpakuje,

o szerokości 60cm = 3sztuki

rozmieszczenie szafek to:

60 pod spodem okap taki np. LUFTIG jak w Ikea,

potem 60

potem 60

wszystkie otwierane na boki..., tworzy się wtedy jakby jedna wielka płaszczyzna bo wszystkie szafki są tej samej szerokości, wielkkości i głębokości- to jest PIĘKNE, ale może mało praktyczne z tym otwieraniem...???

mój dylemat polega na tym że otwierając te drzwiczki są takie...szerokie.., jak wstawię szafkę 120 x 92 z przesuwnymi drzwiami (IKEA) to.....

będe mieć 3rózne powierzcnie bo:

głębokość pierwszej tej z okapem to 37,

tej drugiej -jakby przesuwne drzwi 39,

a ostatnia- przesuwne drzwi odchodzą nawet do 42cm...

będzie MEGA wygodne- wg. mojego wyobrażenia, bo fajnie sobie odsuwam drzwiczki, nie muszę się "wychylać" do tyłu...

ale będe mieć 3 rózne powierzcnie- o róznych głębokościach....,

jak radzicie???????????????

b. dziękuję za wszystkie komentaże i opinie...

obiecuję wstawić fotki jak pokonam moje dylematy!

Dzień dobry :)

prosze Was o pomoc w doborze górnych szafek. Chyba za bardzo "poszatkowałam dół i teraz za chiny nie wiem co z górą. Nie mogę wkleic projektu więc opisowo idąc od lewej: wysoka zabudowa (3 kominy o szerokości 60 cm) następnie 40, szafka z szufladami 80 cm, zmywarka 60 i narożna szafka w której będzie okrągły zlew. Marzą mi się szafki górne otwierane do góry, ale to ładnie wygląda jak sa takiej samej szerokości a u mnie musiałyby być różne. Co proponujecie? Czy koniecznie szafki górne muszą się zgadzać z dolnymi? Dodam ze kuchnia będzie biała, z lakierowanymi prostymi frontami, bez uchwytów (frezowane). Proszę pomóżcie bo juz siwieję...

Dla Malgono - może taki układ, pod warunkiem że dobrze zrozumiałam wymiary pomieszczenia i że nadal potrzebujesz pomocy :-)

Dziękuję za propozycję. Pierwotnie miała być zabudowa jednorzędowa jednak gdy okazało się, że da się gaz i wodę 'przestawić' powstał rozszerzony trochę inny pomysł. Zależy mi na zlewozmywaku z ociekaczem i w zabudowie jednorzędowej w takim wypadku zostaje ok. 65 cm blatu, jeśli się zostawi jeszcze 20 cm odstęp między lodówką a kuchenką. Dlatego żeby mieć więcej blatu wymyśliłam zabudowę jaką zaprezentowałam. A to wgłębienie przy oknie ma tylko 27 cm więc szafka żadna się nie zmieści...

HSB

jeśli planujesz szafki górne a w rogu na dolnych będzie zlew to to jest mało wygodne rozwiązanie....,

uzywam sporadycznie tak w pracy....- zlew okrągły 1komorowy, głęboki,... i mimo tego nie chwalę sobie takiego umiejscowienia zlewu,... - głowa moja musi byc deko odchylona bo inaczej czołem "jeżdzę" po górnych szafkach....

Witajcie dziewczyny:bye:

Chciałabym pokazać wam moją kuchnię -narazie tylko w formie projektu. Powiedzcie co sądzicie o takim układzie szafek i czy w miarę ok to rozplanowaliśmy. (od lewej szafka40, szufldy 60, półka pod zmywarkę 60, szafka 80, narożnza 85/85, szufldy 60, kargo 35 i wysoka zabudowa 120).

Będę wdzięczna za każdą opinię:rolleyes:

kuchnia2.JPG

Edytowane przez ewelina2010

Chciałabym pokazać wam moją kuchnię -narazie tylko w formie projektu. Powiedzcie co sądzicie o takim układzie szafek i czy w miarę ok to rozplanowaliśmy. (od lewej szafka40, szufldy 60, półka pod zmywarkę 60, szafka 80, narożnza 85/85, szufldy 60, kargo 35 i wysoka zabudowa 120).

