Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Układ dwurzędowy nie wymaga zabudowania pod oknem.

W twoim planie pomiesczzenia brakuje wymiarów. Tam jest chyba komin instalacyjny i otwór drzwiwy? Ale jakie mają szerokości?

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kuchnia 180cm (185cm) - czy da się zmieścić: płytę gazową, zlew, małą zmywarkę i ewentualnie piekarnik?

Mam w kuchni wnękę 185cm. Chciałbym tam upchnąć możliwie dużo szafek, płytę gazową, zlew, małą zmywarkę i ewentualnie piekarnik. Pozostałą przestrzeń chciałbym zagospodarować bardziej "wypoczynkowo" (jadalnia). Lodówka i blat roboczy będą stały oddzielnie. Komora zlewu i płyta gazowa powinny być choćby minimalnie oddalone od siebie i od ścian bocznych. Zmywarka i piekarnik mogą być kompaktowe.

Macie jakieś pomysły?

płyta z piekarnikiem pod spodem i zlew to 60 cm. Zmywarka 45 cm. Czyli bez blatów pomocniczych masz 165 cm. Czyli po 7,5 cm na odległości od ścian (zlew i płyta od siebie będą na 45 cm szerokośc zmywarki). IMHO bardzo ciasno.

płyta z piekarnikiem pod spodem i zlew to 60 cm. Zmywarka 45 cm. Czyli bez blatów pomocniczych masz 165 cm. Czyli po 7,5 cm na odległości od ścian (zlew i płyta od siebie będą na 45 cm szerokośc zmywarki). IMHO bardzo ciasno.

Kombinuję z asortymentem IKEA:

30cm - szafka z szufladami

60cm - płyta z piekarnikiem

45cm - zmywarka

50cm - szafka pod zlewozmywak

Alternatywnie:

60cm - szafka pod zlewozmywak (ale zlewozmywak mniejszy)

45cm - zmywarka

60cm - płyta z piekarnikiem

20cm - zostaje i nie wiem, co tam miało by sens (cargo było by fajne, ale tak małego nie widziałem)

Rozważam jeszcze zakręt, czyli układ "L", ale wtedy kuchnia się strasznie rozrasta - szafka narożna (120cm) zajmuje miejsce piekarnika/zmywarki i żeby wszystko zmieścić potrzebuję dodatkowo co najmniej 95cm (zlew 50cm+zmywarka 45cm) a kuchenka wypada przy ścianie.

A ja mam pytanie do Was moi drodzy odnośnie szafek z Ikea. W marcu planowany remont kuchni jest więc muszę się przygotować by nie strzelić babola. Mam pytanie, ikea przewiduje szafki pod zmywarkę 60tki 45tki jak to jest z ich szafkami ? Czy posiada Ikea w swojej kolekcji fronty bez-uchwytowe inne niż arsta (szukam kuchni białej w połysku)? albo fronty na "click" czy jak to się zwie?

Pacjent - kuchnia o wymiarach 2,7 x 2,4.

http://img525.imageshack.us/img525/6335/kuchniat.jpg

Jakiś czas temu dostałem propozycję od Elfir z bardzo fajnym i funkcjonalnym:

http://img819.imageshack.us/img819/5036/4d42eb13f6ccf481.jpg

Dostałem także propozycję od koleżanki Dzussta:

http://img834.imageshack.us/img834/5454/c444540ecd413b50gen.jpg

http://img191.imageshack.us/img191/7122/5408b653217760cegen.jpg

Dodam fakt, że fajnie by było by zrobić coś sensownego z szafek z Ikea bo w ten sam dzień przywozisz do domu nie trzeba czekać... chyab że na składanie :) no i za pewne cena . Proszę Was o poradę jeszcze raz jak to jest z tymi zmywarkami szafkami z ikea? na co trzeba zwracać wagę? a jak wygląda sprawa z okapem? są jakieś pod szafkowe płaskie? do ikei najbliżej mam 270km więc tak średnio chce mi się zrobić wypad by tylko popatrzeć :) chciałbym poejchać i już coś przywieźć

pozdrawiam

Edytowane przez troopers

Ok, widzę że i tak pewnie nie obejdzie się bez wyjazdu rozpoznawczego :) - ARSTA ma połysk czy to jest taki bardziej matowy biały? a co do sameog rozmieszczenia szafek które bardziej byście polecili? pozdr

