Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam nowy pomysł (szkoda tylko, ze nie mogę wkleić rysunku :( ) otóż przestawiliśmy drzwi do spiżarni do ściany z oknem. Bez żadnej ścianki wchodzącej do kuchni. Po prostu ściana i drzwi. Ale jeszcze jeden pomysł w związku z tym, żeby nie tracić miejsca w spiżarni. Chcę drzwi (szer. 60 lub 70 cm) przesuwne chowane w ścianie. I co wy na to? Tylko teraz czy jest możliwość zrobienia tego w ścianie nośnej (grubość tej ściany nośnej między kuchnią a spiżarnia wynosi 24 cm). A poza tym gdzie mogłabym coś takiego znaleźć, czy ktoś wie kto robi takie drzwi?

No i w tym momencie trochę zmienia się układ ustawienia mebli tzn. w literę L, a przy wejściu po lewej stronie zmieściłby się jakiś stoliczek.

Czy tak może być?

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

od jakiegos czasu pilnie wertuje forum, ale jakos nie bylo jeszcze okazji do napisania.

Prosze o zerkniecie na moja kuchnie - tj jej plan. Co byscie zmienili? Co sie podoba?

Kuchnia bedzie otwarta i ogolny jej wyglad - tzn. polozenie spizarki w kacie i lodowka pozostana na pewno bez zmian, szafki to kwestia otwarta.

http://www.arkitowie.ien.pl/kuchnia_plan.jpg

pod sciana:

http://www.arkitowie.ien.pl/kuchnia1_opis.jpg

od strony pokoju:

http://www.arkitowie.ien.pl/kuchnia2_opis.jpg

plan calego domu - coby latwiej bylo umiejscowic kuchnie i wyobrazic ja sobie w polaczeniu z reszta:

http://www.arkitowie.ien.pl/canterbury_nasz_maly.jpg

(jesli ktos dopatrzy sie, ze polnoc jest od strony salonu, niech sie nie przeraza, dom bedzie stal w Australii, a tu jest odwrotnie ;) , zreszta tematem jest kuchnia)

Podloga bedzie drewniana; nad kolorem wciaz sie zastanawiamy, ale raczej jednolity i "śliskie", gladkie szafki - podobno latwo je umyc. Blat bedzie z kamienia, tu sie to nazywa composite stone, kolor jasny (bialy bardzo ladnie wyglada, tzn nie czysta biel, bo generalnie nie jest to jednolity kolor).

Podrawiam i licze na rownie duzy oddzwiek, jak przy innych kuchniach :)

Wiktoria

Z tą kuchnia i zlewem to prawda, ale jeszcze kilka uwag:

coś trzeba by zrobić aby zachować linię dolnych i górnych szafek w okolicy kuchenki i okapu.

Szafka 20cm jest mało funkcjonalna.

Zamieniłbym ją na 60tke z szufladami schowanymi za jednym forntem (zajrzyj na strone Blooma.

Po lewej jest podobnie. Po co ta pusta przestrzeń?

Osobiście mi nie podoba się układ szafek wiszących stykających się z okapem. Taki szeroki okap lepiej wyglada jak wisi samodzielnie z odstępami choćby 10cm.

Co z mikrowelą? Widze dobre miejsce nad piekarnikiem w szafce do zabudowy, a nad nią podwyższenie słupka do wysokości szafek wiszących.

Gdzie lodówka?

Zamiast typowego kargo z siatkowymi szufladami lepiej spisują się szuflady systemowe np Blooma które pozwalaja na uporządkowanie obszaru szuflady, aby np ustawione garki lub talerze nie przesuwały sie podczas ruchu szuflady. Druga sprawa to, że taka szuflada jest pełna i nie ma problemu z grobnymi przedmiotami i przelatującymi np. okruszkami cukru z górnej szuflady do niższych.

Do wyspy nie mam uwag. Może tylko to, że mając pod zlewem szafkę 80cm spokojnie w niej zmieści się śmietnik i szkoda na to przeznaczać tego kargo.

Moim zdaniem kuchenka i zlew powinny być w tym samym ciągu, bo inaczej będziesz chlapać podłogę.

Hmmm... niby tak, ale wowczas piekarnik, kuchenka, zlew stloczone kolo siebie, a na przeciwko wielki blat... Myslicie, ze byloby wygodniej niz teraz?