[ATTACH=CONFIG]145818[/ATTACH]

Ewelinka ja nie mogę sie wypowiedzieć na temat Twojej kuchni,bo mam bardzo podobny projekt.Zastanawiam sie tylko nad zabudowanym piekarnkiem,bo nie wiem co planuesz wyzej niego.Ja mam zamiar tak zabudowac mikrofale i piekranik,ale boje się czy nie bede miala problemu zaglądnieciem do srodka zeby sprawdzic np czy placek jest upieczony lub zupa wlasciwie podgrzana.Mam 164 cm wzrostu i nie wiem jak to jest w praktyce czy nie lepiej piekarnik i mikrofala lub inny piec zabudować wszystko w poziomie.Rowniez mam dylemat czy nie za blisko jest plyta kuchenna ze zlewem czy np pieczenie rybki lub czegos co czasami pryszczy na patelni nie będzie przeszkadzalo np w zmywaniu.Ja mam jeszcze czesc gornych szafek nad blatem,raczki frezowane i oswietlenie gornych szafek i podblatowe,ale projekt jest bardzo podobny.

ANNNJA

niestety na Twoje pytanie nie może odpowiedzieć nikt poza Tobą. Wygoda to kwestia indywidualna o czym poniżej.

Dla mnie rozwiązanie z szafkami dużymi otwieranymi jest fajniejsze. Ale ja jestem rozmiarów koszykarskich, więc mnie takie 60cm drzwiczki nie przeszkadzają. Sama man u siebie 60cmx70cm.

Rozwiązania z drzwiczkami przesuwnymi z IKEA nie podobają mi się w ogóle estetycznie. No i mam wątpliwośc co do wytrzymałości i praktyczności tych mechanizmów przesuwnych. Dlatego z dwojga złego ryzykowałabym drzwiczki otwierane.

W komplecie do tych 90cm można od razu stołeczek sobie dokupić w IKEA :D

Jak masz wątpliwośći to sugeruję kilka wyciecieczek do IKEA i zabawę na ekspozycjach. Wierze, że w pewnym momencie stwierdzić które rozwiązanie jest dla Ciebie wygodniejsze.

HSB

W moim przekonaniu estetycznym :) właśnie przy szafkach poziomych szafki dolne mogą nie schodzić się idealnie w podziałach pionowych z szafkami dolnymi. Natomiast nie bardzo widzę w Twoim projekcie usytuowanie zmywarki przy szafce narożnej ze zlewem. Jaki wymiar ma ta szafka narożna? Będziesz w stanie stanąć przy zlewie i stojąc przodem do zlewu wstawiać sobie nacznia do zmywarki? Jaką funkcję ma ta szafka 40cm? To jest chyba jakaś szafka niska, bo 40 cm cargo wysokie psułoby optykę 3 słupków.

Można gdzięs plan Twojej kuchni zobaczyć?

Cześć. Dzięki za zainteresowanie. Szafka 40 cm to jest szafka niska a dokładniej winiarka. Co do zmywarki obok zlewu - raczej nie korzystam z jednego i drugiego jednocześnie. W poprzednim mieszkaniu miałam zlew w rogu i nie przeszkadzały mi także szafki górne nad zlewem, może dlatego że Pan Bóg wzrostu poskąpił :) Postaram się zrobić jakiś projekt w programie ikei i wrzucić na forum. Też wydaje mi się że przy szafkach górnych w poziomie mniej rzuca się w oczy niezgranie z dolnymi podziałami, ale szukam potwierdzenia swoich przemyśleń.

• 2 weeks później...

Witam. Dot pytań Skalisty

Popieram. Spiżarnia zwłaszcza pod ręką - tzn przy kuchni to skarb. Dlatego pomysł z wejściem od tej strony - na plus. Czy lodówka została tam gdzie była? warto tam zostawić bo usytuowanie względem zlewy i palników - idealne. Natomiast jeśli chcesz ją przenieść obok wejścia do spiżarni - warto pomyśleć o wolnym blacie obok. Łatwiej wówczas wkładać i wyjmować produkty - aby nie biegać tylko zgromadzić obok i oszczędzać na otwieraniu lodówki. Układ względem jadalni - popieram choć... gdyby jeszcze pomyśleć o szafkach-tworzących barek od strony jadani - zasłania wówczas nieco kuchnię od biesiadników - i daje fajne miejsce dla kumpeli która towarzyszy Ci popijając kawę kiedy pichcisz.