Jeżeli dobrze zrobisz sobie projekt w IKEA planerze to może się udać załatwić wszystko podczas jednej wizyty. Oczywiście jeżeli na miejscu okaże się, że to co wybrałeś przez net, spodoba się również 'na żywo" ;)

Co do białych frontów, to nie pomogę, bo nigdy im się bliżej nie przyglądałam (nie mam w zamiarach białej kuchni ;))

Co do zamówienia kuchni - po pierwsze koszt i czas oczekiwania. U mnie w okolicy brak jest rzetelnej firmy której ze spokojem mógłbym zlecić ..Moje wymagania nie są duże bo kuchnia ma być biała...dlatego pozostaje ikea. Ale ciągle nie wiem jaka seria ARSTA/ABSTRAKT ....No i samo rozmieszczenie szafek :-/ zawsze rodzą się dziwne pomysły

Nadszedł w końcu czas kiedy trzeba usiąść i dokładnie ustalić co i jak. Generalnie kuchnię mam prostą i łatwą, ale wątpliwości niestety są i mam nadzieję , że mi pomożecie sensownie wszystko rozplanować.

Rzuty:

kuchnia.jpg

jest nieduża, 10,5 m ale z boku jest spiżarka, gdzie mam nadzieję zmieścić rzeczy rzadziej używane. Okno jest zlicowane z blatem.

Tak sobie rozplanowałam ciąg pod oknem, górnych szafek ani okapu nie planujemy, chyba że okaże się to konieczne.kuchnia ikea001.jpg

szafki są z szufladami, 40-60(piekarnik)-60-60(zmywarka)-60(zlew)-40

Z prawej strony lodówka i chyba mały stolik (chciałabym żeby dzieci miały miejsce na małą przekąskę i żeby był kawałek blatu przy lodówce)

Z lewej strony albo duży kredens na szkło (serwis itd) albo 2x 60-tki dolne i górne (zależy mi na blacie, więc pełna zabudowa odpada). Tu tez miałby stać ekspres do kawy, czyli byłoby to miejsce na przygotowywanie napojów.

Tu mam wątpliwość czy przypadkiem nie zamienić stolika żeby stał pod drzwiami tarasowymi a szafki ze szkłem przy lodówce. Tyle że wtedy blatu przy lodówce byłoby jak na lekarstwo.

Generalnie chodzi mi o to żeby przy robieniu kawy /herbaty nie latać od blatu do blatu a nie zmieści mi sie wszystko pod oknem.

kuchnia.jpg

kuchnia ikea001.jpg

Trochę ten stół przeszkadza w sięganiu po coś do lodówki.

Może przenieś stół tam gdzie kredens a kredens za lodówkę (po przestawieniu lodówki bliżej zlewu)

Stół wówczas dałabym okragły, by nie siedzieć ze wzrokiem utkwionym w ścianę.

Edytowane przez Elfir

Tak myślałam o zamianie ich miejscami, ale stół okrągły to tam raczej nie wejdzie, jeszcze żeby siedzieć przodem do kuchni. Wymiary tego rogu to 135x100. Ewentualnie stolik z płytka ławką, tylko one średnio wygodne (przynajmniej te na których zdarzyło mi się siedzieć ).

A lodówkę bliżej drzwi do spiżarni? Otwierając ją będę sobie zasłaniała blat. Lodówkę już mam więc kierunek otwierania też jest już określony.