Szafka 20cm jest mało funkcjonalna. Po lewej jest podobnie.

chce miec oddzielna mala szufladke na przyprawy i ziola (nie wiem, czy sie sprawdzi tak sobie wymyslilam...), po lewej kargo 30 glownie na butelki typu oliwa

Po co ta pusta przestrzeń?

docelowo chce, by tam stal stolik/polki na kolkach

Co z mikrowelą? Widze dobre miejsce nad piekarnikiem w szafce do zabudowy, a nad nią podwyższenie słupka do wysokości szafek wiszących.

ciutke zle mi wyszly proporcje w szafce nas piekarnikiem - tam bedzie schowana mikrofala - nie chce wbudowanej, tylko ta uzywana, ktora juz mamy, i tak jak raz w tygodniu do rozmrozenia czegos ja uzyje to gora, wiec byle tylko byla, ale bez specjalnego inwestowania i eksponowania.

Lodowka jest obok naroznej spizarki, niezabudowana.

mając pod zlewem szafkę 80cm spokojnie w niej zmieści się śmietnik i szkoda na to przeznaczać tego kargo.

i tak bylo jeszcze kilka godzina temu ;) bylam dzis w jednym z biur projektowych (bylam po raz pierwszy wczesniej sama kombinowalam w domu, ale trzeba dac to wycenic ;) ) i facet cos takiego zaproponowal, wiec dodalam, zebyscie ocenili.

Wczesniej wygladalo tak:

http://www.arkitowie.ien.pl/kuchnia2_opis1.jpg

Bardzo chetnie bym zobaczyla projekt twojej kuchni bo ja tez mam aktualny ten problem. Wirtualnie to ja jez widze swoja kuchnie ale zobaczymy jak to wyjdzie w rzeczywistosci bo matrwie sie troche o finanste mojego przedsiewziecia. Jeslii masz jakies pomysly naczym mozna zaoszczedzic to podaj je. Pozdrawiam.

Chcialabym zamiescic moje projekty kuchni do przegadania i podpowiedzi ale... nie umiem nie mam swojej strony pomocy. Beata:(

Beata, jeśli masz projekty np. w formacie jpg - zrób im zdjęcie cyfrówką - to możesz je wrzucić na tą stronkę http://www.imageshack.us/index.php , skopiować link i wkleić go w swój post. Wtedy wszyscy zobaczą te projekty i będą mogli je z Tobą przegadać ;)

• 2 weeks później...

W międzyczasie powstał następny projekt, zgodnie w Waszymi wskazówkami:

http://domeksoniki.photosite.com/~photos/tn/4042_348.ts1139917914284.jpg

Mam następujące wątpliwości:

- czy ta przeszklona szafka dobrze wygląda, nie jest taka "przypadkowa?

- górne szafki są wyżej niż lodówka - czy tu nie powinno być symetrii?

- czy wiszących szafek nie jest za mało?

- może w ogóle zrezygnować z tej przeszklonej szafki, postawić tylko lodówę i dać jeszcze jedną wiszącą?

A w sumie podoba mi się tak, tylko kolory oczywiście inne i brużdzi mi ta moja nieszczęsna lodówa, której nie mam gdzie postawić :( :( :

http://domeksoniki.photosite.com/~photos/tn/4048_348.ts1140033966484.jpg

Poradźcie mi proszę, bo zwariuję, a moja .... ze mną też :( :(

Mam następujące wątpliwości:

- czy ta przeszklona szafka dobrze wygląda, nie jest taka "przypadkowa?

- górne szafki są wyżej niż lodówka - czy tu nie powinno być symetrii?

- czy wiszących szafek nie jest za mało?

- może w ogóle zrezygnować z tej przeszklonej szafki, postawić tylko lodówę i dać jeszcze jedną wiszącą?

Nie jestem architektem, "jadę" na wyczucie estetyczno-praktyczne ;), a więc :

Ad. 1 - wcale nie wygląda przypadkowo, nadaje kuchni lekkości

Ad.2 - pamiętasz jak ja się zastanawiałam nad tym? Przekonało mnie zdanie z jedego z pism wnętrzarskich "zawieszenie szafek na różnych poziomach przełamuje monotonię";

Ad.3 - masz sporo miejsca w dolnych szafkach i dość dużą tę wiszącą; nie wydaje mi się że za mało jest miejsca

Ad. 4 - ja nie rezygnowałabym z tej przeszklonej szafki - miom zdaniem dobrze komponuje się z lodówką

Ta kuchnia podoba mi się z wszystkich najbardziej :)

Soniko, a co powiesz na postawienie lodowki w miejscu przeszklonej szafki, nad nia wiszaca szafka z przeszkleniem identycznym jak w tej proponowanej stojacej obok. Szafke przeszkloną postawiłabym w miejscu lodowki tylko wydłużyłabym ją do samej gory. Chyba ,że to przeszklenie ma ciągłość ze ścianą z lewej strony, bo tego nie widać to bym nie zamieniala miejscami a tylko wyciagnęłabym w gorę. Reszta podoba mi się, mysle ,że masz taka kuchnie dużą,że nie potrzeba wiecej wiszacych szafek