Jest to opinia osoby która zajmuje się aranżacjami amatorsko i miała zaszczyt kilka projektów wprowadzić w życie ( sama zamawiam w fabryce i montuję).

Pozdrawiam. Ziutam

[ATTACH=CONFIG]145818[/ATTACH]

Witam. Ogólnie ok. jednak zastanowiłabym się czy nie przenieść lodówki w przeciwny koniec. Chodzi o zachowanie ciągu: lodówka, zlew, kuchnia, ale też o to, że przy lodówce przydaje się blat- taki na zgromadzenie rzeczy które wkładam lub wyjmuję. I drobiazg - lepiej z całością zagrałaby inna witryna. Taka z uchylnymi drzwiami do góry - 1 lub 2-poziomowa. Nadal może być to szyba w ramie.

-P6279496.jpg

Pozdrawiam

Ziutam

Edytowane przez ziutam

Dzień dobry :)

prosze Was o pomoc w doborze górnych szafek. Chyba za bardzo "poszatkowałam dół i teraz za chiny nie wiem co z górą. Nie mogę wkleic projektu więc opisowo idąc od lewej: wysoka zabudowa (3 kominy o szerokości 60 cm) następnie 40, szafka z szufladami 80 cm, zmywarka 60 i narożna szafka w której będzie okrągły zlew. Marzą mi się szafki górne otwierane do góry, ale to ładnie wygląda jak sa takiej samej szerokości a u mnie musiałyby być różne. Co proponujecie? Czy koniecznie szafki górne muszą się zgadzać z dolnymi? Dodam ze kuchnia będzie biała, z lakierowanymi prostymi frontami, bez uchwytów (frezowane). Proszę pomóżcie bo juz siwieję...

Witam. Faktycznie te otwierane do góry lepiej wyglądają jak są równe. Ale takie szafki mogą być dosyć szerokie i np jedna szeroka nad dwiema dolnymi ...albo ( nie wiem jaki jest wymiar narożnej) zakładając że do narożnika jest 240-260 cm to np dwie szafki, każda po 120-130 cm dwupoziomowe. Kwestia techniczna do sprawdzenia to czy przy tej szerokości sprawdzi się teleskop otwierający całość czy muszą być osobne na każdy poziom. Fotka do wglądu w mojej galerii.

Ps. te trzy kominy - proponuję sprawdzić wygodę - bo cokolwiek wyjmuję czy z lodówki czy z piekarnika trzeba zaraz odstawić... aby blat był nie za daleko.-P6279489.jpg

Edytowane przez ziutam

Witam,

przyszłam po porade..... - bo chyba bardziej tu się należy niż we wnętrzach....

mam mały dylemat z górnymi szafkami.....

szerokość całościowa ściany- wnęki w której będą wisiały te szafki jest 182cm,

szafki planowałam (już i kupiłam: IKEA Abstrakt biały-połysk) o wysokości 92cm = strasznie wysokie.......ale i mają zaletę- duzo wpakuje,

o szerokości 60cm = 3sztuki

rozmieszczenie szafek to:

60 pod spodem okap taki np. LUFTIG jak w Ikea,

potem 60

potem 60

wszystkie otwierane na boki..., tworzy się wtedy jakby jedna wielka płaszczyzna bo wszystkie szafki są tej samej szerokości, wielkkości i głębokości- to jest PIĘKNE, ale może mało praktyczne z tym otwieraniem...???

mój dylemat polega na tym że otwierając te drzwiczki są takie...szerokie.., jak wstawię szafkę 120 x 92 z przesuwnymi drzwiami (IKEA) to.....

będe mieć 3rózne powierzcnie bo:

głębokość pierwszej tej z okapem to 37,

tej drugiej -jakby przesuwne drzwi 39,

a ostatnia- przesuwne drzwi odchodzą nawet do 42cm...

będzie MEGA wygodne- wg. mojego wyobrażenia, bo fajnie sobie odsuwam drzwiczki, nie muszę się "wychylać" do tyłu...

ale będe mieć 3 rózne powierzcnie- o róznych głębokościach....,

jak radzicie???????????????

b. dziękuję za wszystkie komentaże i opinie...

obiecuję wstawić fotki jak pokonam moje dylematy!

Dzwi suwane - ich wada to fakt że widzę zawsze najwyżej połowę wnętrz bo połowa to zsunięte fronty, jedno skrzydło jest głębiej - co wpływa na wygląd i jeden drobiazg - z praktyki - jeśli prowadnice są przeciętne to zawsze bardziej awaryjne od zwykłych zawiasów. A zawias zawsze łatwo wymienić.

Ps. to oni w 120 dają aż 3 skrzydła suwane? To wgląd lepszy bo 2/3 ale te 3 płaszczyzny???

Witam!

Podczytuję forum od niedawna, nadszedł czas na mnie, żeby się wypowiedzieć a raczej poprosić o pomoc.

Próbuję zaprojektować malutką kuchnię w nowym mieszkaniu.

Myślę, że doszłam już do najbardziej optymalnego układu, ale niestety zawiera on narożną szafkę z którą nie wiem co zrobić.

Szafka ta miałaby wymiary 60cmx110cm z jednymi drzwiczkami o szerokości 50cm, na szafce tej byłby umieszczony

zlew o długości ok. 80 cm,a za drzwiczkami szafki znajdowałby się kosz. Więc do samego rogu szafki nie byłoby za bardzo

sensownego dostępu i byłaby to zmarnowana przestrzeń.

Czy ma może ktoś z Was lepszą koncepcję jak zagospodarować moją malutką kuchnię, jakieś sugestie do mojego obecnego projektu?

Załączam obrazki zrobione przeze mnie w paincie, więc wybaczcie za ich jakość.

Niestety nie mam bladego pojęcia w czym robicie te piękne wizualizacje, bo też chętnie sobie bym taką zrobiła. ;)

[ATTACH=CONFIG]143797[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]143800[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]143801[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]143796[/ATTACH]

Witam. Taki mały pomysł na narożną:

DSC01499.jpg

Byle nie karuzela - ta to kradnie miejsce.

Ogólnie jest ok.

Ciekawe jaką masz wycenę? Pytam bo sama realizuję.

Ja projekty robię w Arkonie- ale do niego trzeba zdobywać biblioteki mebli itd.

Załączam wizualizację, którą otrzymałam dzisiaj od firmy, której chciałam powierzyć realizację swojej kuchni. Tak jak sugerowała Elfir wysoka zabudowa jest na tej dłuższej ścianie. Projekt wizualnie mi się podoba, chociaz już widzę, że zlewozmywak należy odsunąć od płyty - nie wiem, dlaczego zostały umieszczone praktycznie bez blatu między nimi.

Mam też wątpliwości co do tej wiszącej szafki w rogu - będzie zasłaniała okno. I stolik/barek tuż przy drzwiach od łazienki... Może być trochę dziwnie...

Zastanawiam się, czy nie zrezygnować z tej dużej zabudowanej szafki na dłuższej ścianie i tam nie umieścić tego stolika.

Jak sadzicie, jakie jeszcze zmiany wartoby wprowadzić? ja caly czas zastanaiwam się, czy nie powrócić do mojego pierwzego pomysłu z wysoką zabudową na ścianie z WC.

[ATTACH=CONFIG]138654[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]138655[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]138656[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]138657[/ATTACH]

Jak dla mnie to te szafki wokół okapu to jak z innej bajki. Ich eliminacja nie powinna chyba wpłynąć negatywnie na ilość. Sam okap - jakiś odlotowy ale minimalistyczny i bez żadnej obudowy powinien wystarczyć.

Został przysunięty do rogu bo komora głęboka nie może wypaść na połączeniu szafek. Wyjście to przeniesienie zlewu do następnej szafki - choćby głębokiej komory - a ociekacz może nachodzić już na narożną.

Czy to co ze strukturą drewna to fornir? Możesz zdradzić jakie podali koszta?

Edytowane przez ziutam

Hej

Możecie spojrzeć na układ poniżej i stwierdzić, czy ma to jakikolwiek sens, i czy warto w ogóle iść w tym kierunku? Projekt jest w bardzo wstępnej fazie więc wszelkie porady są mile widziane.

[ATTACH=CONFIG]137402[/ATTACH]

Kuchnia, a właściwie aneks, z konieczności będzie miała kształt litery U z jedną nóżką bardziej :rolleyes:

Patrząc od lewej strony - zabudowa jest na ścianie dzielącej kuchnię i łazienkę i jest tam do dyspozycji 180cm. Ja planowałam tam wstawić na rogu lodówkę, następnie szafkę oraz w narożniku - zlewozmywak, ale mój M. poprosił o rozważenie innego układu z wysoką zabudową na tej ścianie.

Problemem jest okno (które znajduje się na wysokości 1.45m). W tym układzie mamy więc wysoki słupek lodówki, następnie słupek z zabudową piekarnika, a w narożniku - słupek z mikrofalówką. Oznacza to, że drzwi mikrofalówki otwoerają się na blat.

Następnie na dole jest zmywarka, a przy niej zlewozmywak, szafka narożna, a na kolejnej ścianie szafki w tym jedna z płytą gazową. Na tej ścianie znajdują się także szafki wiszące. Całość zamknięta jest blatem, który będzie pełnił funkcję podręcznego/śniadaniowego stołu.

Nie potrafię dobrze obsługiwać swojego programu do projektowania, dlatego nie wszystko może być jasne na rysunku.

Moje główne pytania to - czy w ogóle wysoka (a właściwie średnia) zabudowa na tej pierwszej ścianie ma sens, biorąc pod uwagę okno, i to, że mikrofala (rzadko używana) będzie otwierała się na blat?[ATTACH=CONFIG]137404[/ATTACH]

Czy ten słupek z piekarnikiem robić jednak wyższy, i tylko ten z mikrofalą mieć do wysokości okna?

Czy nad nimi można coś zrobić?

Robiłam u siostry bardzo podobny układ. Jednak zdecydowałyśmy że piekarnik dajemy na dół- normalnie pod płytę. A to dlatego że jak się coś z lodówki wyciąga to warto mieć obok blat i nie omijać kolejnego komina. To samo dotyczy piekarnika. Mikrofalę ma ona zwykłą nie w obudowie i stoi obok lodówki - ale... jest sporo płytsza czyli chowa się za lodówką i nie zabiera tek potrzebnego tu blatu w narożniku trudniej wyciągać gorące naczynia - po skosie. Kuchnia używana intensywnie - i jest naprawdę wygodna.

Pozdrawiam

ZiutamP2122787.jpgP2122798.jpg

zdjęcia sprzed ukończenia

Witajcie forumowicze

Po wielu miesiącach rozmyślań wypracowaliśmy z żoną taki oto pomysł na zabudowę kuchni w domu z projektu "Dom w poziomkach 3G".

[ATTACH=CONFIG]137256[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]137257[/ATTACH]

Tu gdzie kończy się "półwysep" zaczyna się wykusz który w oryginale ma ściany skośne, ale nie umiałem tego rozrysować w Ikeowskim plannerze :)

Ściana A jest symboliczna w rzeczywistości tam jest już salon

Chętnie poznam wasze opinie na temat tego układu. Kolorystyka jest tutaj tylko przykładowa.

Pozdrawiam

Jedyne co mi wpadło na "nie" to ta szafka narożna wisząca. Taka szafka jest niezbędna gdy kontynuujemy ciąg na następnej ścianie - w tym układzie trochę bez sensu - a jednak jej bok przy oknie to jakby "zaplecze". Ponadto taka szafka jest mało praktyczna - wielka komora a mały dostęp. Myślę. że zwykła prosta na ścianie bocznej - ładnie wykończy prawą ścianę.

Pozdrawiam

Ziutam